×
فرهنگی
شناسه خبر : 38169
تاریخ انتشار : دوشنبه 1398/10/02 ساعت 10:39
افزایش بارش‌های سیل‌آسا در کشور

افزایش بارش‌های سیل‌آسا در کشور

سرپرست مرکز اقلیم‌شناسی سازمان هواشناسی ضمن تشریح علت بارش‌های سیل‌آسا در خوزستان گفت: اقلیم کشور در آینده به سویی حرکت خواهد کرد که میانگین بارش‌ها کم اما بارش‌های سیل‌آسا بیشتر خواهد شد.

استان خشک و کم بارشی مانند خوزستان از ابتدای سال تاکنون دو بارش شدید و سیل‌آسا را تجربه کرده است که در نوع خود کم سابقه بود. از سوی دیگر در شهرهای دیگر کشور از جمله تهران طی امسال شاهد بارش‌هایی بودیم که در مدت زمانی کوتاه به سیلاب تبدیل می‌شدند. سازمان هواشناسی کشور پیش از این اعلام کرده بود که پدیده‌های این چنینی، پدیده‌های حدی هستند اما سوال اینجا است که این پدیده‌ها چه قدر با تغییر اقلیم در ارتباط‌ هستند و از سوی دیگر در اقلیم خوزستان چه تغییراتی رخ داده که دو سیل مخاطره‌آمیز را ابتدای سال تاکنون تجربه کرده است؟

ایمان باباییان در گفت و گو با ایسنا اظهار کرد: رخدادهای حدی را به‌شرطی می‌توان به تغییر اقلیم ربط داد که به دفعات زیاد تکرار شوند. صرفا با یک یا دو رخداد حدی نمی‌توان گفت که تغییر اقلیم رخ داده است بنابراین می‌توان گفت که عامل رخداد حدی نمی‌تواند تغییر اقلیم باشد اما تغییر اقلیم می‌تواند این رخدادها را تشدید کند.

باباییان ضمن اشاره به اینکه پژوهشکده اقلیم‌شناسی سیل ابتدای سال کشور را مورد بررسی قرار داده است، تصریح کرد: علت بارش‌های سیل‌آسا در اواخر اسفند و ابتدای فروردین ماه «شکستگی جت قطبی» یا «رودبادرها» بود. این جت‌ها در سطوح بالاتر از سطوح میانی جوی هستند و یکی از دلایلی که ابتدای سال بارش سنگینی در خوزستان داشتیم شکستگی رودبار قطبی بود. رودبار یا جت قطبی در نقطه‌ای رخ می‌دهد که بیشترین تغییرات دمایی را در سطوح بالایی جو داشته باشیم و در سطوح بالا بیشترین تغییرات دمایی نزدیک قطب است.

سرپرست پژوهشکده و مرکز اقلیم‌شناسی سازمان هواشناسی ادامه داد: سرعت گرم شدن قطب بر اثر گرمایش جهانی دو برابر عرض‌های پایین‌تر است. سرعت گرم شدن قطب آشفته شدن جت‌ها را به دنبال دارد و در پی آن هوای سرد قطبی به عرض‌های جنوبی حرکت می‌کند. در فروردین ماه امسال این جت قطبی در آستانه ورود به اروپا شکسته و قسمتی از آن از مرکز اقیانوس اطلس وارد شبه جزیره عربستان و خلیج فارس شد. این جت مجددا روی خلیج فارس دچار شکستگی شد که این شکستگی بارش‌های شدیدی را به دنبال داشت.

به گفته وی انتظار می‌رود که اقلیم کشور در آینده به سویی حرکت کند که میانگین بارش‌ها در مجموع بر اثر پدیده گرمایش جهانی کم شود اما بارش‌های سیل‌آسا و سنگین بیشتر شود که در نتیجه آن خسارت‌های بیشتری در پی این بارش‌ها وارد خواهد شد.

باباییان با بیان اینکه این موضوع در بخش‌های جنوبی کشور از جمله استان‌های بوشهر، خوزستان و هرمزگان مشهودتر خواهد بود، تصریح کرد: حتی طوفان‌های دریایی نیز در آینده بیشتر خواهد شد چون دمای اقیانوس آرام شمالی در حال گرم شدن است و این وضعیت سبب می‌شود که رطوبت بیشتری وارد جو شود.

سرپرست پژوهشکده اقلیم‌شناسی سازمان هواشناسی در پایان گفت: در مجموع گرمایش جهانی سبب افزایش بارش می‌شود اما در اقلیم منطقه غرب آسیا این پدیده برعکس است بنابراین در منطقه ما هر چه هوا گرمتر شود بارش کمتر خواهد شد.


