×
فرهنگی
شناسه خبر : 38169
تاریخ انتشار : دوشنبه 1398/10/02 ساعت 10:39
افزایش بارش‌های سیل‌آسا در کشور

افزایش بارش‌های سیل‌آسا در کشور

سرپرست مرکز اقلیم‌شناسی سازمان هواشناسی ضمن تشریح علت بارش‌های سیل‌آسا در خوزستان گفت: اقلیم کشور در آینده به سویی حرکت خواهد کرد که میانگین بارش‌ها کم اما بارش‌های سیل‌آسا بیشتر خواهد شد.

استان خشک و کم بارشی مانند خوزستان از ابتدای سال تاکنون دو بارش شدید و سیل‌آسا را تجربه کرده است که در نوع خود کم سابقه بود. از سوی دیگر در شهرهای دیگر کشور از جمله تهران طی امسال شاهد بارش‌هایی بودیم که در مدت زمانی کوتاه به سیلاب تبدیل می‌شدند. سازمان هواشناسی کشور پیش از این اعلام کرده بود که پدیده‌های این چنینی، پدیده‌های حدی هستند اما سوال اینجا است که این پدیده‌ها چه قدر با تغییر اقلیم در ارتباط‌ هستند و از سوی دیگر در اقلیم خوزستان چه تغییراتی رخ داده که دو سیل مخاطره‌آمیز را ابتدای سال تاکنون تجربه کرده است؟

ایمان باباییان در گفت و گو با ایسنا اظهار کرد: رخدادهای حدی را به‌شرطی می‌توان به تغییر اقلیم ربط داد که به دفعات زیاد تکرار شوند. صرفا با یک یا دو رخداد حدی نمی‌توان گفت که تغییر اقلیم رخ داده است بنابراین می‌توان گفت که عامل رخداد حدی نمی‌تواند تغییر اقلیم باشد اما تغییر اقلیم می‌تواند این رخدادها را تشدید کند.

باباییان ضمن اشاره به اینکه پژوهشکده اقلیم‌شناسی سیل ابتدای سال کشور را مورد بررسی قرار داده است، تصریح کرد: علت بارش‌های سیل‌آسا در اواخر اسفند و ابتدای فروردین ماه «شکستگی جت قطبی» یا «رودبادرها» بود. این جت‌ها در سطوح بالاتر از سطوح میانی جوی هستند و یکی از دلایلی که ابتدای سال بارش سنگینی در خوزستان داشتیم شکستگی رودبار قطبی بود. رودبار یا جت قطبی در نقطه‌ای رخ می‌دهد که بیشترین تغییرات دمایی را در سطوح بالایی جو داشته باشیم و در سطوح بالا بیشترین تغییرات دمایی نزدیک قطب است.

سرپرست پژوهشکده و مرکز اقلیم‌شناسی سازمان هواشناسی ادامه داد: سرعت گرم شدن قطب بر اثر گرمایش جهانی دو برابر عرض‌های پایین‌تر است. سرعت گرم شدن قطب آشفته شدن جت‌ها را به دنبال دارد و در پی آن هوای سرد قطبی به عرض‌های جنوبی حرکت می‌کند. در فروردین ماه امسال این جت قطبی در آستانه ورود به اروپا شکسته و قسمتی از آن از مرکز اقیانوس اطلس وارد شبه جزیره عربستان و خلیج فارس شد. این جت مجددا روی خلیج فارس دچار شکستگی شد که این شکستگی بارش‌های شدیدی را به دنبال داشت.

به گفته وی انتظار می‌رود که اقلیم کشور در آینده به سویی حرکت کند که میانگین بارش‌ها در مجموع بر اثر پدیده گرمایش جهانی کم شود اما بارش‌های سیل‌آسا و سنگین بیشتر شود که در نتیجه آن خسارت‌های بیشتری در پی این بارش‌ها وارد خواهد شد.

باباییان با بیان اینکه این موضوع در بخش‌های جنوبی کشور از جمله استان‌های بوشهر، خوزستان و هرمزگان مشهودتر خواهد بود، تصریح کرد: حتی طوفان‌های دریایی نیز در آینده بیشتر خواهد شد چون دمای اقیانوس آرام شمالی در حال گرم شدن است و این وضعیت سبب می‌شود که رطوبت بیشتری وارد جو شود.

