×
اجتماعی
شناسه خبر : 329578
تاریخ انتشار : جمعه 1405/04/19 ساعت 06:00
چگونه تبعات طلاق برای کودکان را کم آسیب کنیم؟

چگونه تبعات طلاق برای کودکان را کم آسیب کنیم؟

در تحقیق جدیدی که توسط محققان ایرانی انجام شده است، ابعاد مختلف طلاق از زاویه اثر آن بر کودکان واکاوی شده تا روشن شود چه نوع برخوردها و حمایت‌هایی می‌تواند از شدت آسیب‌های این تجربه بکاهد.

نورنیوز-گروه اجتماعی: کیمیا اسدی تیرانی، پژوهشگر مشاوره خانواده از گروه مشاوره دانشکدۀ علوم اجتماعی دانشگاه رازی کرمانشاه، همراه با دو همکار هم‌دانشگاهی خود، پژوهشی درباره شاخص‌های طلاق کم‌آسیب برای کودکان انجام داده‌اند. در این پژوهش تلاش شده است از دل تجربه‌های حرفه‌ای متخصصان حوزه طلاق، نشانه‌ها و راهکارهای مهم در این زمینه استخراج گردد.

این مطالعه با روش کیفی و از نوع پدیدارشناسی انجام شد؛ روشی که به جای اندازه‌گیری صرف، می‌کوشد تجربه‌ها و برداشت‌های افراد را به‌صورت عمیق بررسی کند. شرکت‌کنندگان این پژوهش ۱۳ نفر از مشاوران روان‌شناختی حوزه طلاق در شهر کرمانشاه بودند، یعنی افرادی که تجربه و دانش مستقیم در این زمینه داشتند. تجربه‌های این متخصصان در سه محور اصلی دسته‌بندی شد: مداخلات مشاوره‌ای، مداخلات معطوف به والدین و مداخلات معطوف به کودکان.

یافته‌های پژوهش که در «نشریه رویش روان‌شناسی» وابسته به انجمن روان‌شناسی بالینی کودک و نوجوان منتشر شده‌اند، نشان دادند طلاق زمانی می‌تواند برای کودکان آسیب کمتری داشته باشد که این فرایند به حال خود رها نشود و برای آن مداخلات برنامه‌ریزی‌شده در نظر گرفته شود. از جمله نکات مهمی که در این مطالعه برجسته شده، تضعیف نکردن جایگاه والد دیگر در برابر کودک، حفظ ارتباط سالم میان والدین پس از طلاق، حفظ پیوندهای قبلی فرزند با زندگی و روابط مهمش، و همچنین کمک به کودک و والدین برای اصلاح برداشت‌ها و افکار منفی است. به زبان ساده، اگر پدر و مادر پس از جدایی بتوانند تنش‌های خود را تا حد ممکن از فضای زندگی کودک دور نگه دارند، احتمال آسیب کمتر می‌شود.

نتیجه دیگر این مطالعه آن است که کاهش آسیب طلاق فقط با توجه به کودک به دست نمی‌آید، بلکه نیازمند توجه همزمان به کل نظام خانواده است. بر اساس جمع‌بندی پژوهش، مداخلات مشاوره‌ای برای والدین و فرزندان، آموزش شیوه‌های درست والدگری پس از جدایی، رعایت حد و مرز در ارتباط والدین، شنیدن احساسات کودک و فراهم کردن محیطی باثبات برای او، از عناصر اصلی طلاق کم‌آسیب به شمار می‌روند. پژوهشگران تأکید دارند که اگر والدین تنها نقش همسری را کنار بگذارند اما نقش پدری و مادری خود را با کیفیت مناسب ادامه دهند، می‌توان از بخشی از فشار روانی واردشده به فرزند جلوگیری کرد.

طبق اطلاعات تکمیلی این پژوهش، نخستین محور مهم، مداخلات مشاوره‌ای است. دلیل این موضوع آن است که طلاق معمولاً با جدایی قانونی پایان نمی‌یابد و اعضای خانواده تا مدت‌ها با مسائل عاطفی، تربیتی، اقتصادی و حتی حقوقی آن درگیر می‌مانند. در چنین شرایطی، مشاوره می‌تواند به والدین کمک کند هیجان‌های شدید خود را بهتر مدیریت کنند و به کودکان نیز امکان دهد احساساتشان را بیان کنند. این موضوع مهم است، چون بسیاری از کودکان در جریان طلاق خود را مقصر می‌دانند یا از بیان ترس و ناراحتی‌شان خودداری می‌کنند. صحبت با یک فرد متخصص و قابل اعتماد می‌تواند به آن‌ها کمک کند تجربه خود را بهتر بفهمند و با فشارهای آن کنار بیایند.

محور دوم و سوم این پژوهش نیز بر والدین و کودکان متمرکز است. از نظر پژوهشگران، کودکان بیش از هر چیز به ثبات، امنیت و تداوم رابطه سالم با هر دو والد نیاز دارند. اگر کودک در میانه درگیری، رقابت یا تلاش والدین برای جلب وفاداری او قرار گیرد، فشار روانی بیشتری را تجربه می‌کند.

