نور نیوز- گروه اقتصادی: مسعود نیلی دستیارسابق اقتصادی رییس جمهور در گزارش پیرامون وضعیت مصرف در ایران نوشت:
در حال حاضر کاهش سطح متوسط درآمد سرانه در اقتصاد ایران مسالهای عینی و ملموس است که مصرف را نیز تحت تاثیر قرار میدهد
کاهش درآمد در مصرف اقلام خوراکی دیده میشود اما مصرف حاملهای انرژی روند افزایشی داشته است .
اگر شهروند ایرانی بداند با مصرف کمتر بنزین میتواند گوشت، برنج و اقلام خوراکی دیگر را بیشتر مصرف کند، این رفتار را انتخاب میکند اما مصرف کننده به عینه میبیند که با کاهش مصرف بنزین نمیتواند پولی در حد خرید گوشت به دست بیاورد.
فاقد توجیه بودن این جایگزینی باعث میشود فرد همان کالاهایی را که بهطور نسبی ارزان به دستش میرسد مانند گاز، برق، آب، بنزین و... بیمحابا مصرف کند.
نتیجه این میشود که کشوری با سطح درآمد سرانه پایین، در برخی کالاها مصرف زیادی دارد. یعنی ما ممکن است نهایتاً مثل پاکستان البته با مصرف بالای انرژی شویم . این یک مدل کاریکاتورگونه از ترکیب مصرف است. در واقع سفرهای کمبنیه در اتاقی غرق نور.
این نشانهای از یک عارضه بزرگ است که میگوید ما نمیتوانیم مصرف اقلام مختلف را متوازن کنیم تا اگر کالای مهمی گران شد و مصرف آن بیش از اندازه کاهش یافت، بتوانیم با کاهش مصرف اقلام دیگر، بخشی از کمبود کالای مهمتر را جبران کنیم.
در صورت عدم اصلاح این عارضه روزبه روز وخیم تر خواهد شد و این بدان معناست که مصرفکننده آب و انرژی را با ولع مصرف میکند و منابع را هدر میدهد اما در تامین کالاهای اصلی مورد نیاز ناتوان میماند
نورنیوز