×
اقتصادی
شناسه خبر : 336960
تاریخ انتشار : جمعه 1405/05/16 ساعت 17:59
تنگه هرمز به بورس‌های عربی شوک داد

تنگه هرمز به بورس‌های عربی شوک داد

نگرانی از تحولات تنگه هرمز و حملات به نفتکش‌ها، بازارهای مالی خلیج‌فارس را تحت فشار قرار داد و بیشتر شاخص‌های بورس منطقه کاهش یافتند.

نورنیوز-گروه اقتصادی: در تازه‌ترین تحولات منطقه‌ای که بر بازارهای مالی خلیج‌فارس سایه افکنده است، بیشتر بورس‌های این منطقه با افت شاخص‌ها مواجه شدند. فشار اصلی بر بازارها، ناشی از فضای نگرانی پیرامون وضعیت تردد در تنگه‌ راهبردی هرمز و نیز گزارش‌هایی درباره‌ حملات جدید به نفت‌کش‌ها در دریای سرخ و خلیج عدن است که نگرانی‌ها را نسبت به امنیت مسیرهای انرژی دوچندان کرده است.

دست‌اندرکاران بازار سرمایه در کشورهای حوزه‌ خلیج‌فارس، تحولات دیپلماتیک اخیر را از نزدیک رصد می‌کنند؛ جایی که ایران از توافقی با سلطنت‌عمان برای ترسیم مختصات جغرافیایی یک مسیر ملاحی در تنگه‌ هرمز خبر داده است.تهران اعلام کرده که به زودی و در صورت عدم دخالت عوامل خارجی، بیانیه‌ مشترکی با مسقط در این باره صادر خواهد شد.بر اساس اطلاعاتی که منابع مطلع در اختیار رویترز قرار داده‌اند، این چارچوب عملیاتی، امتیازی قابل‌توجه برای ایران محسوب می‌شود که طی آن، کنترل کشتی‌های ورودی به خلیج‌فارس از طریق تنگه‌ هرمز، عملاً در اختیار تهران قرار خواهد گرفت.
به گزارش رسانه قطری العربی الجدید در نقطه مقابل، دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا، اعلام کرده که توافق برای بازگشایی این آبراه‌ی حیاتی، بسیار نزدیک است. اما در اقدامی که نشان از دوگانگی رویکرد واشنگتن دارد، مقامات آمریکایی هرگونه پذیرش نظارت و کنترل ایران بر تردد کشتی‌ها را به‌شدت رد کرده‌اند. در همین حال، تهران به کشورهای عربی حوزه‌ خلیج‌فارس هشدار داده است که در صورت هرگونه اقدام نظامی جدید از سوی ایالات متحده، حملات متقابلی علیه زیرساخت‌های حیاتی انرژی در منطقه صورت خواهد گرفت. این هشدار، همراه با تشدید تنش‌های نظامی، روحیه‌ بازار را به شدت تحت تأثیر قرار داده است.

