×
بین الملل
شناسه خبر : 334342
تاریخ انتشار : جمعه 1405/05/09 ساعت 12:18
زمستان سخت اروپا؛ پیامد تنش‌های داغ خاورمیانه

زمستان سخت اروپا؛ پیامد تنش‌های داغ خاورمیانه

کارشناسان معتقدند کاهش عرضه جهانی نفت و گاز و همچنین وابستگی قابل توجه اروپا به واردات انرژی، این منطقه را در مسیر زمستانی دشوار در سال جاری قرار می‌دهد.

نورنیوز-گروه بین الملل:  نخستین نشانه‌های هشدار در اوایل ماه مارس آشکار شد؛ زمانی که در پی تجاوز آمریکا و رژیم صهیونی به ایران، زیرساخت‌های صادرات گاز طبیعی مایع (ال‌ان‌جی) قطر دچار اختلال شد و این کشور  خلیج فارس ناچار شد برای صادرات خود وضعیت «فورس ماژور» اعلام کند.

اروپا و به طور خاص اتحادیه اروپا، از زمان پایان واردات گاز روسیه از طریق خط لوله در بحبوحه تحریم‌های مرتبط با جنگ اوکراین، به شدت به واردات گاز مایع وابسته است. این وابستگی باعث شده که هزینه واردات گاز به این منطقه به طور قابل توجهی افزایش یابد و گاز مایع قطری گزینه ارزان‌تری بود.

با این اوصاف، اتحادیه اروپا که طبق آمار رسمی یورواستات، حدود ۲۱ درصد از انرژی خود را از گاز طبیعی تامین می‌کند، باید بیشتر به گاز مایع آمریکا متکی شود و این بسیار گران است. شرکت وود مکنزی اخیرا گزارش داد که قیمت پایه گاز در اتحادیه اروپا از اواسط ژوئن ۵۰ درصد افزایش یافته است و خاطرنشان کرد که «ذخایر گاز فقط کمی بالاتر از ۵۰ درصد پر شده که برای این وقت از سال، سطح بی‌سابقه‌ای است و نگرانی‌هایی را در مورد میزان گازی که اروپا می‌تواند پیش از فصل تقاضای گرمایش زمستانی ۲۰۲۷-۲۰۲۶ تامین کند، ایجاد می‌کند.»

به احتمال زیاد به دلیل این تحولات قیمت، واردات ال‌ان‌جی به اروپا کاهش یافته است، آن هم در حالی که این فصل، فصل فعال پر کردن مجدد مخازن باشد. طبق آمار شرکت کپلر که رویترز به آن استناد کرده است، ماه جاری، واردات این سوخت فوق سرد ۶.۳ میلیون تن پیش‌بینی می‌شود که کمترین میزان از سپتامبر ۲۰۲۴ خواهد بود.

در همین حال، وود مکنزی هشدار داد که اگر واردات ال‌ان‌جی با روند فعلی ادامه یابد، اتحادیه اروپا تا نوامبر که فصل تقاضا برای گرمایش رسما آغاز می‌شود، تنها ۷۵ درصد از ذخایر گاز خود را خواهد داشت. این رقم به طور قابل توجهی کمتر از هدف ۹۰ درصدی است که بروکسل در سال ۲۰۲۲ برای کشورهای عضو خود تعیین کرده بود. اخیرا رهبری اتحادیه اروپا اعلام کرد که در پاسخ به چالش‌های عرضه، اهداف ذخیره‌سازی گاز در ماه نوامبر را کاهش خواهد داد، اما کاهش این هدف، وضعیت امنیت عرضه را بهبود نمی‌بخشد.

تحلیلگران غربی دوست دارند یادآوری کنند که حتی با آخرین افزایش قیمت‌های مرتبط با جنگ، قیمت گاز در اتحادیه اروپا بسیار پایین‌تر از سال ۲۰۲۲ است، اما این بدان معنا نیست که این قیمت‌ها عادی هستند. در واقع، با وجود اینکه قیمت‌ها از اوج خود در سال ۲۰۲۲ فاصله دارند، صنایع و خانوارهای اروپایی چهار سال است که با هزینه‌های انرژی دست و پنجه نرم می‌کنند.

قیمت گاز می‌تواند و احتمالا بیشتر افزایش می‌یابد، زیرا تامین گاز برای زمستان یک موضوع ترجیحی نیست، بلکه یک امر ضروری است. با وجود تمام تلاش‌هایی که برای ساخت نیروگاه‌های بادی و خورشیدی به عنوان جایگزینی برای تولید برق از طریق بار پایه انجام می‌شود، صنایع اتحادیه اروپا هنوز بخش قابل توجهی از برق خود را از گاز دریافت می‌کنند و گاز ۳۰ درصد از نیازهای گرمایشی خانوار را نیز تامین می‌کند. در عین حال، عرضه سوخت‌ها نیز، به ویژه دیزل، در حال کاهش است.

