×
بین الملل
شناسه خبر : 331886
تاریخ انتشار : یکشنبه 1405/04/28 ساعت 20:52
تحلیلگر نشریه فارن‌پالیسی: متن توافق ایران و آمریکا مبهم و ناقص بود

تحلیلگر نشریه فارن‌پالیسی: متن توافق ایران و آمریکا مبهم و ناقص بود

تحلیلگر نشریه فارن‌پالیسی با بررسی یادداشت تفاهم تهران و واشنگتن، این سند را مبهم و فاقد سازوکارهای لازم برای حل اختلاف دانست و تأکید کرد جزئیات نادیده‌گرفته‌شده می‌تواند در شرایط تنش‌آمیز به بحران منجر شود.

نورنیوز-گروه بین الملل: دیوید رایکو، مشاور سیاسی متخصص در حوزه درگیری‌های مسلحانه و دیپلمات سابق سازمان ملل، در تحلیلی که در نشریه «فارن پالسی» منتشر ساخت ضمن بررسی روند اجرایی شدن یادداشت تفاهم امضا شده میان تهران و واشنگتن می‌نویسد: «وقتی پای توافق‌های صلح و آتش‌بس در میان باشد، جزئیات اهمیت دارد. البته این موضوع نسبت به هر توافق بین‌المللی صدق می‌کند، اما وقتی پای درگیری مسلحانه وسط باشد، کمبود اعتماد یا حسن‌نیت میان طرفین تقریباً هیچ جایی برای خطا یا بی‌دقتی باقی نمی‌گذارد. متن امضاشدهٔ یک توافق حتی اگر هرگز به هیچ نهاد قضائی ارجاع نشود، تنها راه برای اثبات این است که طرفین دقیقاً بر سر چه چیزی توافق کرده‌اند.»

این سخنان خاطرنشان می‌کند که در فرایندهای صلح، توجه به جزئیات و دقت در تنظیم متون توافقات یک ضرورت حیاتی است. در شرایط جنگی که اعتماد میان طرفین در پایین‌ترین سطح قرار دارد، متن امضا شده تنها مرجع تعیین تعهدات است و کوچک‌ترین ابهام می‌تواند به بحرانی مرگبار منجر شود.

به‌زعم رایکو، یادداشت تفاهم تهران-واشنگتن یک سند عمیقاً معیوب است. او همچنین معتقد است این توافقنامه که متن رسمی انگلیسی آن تنها کمی بیش از دو صفحه است، در سراسر مفاد خود مبهم، دوپهلو و گنگ است. به عقیده وی این سند، برخلاف نامش، در عمل یک سند الزام‌آور بوده و اساساً «یادداشت تفاهم» به معنای حقوقی آن محسوب نمی‌شود.

رایکو بیان می‌دارد، حتی در زمان تنظیم یک سند به یک زبان واحد، تفاوت‌های کوچک در واژگان، ساختار جمله یا ترتیب عبارات می‌تواند پیامدهایی بالقوه مرگبار داشته باشد. هرگونه ابهام، راه را برای اختلاف بر سر تفسیر باز می‌کند. غیرمعمول نیست که تیم‌هایی از مذاکره‌کنندگان باتجربه، متخصصان و کارشناسان موضوعی ماه‌ها وقت صرف بحث بر سر هر ویرگول و نقطه‌ویرگول در یک متن طولانی صلح یا آتش‌بس کنند.

تحلیلگر فارین پالسی اما معتقد است در حالی که درس‌های تلخ جنگ‌ها عمدتا باعث می‌شوند که متون توافقات پایان جنگ با سطح بالای دقت و توجه تنظیم شوند، «درون مذاکرات منتهی به توافق آمریکا و ایران چنین درس‌هایی نادیده گرفته شدند و با هر معیاری که بسنجیم، این فرآیند متنی عمیقا معیوب تولید کرد. این متن بسیار کوتاه است - نسخهٔ رسمی و امضاشدهٔ انگلیسی آن فقط کمی بیش از دو صفحه است - و مبهم، دوپهلو و اغلب نامفهوم است.»

