×
اجتماعی
شناسه خبر : 333300
تاریخ انتشار : یکشنبه 1405/05/04 ساعت 11:02
«فراز» دوباره دیده شد؛ آیا آخرین یوزهای آسیایی در ایران نجات پیدا می‌کنند؟

«فراز» دوباره دیده شد؛ آیا آخرین یوزهای آسیایی در ایران نجات پیدا می‌کنند؟

تصویر تازه «فراز»، یوزپلنگ نر پارک ملی توران، بار دیگر توجه‌ها را به وضعیت بحرانی یوز آسیایی در ایران جلب کرده است. این گونه ارزشمند اکنون تنها در ایران باقی مانده و با تهدیدهایی مانند جاده، شکار و تغییرات اقلیمی روبه‌رو است.

نورنیوز-گروه اجتماعی: «فراز»، یوزپلنگ نر توران، بار دیگر مقابل دوربین قرار گرفت و تصویر جدیدی از آن به ثبت رسید. تصویر تازه‌ای از «فراز»، یوزپلنگ نر پارک ملی توران، منتشر شده است. یوزی که این روزها سالم و سرحال در مهم‌ترین زیستگاه یوز آسیایی در ایران زندگی می‌کند.منطقه توران، زیستگاهی است که امروز مهم‌ترین پناهگاه یوز آسیایی در جهان به شمار می‌رود؛ جایی که این دونده بی‌رقیب طبیعت در کنار دیگر یوزپلنگ‌های آسیایی هنوز زندگی می‌کند.

تازه‌ترین پایش‌ها نشان می‌دهد جمعیت یوزهای ایرانی به ۲۷ فرد رسید عددی که شاید در نگاه نخست امیدوارکننده به نظر برسد، اما برای گونه‌ای که زمانی در بخش بزرگی از قاره آسیا پراکنده بود، زنگ خطر بزرگی محسوب می‌شود.شاید کمتر کسی بداند که یوز زمانی نماد و گونه شاخص کشور هند بود. حتی واژه «چیتا» نیز ریشه در زبان هندی دارد. اما این گونه دهه‌ها پیش از طبیعت هند حذف شد. حدود ۵۰ سال قبل نیز آخرین یوزهای قطر از بین رفتند. امروز دیگر هیچ کشوری در خاورمیانه میزبان یوز آسیایی نیست و این گونه فقط در ایران روزگار می‌گذراند.

به همین دلیل، هر تصویر تازه از یک یوز آسیایی، خبری مهم محسوب می‌شود. زیرا پشت این عکس، داستان بقا و نبردی نابرابر جریان دارد.اما زندگی برای فراز و دیگر یوزهای ایرانی آسان نیست. دشمن اصلی آن‌ها علاوه بر خشکسالی و کمبود غذا، انسان است. باقر نظامی، مدیر ملی پروژه یوز آسیایی، می‌گوید: ۸۵ درصد تلفات یوز در ایران منشأ انسانی دارد.به گفته او، حدود ۴۰ درصد تلفات یوزها به دلیل شکار مستقیم توسط انسان رخ می‌دهد. دامداران و شکارچیان غیرمجاز یکی از مهم‌ترین عوامل مرگ یوزها هستند.
پس از شکار، جاده‌ها دومین قاتل بزرگ یوزهای ایرانی هستند. جاده تهران ـ مشهد که از بخش‌هایی از زیستگاه یوز آسیایی عبور می‌کند، سال‌هاست قربانی می‌گیرد. عبور خودروها با سرعت بالا در محدوده عباس‌آباد، جان چندین یوز ارزشمند را گرفته است. نام‌هایی که هر کدام بخشی از سرمایه ژنتیکی ایران بودند و دیگر بازنخواهند گشت.

کارشناسان معتقدند، مهم‌ترین اقدام فوری برای حفظ یوز آسیایی، تکمیل حصارکشی جاده مشهد در محدوده عباس‌آباد است. اقدامی که می‌تواند احتمال برخورد خودروها با یوزها را به شکل قابل توجهی کاهش دهد. تهدیدهای یوز آسیایی تنها به جاده‌ها و شکار ختم نمی‌شود. کاهش جمعیت طعمه‌های طبیعی، حضور دام‌های اهلی در زیستگاه‌ها، تخریب مناطق حفاظت‌شده و تغییرات اقلیمی نیز فشار مضاعفی بر این گونه وارد کرده است.یوز آسیایی برای بقا به زیستگاهی آرام و گسترده نیاز دارد. حیوانی که روزانه مسافت‌های طولانی را طی می‌کند و کوچک‌ترین اختلال در مسیرهای مهاجرت و جابه‌جایی آن می‌تواند سرنوشتش را تغییر دهد.
در چنین شرایطی، بارها کارشناسان تأکید کرده‌اند که حفاظت از یوز تنها وظیفه محیط‌بانان نیست. حفظ این گونه، نیازمند همکاری دستگاه‌های مختلف از وزارت راه گرفته تا سازمان‌های محلی و مردم است.
 