در مقابل، اگر زمان باکیفیت با والدین حفظ شود، محیط ملاقات‌ها آرام باشد و احساسات کودک جدی گرفته شود، سازگاری او با شرایط جدید آسان‌تر خواهد شد. این یافته‌ها از این نظر مهم‌اند که نشان می‌دهند طلاق لزوماً به یک مسیر کاملاً ویرانگر برای کودک تبدیل نمی‌شود، به شرط آن‌که با آگاهی، برنامه‌ریزی و حمایت حرفه‌ای همراه باشد.


ایسنا
نظرات

آخرین اخبار
مصرف روزانه نوشیدنی‌های شیرین با افزایش خطر سرطان معده مرتبط است
کشتار جدید در غزه، سیلی به صورت میانجی‌گران و توافق‌هاست
مسکو و پکن در شورای امنیت علیه سیاسی‌کاری موضع گرفتند
آلمان شهرک‌سازی اسرائیل در کرانه باختری را محکوم کرد
چهل روز پس از وداع
تأسیس سازمان جهانی همکاری هوش مصنوعی با مشارکت ایران و 28 کشور
همتی: درباره تأمین ارز و کالاهای اساسی به رهبر انقلاب اطمینان دادم
40 تریلیون دلار بدهی؛ صورت‌حساب جنگ ترامپ از راه رسید
فولاد خوزستان 1-1 شمس آذر قزوین/ تقسیم امتیازات در هفته دوم لیگ برتر
رایزنی تلفنی عراقچی و فرمانده ارتش پاکستان درباره راهکارهای دیپلماتیک
رایزنی عراقچی و وزیر خارجه موریتانی درباره تحولات منطقه
زلزله 4.2 ریشتری گیلانغرب را لرزاند
پکن: واشنگتن رویکرد خصمانه خود در قبال پیونگ‌یانگ را تغییر دهد
تصادفات جاده‌ای سمنان 14 مصدوم و 2 کشته برجا گذاشت
پزشکیان: مذاکره به معنای تسلیم نیست
امارات چه چیزی را قربانی بازی تازه خود با ایران کرد؟
مس شهر بابک 1-1 خیبر خرم‌آباد/دشت یک امتیازی خیبر 9 نفره
قطعی برق کرمانشاه فردا پنجشنبه 29 مرداد + جدول
فجرسپاسی 0-0 صنعت نفت آبادان/توازن قدرت در زمین فوتبال
ملوان 2- 1 ذوب‌آهن/ ذوب‌آهن در انزلی غافلگیر شد
نقد تند ایران از عملکرد شورای امنیت
اعتراف رسانه اسرائیلی به شکست سیاست‌های ترامپ
دور جدید تحریم‌های انگلیس علیه ایران
واکنش اسلام‌آباد به اظهارات سفیر آمریکا؛ احضار کاردار
پرسپولیس 4 - 1 استقلال خوزستان/ سرخپوشان به صدر نشستند
برنز جهانی برای ایران در کشتی فرنگی جوانان
فارن افرز: نظم جدید در خاورمیانه شکل خواهد گرفت
اصفهان، پایتخت آینده بازی‌سازان ایران می‌شود
دیپلماسی قاهره در مسیر تهران
تاکید مقام‌های قطر و حماس بر اجرای مرحله دوم توافق آتش‌بس در غزه
نگاه ویژه فدراسیون به آینده فوتبال بانوان
مدرک جدید در پرونده قتل چارلی کرک؛ گلوله‌ای با پیام سیاسی در صحنه جرم
محکومیت تحریم‌های آمریکا علیه دیوان کیفری بین‌المللی از سوی اسپانیا
پوتین: زیرساخت‌های تجاری روسیه در برابر حملات مقاوم‌اند
دستگیری زن کلاهبردار در مازندران
پیش بینی قیمت طلا و سکه فردا پنجشنبه 29 مرداد
وزیر صمت: مردم نباید قفسه خالی ببینند
انتخابات نهمین دوره دومای روسیه؛ شمار نامزدها به بیش از 4400 نفر رسید
از اعتیاد تا درام خانوادگی؛ مستند چک وارد رقابت اسکار 2027 شد
نزار آمیدی:تکیه و ایستادگی عراق بر مقاومت خواهد بود
اکثر آمریکایی‌ها ترامپ را متهم به سودجویی کردند
حماس به شورای صلح: در جنایات اسرائیل شریک هستید
بحران آب در آلمان؛ 92 درصد منابع در اختیار صنایع!
تکلیف میزبانی استقلال در لیگ نخبگان آسیا مشخص شد
غاصبان فلسطین دچار سرطان اجتماعی شده‌اند
تسریع عملیات پاکسازی سواحل سوزا از آلودگی نفتی
توافق جنایت ذیل توافق چارچوب!
نارضایتی آمریکا از امتیازدهی بیش از حد عمان به ایران
هشدار بانک مرکزی اروپا درباره اصلاح شدید سهام فناوری
تشکیل کارگروه ویژه بررسی بنزین در مجلس