خبرگزاری ایسنا
نظرات

آخرین اخبار
ترامپ فاسدترین رئیس جمهور در تاریخ آمریکا است
برنامه مسابقات امروز 8 شهریور 1405؛ پخش زنده فوتبال و انتخابی جام جهانی بسکتبال
وضعیت آب و هوا امروز یکشنبه 8 شهریور+ وضعیت استانها
ایده عجیب چینی‌ها برای عضله‌سازی
حسگر تنفسی برای تشخیص آنی گازهای سمی
چرا گاهی درمان ریزش مو با بیشتر شدن ریزش شروع می شود؟
آیا بیماران CF می‌توانند صاحب فرزند شوند؟
کشف تازه پژوهشگران سوئیسی درباره رفتار نانوذرات در جریان خون
بیداری‌های مکرر شبانه و یک ارتباط نگران‌کننده با آلزایمر
چه زمانی باید نگران تب در کودکان شویم؟
یوونتوس 2 - پارما 0؛ دومین برد متوالی بانوی پیر با کلین‌شیت
پیام تبریک فرمانده کل سپاه به قهرمانان نوجوان والیبال ایران
الاعرجی: عراق می‌خواهد پل ارتباطی ایران و آمریکا باشد
گردنه پرخطر «نارمنج» دشتستان ایمن شد
تدوین برنامه عملیاتی برای ساختن «ایران هرچه قوی‌تر»
سومین رکورد دوومیدانی بانوان شکست؛ محیطی‌زاده تاریخ‌ساز شد
ادعای آمریکا درباره لبنان؛ دولت تنها مرجع تصمیم‌گیری معرفی شد
غریب‌آبادی: بازگشایی هرمز منوط به اجرای تعهدات آمریکاست
ایران از فینال هندبال نوجوانان آسیا جا ماند
برنامه قطعی برق استان البرز فردا 8 شهریور + لینک سامانه خاموشی
اولین ناکامی النصر با قایدی
انفجار مرگبار در کارگاه آزادگان؛ یک کارگر کشته شد
قرائت سوگندنامه ورزشکاران در بازی‌های آسیایی ناگویا
تیراندازی در کارولینای جنوبی؛ 2 افسر پلیس زخمی شدند
روایت موسیقایی میلاد پیامبر(ص) با «جانِ جهان‌ها»+فیلم
انتشار پیام رهبر انقلاب به مناسبت هفته وحدت
دبیرکل سازمان ملل خواستار ممنوعیت جهانی آزمایش‌های هسته‌ای شد
تاتنهام 0-2 نیوکسل/ کلاغ‌ها تاتنهام را در خانه نقره‌داغ کردند
بلومبرگ: جمهوری‌خواهان به‌دلیل جنگ علیه ایران از ترامپ ناامید شده‌اند
قاهره و رم برای مهار تنش‌های منطقه‌ای وارد رایزنی شدند
10 میلیارد تومان پاداش برای دختران طلایی ایران در ناگویا
اولین زن گلف ایران در بازی‌های آسیایی+فیلم
قالیباف: جوانان ایرانی ثابت کردند هیچ قله‌ای دست‌نیافتنی نیست
شلیک خمپاره به حومه دمشق؛ تجاوزات اسرائیل در سوریه ادامه دارد
فجرسپاسی شیراز0-0 ذوب‌آهن اصفهان/ قفل دروازه‌ها باز نشد
مس شهر بابک0-0 صنعت نفت آبادان/ حملات بی‌اثر و حسرت برد
پرسپولیس 3-0 ملوان/ ملوان اسیر طوفان سرخ شد
افتخارآفرینی نوجوانان والیبال ایران؛ قهرمانی جهان با درخشش سه ستاره
پیش بینی قیمت طلا و سکه فردا یکشنبه 7 شهریور؛ سکه به 220 میلیون می رسد؟
وزیر علوم: بازگشت دانشگاهیان اخراجی در مسیر بازسازی اعتماد بود
تبریک رئیس‌جمهور ایران به جهان اسلام در سالروز ولادت پیامبر رحمت(ص)
توافق مخفیانه نظامی میان هلسینکی و تل‌آویو
تیم والیبال نوجوانان ایران قهرمان جهان شد؛ شکست فرانسه در فینال
شرط العامری برای واگذاری کامل سلاح به دولت عراق
چرا با سقوط اونس، قیمت‌ها در تهران بالا رفت؟
احضار سفیر اوکراین در آنکارا؛ هشدار ترکیه درباره امنیت دریانوردی
پرداخت 40 هزار میلیارد ریال خسارت به خودروهای آسیب‌دیده از جنگ
آمادگی مترو تهران برای جابه‌جایی شرکت‌کنندگان جشن «امت احمد»
نورویدئو | کنفرانس وحدت اسلامی در مسیر کارآمدی
پیش بینی قیمت دلار فردا یکشنبه 8 شهریور؛ دلار به 207 هزار تومان می‌رسد؟