×
بین الملل
شناسه خبر : 337084
تاریخ انتشار : شنبه 1405/05/17 ساعت 12:51
درباره توافق سه‌جانبه عربستان، ترکیه و پاکستان

مهدی علیخانی

درباره توافق سه‌جانبه عربستان، ترکیه و پاکستان

روز جمعه یک توافق دفاعی سه‌جانبه میان سه کشور مهم منطقه یعنی عربستان‌سعودی، ترکیه و پاکستان امضا شد. بلافاصله پس از انتشار این خبر و در تحلیل‌های اولیه‌، دلیل اصلی یا هدف این پیمان به «نحوه مواجهه با ایران پس از هدف قرار گرفتن عربستان‌سعودی به عنوان میزبان پایگاه‌های امریکا در جریان جنگ رمضان» معطوف شد.

نورنیوز-گروه بین الملل: پیش‌تر در تحلیل پیامدهای منطقه‌ای جنگ رمضان گفته و نوشته بودم که برخلاف گذشته که نظم و ترتیبات منطقه‌ای فقط بر ایفای نقش بازیگران بین‌المللی متمرکز بود، این‌بار نقش بازیگران جدید منطقه‌ای نیز در ترتیبات امنیتی برجسته‌‌ می‌شود اما نه فقط به‌ دلیل رویکرد ایران در جنگ اخیر.  در حال حاضر و در تحلیل اولیه شاید بتوان چند زمینه کلان‌ و مهم‌تر این توافق را در کنار تحولات جنگ اخیر مورد اشاره قرار داد. 

نخست، رویکردهای ایالات‌متحده در حدود ۱.۵ دهه اخیر در کاهش تعهداتِ «عملیِ» امنیتی نسبت به متحدان عرب در منطقه که زمینه بی‌اعتمادی اعراب به‌خصوص ریاض به امریکایی‌ها را دامن زد. از ماجرای سقوط حسنی مبارک متحد کلیدی سابق امریکا و سعودی تا ماجرای حملات به تاسیسات نفتی آرامکو در جریان جنگ یمن و پس از خروج امریکا از برجام تا تحولات جدیدتر که البته این‌ رویکرد فارغ از حزب و رییس‌جمهور حاکم در امریکا به یک راهبرد کلان‌تر یعنی کاهش تمرکز بر غرب آسیا برای افزایش توجهات به حوزه شرق آسیا برمی‌گشت.
دوم، رفتار‌های رژیم اسراییل به ‌ویژه از میانه جنگ غزه که سیاست پیشین مبتنی بر «موازنه» در برابر ایران با همراهی امریکا و کشورهای محافظه‌کار عرب را با تصور تضعیف محور ایران (به ‌خصوص پس از سقوط اسد، ترور سیدحسن نصرالله و برداشت تضعیف حزب‌الله و...) به سیاست «هژمونی» با هدف تسلط بر منطقه تغییر داد و این امر حساسیت عربستان و ترکیه را به ‌شدت برانگیخت.  موضع نتانیاهو درباره تشکیل دولت فلسطینی در درون قلمروی عربستان! در میانه جنگ غزه و طرح و پیگیری ایده «اسراییل بزرگ» و سپس تحولات جنگ ۱۲ روزه... احساس تهدید آنکارا و ریاض از اهداف بعدی نتانیاهو در صورت «تسلط بر منطقه» را بیش از گذشته کرد.  باوجود فاصله نزدیک حمله اسراییل به قطر با اعلام توافق دفاعی پاکستان-عربستان، اما در تحلیل‌های اولیه برخی صاحب‌نظران در آن مقطع هم، ایران به عنوان هدف توافق دوجانبه بیشتر برجسته و به مساله تهدیدات تل‌آویو کم‌توجهی شده بود. سوم، جنگ رمضان و نوع واکنش ایران به کشورهای عربی میزبان پایگاه‌های امریکا در منطقه نشان داد که در درجه اول، اولویت امنیتی واشنگتن تل‌آویو است و نه کشورهای عربی و دوم، این پایگاه‌ها و پیمان‌های امنیتی با امریکا در شرایط جنگی ناکارآمدند، اما الزاما این نوع توافقات چه از نوع دوجانبه پاکستان-عربستان و چه توافق سه‌جانبهِ بسط یافته، به معنی اتحادی تازه با قابلیت عملیاتی در برابر ایران در کوتاه‌مدت نیستند.  البته این موضوع برای ایران دارای پیام‌های جدی است اما در بحث ایران، به‌ نظر می‌رسد فعلا ترکیه و پاکستان بیشتر افزایش بازدارندگی سعودی (رهبری عربی، اعتبار اسلامی و البته برخوردار از منابع مالی گسترده) را مدنظر دارند تا ورود به درگیری احتمالی. همچنین در اینجا، می‌توان به نقش یمن و انصارالله به عنوان یکی دیگر از زمینه‌های این پیمان اشاره داشت اما نباید هم فراموش کرد که پیش از درگیری اخیر یمن و سعودی، ترکیه و پاکستان در سال ۲۰۱۵ نیز از حامیان ائتلاف نظامی عربستان علیه انصارلله بودند، بنابراین از زمینه‌های مهم این توافق سه‌جانبه دفاعی، راهبرد کلان ایالات‌متحده در کاهش تعهدات «عملی» امنیتی در منطقه درقبال متحدان عرب به‌ خصوص عربستان، تهدیدات رژیم صهیونیستی برای آینده منطقه ازجمله برای ترکیه، عربستان و حتی پاکستان با پیگیری راهبرد «هژمونی» و نیز تعقیب ایده «اسراییل بزرگ» و سپس نحوه ایجاد بازدارندگی به‌ویژه برای عربستان‌سعودی در جنگ‌های آتی منطقه می‌باشند.