بازار سهام عربستان و تأثیرپذیری از افت غول‌های انرژی

در ریاض، شاخص کل بورس عربستان با کاهش ۰.۷ درصدی مواجه شد. در میان سهام تأثیرگذار، سهام شرکت «آکوا پاور» (شرکت سعودی آب و برق) با افت چشم‌گیر ۴.۱ درصدی همراه شد و سهام بانک الراجحی نیز ۰.۷ درصد کاهش یافت.همچنین، سهام شرکت نفتی آرامکوی سعودی که به عنوان شاخص‌ترین سهم بازار شناخته می‌شود، ۰.۹ درصد پایین‌تر ایستاد.گزارش روزانه‌ بازار سهام عربستان نشان می‌دهد که در این معاملات، بیش از ۲۵۴ میلیون سهم دست به دست شده و در نهایت، ارزش سهام ۶۳ شرکت افزایشی و ۱۹۶ شرکت کاهشی ثبت شده است. شاخص بازار موازی «نمو» نیز با افت ۹۹.۱۵ واحدی بسته شد و بیش از ۱.۷ میلیون سهم در این بازار معامله گردید.
نکته‌ حائز اهمیت دیگر، تشدید اقدامات نظامی در کرانه‌های جنوبی منطقه است. یمن روز چهارشنبه مسئولیت دو حمله‌ی موشکی را بر عهده گرفت که یکی از آنها، یک نفت‌کش سعودی را در سواحل شهر ینبع در حاشیه‌ی دریای سرخ و دیگری، نفت‌کش دیگری را در خلیج عدن هدف قرار داده است. این حملات، زنگ هشدار را برای امنیت خطوط کشتیرانی و صادرات انرژی به صدا درآورده و بر شدت ریسک‌های سیاسی و امنیتی در منطقه افزوده است.بازارهای امارات، قطر، کویت، بحرین و استثنای مسقطدر امارات متحده‌ی عربی، شاخص بورس دبی که تا پیش از این چهار جلسه‌ی متوالی صعودی بود، با افت ۱.۵ درصدی مواجه گردید و سهام شرکت «اعمار العقاریه» به عنوان یکی از بزرگترین شرکت‌های این بازار، ۳ درصد ریخت. در نقطه‌ی مقابل، شاخص بورس ابوظبی توانست با رشد اندک ۰.۱ درصدی، تنها نقطه‌ی روشن بازار امارات باشد.در دوحه، شاخص کل بورس قطر نیز با کاهش ۰.۷ درصدی بسته شد. سهام شرکت صنایع قطر که از بزرگان صنعت این کشور به شمار می‌رود، ۱.۴ درصد افت کرد و در مجموع بیش از ۱۱۲ میلیون سهم در قالب ۲۱.۵ هزار معامله در تمامی بخش‌ها دادوستد شد. از میان شرکت‌های حاضر در این بازار، ۱۵ شرکت با افزایش قیمت، ۳۵ شرکت با کاهش قیمت و ۴ شرکت نیز با حفظ قیمت قبلی به کار خود پایان دادند.
فشار کاهشی به بحرین نیز سرایت کرد و شاخص عمومی این کشور با افت دو واحدی مواجه شد که عمدتاً ناشی از کاهش تقاضا در بخش‌های کالاهای مصرفی بادوام و مواد اولیه بود. در کویت نیز روند نزولی ادامه یافت؛ به طوری که شاخص عمومی بورس ۰.۱۳ درصد و شاخص بازار اول نیز ۰.۲۵ درصد کاهش یافت.با این حال، تنها استثنای قابل‌توجه در میان بورس‌های منطقه، مربوط به شاخص «مسقط ۳۰» در عمان بود که بر خلاف سایر همتایان خود، جلسه را با رشد ۰.۲۵ درصدی به پایان رساند. گزارش رسمی بورس مسقط حاکی از افزایش ۰.۰۷۴ درصدی ارزش بازار نسبت به جلسه‌ی معاملاتی پیشین است که نشان از خوش‌بینی نسبی سرمایه‌گذاران به توافقات دو جانبه در این کشور دارد.چشم‌انداز بازار؛ امید به دیپلماسی در برابر تداوم ریسکبه طور کلی، سرمایه‌گذاران منطقه‌ای، امید خود را به تحولات دیپلماتیک و احتمال ازسرگیری مذاکرات بین ایالات متحده و ایران بسته‌اند. هرگونه نشانه‌ مثبت از سوی مذاکرات، می‌تواند به رشد دوباره‌ شاخص‌ها منجر شود. با این حال، به گفته‌ی دانیال تقی‌الدین، مدیرعامل گروه سرمایه‌گذاری اسکای لینکس، آنچه بازارها را در وضعیت تعلیق نگه داشته، تأثیر توافقات ایران و عمان بر تردد در تنگه‌ هرمز و تداوم ریسک‌های ناشی از تأمین امنیت انرژی است.تا زمانی که این ابهامات پابرجاست، فضای محتاطانه بر معاملات سهام خلیج‌فارس حاکم خواهد بود و هرگونه شوک ژئوپلیتیکی، می‌تواند موج جدیدی از فروش را به دنبال داشته باشد.