فایننشال تایمز اوایل ماه جاری، به نقل از آمریتا سن از شرکت «انرژی اسپکتس» نوشت:  «ما مدتی است که هشدار می‌دهیم: بازارهای محصولات [یعنی دیزل و سایر سوخت‌ها] بسیار محدودتر از بازارهای نفت خام هستند.» 

«انرژی اسپکتس» تنها شرکت تحلیلی نیست که این هشدارها را صادر می‌کند. در حالی که اکثر ناظران بر جریان نفت خام از خلیج فارس تمرکز دارند، برخی خاطرنشان کرده‌اند که این منطقه سوخت‌های پالایش شده زیادی نیز صادر کرده است. این سوخت‌ها اکنون از بین رفته‌اند و بقیه جهان ظرفیت پالایشگاهی محدودی و همچنین، عرضه نفت خام محدودتری دارند. علاوه بر این، حملات پهپادی اوکراین به پالایشگاه‌های روسیه باعث ممنوعیت صادرات دیزل شد - و طبق داده‌های منتشره در فایننشال تایمز، روسیه با حدود ۷۰۰ تا ۸۰۰ هزار بشکه در روز صادرات، یکی از بزرگترین صادرکنندگان دیزل است.

جانیو شاه، تحلیلگر شرکت «ریستاد انرژی» به فایننشال تایمز گفت: «این حجم از نظر تعادل جهانی عرضه و تقاضا قابل توجه است، زیرا کشورهای مقصد فعلی اکنون برای حجمی که اروپا جذب می‌کند نیز رقابت خواهند کرد.» او به تکرار وضعیت ال‌ان‌جی برای اتحادیه اروپا اما در مورد دیزل اشاره کرد - که سوختی ضروری برای هر اقتصادی است، حتی کشورها که مصمم به برقی سازی هستند.

ذخایر دیزل در اروپا حتی از ذخایر گاز هم کمتر است. طبق گزارش رویترز، در واقع، دیزل موجود در ذخایر از سال ۲۰۲۲، در پایین‌ترین حد قرار دارد و در همین حال، ذخایر دیزل در آمریکا نیز به طور قابل توجهی کاهش یافته است، بنابراین بزرگترین صادرکننده دیزل در جهان، حتی با وجود پالایشگاه‌هایی که با نرخ بی‌سابقه‌ای فعالیت می‌کنند، فضای محدودی برای افزایش صادرات این سوخت دارد.

بر اساس گزارش اویل پرایس، خلاصه اینکه، بیشتر اروپا در شرف فهمیدن این است که وابستگی به واردات انرژی چقدر خطرناک است و تنوع‌بخشی چقدر مهم است. انصافا، این موضوعی است که سیاستمداران اروپایی سال‌هاست می‌گویند. اروپا باید به یک زمستان معتدل دیگر امیدوار باشد.


اخبار مرتبط
تصمیم جدید اوپک‌پلاس با کاهش ذخایر نفت خام آمریکا
چهارشنبه 1405/05/07 ساعت 16:16
تصمیم جدید اوپک‌پلاس با کاهش ذخایر نفت خام آمریکا
خبرگزاری رویترز اعلام کرد: ذخایر نفت خام آمریکا در هفته منتهی به 24 ژوئیه حدود 3.3 میلیون بشکه کاهش یافته است. همزمان، منابع بازار از احتمال توقف افزایش تولید اوپک‌پلاس از ماه اکتبر برای حمایت از قیمت نفت خبر دادند.
حملات موشکی ایران به پایگاههای آمریکا در اردن؛ سه نفتکش متخلف هدف قرار گرفتند
چهارشنبه 1405/05/07 ساعت 09:07
حملات موشکی ایران به پایگاههای آمریکا در اردن؛ سه نفتکش متخلف هدف قرار گرفتند
هم‌زمان با انتشار گزارش‌هایی از شنیده شدن صدای انفجار در اردن، سپاه پاسداران در اطلاعیه شماره 52 اعلام کرد پایگاه هوایی و مرکز فرماندهی مرکزی ارتش آمریکا در اردن را با چند موشک بالستیک هدف قرار داده است.ساعتی قبل سپاه پاسداران در اطلاعیه ای از هدف قرار دادن سه نفتکش متخلف در تنگه هرمز خبر داد.
اختلال در فرودگاه بن‌گوریون با ورود سوخت‌رسان های آمریکایی
سه‌شنبه 1405/04/30 ساعت 12:46
اختلال در فرودگاه بن‌گوریون با ورود سوخت‌رسان های آمریکایی
رسانه‌های اسرائیلی گزارش دادند استقرار هفت فروند هواپیمای سوخت‌رسان آمریکا در فرودگاه بن‌گوریون، موجب اختلال عملیاتی و احتمال لغو روزانه هزاران بلیت پرواز شده است.
نظرات

