×
اقتصادی
شناسه خبر : 341881
تاریخ انتشار : جمعه 1405/06/06 ساعت 19:21
جنگ اقتصادی ترامپ به دیوار چین خورد؛چرا پکن خط قرمز جنگ اقتصادی است؟

نورنیوز پشت پرده عقب نشینی ترامپ در برابر شرکتها و بانکهای چینی را بررسی می کند؛

جنگ اقتصادی ترامپ به دیوار چین خورد؛چرا پکن خط قرمز جنگ اقتصادی است؟

پاسخ دوپهلو و غیرمنتظره ترامپ درباره چرایی تحریم‌نکردن بانک‌های چینی، یک محدودیت مهم آمریکا را آشکار می‌کند: واشنگتن برای اجرای جنگ اقتصادی علیه ایران به چین نیاز دارد، اما هدف‌گرفتن چین می‌تواند جنگ با ایران را به تقابل مستقیم با قدرت دوم اقتصاد جهان تبدیل کند.

نورنیوز_گروه اقتصادی: وقتی خبرنگاری از دونالد ترامپ پرسید: «چرا بانک‌های چینی را که با ایران تجارت می‌کنند تحریم نمی‌کنید؟» رئیس‌جمهور آمریکا به جای یک پاسخ صریح گفت: «چه کسی گفته من این کار را نمی‌کنم؟ شما نمی‌دانید که آیا دارم این کار را انجام می‌دهم یا نه. من مجبور نیستم همه‌چیز را اعلام کنم.»
این پاسخ دوپهلو، بیش از آنکه یک تهدید معمولی باشد، حامل یک پیام مهم است: واشنگتن درباره نقطه‌ای صحبت می‌کند که ورود به آن می‌تواند هزینه‌ای بسیار بزرگ‌تر از تحریم ایران داشته باشد؛ چین.
ترامپ و اسکات بسنت در روزهای اخیر از آغاز مرحله‌ای جدید علیه ایران با عنوان‌هایی مانند «Economic D-Day» و «جنگ اقتصادی» سخن گفته‌اند. هدف اعلام‌شده، تشدید فشار مالی و اقتصادی بر تهران و قطع شریان‌های اصلی اقتصاد ایران است. بسنت نیز هشدار داده کشورها و شرکت‌هایی که با ایران تجارت می‌کنند، در صورت ادامه این روابط ممکن است با تحریم‌های ثانویه آمریکا مواجه شوند.
اما اگر قرار است چنین محاصره‌ای واقعاً مؤثر باشد، یک مسئله را نمی‌توان نادیده گرفت: چین.
بخش اصلی تجارت خارجی ایران با چین انجام می‌شود و چین بزرگ‌ترین خریدار نفت ایران است. بنابراین، از منظر منطق تحریم، بانک‌ها، شرکت‌ها و مؤسسات مالی چینی که با ایران کار می‌کنند باید از نخستین اهداف فشار آمریکا باشند. با این حال، واشنگتن تاکنون از هدف‌گیری بانک‌های بزرگ چینی خودداری کرده است؛ واقعیتی که در کنار پاسخ اخیر ترامپ، معنای بیشتری پیدا می‌کند.
اگر این وضعیت ادامه یابد و چین عملاً از شمول شدیدترین بخش‌های دستورالعمل آمریکا خارج بماند، یک نتیجه روشن دارد: اصلی‌ترین شریان‌ اقتصادی ایران همچنان باز خواهد ماند. در چنین شرایطی، حتی اگر آمریکا بسیاری از شرکت‌ها، بانک‌ها، کشتی‌ها و واسطه‌های دیگر را هدف قرار دهد، امکان اجرای کامل محاصره اقتصادی ایران وجود نخواهد داشت.
اما گزینه دیگر برای واشنگتن دشوارتر است. اگر آمریکا برای بستن این مسیر به سراغ بانک‌ها و شرکت‌های بزرگ چینی برود، دیگر صرفاً در حال تحریم ایران نیست؛ بلکه وارد یک تقابل مستقیم اقتصادی با چین، قدرت اقتصادی دوم جهان، شده است.