سرپرست پژوهشکده اقلیم‌شناسی سازمان هواشناسی در پایان گفت: در مجموع گرمایش جهانی سبب افزایش بارش می‌شود اما در اقلیم منطقه غرب آسیا این پدیده برعکس است بنابراین در منطقه ما هر چه هوا گرمتر شود بارش کمتر خواهد شد.


خبرگزاری ایسنا
نظرات

آگهی تبلیغاتی
آخرین اخبار
ادعای جدید ترامپ در جلسه کابینه در مورد ایران
پایان جنگ و آغاز صلح؟!
ادعای تازه اسرائیل درباره زمان آتش بس غزه
بعید است ترامپ جایزه نوبل را بگیرد
بازگشت به زندگی یک محکوم به قصاص در آذربایجان غربی
صلحی میان دو طوفان؛ بازگشت نبرد از میدان جنگ به میدان سیاست
گزارش روزنامه هاآرتص درباره جزئیات توافق آتش‌بس غزه
نتانیاهو مدال نوبل صلح را به ترامپ داد!
دستگیری 32 جاسوس اسرائیلی در لبنان
پوتین: مسئله هسته‌ای ایران تنها از راه دیپلماسی قابل حل است
کریدور شمال–جنوب شتاب می‌گیرد+ جزئیات
فغانی در پلی‌آف انتخابی جام جهانی 2026 سوت می‌زند
آمریکا 29 نهاد مرتبط با ایران در کشورهای مختلف را تحریم کرد
واکنش ولایتی به توافق آتش‌بس غزه
ارمنستان: کریدور زنگزور وجود خارجی ندارد
سنگ اندازی جدید اسرائیل در مسیر صلح / مخالفت با آزادی رهبر فتح
خبر خوش وزیر نیرو درباره برق
بیانیه وزارت امور خارجه در خصوص تلاش‌ها برای توقف نسل‌کشی در غزه
دیدار جدیدی بین پوتین و ترامپ در دستور کار نیست
رئیس مرکز ملی فضای مجازی: حکمرانی قانونمند دیجیتال ضرورت دارد
انفجار در بندرانزلی؛ مخزن سوخت در آتش سوخت
توضیح پوتین درباره سقوط هواپیمای آذربایجانی
آماده‌باش ایران برای دیدار حساس مقابل روسیه
آغاز فصل تازه روابط تهران–بلگراد
با انتشار عکسی از سوی کاخ سفید؛ ترامپ به نوبل صلح می رسد؟
حاجی میرزایی: مهم‌ترین عامل نجات‌بخش جامعه، احساس مسئولیت است
رویترز: مرحله اول عقب نشینی اسرائیل از فردا اجرا می شود
بازداشت عامل جنایت ساری در 24 ساعت
رژیم صهیونیستی به دنبال فریبکاری در توافق آتش بس است
حباب سکه 7 میلیون تومان شد
تصویب تحریم تسلیحاتی اسرائیل در پارلمان اسپانیا
تصویب اعتبار برای پرداخت بدهی های دارو و تجهیزات پزشکی
مسیر شگفت انگیز برنده نوبل شیمی
مدیرعامل روس اتم به تهران می‌آید
75 درصد بار وام ازدواج بر دوش 6 بانک بزرگ
نویسنده برجسته مجارستانی برنده نوبل ادبیات 2025
«یوز» چگونه تاریخ سینمای کودک ایران را زیر و رو کرد؟
نصرت الهی توطئه تجزیه کشور را ناکام گذاشت
صعود واترپلو ایران به نیمه‌نهایی رقابت‌های قهرمانی آسیا
واکنش اردوغان به آتش‌بس غزه
رئیس‌جمهور مصر: اراده صلح بر منطق جنگ پیروز شد
وزیر دفاع ونزوئلا: نسبت به تهدید آمریکا بی‌تفاوت نیستیم
جزئیات مهم توافق آتش‌بس از زبان عضو ارشد حماس
اشد مجازات برای قاتل کودک 10 ساله رشتی
نورنما |جذابیت‌های دنیا رو تو ایران ببین!
شمار شهدای غزه به 67 هزار و 194 نفر رسید
تعویق ساعت اجرای توافق آتش‌بس در غزه توسط صهیونیست‌ها
ورزشگاه امام رضا(ع) مشهد آماده میزبانی شهرآورد تهران
معاون رئیس‌جمهور: شکاف نسل‌ها از کجا آغاز شد؟
آغاز عقب نشینی سه لشکر ارتش رژیم صهیونیستی از غزه
X
آگهی تبلیغاتی