×
اجتماعی
شناسه خبر : 336663
تاریخ انتشار : پنج‌شنبه 1405/05/15 ساعت 11:34
گام جدید ایران در فضا؛ ماهواره راداری برای تصویربرداری در هر شرایط جوی

گام جدید ایران در فضا؛ ماهواره راداری برای تصویربرداری در هر شرایط جوی

ایران در آستانه ورود به نسل جدید فناوری فضایی با توسعه ماهواره‌های راداری قرار دارد؛ ماهواره‌هایی که برخلاف نمونه‌های اپتیکی، بدون نیاز به نور خورشید و حتی در شرایط ابری، گردوغبار و برف امکان تصویربرداری و پایش زمین را فراهم می‌کنند.

نورنیوز-گروه اجتماعی: تصور کنید هواپیمایی در منطقه‌ای کوهستانی و پوشیده از ابر و برف دچار حادثه شده است؛ در چنین شرایطی دوربین‌های معمولی و اپتیکی ماهواره‌ها به دلیل پوشش متراکم ابر و شرایط جوی نامساعد، قادر به ثبت تصویر واضحی از محل حادثه نیستند. درست در همین نقطه است که ماهواره‌های راداری به‌عنوان منجیان اطلاعاتی وارد میدان می‌شوند. این تجهیزات پیشرفته برای دیدن و پایش زمین نیازی به آسمان صاف، آفتابی و نور خورشید ندارند و می‌توانند از میان سخت‌ترین شرایط آب‌وهوایی مانند ابر، گردوغبار و برف، داده‌های حیاتی و دقیقی را به ثبت برسانند. در همین راستا، ایران به زودی با رونمایی از نخستین ماهواره راداری خود با نام «راد ۱» که دارای دقت تفکیک بهتر از ۵۰ متر است، گام مهمی در این عرصه برمی‌دارد؛ پروژه‌ای که با ساخت ماهواره «راد ۲» با دقت تصویربرداری بهتر از ۲۰ متر در پژوهشگاه فضایی ایران ادامه خواهد یافت تا ناوگان فضایی کشور را وارد فصل جدیدی از توانمندی کند.

عبور از محدودیت‌های جوی؛ فناوری رادار چگونه معادلات را تغییر می‌دهد؟

توسعه این بستر بومی، پاسخی دقیق به نیازهای اقلیمی و سرزمینی کشور محسوب می‌شود. حسن سالاریه، معاون وزیر ارتباطات و رئیس سازمان فضایی ایران، ساخت ماهواره‌های راداری را یک گام فناورانه کلیدی برای پایش مداوم سطح زمین دانسته و تاکید دارد از آنجا که ایران در برخی از فصول سال با پدیده‌هایی نظیر گردوغبار و پوشش ابری گسترده مواجه است، تصویربرداری مستمر ماهواره‌های اپتیکی با چالش روبه‌رو می‌شود؛ مسأله‌ای که ساخت ماهواره‌های راداری را در اولویت برنامه‌های فضایی قرار داده است. برخلاف ماهواره‌های اپتیکی که مانند یک دوربین عکاسی به نور طبیعی وابسته هستند و در صورت وجود ابر، مه یا تاریکی شب کارایی خود را از دست می‌دهند، ماهواره‌های راداری با ارسال امواج به سمت زمین و پردازش بازتاب آن‌ها، تصویربرداری شبانه‌روزی و بدون وقفه را ممکن می‌سازند. البته این برتری عملیاتی، نیازمند فناوری بسیار پیچیده‌تری در بخش‌های نشانه‌روی، سیستم‌های کنترل وضعیت، تامین توان مصرفی و پردازش داده‌هاست که بومی‌سازی آن نشان‌دهنده ارتقای سطح دانش فنی متخصصان کشور است.

مدیریت بحران و پایش سرزمینی؛ چرا ایران به «دیدِ راداری» نیاز دارد؟

نیاز ایران به این فناوری بیش از هر چیز به گستردگی جغرافیایی، تنوع اقلیمی و مواجهه مداوم با چالش‌های طبیعی بازمی‌گردد. دسترسی به داده‌های مستمر و مستقل در زمان وقوع بحران‌هایی مانند سیل، زلزله، رانش زمین و آتش‌سوزی جنگل‌ها به‌ویژه زمانی که شرایط جوی اجازه تصویربرداری عادی را نمی‌دهد، نقش تعیین‌کننده‌ای در سرعت‌بخشی به امدادرسانی و تصمیم‌گیری‌های بحرانی دارد. از سوی دیگر، پایش فرونشست زمین، مدیریت بحران کم‌آبی، رصد منابع آبی، بررسی کاربری زمین در کشاورزی و نظارت بر مناطق ساحلی نیازمند پایش دائمی است؛ نیازی که با اتکا به ماهواره‌های راداری پاسخ داده می‌شود و وابستگی کشور را به داده‌های فضایی خارجی به حداقل می‌رساند.

از الگوهای جهانی تا تثبیت جایگاه راهبردی ایران در فضا

تجربه جهانی نیز نشان می‌دهد که کشورهای پیشرو در صنعت فضایی همواره منظومه‌های راداری را در کنار ماهواره‌های اپتیکی توسعه داده‌اند تا چرخه پایش سرزمینی خود را تکمیل کنند. برنامه‌هایی نظیر پروژه «کوپرنیک سنتینل-۱» در اتحادیه اروپا، الگویی برجسته از به‌کارگیری این فناوری برای پایش تغییرات زمین، یخ‌های قطبی، کشاورزی و امنیت مرزی هستند. اکنون دستیابی ایران به این سامانه پیشرفته، صرفاً اضافه شدن یک ابزار جدید نیست، بلکه ایجاد یک زیرساخت راهبردی برای پایش دائمی سرزمین، مدیریت هوشمندانه منابع و ارتقای جایگاه عملیاتی صنعت فضایی کشور در استفاده کاربردی از داده‌های مداری به شمار می‌رود.