اینجاست که یک خطای تحلیلی رایج درباره رفتار چین آشکار می‌شود. گفته می‌شود چون حجم تجارت چین و آمریکا بسیار بزرگ‌تر از تجارت چین و ایران است، پکن برای حفظ منافع خود در رابطه با واشنگتن نهایتاً ایران را کنار خواهد گذاشت. این استدلال، موضوع واقعی مناقشه را اشتباه تعریف می‌کند.
مسئله اصلی چین، دفاع از ایران نیست؛ دفاع از حق خود برای تنظیم مستقل مناسبات اقتصادی‌اش با جهان است.
پکن دقیقاً برای مقابله با همین فشار، طی سال‌های اخیر یک زیرساخت حقوقی چندلایه ایجاد کرده است. «قانون مقابله با تحریم‌های خارجی» چین که در سال ۲۰۲۱ تصویب شد و اجرای اقدامات محدودکننده تبعیض‌آمیز خارجی علیه اشخاص و نهادهای چینی را هدف قرار می‌دهد. ماده ۱۲ این قانون همچنین برای اشخاص و نهادهایی که به دلیل اجرای اقدامات محدودکننده خارجی متحمل خسارت می‌شوند، امکان مراجعه به دادگاه‌های چین و مطالبه جبران خسارت را فراهم کرده است.
در کنار این قانون، چین «قواعد مسدودکننده» یا Blocking Rules را برای مقابله با اعمال ناموجه فراسرزمینی قوانین خارجی ایجاد کرده است. این سازوکار به دولت چین امکان می‌دهد در موارد مشخص، اجرای قوانین و اقدامات محدودکننده خارجی را در داخل چین ممنوع کند.
اهمیت این ساختار زمانی بیشتر می‌شود که بدانیم این ابزارها فقط روی کاغذ باقی نمانده‌اند. در ماه مه، پکن برای نخستین بار از سازوکار مسدودکننده خود در واکنش به تحریم آمریکا علیه پالایشگاه‌های چینی مرتبط با نفت ایران استفاده کرد.
اما شاید مهم‌تر از آن، ورود این مناقشه به دادگاه‌های چین باشد.
در یک پرونده مهم، دادگاه دریایی شانگهای یک شرکت کشتیرانی سنگاپوری را که به دلیل نگرانی از تحریم‌های آمریکا از اجرای تعهد قراردادی خود در قبال یک طرف هنگ‌کنگی خودداری کرده بود، به پرداخت بیش از ۴.۹۹ میلیون یوان به‌علاوه بهره محکوم کرد. استدلال دادگاه این بود که نگرانی از تحریم خارجی نمی‌تواند به‌سادگی مبنای قانونی برای نقض تعهدات قراردادی در چین باشد. دیوان عالی خلق چین نیز این پرونده را در شمار پرونده‌های نمونه قرار داد.
پیام این رأی بسیار فراتر از مبلغ خسارت است: شرکتی که برای رعایت تحریم آمریکا از معامله با یک طرف چینی خودداری می‌کند، ممکن است در چین با مسئولیت حقوقی و مطالبه خسارت مواجه شود.
این همان نقطه‌ای است که مسئله ایران به یک مناقشه بسیار بزرگ‌تر پیوند می‌خورد.
چین الزاماً برای ایران با آمریکا مقابله نمی‌کند؛ بلکه برای جلوگیری از تبدیل تحریم‌های یکجانبه آمریکا به قواعد الزام‌آور تجارت جهانی، از ابزارهای حقوقی و اقتصادی خود استفاده می‌کند. ایران در این میان یکی از مهم‌ترین میدان‌های آزمون این تقابل است.
