×
سیاسی
شناسه خبر : 335954
تاریخ انتشار : دوشنبه 1405/05/12 ساعت 06:49
چرا ترامپ از حمله به ایران عقب‌نشینی کرد؟ نقش بازدارندگی و مذاکرات

چرا ترامپ از حمله به ایران عقب‌نشینی کرد؟ نقش بازدارندگی و مذاکرات

اعلام ناگهانی ریس جمهور جنگ طلب آمریکا درباره لغو حمله‌ای که پیش‌تر از آن سخن گفته بود، موجی از گمانه‌زنی‌ها و تحلیل‌ها را درباره چرایی این تغییر موضع در محافل سیاسی و رسانه‌ای به راه انداخته است. این تصمیم در شرایطی اتخاذ شد که تحولات اخیر منطقه، معادلات واشنگتن را وارد مرحله‌ای تازه کرده و پرسش‌های مهمی را درباره پشت‌پرده این چرخش مطرح ساخته است.

نورنیوز-گروه سیاسی: اعلام ناگهانی دونالد ترامپ مبنی بر لغو حمله‌ای که پیش‌تر از آن سخن گفته بود، بار دیگر نگاه‌ها را به محاسبات راهبردی آمریکا در قبال ایران معطوف کرده است. هرچند رئیس‌جمهور آمریکا همزمان از ادامه مسیر مذاکره و امکان دستیابی به توافق سخن گفته، اما این تغییر موضع پرسش‌های زیادی را درباره دلایل واقعی آن ایجاد کرده است.
عقب‌نشینی ترامپ از حمله نظامی به ایران در شرایطی رخ داد که مقام‌های ایرانی نسبت به هرگونه تجاوز هشدار داده و بر پاسخ قاطع تأکید کرده بودند. تحلیلگران معتقدند توان بازدارندگی ایران، احتمال گسترش جنگ در منطقه، تهدید منافع آمریکا و متحدانش و هزینه‌های سیاسی و اقتصادی یک درگیری، کاخ سفید را به سمت حفظ مسیر دیپلماسی سوق داده است.
موانع امنیتی و هزینه‌های اقدام نظامی
بررسی تحولات اخیر نشان می‌دهد که هرگونه تصمیم برای اقدام نظامی علیه ایران، تنها به اراده سیاسی کاخ سفید وابسته نیست، بلکه مجموعه‌ای از عوامل امنیتی، نظامی، اقتصادی و منطقه‌ای در این تصمیم نقش دارند. در سال‌های گذشته، مقام‌های جمهوری اسلامی ایران بارها اعلام کرده‌اند که هرگونه حمله به خاک کشور با پاسخ متناسب و قاطع روبه‌رو خواهد شد؛ موضعی که همواره بخشی از راهبرد بازدارندگی ایران عنوان شده است.
از سوی دیگر، بسیاری از تحلیلگران معتقدند وقوع هرگونه درگیری مستقیم میان ایران و آمریکا می‌تواند دامنه بحران را به سراسر منطقه گسترش دهد. حضور نیروها و پایگاه‌های نظامی آمریکا در غرب آسیا، امنیت مسیرهای انتقال انرژی و احتمال افزایش تنش در آبراه‌های مهم، از جمله عواملی است که هزینه هرگونه اقدام نظامی را برای واشنگتن افزایش می‌دهد.
موازنه میان فشار و دیپلماسی
همزمان، دولت آمریکا تلاش می‌کند در کنار حفظ فشارهای سیاسی و اقتصادی، مسیر مذاکره را نیز باز نگه دارد. به همین دلیل، برخی کارشناسان اظهارات اخیر ترامپ را تلاشی برای حفظ اهرم فشار در کنار جلوگیری از ورود به یک رویارویی پرهزینه ارزیابی می‌کنند؛ جنگی که می‌تواند پیامدهایی فراتر از مرزهای ایران داشته باشد.
در چنین شرایطی، به نظر می‌رسد کاخ سفید همچنان میان دو گزینه «فشار» و «دیپلماسی» در حال موازنه است. اگرچه تهدید نظامی همچنان در ادبیات سیاسی آمریکا دیده می‌شود، اما تجربه سال‌های اخیر نشان داده هر زمان احتمال افزایش هزینه‌های امنیتی و منطقه‌ای بالا رفته، گزینه گفت‌وگو و مذاکره دوباره در دستور کار قرار گرفته است.
از این رو، تغییر موضع اخیر ترامپ را می‌توان بخشی از روند پیچیده روابط تهران و واشنگتن دانست؛ روندی که در آن، تصمیم‌های سیاسی بیش از هر زمان دیگری تحت تأثیر محاسبات امنیتی، ملاحظات منطقه‌ای و ارزیابی هزینه و فایده اقدامات نظامی قرار دارد و به همین دلیل، آینده این پرونده همچنان به تحولات میدانی و دیپلماتیک وابسته خواهد بود.
 


