نورنیوز- گروه فرهنگ و جامعه : در جامعه اطلاعات کمی درباره انواع سهمیه ها وجود دارد و تا سخن از سهمیه می شود فوری اذهان به سمت سهمیه خانواده شهدا متمایل می شود. این در حالی است که بر اساس قانون سهمیه خانواده شهدا تنها پس از آن اعمال می شود که فرد حداقل 70 درصد از نمره مورد نیاز برای گزینش را کسب کرده باشد.
سهمیه مناطق محروم از دیگر سهمیه هاست که کمتر کسی از آن سخن می گوید. بر اساس مصوبه دوازدهمین جلسه کمیته مطالعه و برنامه ریزی آزمون سراسری حداقل 40 درصد از ظرفیت هر یک از کدرشته های ناحیه ای، قطبی و کشوری دورة روزانه دانشگاه ها و مؤسسات آموزش عالی واقع در استان های ایلام، بوشهر، چهارمحال و بختیاری، سیستان و بلوچستان، کردستان، کرمانشاه، کهگیلویه و بویراحمد، لرستان و هرمزگان به داوطلبان بومی استان های فوق تخصیص می یابد.میزان این سهمیه برای سه رشته پزشکی، دندانپزشکی و داروسازی 30 درصد می باشد.
سهمیه بهیاران هم در نوع خود جالب است. طبق این سهمیه 5% ظرفیت هر یک از رشته محلهای پرستاری دوره روزانه در کلیه استانهای کشور (بر حسب میزان متقاضیان هر کدرشته محل ) به بهیاران واجد شرایط اختصاص مییابد.
سهمیه که کمتر کسی از آن اطلاع دارد سهمیه کارمندان است که براساس آن حدود 10 درصد از ظرفیت رشتههای نوبت دوم (شبانه) به کارمندان رسمی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری ، دانشگاهها و مؤسسات آموزشی و پژوهشی وابسته به وزارت علوم، تحقیقات و فناوری با حداکثر 35 سال سن و بومی استان مربوط اختصاص می یابد.
سهمیه اعضای هیئت علمی اما قابلتأملترین نوع امتیازدهی در کنکور همین سهمیه است و همهساله بهصورت چراغخاموش ذینفعان از آن بهرهمند میشوند؛ سهمیهای که در سالهای اخیر فرزندان اعضای هیأت علمی دانشگاهها بسیار از آن بهره بردهاند و چندین برابر سهمیه فرزندان شهدا بوده است. هیچ کس اما تمایلی به بیان آن ندارد. فرزندان اساتید دانشگاه فارغ از آنکه پدرشان رسمی یا قراردادی باشد از این سهمیه برخوردار می شوند. کافی است فرزند یک استاد دانشگاه در کنکور سراسری شرکت کند و به عنوان مثال در زابل قبول شود. وی می تواند به راحتی و بدون هیچ دردسری با استفاده از سهمیه پدرش به بهترین دانشگاه تهران منتقل و از مزایای آن بهره مند شود. اینها علاوه بر این امکان حتی امکان تغییر رشته هم در اختیارشان است.
اگر فرزندان شهدا به دلیل از دست دادن پدر خانواده که طبعا صدمات فراوان روحی بر آنها وارد کرده و اساسا زندگی را با دشواری های فراوان مواجه می کند نتوانند از سهمیه استفاده کنند، فرزندان اعضای هیات علمی دانشگاه که هم سایه پدر بالای سرشان هست و هم از زندگی مرفهی برخوردارند چرا باید از این سهمیه برخوردار باشند؟
نورنیوز