نظرات

آخرین اخبار
محکومیت تحریم‌های آمریکا علیه دیوان کیفری بین‌المللی از سوی اسپانیا
پوتین: زیرساخت‌های تجاری روسیه در برابر حملات مقاوم‌اند
دستگیری زن کلاهبردار در مازندران
پیش بینی قیمت طلا و سکه فردا پنجشنبه 29 مرداد
پرسپولیس 2 - 0 استقلال خوزستان/ سرخپوشان به کمتر از برد قانع نیستند
وزیر صمت: مردم نباید قفسه خالی ببینند
انتخابات نهمین دوره دومای روسیه؛ شمار نامزدها به بیش از 4400 نفر رسید
از اعتیاد تا درام خانوادگی؛ مستند چک وارد رقابت اسکار 2027 شد
نزار آمیدی:تکیه و ایستادگی عراق بر مقاومت خواهد بود
اکثر آمریکایی‌ها ترامپ را متهم به سودجویی کردند
حماس به شورای صلح: در جنایات اسرائیل شریک هستید
بحران آب در آلمان؛ 92 درصد منابع در اختیار صنایع!
تکلیف میزبانی استقلال در لیگ نخبگان آسیا مشخص شد
غاصبان فلسطین دچار سرطان اجتماعی شده‌اند
تسریع عملیات پاکسازی سواحل سوزا از آلودگی نفتی
توافق جنایت ذیل توافق چارچوب!
نارضایتی آمریکا از امتیازدهی بیش از حد عمان به ایران
هشدار بانک مرکزی اروپا درباره اصلاح شدید سهام فناوری
تشکیل کارگروه ویژه بررسی بنزین در مجلس
پیروزی نخست ایران در والیبال زیر 17 سال جهان
الزیدی، حمایت ایران از عراق طی جنگ علیه داعش را تحسین کرد
نورنما | نمای بی نظیر خورشید گرفتگی از پشت شیشه یه جنگنده
واکنش حماس به حمله صهیونیستی به مقر پلیس غزه
مرگ تلخ 5 کرمانشاهی بر اثر برق‌گرفتگی؛ آمار قربانیان دو برابر شد
هشدار نبیه بری به آمریکا درباره وضعیت بحرانی جنوب لبنان
تأکید رئیس جمهور بر مدیریت ناترازی برق و تقویت تعاملات اقتصادی
حضور غیرقانونی فرمانده ارتش اسرائیل در جنوب سوریه
عراقچی: تشییع رهبر شهید، روحیه عراقی‌ها را پیش از اربعین تقویت کرد
شوک جدید به بازار خودرو؛ قیمت روز جایگزین پیش‌فروش قطعی شد
برنامه قطعی برق تهران فردا پنجشنبه 29 مرداد+لینک
دستور دادستان تهران برای مقابله سریع با سرقت‌های مسلحانه
آیزنکوت دروازه تازه ورود به عصر پس از نتانیاهو
عارف: حج و اربعین مکمل یکدیگر در مسیر تقویت وحدت امت اسلامی‌اند
وزیر خارجه فرانسه اظهارات غیرانسانی بن‌گویر را محکوم کرد
فراخوان برای تجدید پیمان؛ اجتماع بزرگ «عید بیعت» در تهران
افشای اسناد پنهان عملیات آژاکس در مستند جدید
واکنش ریاض به حمله اسرائیل به سوریه
زمان واریز حقوق مرداد بازنشستگان تأمین اجتماعی اعلام شد + آخرین خبر از پرداخت معوقات
الگوسازی مقاومت ایران و عراق زیر فشارهای خارجی
سرمشق آمریکا از درس ایران در اردن
قطعی برق گلستان فردا پنجشنبه 29 مرداد + لینک
فروشندگان تجهیزات تقلب در کنکور به دام افتادند
طرح «امید و زندگی» چیست؟ جزئیات مدل جدید درمان و بازتوانی اعتیاد
بقایی: کلیشه‌ سازی‌های منفی ویژند ملی ما را تخریب و توجیهی برای تحریم و جنگ علیه ایران شد
اعلام وصول 13 سوال ملی در مجلس؛ وزرای جهاد کشاورزی و راه پاسخگو می‌شوند
هشدار زرد هواشناسی؛ تهران در انتظار تغییر ناگهانی هوا
جدول قیمت انواع مرغ امروز چهارشنبه 28 مرداد اعلام شد
معاون وزیر کشاورزی: 55 درصد بهای گندم کشاورزان پرداخت شد
شبکه گاز کشور چهار ساعت بعد از حملات دشمن بازیابی و تثبیت شد
تصویرسازی رسانه‌ها از ایران و آمریکا چقدر واقعی‌ است؟