×
بین الملل
شناسه خبر : 339825
تاریخ انتشار : پنج‌شنبه 1405/05/29 ساعت 08:34
انتخابات داخلی لیکود پیروزی نتانیاهو یا زنگ خطر برای دولت راستگرا؟

محمد محسن فایضی

انتخابات داخلی لیکود پیروزی نتانیاهو یا زنگ خطر برای دولت راستگرا؟

انتخابات داخلی حزب لیکود در حالی بعد از چند هفته تأخیر و جنجال برگزار شد که نتیجه آن، هم برای بنیامین نتانیاهو یک پیروزی مهم در کنترل حزب محسوب می‌شود و هم حاوی نشانه‌هایی نگران‌کننده درباره وضعیت لیکود در انتخابات کنست اسرائیل در 27 اکتبر یعنی حدود 65 روز دیگر است.

نورنیوز-گروه بین الملل: در این انتخابات داخلی حدود ۷۶ هزار نفر، معادل 53 درصد اعضای لیکود شرکت کردند؛ مشارکتی که پایین‌تر از انتخابات داخلی ۲۰۲۲ بود. در آن انتخابات حدود ۵۸ درصد اعضا رأی داده بودند و با رأی‌گیری رقیب دیگری مثل حزب دموکرات‌ها که 88 درصد مشارکت کردند، فاصله دارد.

این انتخابات برای مشخص شدن جایگاه افراد در لیست انتخاباتی لیکود است. همانگونه که می‌دانید در انتخابات کنست هر فرد به یک لیست رأی می‌دهد و هر لیست به واسطه سهمیه‌ای که کسب می‌کند، تعداد کرسی مشخص به آن اختصاص می‌یابد و براساس لیستی که از قبل رسماً اعلام شده، افراد وارد کنست می‌شوند. لذا پیش‌بینی می‌شود افراد در لیست لیکود با رتبه زیر 20 شانس صددرصدی و افراد بالای 30 با احتمال صفر شانس ورود به کنست را دارند. در حقیقت این انتخابات داخلی کنست برای مشخص شدن 30 نفر اول لیست است. 
گفتنی است که 11 کرسی از این 30 کرسی آن از قبل مشخص یا رزرو شده است. سه سهم متعلق به نتانیاهو، کاتص وزیر جنگ و ساعر وزیر خارجه است.
در شمارش نهایی انتخابات داخلی، الی کوهن، وزیر تندرو و ضد ایرانی وزارت انرژی، با فاصله بیش از سه هزار رأی از امیر اوحانا، رئیس کنست، اول شد. پس از آن لوین، وزیر تندرو دادگستری، میری رگو، وزیر حمل‌ونقل و اوفیر کاتس، رئیس ائتلاف پارلمانی، قرار گرفتند. یوآو کیش، میکی زوهار، الموگ کوهن، امیخای شیکلی و دودی امسالم نیز دیگر افرادی بودند که در جمع ده نفر اول قرار گرفتند. صعود الموگ کوهن، چهره‌ای جوان و راست‌گرا که اولین بار در انتخابات داخلی لیکود شرکت می‌کرد، از مهم‌ترین شگفتی‌های رأی‌گیری بود.
 اما بخش مهم‌تر نتیجه، افرادی هستند که سقوط کردند. مای گولان، عیدیت سیلمان، آوی دیختر و زئب الکین، چهار وزیر فعلی در کنار 5 عضو دیگر کنست در جایگاه‌هایی قرار گرفتند که با توجه به نظرسنجی‌های کنونی احتمال ورود آنها به کنست آینده را بسیار کاهش می‌دهد و جالب است که این افراد از صاحب نفوذان لیکود بوده‌اند.
از این منظر، انتخابات داخلی یک پاکسازی قابل توجه درون لیکود ایجاد کرده است. در مقابل، چهره‌هایی مانند دیوید بیتان که در مقاطعی از سیاست‌های نتانیاهو انتقاد کرده بود، توانستند باقی بمانند. یدیعوت آحارونوت معتقد است اگرچه تلاش‌های نتانیاهو برای کنار زدن برخی منتقدان کاملاً موفق نبود با این حال، قدرت نتانیاهو در ساختار حزب افزایش یافته است.
 بنابراین نتیجه را باید در دو سطح دید: برای نتانیاهو، این انتخابات پیروزی است. او کنترل بیشتری بر فهرست دارد، مخالفان داخلی قدرتمندش نتوانستند جایگاه‌های بالای فهرست را تصاحب کنند و احتمال شورش یا جدایی نمایندگان پس از انتخابات کاهش یافته است.
اما برای لیکود به‌عنوان یک لیست انتخاباتی، ماجرا پیچیده‌تر است. نظرسنجی‌ها نشان می‌دهند لیکود اگر در انتخابات پیشین در سال ۲۰۲۲، ۳۲ کرسی داشت، اکنون براساس نظرسنجی‌ها در محدوده حدود ۲۲ تا ۲۴ کرسی قرار گرفته است. یعنی شکاف میان اعضای لیکود و رأی‌دهندگان عادی آن افزایش یافته است. در یک نظرسنجی، ۵۴.۹ درصد رأی‌دهندگان لیکود خواهان دولتی میانه‌روتر از ائتلاف کنونی بودند، در حالی که تنها حدود یک‌سوم اعضای فعال لیکود چنین دیدگاهی داشتند.
یعنی اگرچه پایگاه سبد رأی سخت لیکود در انتخابات داخلی، به سمت راست‌گرا و تندرو شدن لیکود تمایل دارد و در رأی بالا به امثال کوهن عیان است، اما بخشی از سبد رأی عمومی لیکود ظاهراً به سمت میانه حرکت کرده است! لذا می‌توان پیش‌بینی کرد اگر فهرست جدید بیش از حد راست‌گرا، مذهبی و ایدئولوژیک دیده شود، نتانیاهو ممکن است برای پر کردن سهمیه‌های رزرو شده در لیست از سلبریتی‌های کمتر ایدئولوژی و سیاسی استفاده کند.
اما با همه این تغییرات و اتفاقات، آنچه همچنان محور رقابت انتخاباتی است، 
7 اکتبر است. آیزنکوت در واکنش به مشخص شدن لیست لیکود گفته است این فهرست 7 اکتبر است. نتانیاهو را در دو ماه آینده با چالش و احتمالاً کنش‌های تهاجمی مختلفی خواهیم دید؛ آیا او می‌تواند از برچسب «7 اکتبر» فرار کند؟