اخبار مرتبط
عربستان بیشتر ذخایر پاتریوت خود را در 38 روز از دست داد
شنبه 1405/05/17 ساعت 18:35
عربستان بیشتر ذخایر پاتریوت خود را در 38 روز از دست داد
رویترز به نقل از مرکز مطالعات راهبردی و بین‌المللی اعلام کرد: عربستان در جریان 38 روز جنگ، حدود 86 درصد از ذخایر موشک‌های پاتریوت خود را مصرف کرده است.
محدودیت جدید ترکیه برای کشتی‌های عازم روسیه
شنبه 1405/05/17 ساعت 17:56
محدودیت جدید ترکیه برای کشتی‌های عازم روسیه
ترکیه در پی افزایش حملات به کشتی‌های تجاری در دریای سیاه، محدودیت‌هایی برای عبور برخی شناورهای عازم بندر نووراسیسک روسیه از تنگه‌های بسفر و داردانل اعمال کرد.
رایزنی امنیتی بغداد و ریاض؛ دیدار نخست‌وزیر عراق با رئیس دستگاه اطلاعات عربستان
جمعه 1405/05/16 ساعت 22:22
رایزنی امنیتی بغداد و ریاض؛ دیدار نخست‌وزیر عراق با رئیس دستگاه اطلاعات عربستان
نخست‌وزیر عراق در دیدار با رئیس دستگاه اطلاعات عمومی عربستان سعودی، راه‌های تقویت همکاری‌های امنیتی و آخرین تحولات منطقه را بررسی کرد. این دیدار در شرایطی انجام شد که گروه‌های مقاومت عراق پاسخ خود به حمله اخیر را به تعویق انداخته‌اند و بغداد تلاش می‌کند نقش خود را در مدیریت تحولات منطقه حفظ کند.
نظرات