ایسنا
اخبار مرتبط
عامل ارسال تصاویر پرتاب موشک به رسانه‌های معاند دستگیر شد
پنج‌شنبه 1405/05/15 ساعت 08:23
عامل ارسال تصاویر پرتاب موشک به رسانه‌های معاند دستگیر شد
فردی که تصاویر مربوط به پرتاب موشک‌های ایرانی را برای رسانه‌های معاند ارسال می کرد در عملیات پلیس یزد بازداشت شد.
ترامپ مدعی آغاز مذاکرات با ایران شد؛ چرخش از تهدید نظامی به دیپلماسی؟
دوشنبه 1405/05/12 ساعت 08:40
ترامپ مدعی آغاز مذاکرات با ایران شد؛ چرخش از تهدید نظامی به دیپلماسی؟
دونالد ترامپ با طرح ادعای آغاز مذاکرات با ایران از روز دوشنبه، مدعی شد تصمیم خود برای اجرای یک حمله گسترده را به درخواست چند کشور از جمله ایران کنار گذاشته است. این اظهارات در حالی مطرح می‌شود که او بارها ایران را به حمله نظامی گسترده تهدید کرده بود اما پس از هشدار نیروهای مسلح ایران به بهانه های مختلف عقب نشینی کرد.
افشای اختلاف ترامپ و نتانیاهو بر سر ایران و غزه
یکشنبه 1405/05/11 ساعت 17:58
افشای اختلاف ترامپ و نتانیاهو بر سر ایران و غزه
شبکه سی‌ان‌ان گزارش داد، دیدار اخیر دونالد ترامپ و بنیامین نتانیاهو نتوانست خواسته‌های تل‌آویو درباره ایران و غزه را محقق کند و اختلاف دو طرف بر سر ادامه جنگ و نحوه مدیریت بحران بیش از گذشته آشکار شده است.
ترامپ صلح می‌خواهد یا پوشاندن شکست‌های پرهزینه خود؟
یکشنبه 1405/05/11 ساعت 17:21
نورنیوز بررسی می‌کند،
ترامپ صلح می‌خواهد یا پوشاندن شکست‌های پرهزینه خود؟
تحولات تازه غزه، بیش از آنکه روایت یک توافق باشد، میدان سنجش صداقت مدعیان صلح است؛ جایی که ابتکار عمل مقاومت، رژیم صهیونیستی و حامیان غربی آن را در برابر انتخابی پرهزینه میان عقب‌نشینی، تداوم جنگ یا پذیرش شکست قرار داده است.
نظرات