نظرات

آخرین اخبار
مقاومت عراق پاسخ به حمله عربستان و آمریکا را به تعویق انداخت
همتی: اقتصاد ایران با فروپاشی فاصله زیادی دارد
غنائم خیالی؛ واکنش بقائی به صحبت‌های ترامپ
آئروفلوت پروازهای مسکو-ابوظبی را از سر می‌گیرد
اسحاق دار: توافق مکه به ثبات منطقه کمک می‌کند
انفجار مهیب شهر المخا یمن را لرزاند
هشدار بانک آمریکایی درباره افت شدید ذخایر نفت آمریکا
شباب الاهلی گزینه میزبانی آسیایی استقلال شد
بازگشت مهران مدیری به تلویزیون؛ شصت‌چی پس از ماه صفر می‌آید
اردوغان: توافق‌نامه مکه علیه هیچ کشوری نیست
رمان «مدیر مدرسه» جلال آل‌احمد سریال می‌شود
برنامه خاموشی برق تهران فردا 17 مرداد اعلام شد+ جزییات
روزی که وزیر دفاع اسکورت خبرنگاران شد
واکنش فدراسیون فوتبال آرژانتین به آینده مسی در تیم ملی
استاد منتقد جنگ غزه در پرونده علیه دانشگاه مینه‌سوتا پیروز شد
توقف پروژه 400 میلیون دلاری ترامپ در کاخ سفید با حکم دادگاه
برنامه خاموشی برق کهکیلویه و بویر احمد شنبه 17 مرداد اعلام شد
پشت توافق ریاض، چه کسی از معادله حذف می‌شود؟
پرو و مکزیک روابط دیپلماتیک را از سر گرفتند
دفتر حفاظت منافع ایران: ترامپ التماس توافقی را می‌کند که خودش ویران کرد
المشاط: تمام جهان را هم بسیج کنی فایده‌ای برایت نخواهد داشت
چای داغ بالای 65 درجه خطر سرطان مری را افزایش می‌دهد
یونیسف: 330 کودک قربانی شیوع ابولا در کنگو شدند
آتش‌بس 30 تا 60 روزه
پالایشگاه نفت مهم اسلواکی دچار حریق شد
اعلام نتایج آزمون ورودی پایه هفتم سمپاد
کانال سوئز چگونه ابرقدرت‌ها را تغییر داد؟
هیچ مدرسه مینابی نباید با مشکل آب و برق آغاز به کار کند
رشد چشمگیر ظرفیت نیروگاه‌های تجدیدپذیر در ایران
هسته داعشی در الانبار عراق متلاشی شد
روسیه: همکاری تجاری با ایران و چین در اولویت اوراسیا است
شرط ازسرگیری گفت‌وگوهای امنیتی میان کشورهای حاشیه خلیج فارس
قیمت افغانی امروز جمعه 16 مرداد چقدر شد؟
نورنما | با خبرنگاران شهید؛ آنان که در خط مقدم حقیقت ایستادند
برنامه خاموشی برق مازندران فردا 17 مرداد و قطعی برق ساری شنبه اعلام شد
قیمت دینار عراق امروز جمعه 16 مرداد چقدر است؟
جنایتکار اتمی، قهرمان صلح؛ چگونه تاریخ وارونه شد؟
صنعاء: نبرد ما علیه طرح سلطه‌جویی عربستان است، نه مردم جنوب یمن
تقویت همکاری علمی ایران و هند در بریکس
ترامپ: جمهوری‌خواهان در انتخابات میان‌دوره‌ای پیروز می‌شوند
تنگه هرمز به بورس‌های عربی شوک داد
درخشش ایران در المپیاد جهانی هوش مصنوعی
چرخش چین از اوراق قرضه آمریکا به سمت طلا
صهیونیست‌ها چگونه مذاکرات رم را به بن‌بست کشاندند؟
عملیات مظنون‌گیری در 30 استان ترکیه
مراسم تشییع مریم همتیان برگزار شد
جنگ فناوری آمریکا و چین به زیرساخت‌های آرژانتین رسید
زلنسکی بازنده انتخابات فرضی اوکراین
پایان انتظار 9 ماهه؛ بقایای 5 کوهنورد در کوه‌های نپال کشف شد
محدودیت‌های مهاجرتی آمریکا افزایش یافت