آخرین اخبار
کیفرخواست پرونده‌های شهادت رهبر معظم انقلاب و شهدای دانش‌آموز میناب صادر شد
زمان‌بندی تکمیلی انتخاب واحد نیم‌سال اول دانشگاه آزاد اعلام شد
آغاز پرداخت مرحله دوم وام 150 میلیون تومانی بازنشستگان تأمین اجتماعی+شرایط نحوه دریافت
پیروزی الهلال در سایه یک اتفاق عجیب؛ 50 هوادار بیهوش شدند
هشدار گوترش درباره آزمایش‌های هسته‌ای
درگیری در پایتخت نیجر؛ تلاش مهاجمان برای نفوذ به حلقه امنیتی کاخ ریاست‌جمهوری
از تاب‌آوری تا فرسایش ساختاری
ترمیم سریع زیرساخت‌های آب، برق، گاز و مخابرات آسیب دیده تهران در جنگ
آخرین قیمت خودروهای سایپا امروز شنبه 7 شهریور 1405؛گران‌ترین خودرو سایپا معرفی شد
تمهیدات ترافیکی تهران برای جشن میلاد پیامبر(ص) اعلام شد
تعطیلی جدید در راه است؛ پیشنهاد نمایندگان مجلس به دولت
هشدار به مسافران مازندران؛ شنا و قایقرانی در خزر ممنوع
قیمت طلای جهانی امروز شنبه 7 شهریور 1405/ پیش‌بینی قیمت طلا
نتایج «امتحانات نهایی» دانش‌آموزان فعلا اعلام نشده است
جرم‌انگاری بادبادک‌بازی در غزه
قیمت دلار توافقی امروز شنبه 7 شهریور 1405؛دلار وارد کانال جدید شد
دی - دِی اقتصادی ایران یا دی - دِی مالی آمریکا؟
آخرین قیمت خودروهای ایران خودرو امروز شنبه 7 شهریور 1405؛ قیمت سورن، دنا، 207 و تارا
جنگ به بازارهای آمریکا رسید؛ پای ین ژاپن در میان است
جدول پخش زنده بازی‌های امروز شنبه 7 شهریور؛ پخش زنده لیورپول، یوونتوس و اتلتیکومادرید
برنامه بازی‌های امروز لیگ برتر فوتبال شنبه 7 شهریور؛ ساعت دیدار پرسپولیس و ملوان+ جدول لیگ
اژه‌ای: نباید با سیاه‌نمایی برای دشمن خوراک جنگ روانی فراهم کرد
هشدار سفارت آمریکا در کی‌یف؛ شهروندان برای تخلیه آماده شوند
اردوغان: اسرائیل «معتاد به جنگ» است
آخرین وضعیت جاده‌ها؛ جزئیات ترافیک و محورهای مسدود کشور
حسن اعتماد و لطف رهبر انقلاب را بزرگ‌ترین سرمایه و پشتیبان در مسیر دشوار پیش‌رو می‌دانیم
ادعاهای رودریگز و ترامپ درباره قرارداد نفتی آمریکا و ونزوئلا
چگونه دشمن را وادار به پذیرش حقوق خود کنیم؟
تغییرات جدید مدارس دولتی؛ همه مدارس هیئت امنایی می‌شوند
وضعیت آب و هوای امروز شنبه 7 شهریور 1405+ وضعیت استانها
جنگ ایران به بازار اوراق رسید؛ ژاپن، ین و بازار بدهی آمریکا در خط آتش
رضایی: امروز وحدت و انسجام بنیادی‌ترین مولفه قدرت است
ترکیب احتمالی پرسپولیس مقابل ملوان با 11 ستاره؛ سرگیف به زمین برمی‌گردد؟
فیش معوقه حقوق فروردین بازنشستگان منتشر شد + جزئیات و مبلغ پرداختی
قطعی برق فارس امروز شنبه 7 شهریور + لینک
جدول زمان قطعی برق چهارمحال و بختیاری امروز شنبه 7 شهریور اعلام شد
قطعی برق تهران امروز شنبه 7 شهریور + لینک
جدول زمان قطعی برق کرمانشاه امروز شنبه 7 شهریور اعلام شد
درمان جدید سرطان؛ سلول‌های ایمنی برای نفوذ به تومورهای جامد تقویت شدند
بزرگترین تولیدکننده داروهای پروبیوتیک خاورمیانه؛ تولید داروهای پیوند اعضا و سرطان
شروع طوفانی بایرن در افتتاحیه بوندس‌لیگا؛ خط و نشان قهرمان برای رقبا
زمان طلایی درمان سکته مغزی چقدر است؟
جنگ ترامپ علیه ایران یک «شکست تمام‌عیار» بوده است
حمایت رهبری از رئیس‌جمهور؛ جایی برای توجیه دوقطبی‌سازی باقی نمی‌ماند
الجزیره: جنگ 6 ماهه ایران، اقتصاد خلیج فارس را تحت فشار قرار داد
آلمان گزارش‌ها درباره تامین مالی تسلیحات هسته‌ای انگلیس را رد کرد
عملیات ضربتی در سراوان؛ یک تروریست به هلاکت رسید و 6 نفر دستگیر شدند
فولاد خوزستان 0 -0 استقلال ؛ آبی ها با تساوی به استقبال دربی پایتخت رفتند+ جدول لیگ
واکنش سخنگوی دولت به اظهارات قائم‌پناه؛ تأکید بر حفظ وحدت و انسجام ملی
زلزله در ساختار نظامی چین؛ دو مقام ارشد ارتش برکنار شدند