نظرات

آخرین اخبار
لاوروف: پیوستن ایران به «توافق مکه» گامی رو به جلو است
شوک نزولی به بازار طلا؛ ریزش سنگین قیمت‌ها همزمان با افت اونس جهانی
واکنش حماس به جنایات کرانه باختری: سکوت جهانیان، تبانی با رژیم صهیونیستی است
شوک بزرگ به بازار انرژی؛ قیمت گاز اروپا در آستانه مرز 900 دلار
دیدار معاون اجرایی رئیس‌جمهور و سرپرست وزارت دفاع با خانواده شهید نصیرزاده
نتایج هفته ششم لیگ برتر/ در بازی های امروز هیچ امتیازی تقسیم نشد
گفت‌وگوی ترامپ و برنهام درباره تنگه هرمز
استعفای ویسی از هدایت ذوب آهن؛ لمپن نیستم و کنار می‌کشم
تنگه هرمز در کانون توجه مجلس؛ شروط ایران برای بازگشایی این گذرگاه حیاتی
شکست سنگین نیروهای وابسته به عربستان در استان البیضاء یمن
توافق تهران و بغداد؛ پایان دوران حمل‌ونقل سنتی و آغاز عصر ترانزیت مدرن
حمله به عروسی در سیریک ایران، شکست آمریکا را روشن‌تر کرد
لایحه خزر در بهارستان؛ دولت «رژیم حقوقی دریای خزر» را به مجلس فرستاد
پرسپولیس 2 ذوب‌آهن 0 ؛ شاگردان تارتار در خانه نمی‌بازند!
اولتیماتوم مجلس به دولت: 100 همت مطالبات گندم‌کاران تا هفته آینده پرداخت شود
پایان حباب قیمتی سیب‌زمینی؛ 800 کامیون بار روانه پایتخت شد
واکنش ایران به اظهارات گروسی در شورای حکام درباره بازرسی از سایت های هسته ای
زلزله سیاسی در آلمان؛ شکست تاریخی حزب فریدریش مرتس
امباپه در آستانه تقابل با اینتر: «اینتر حریفی قدرتمند است اما آث میلان را ترجیح می‌دادم!»
تبرئه استقلال و پرسپولیس از تخلفات داربی 107
تلاطم در پنتاگون؛ پیت هگست متهم به ایجاد «فرهنگ ترس» در ارتش آمریکا
رئیس سازمان برنامه و بودجه: تدوین برنامه مقابله فعالانه با تحریم‌ها پیش از آغاز سال 1404
اعزام تجهیزات نظامی ترکیه به کردستان عراق
تغییرات جدید کنکور ابلاغ شد
آنچه در 24 ساعت گذشته تکذیب شد؛ از رفع فیلتر اینستاگرام تا استعفای وزیر نفت
پایان توقف 5 ماهه واردات موبایل
تضاد قانون و حکم دادگاه؛ مصوبه تمدید خودکار اجاره‌بها در برابر حکم تخلیه
جنگ دیپلماتیک میان روسیه و آلمان؛ لغو مجوز فعالیت کنسولگری آلمان در سن‌پترزبورگ
تشدید حملات سعودی در یمن؛ هشدار صریح صنعا به متجاوزان
هشدار هواشناسی تهران؛ رگبار، رعد و برق و تگرگ در راه است
نورنما | جمعه سیاه 17 شهریور
آکسیوس: جنگ علیه ایران، 100 میلیارد دلار هزینه اضافی انرژی روی دست آمریکایی‌ها
گزارش تصویری | مراسم تشییع جنازه 100 شهید فلسطینی در غزه
مصر و انگلیس خواستار اقدام بین‌المللی برای توقف تجاوزات رژیم صهیونیستی
کره شمالی، آمریکا و متحدانش را به رویارویی نظامی در شبه‌جزیره کره تهدید کرد
شورای حکام امروز چه چیزی را راستی‌آزمایی می‌کند؛ واقعیت ایران یا ادعاهای آمریکا؟
تداوم تجاوزات اسرائیل به لبنان؛ 27 شهید و 69 زخمی در 3 روز اخیر
تهدید تازه وزیر جنگ رژیم صهیونیستی: جنگ همه‌جانبه در راه است
مطالبه آزادی زندانیان در بند رژیم صهیونیستی؛ اعتراض خانواده‌های سوری
شناسایی 2 نفر از عاملان درگیری در محل اسکان دانشجویان عراقی در سمنان
پایان سردرگمی در هزینه‌های پرستاری خانگی با ابلاغیه جدید وزارت بهداشت
مقام سازمان ملل: محکومیت‌های لفظی در برابر رنج فلسطینی‌ها کافی نیست
بیش از 2 هزار شاکی برای پرونده یک طلا فروش؛ دادگاه چه حکمی صادر کرد؟
آماری از آخرین وضعیت سدهای کشور
جزئیات تازه از دیدار 3 ساعته کوشنر و ویتکاف با پوتین
قیمت نقره امروز دوشنبه 16 شهریور 1405 + جدول قیمتها
پایان پراکندگی آمار دانشگاه‌ها؛ درگاه واحد دانشجویی راه‌اندازی می‌شود
جدول خاموشی مازندران سه‌شنبه 17 شهریور؛ برق کدام مناطق قطع می‌شود؟
مقام عراقی: آمریکا قدرت ایران را دست‌کم گرفت؛ نقشه واشنگتن ناکام ماند
جزئیات طرح جدید دولت برای بنزین؛ شناسه‌دار شدن کارت‌های اضطراری