روزنامه ایران
نظرات

آخرین اخبار
ترامپ در انتظار یک غافلگیری جدید؟
آغاز واریز حقوق مرداد ماه بازنشستگان تامین اجتماعی+ اعلام زمان پرداخت معوقات
قطعی برق ایلام امروز پنجشنبه 29 مرداد + لینک
جنگ و اقتصاد ریاضتی
برنامه قطعی برق تهران امروز پنجشنبه 29 مرداد+لینک
قطعی برق کرمانشاه امروز پنجشنبه 29 مرداد + جدول
ماینرهای قاچاق در ساری لو رفتند؛ 70 دستگاه کشف شد
قیمت دلار امروز پنجشنبه 29 مرداد + جدول قیمت ارزها در بازار آزاد
قیمت طلا امروز پنجشنبه 29 مرداد + جدول قیمت طلا 18 عیار
80 درصد آلودگی نفتی سواحل قشم مهار شد؛ جزئیات پاکسازی 3 موج آلودگی
آخرین قیمت خودرو‌های ایران خودرو امروز پنجشنبه 29 مرداد + جدول
انتخابات داخلی لیکود پیروزی نتانیاهو یا زنگ خطر برای دولت راستگرا؟
ابهام در تعویض پلاک موتورسیکلت‌های برقی هنگام معامله رفع شد
وزیر علوم: به آسیب‌دیدگان جنگ سهمیه‌ کنکور اختصاص می‌یابد
سوت ماراتن کنکور 1405 به‌صدا درآمد
ترفند سلول‌های سرطانی برای پنهان شدن از چشم سیستم ایمنی!
مقام مستعفی دولت ترامپ: جنگ با ایران به نفع امنیت ملی آمریکا نیست
آمریکا مدعی شد: 757 نظامی در جنگ ایران زخمی شده‌اند
ترامپ به دنبال مداکره نیست؟!
تصویر خیره‌کننده جیمز وب از مرگ یک ستاره و تولد سحابی شیر
استفاده کودکان از گوشی و تبلت چه تأثیری بر توانایی شناختی آنان دارد؟
پرونده‌سازی هوش مصنوعی برای کاربران!
زنان بخوانند؛ همه چیزهایی که باید از کمبود آهن بدانید
مصرف روزانه نوشیدنی‌های شیرین با افزایش خطر سرطان معده مرتبط است
کشتار جدید در غزه، سیلی به صورت میانجی‌گران و توافق‌هاست
مسکو و پکن در شورای امنیت علیه سیاسی‌کاری موضع گرفتند
آلمان شهرک‌سازی اسرائیل در کرانه باختری را محکوم کرد
چهل روز پس از وداع
تأسیس سازمان جهانی همکاری هوش مصنوعی با مشارکت ایران و 28 کشور
همتی: درباره تأمین ارز و کالاهای اساسی به رهبر انقلاب اطمینان دادم
40 تریلیون دلار بدهی؛ صورت‌حساب جنگ ترامپ از راه رسید
فولاد خوزستان 1-1 شمس آذر قزوین/ تقسیم امتیازات در هفته دوم لیگ برتر
رایزنی تلفنی عراقچی و فرمانده ارتش پاکستان درباره راهکارهای دیپلماتیک
رایزنی عراقچی و وزیر خارجه موریتانی درباره تحولات منطقه
زلزله 4.2 ریشتری گیلانغرب را لرزاند
پکن: واشنگتن رویکرد خصمانه خود در قبال پیونگ‌یانگ را تغییر دهد
تصادفات جاده‌ای سمنان 14 مصدوم و 2 کشته برجا گذاشت
پزشکیان: مذاکره به معنای تسلیم نیست
امارات چه چیزی را قربانی بازی تازه خود با ایران کرد؟
مس شهر بابک 1-1 خیبر خرم‌آباد/دشت یک امتیازی خیبر 9 نفره
قطعی برق کرمانشاه فردا پنجشنبه 29 مرداد + جدول
فجرسپاسی 0-0 صنعت نفت آبادان/توازن قدرت در زمین فوتبال
ملوان 2- 1 ذوب‌آهن/ ذوب‌آهن در انزلی غافلگیر شد
نقد تند ایران از عملکرد شورای امنیت
اعتراف رسانه اسرائیلی به شکست سیاست‌های ترامپ
دور جدید تحریم‌های انگلیس علیه ایران
واکنش اسلام‌آباد به اظهارات سفیر آمریکا؛ احضار کاردار
پرسپولیس 4 - 1 استقلال خوزستان/ سرخپوشان به صدر نشستند
برنز جهانی برای ایران در کشتی فرنگی جوانان
فارن افرز: نظم جدید در خاورمیانه شکل خواهد گرفت