رایکو در خصوص اشکالات ساختاری در متن تفاهمنامه ایران و ایالات متحده می گوید: ابهامات و زبانی تقریباً رمزگشایی‌نشدنی در مهم‌ترین بخش‌های توافق به چشم می‌خورد. عناصری که معمولاً برای این نوع توافق‌ها حیاتی شمرده می‌شوند، مانند سازوکارهای نظارت و حل‌وفصل اختلافات، یا کلاً غایب‌اند یا چنان مختصر به آن‌ها پرداخته شده که تقریباً غایب محسوب می‌شوند. نکته محوری در این جنجال، بند ۵ توافق است که می‌گوید: «جمهوری اسلامی ایران ترتیباتی را با استفاده از تمامی تلاش خود برای عبور امن کشتی‌های تجاری، بدون دریافت هزینه و صرفاً برای مدت ۶۰ روز، اتخاذ خواهد کرد.» تحلیلگر فارن پالیسی معتقد است ایران بر این اساس اجازه اعمال کنترل مدیریتی بر تنگه را دارد، و دقیقاً چنین کرده است.

بر اساس این تحلیل، اقدام ایران در الزامی کردن دریافت مجوز از «نهاد مدیرت آبراهه خلیج فارس» برای کشتی‌های عبوری و تعیین کریدورهای تردد امن که از آب‌های سرزمینی ایران می‌گذرد، در چارچوب متن توافق صورت گرفته است. رایکو تصریح می‌کند در این توافقنامه هیچ بندی که صریحاً ایران را از توسل به زور علیه کشتی‌های تجاری متخلف منع کند، وجود ندارد و ممنوعیت استفاده از زور در بند نخست، منحصر به طرفین امضا کننده (ایران و آمریکا) بوده و شامل اشخاص ثالث نمی‌شود.

در نقطه مقابل، این تحلیل به اقدامات خصمانه آمریکا از جمله حفظ تحریم‌های دفتر کنترل دارایی‌های خارجی وزارت خزانه‌داری (OFAC) علیه «نهاد مدیریت آبراهه» و توصیه مرکز مشترک اطلاعات دریایی به کشتی‌ها برای استفاده از مسیرهای غیرایرانی اشاره کرده و آن را تلاش واشنگتن برای سلب کنترل مدیریتی ایران از تنگه بر خلاف متن تفاهمنامه می‌خواند.

رایکو استدلال می‌کند که بنابراین ایران حقیقتاً به سهم خود از توافق پایبند بوده‌ و ایالات متحده با نادیده گرفتن عناصر مهم توافق، از جمله نقض آشکار ممنوعیت تهدید به زور توسط رئیس‌جمهور آمریکا بلافاصله پس از امضای توافق، آن را تضعیف کرده است.