آخرین اخبار
سناتور آمریکایی: جنگ ترامپ قیمت انرژی را بالا برد
قشقاوی: قطعنامه ضدایرانی بی‌هزینه نخواهد بود
پاسخ ایران به اتهام‌های بی‌اساس شورای وزیران خارجه اتحادیه عرب
عارف: ملت ایران بر حقوق هسته‌ای خود ایستاده است
آکسیوس: ترامپ دیگر حتی در میان جمهوری‌خواهان هم تنهاست
گیلان به بالگرد اطفای حریق مجهز شد
استقبال کشورهای عربی و اسلامی از تحریم‌های انگلیس علیه اسرائیل
لیورپول 2-1 اتلتیکو مادرید/ لیورپول برنده جدال تماشایی در آنفیلد
ایران برای توقف جنگ 6 شرط گذاشت؛ پیام اخیر آمریکا به تهران چه بود؟
هواپیمای حامل زلنسکی مورد اصابت پهپاد قرار گرفت
کارخانه فولکس‌واگن در خدمت گنبد آهنین اسرائیل
توقیف موتور سیکلت سنگین قاچاق در مرند
سفیر پاکستان : ایران و آمریکا به تفاهم نزدیک‌تر می‌شوند
سردار آزمون به تیم ملی برگشت
پیام تسلیت مسئولان کرمانشاه برای شهادت مرزبان هنگ مرزی پاوه
کشف 11 تن چوب و زغال قاچاق در کرمانشاه
توقیف 16 خودروی شوتی در زابل
سپتامبر سیاه برای آمریکا؛ نفت 100 دلاری، گازوئیل 6 دلاری و اوراق 5 درصدی
بقایی: حمله می‌کنند، بعد ایران را به شورای امنیت می‌فرستند!
انفجار نارنجک در مهران؛ یک کشته و 2 مأمور زخمی شدند
بارسلونا 5-1 فاینورد/گام محکم بارسا در لیگ قهرمانان اروپا+ فیلم گلها
جایزه 110 میلیون یورویی برای فاتح لیگ قهرمانان
خشم معترضان در اسلوونی؛ ضرورت تعطیلی سفارت رژیم صهیونیستی + فیلم
واکنش غریب‌آبادی به قطعنامه شورای حکام علیه ایران
رایزنی عراقچی و سفیر ایران در پاکستان
تأکید عارف بر نقش رهبری شهید انقلاب در پیشرفت علمی کشور
پزشکیان: کارآمدی دستگاه‌ها باید به رضایت مردم منجر شود
نگرانی سازمان ملل از تشدید تنش‌ها در تنگه هرمز
اسب ترکمن در مسیر ثبت یک رویداد ملی
آغاز پرداخت خسارت سیل‌زدگان مازندران
ارتش لبنان: اسرائیل 7700 بار توافق چارچوب را نقض کرده است
مدنی‌زاده به هند رسید؛ رایزنی اقتصادی ایران در بریکس
مخبر: ترامپ تازه می‌فهمد با چه قدرتی طرف است
صرفه‌جویی 15 میلیون لیتری بنزین با برقی‌سازی تاکسی‌های اینترنتی
آیت‌الله جنتی: نبرد اقتصادی به روحیه جهادی و فرماندهی نیاز دارد
معاون حقوقی رئیس‌جمهور: واگذاری اختیارات به استانداران در جنگ کارآمدی خود را نشان داد
سفیر ایران: تحریم‌ها حقوق بنیادین ملت‌ها را تضعیف می‌کند
در نشست شورای حکام چه اتفاقی افتاد؟
حمله اسرائیل به جنوب لبنان؛ یک شهید و 2 زخمی
حضور جنجالی نتانیاهو در جنوب سوریه
واکنش ایران به قطعنامه خصمانه شورای حکام
برقی‌سازی ناوگان برای کاهش آلودگی هوا در اولویت قرار گرفت
برخورد تریلی با اتوبوس در جاده سبزوار
بیانیه مشترک ایران، روسیه و چین علیه قطعنامه ضدایرانی
نفوذ گوگل در هوش مصنوعی و نیروگاه‌های اتمی فنلاند
نورویدئو | ایران؛ از هدف «درس عبرت» تا کابوس انتخاباتی ترامپ
هشدار درباره سوء استفاده رژیم صهیونیستی از خلأ امنیتی در جنوب لبنان
مصر و بحرین خواستار کاهش تنش در منطقه شدند
عکس های منتخب ایران؛ چهارشنبه 18 شهریور 1405
پیشنهاد کرملین برای دور جدید مذاکرات سه‌جانبه اوکراین