از این منظر، پاسخ دوپهلو و غیرمعمول ترامپ درباره بانک‌های چینی اهمیت پیدا می‌کند. اگر تحریم بانک‌های چینی برای اجرای محاصره ایران یک ضرورت است، چرا آمریکا تاکنون از این اقدام پرهزینه اجتناب کرده است؟
پاسخ را می‌توان در یک تناقض ساده جست‌وجو کرد: آمریکا برای مؤثر کردن جنگ اقتصادی علیه ایران به چین نیاز دارد، اما برای وادار کردن چین به همراهی با این جنگ، باید با خود چین وارد تقابل شود.
اگر واشنگتن چین را مستثنی کند، بخش مهمی از مسیر تجارت خارجی ایران باز می‌ماند و «Economic D-Day» با یک شکاف جدی مواجه می‌شود. اگر هم چین را هدف قرار دهد، تهران از یک جهت مهم منتفع می‌شود: مسئله ایران به بخشی از تقابل مستقیم آمریکا و چین تبدیل خواهد شد؛ تقابلی که موضوع آن فقط نفت ایران نیست، بلکه حق کشورها برای تجارت مستقل و حدود قدرت تحریم‌های فراسرزمینی آمریکا است.
بنابراین، شاید مهم‌ترین محدودیت جنگ اقتصادی جدید آمریکا نه در تهران، بلکه در پکن قرار داشته باشد.
واشنگتن برای محاصره ایران باید به چین برسد؛ اما رسیدن به چین می‌تواند جنگ اقتصادی علیه ایران را از یک مناقشه دوجانبه به بخشی از زورآزمایی بزرگ‌تر بر سر نظم اقتصادی جهان تبدیل کند.
ایران در این میان لزوماً نیاز ندارد چین را برای دفاع از خود وارد تقابل با آمریکا کند. کافی است آمریکا برای اجرای کامل محاصره اقتصادی، ناچار شود به همان گلوگاهی دست بگذارد که چین برای دفاع از استقلال اقتصادی خود، سال‌هاست برای آن سپر حقوقی ساخته است.
 


نظرات

آخرین اخبار
تأمین دارو از هند با پرواز؛ جزئیات برنامه جدید سازمان غذا و دارو
راننده 11 ساله در جاده یزد متوقف شد؛ والدین هم به دادگاه معرفی شدند
طلسم 50 ساله باغ دولت‌آباد یزد شکست؛ سند مالکیت صادر شد
داور ملی کشتی ایران در سانحه رانندگی جان باخت
بسیج نیروی دریایی ایتالیا برای عبور از بحران کشتیرانی
کاهش قیمت نفت در پی فروکش کردن نگرانی‌ها از اختلال در عرضه
حماس: انتصاب یکجانبه اعضای شورای ملی فلسطین را نمی‌پذیریم
تسهیل تجارت با تاجیکستان؛ کاهش هزینه‌های گمرکی در دستور کار وزارت صمت
کیف پول الکترونیکی کارمندان دولت؛ ماهانه حداقل یک میلیون تومان شارژ می‌شود
افشای پشت‌پرده؛ چرا کنگره توافق هسته‌ای ترامپ و ریاض را رد می‌کند؟
دوبلور پاندای کونگ‌فوکار درگذشت؛ رهبر نوربخش قربانی سانحه رانندگی شد
بیرانوند تصمیمش را گرفت: اول سربازی، بعد استقلال!