آخرین اخبار
رئیس‌جمهور آفریقای جنوبی: جنگ علیه ایران غیرقانونی بود
تأکید رئیس‌جمهور بر ضرورت هوشیاری و حفظ وحدت در میان کشورهای اسلامی
آخرین وضعیت تردد ایرانی‌ها در مرزها پس از بسته‌شدن شلمچه، چزابه و بصره
هشدار دریایی در هرمزگان؛ دریا مواج می‌شود
آتش‌سوزی یک خانه در سرپل‌ذهاب
فرار از شکست در سن‌سیرو
تصادف زنجیره‌ای در یاسوج؛6 نفر جان باختند
صنعت نفت آبادان 1-2 چادرملو اردکان/ پایان شیرین برای یزدی‌ها
پیشروی یمنی‌ها؛ سناریوی کابوس‌وار برای عربستان
تصویربرداری «ده پهلوان» حسن فتحی آغاز شد
یمن از موضع بریکس درباره صلح استقبال کرد
پیش‌ بینی قیمت طلا و سکه فردا یکشنبه 22 شهریور 1405
ایران 3 - 1 استرالیا؛کسب سهمیه جهانی و نبرد برای سهمیه المپیک در فینال + فیلم خلاصه بازی
گزارش تصویری| سفر رئیس‌جمهور به هند برای شرکت در اجلاس بریکس
تأکید صنعا بر تامین امنیت کشتیرانی
دیدار رئیس‌جمهور با ولیعهد ابوظبی در چه شرایطی برگزار شد؟
حملات هوایی عربستان به 7 استان یمن؛ 129 حمله در 48 ساعت
تحولاتی در مسیر یک تحول!
زلنسکی: اوکراین با کمبود موشک پاتریوت روبه‌روست
ترافیک 7 کیلومتری در خروجی مرزن‌آباد
جدول برنامه خاموشی فارس فردا 22 شهریور+ لینک برنامه خاموشی
73 کشتی در 2 روز از باب‌المندب عبور کردند
فراخوان جشن پیروزی انصارالله در تهران
تازه‌ترین رایزنی ایران و عمان درباره تحولات منطقه
تعیین تکلیف 4 پرونده کثیرالشاکی کلاهبرداری
رئیس‌جمهور ایرلند خطاب به ترامپ: عادی‌سازی جنگ و نسل‌کشی قابل‌قبول نیست
نورویدئو | هرمز ورق را برگرداند ؛ آمریکا در محاصره ابتکار ایران
رئیس کل دادگستری استان تهران: پیگیری حقوقی جنایات جنگی ادامه دارد
طرح صهیونیست‌ها برای مهار ترکیه
وزیر ارتباطات: محدودیت‌های IPv6 تعیین تکلیف شود
فارن افرز: ضرورت بازنگری سیاست‌های آمریکایی در قبال ایران
قطر خواهان پایان مصونیت رژیم صهیونیستی از مجازات شد
وعده 5 هزار دلاری ترامپ برای انتخابات
چکونه فرایبورگ در بوندسلیگا شاخ شد؟
ناتوانی چلسی و لیورپول در کسب پیروزی در هفته چهارم
جاده چالوس به سمت شمال بسته شد
ذخایر موشک‌های رهگیر؛ پاشنه آشیل صهیونیست‌ها
ادعای ترامپ درباره سلاح‌های لیزری آمریکا
آیت‌الله فاضل:حوزه راه امام و رهبر شهید را ادامه دهد
آتش‌سوزی مشکوک در انبار مهمات بلغارستان
اینفانتینو: با شعار «فوتبال برای همه» می‌آیم + فیلم
31 استان ملزم به برگزاری رویداد ملی شدند
واکنش بحرین به نشست احتمالی تنگه هرمز
چرا نشست صلاله مهم است؟
آماده‌باش کامل صهیونیست‌ها در آستانه سال نو عبری
وزیر نیرو: مردم پای مدیریت مصرف ایستادند
ایران و عراق درباره سکوهای پهپادی تحقیق می‌کنند
نخست‌وزیر مالزی بر تعیین متجاوز در مذاکرات ایران و آمریکا تأکید کرد
210 اسیر یمنی آزاد شدند و وارد صنعا شدند
حمایت وزیر خارجه انگلیس از عربستان پس از پاسخ انصارالله یمن