نظرات

آخرین اخبار
آیا دهان‌شویه‌ها عوارض دارند؟
حمله جدید رژیم صهیونیستی به شرق و جنوب لبنان
کاهش مصرف بنزین 2 استان با ابزارهای غیرقیمتی
کشف ماینر غیرمجاز در 3 شهر گیلان
برنامه قطعی برق کرمانشاه فردا شنبه 14 شهریور؛ جدول ساعت خاموشی مناطق
بوئینگ؛ پیمانکار فروش مهمات تهاجمی به عربستان
پیکر شهید سیدمالک موسوی تبار در بهمئی به خاک سپرده شد
ادعای ترامپ درمورد احتمال هدف قرار دادن کوه کلنگ گزلا
سپاه: عملیات ارتفاعات جاسوسان نقطه عطف امنیت پایدار شمال‌غرب کشور بود
بن‌زاید و اردوغان بر تقویت همکاری برای امنیت منطقه تأکید کردند
اقدام قانونی بانک ترکیه ای علیه تحریم های آمریکا
ضربه جنگ به اقتصاد خلیج فارس؛ چشم‌انداز بهبود تا پایان 2026 تیره شد
برنامه قطعی برق تهران فردا شنبه 14 شهریور 1405 + لینک خاموشی
قالیباف: ایران از ایده چین برای ایجاد یک معماری امنیتی جدید استقبال می‌کند
واریز معوقات بازنشستگان تأمین اجتماعی آغاز شد؛ چرا پرداخت‌ها مرحله‌ای است؟
اقدام پلیس نیویورک به قتل برای جلوگیری از خودکشی!
ترامپ: دموکرات‌ها ترجیح می‌دهند در جنگ علیه ایران شکست بخوریم
مسکو: دخالت در هوانوردی، تروریسم دولتی است
بازداشت پادکستر سابق کالیفرنیایی به دلیل تهدید علیه جان ترامپ
خبرنگار وال‌استریت ژورنال: روسیه و چین واکنش های شورای امنیت علیه ایران را وتو می‌کنند
اعتراف رسانه صهیونیستی: شیخ نعیم قاسم قدرتمندتر از تصور ماست!
دزفول سوگوار خلبان شهید؛ پیکر «مجتبی حسینوند» در گلزار شهدای شهیدآباد آرام گرفت
مهاجرانی: رئیس‌جمهور صدای منتقدان را می‌شنود
برنامه قطعی برق البرز فردا شنبه 14 شهریور اعلام شد + لینک مشاهده خاموشی برق کرج
قاسم الاعرجی: انحصار سلاح اولویت غیرقابل‌مذاکره دولت عراق است
آتش‌سوزی در قلب پایتخت؛ عملیات مهار حریق در کوچه برلن
محدودیت ترافیکی در جاده‌های شمال؛ کندوان و تهران-شمال یک‌طرفه شد
رمزگشایی از دیدار جنجالی در کاخ سفید؛ یهودیانی که گفتند نماینده صهیونیسم نیستیم
شوک قیمتی در بازار جهانی؛ گرانی مواد غذایی به اوج 3 ساله رسید
آمریکا و تروئیکا در آستانه شکست کامل «توهم اسنپ‌بک»
تامین امنیت غذایی؛ تخلیه 22 هزار تن برنج در هرمزگان آغاز شد
پایان عصر پهپادهای 50 میلیون دلاری؟ آمریکا در جستجوی جایگزین‌های ارزان‌قیمت
تلاش تروئیکا برای فرستادن پرونده هسته‌ای ایران به شورای امنیت
نیویورک‌تایمز: ایران، اعتمادبه‌نفس بیشتری به توانایی‌های خود پیدا کرده است
مجوزهای «تولید بار اول»، موتور محرک اقتصاد دانش‌بنیان ایران
وعده اژه‌ای برای تسهیل تجارت ایران و هند
پیش بینی قیمت دلار فردا شنبه 14 شهریور 1405؛ دلار در آستانه ثبت رکورد جدید
سخنگوی ارتش: تا خروج کامل آمریکا از منطقه ایستاده‌ایم
پیش بینی قیمت طلا و سکه فردا شنبه 14 شهریور | احتمال صعود قیمت طلا و سکه
درخشش تیم ملی پاراتکواندو مردان ایران
عذرخواهی رسمی AFC از ایران؛ اشتباه داوری در بازی با کره شمالی تایید شد
استراتژی جدید پدافند غیرعامل؛ تاب‌آوری زیرساخت‌ها در برابر تهدیدات سایبری
هشدار رهبر جمهوری‌خواهان نسبت به از دست دادن اکثریت سنا
حمله پهپادی روسیه به ساختمان مرکزی سرویس امنیتی اوکراین
آمریکا یک بانک ترکیه‌ای را در ارتباط با ایران تحریم کرد
پایان خوش دعوی بر سر مهریه 1377 سکه بهار آزادی در ملارد
فرصت استفاده رایگان از مترو و اتوبوس تهران
محورهای دیدار رئیس دستگاه قضا با مقام قضایی هند
تورهای تجاری گاوبانگی، مرال‌ها را تهدید می‌کند
آخرین وضعیت جاده‌های شمال؛ ترافیک سنگین در آزادراه تهران-شمال و فیروزکوه