جزئیات جدید قتل عام 5 عضو یک خانواده در پونک؛دفن اجساد در چاه 20 متری +اعترافات تکان دهنده
قدردانی ایران از چین، روسیه برای وتوی قطعنامه ضدایرانی آمریکا
تحریم‌های جدید آمریکا علیه ایران؛ یک شرکت و 3 فرد در فهرست تحریم‌ها
نجفی: حمله به تأسیسات هسته‌ای صلح‌آمیز باید با «تحمل صفر» مواجه شود
آمار تکان‌دهنده جنایات رژیم صهیونیستی در لبنان؛ 8953 شهید و 30 هزار مجروح
لوموند: توافق‌ ابراهیم عامل تشدید جنگ در غزه، سودان و ایران است
لیست تیم ملی ایران برای بازی با ازبکستان و روسیه اعلام شد؛ غایبان سرشناس و چهره‌های جدید
چه اخباری در 26 شهریور تکذیب شد؟ از بنزین 80 هزار تومانی تا ادعای عجیب درباره سدها
نورویدیو | خیابان ایران را جناحی نکنیم
وزیر میراث فرهنگی: استاد شهریار نماد انسجام و وفاق ملی ایران است
لفاظی انتخاباتی ترامپ: آیا ترامپ به دنبال جنگ با ایران است؟
ابن‌الرضا: ثمرات دکترین دفاعی شهید شمخانی امروز در جنگ مقابل آمریکا و اسرائیل دیده می‌شود
سرشماری 1405 چگونه انجام می‌شود؟ جزئیات طرح جدید مرکز آمار ایران
هرمز، پکن و تهران؛ چرا معادلات منطقه تغییر کرده‌ است؟
نرخ‌های جدید مالیات دخانیات در 1405 اعلام شد ؛ هر نخ سیگار خارجی 20.000 ریال
خطر سقوط سنگ در جاده‌های مازندران؛ آسمان مازندران از شنبه طوفانی می‌شود
پایان وقفه در بزرگترین پروژه آبی؛ آب‌شیرین‌کن چابهار به مدار برگشت
شوک به بدنسازی ایران؛ فدراسیون بدنسازی و پرورش اندام ایران تعلیق شد
رهبر انصارالله یمن: جنایات عربستان سیاستی هدفمند برای نسل‌کشی ملت یمن است
وقوع حادثه دریایی برای یک نفتکش در شرق عدن یمن
نوراینفو | 75 درصد تخلفات کامیون ها در تهران شبانه است
ترافیک سنگین در خروجی‌های پایتخت و مسیرهای شمال کشور
پیروزی مقتدرانه دختران فوتبالیست ایران؛ برد قاطع 4 بر صفر برابر تاجیکستان
پیام بسیج در دویستمین شب ایستادگی: تا تحقق کامل آرمان‌ها در میدان می‌مانیم
ایران عضویت آمریکا در شورای حکام را مغایر اساسنامه آژانس دانست
اعتراض سفارت ایران در آلمان به «رویکرد دوگانه» غرب در قبال حقوق بشر
نظرسنجی جدید درباره ترامپ؛ محبوبیت رئیس‌جمهور آمریکا به پایین‌ترین سطح رسید
تزریق واکسن آنفلوآنزا از اواخر شهریور؛ اولویت‌بندی برای گروه‌های پرخطر
وزیر دفاع پاکستان: پیام عربستان درباره تحولات یمن را به ایران منتقل کردیم
وزارت خارجه سفیر آلمان را احضار کرد؛ اعتراض ایران به مواضع برلین
آجورلو: آمریکا به شروط تهران عمل کند تا تفاهم عمان- ایران درباره تنگه هرمز اجرایی شود
آخرین تحولات جنگ ایران و آمریکا؛ انهدام پهپاد MQ-9 آمریکا در قشم و تحرکات دیپلماتیک
پیش بینی قیمت طلا و سکه فردا جمعه 27 شهریور؛ قیمت طلا صعودی می شود؟
جدول قطعی برق استان کرمانشاه فردا جمعه 27 شهریور+ زمان‌بندی خاموشی شهرهای استان
روسیه و چین قطعنامه ضدایرانی آمریکا را وتو کردند؛ شکست واشنگتن در شورای امنیت
سازمان ملل: حمله آمریکا به مدرسه میناب و لامرد مصداق جنایت جنگی است
سندرز سناتور آمریکایی، خواستار توقف انتقال بمب‌های سنگین به اسرائیل شد
نخست‌وزیر سوئد پس از شکست انتخاباتی استعفا داد