×
بین الملل
شناسه خبر : 329101
تاریخ انتشار : سه‌شنبه 1405/04/16 ساعت 22:40
پشت درهای بسته اجلاس آنکارا چه می‌گذرد؟

نورنیوز بررسی می‌کند؛

پشت درهای بسته اجلاس آنکارا چه می‌گذرد؟

اجلاس آنکارای ناتو در شرایطی برگزار شد که این ائتلاف با بحران‌های هم‌زمانی چون جنگ اوکراین، شکاف‌های داخلی، تحولات خاورمیانه و پرسش‌های جدی درباره اعتبار سیاست‌های امنیتی و حقوقی خود مواجه است.

نورنیوز-گروه بین‌الملل: نشست سران ناتو در آنکارا اگرچه با هدف نمایش اقتدار، همبستگی و عزم مشترک اعضا برگزار شد، اما واقعیت‌های میدانی و تحولات بین‌المللی نشان داد که این پیمان نظامی بیش از هر زمان دیگری با بحران اعتبار، شکاف راهبردی و تناقض در رفتار سیاسی مواجه است. آنچه در آنکارا دیده شد، بیش از آنکه تصویر یک ائتلاف مقتدر باشد، تلاش برای پنهان کردن اختلاف‌هایی بود که از جنگ اوکراین تا تحولات خاورمیانه، از تقسیم هزینه‌های دفاعی تا آینده روابط فراآتلانتیکی، روزبه‌روز عمیق‌تر شده است.

ناتو؛ نمایش وحدت در سایه شکاف‌های درونی

ناتو سال‌هاست خود را مدافع امنیت جمعی، نظم بین‌المللی و حقوق بین‌الملل معرفی می‌کند، اما عملکرد این ائتلاف در بحران‌های اخیر، پرسش‌های جدی درباره میزان پایبندی آن به همین اصول ایجاد کرده است. اگر احترام به حاکمیت کشورها، مخالفت با توسل به زور و دفاع از قوانین بین‌المللی، اصولی جهان‌شمول هستند، این اصول نباید تابع ملاحظات سیاسی و منافع قدرت‌های بزرگ باشند.

اختلاف میان اعضای ناتو درباره تقسیم هزینه‌های دفاعی، میزان نقش‌آفرینی آمریکا در امنیت اروپا و نحوه مواجهه با بحران‌های جهانی، نشان می‌دهد انسجام این ائتلاف با چالش‌های جدی روبه‌رو شده است. اروپا دیگر مانند گذشته اطمینان ندارد که واشنگتن در هر شرایطی هزینه امنیتی این قاره را تأمین خواهد کرد و آمریکا نیز خواهان مشارکت مالی و نظامی بیشتر متحدان اروپایی است.

این اختلاف‌ها تنها یک مناقشه مالی نیست، بلکه بازتاب تغییرات عمیق در ساختار قدرت جهانی است؛ ساختاری که در آن آمریکا با بحران‌های متعدد هم‌زمان مواجه است و اروپا نیز در تلاش است جایگاه مستقل‌تری در معادلات امنیتی پیدا کند.

اوکراین؛ جنگی که آزمون راهبردی ناتو شد

جنگ اوکراین مهم‌ترین آزمون ناتو در سال‌های اخیر بوده است؛ بحرانی که قرار بود موقعیت راهبردی غرب را تثبیت کند، اما اکنون به جنگی طولانی و فرسایشی تبدیل شده که هزینه‌های گسترده‌ای برای اروپا و متحدان غربی به همراه داشته است.

ارسال میلیاردها دلار کمک نظامی، افزایش بودجه‌های دفاعی و تقویت حضور نظامی در شرق اروپا، نتوانسته است به پایان بحران منجر شود. در مقابل، این جنگ پیامدهایی مانند فشار اقتصادی، بحران انرژی و افزایش نگرانی‌های امنیتی را برای بسیاری از کشورهای اروپایی به همراه داشته است.

در درون ناتو نیز درباره ادامه این مسیر اختلاف نظرهایی شکل گرفته است. برخی اعضا بر ضرورت تداوم حمایت نظامی از اوکراین برای حفظ بازدارندگی تأکید دارند، در حالی که گروهی دیگر نسبت به هزینه‌های بلندمدت این روند و ضرورت یافتن راهکار سیاسی هشدار می‌دهند.

همزمان، رویکرد ناتو در قبال توسعه توان نظامی خود و ارزیابی توان دفاعی دیگر کشورها، انتقادهای فراوانی را درباره استانداردهای دوگانه در سیاست امنیتی غرب ایجاد کرده است؛ انتقادهایی که اعتبار ادعای «نظم مبتنی بر قواعد» را با پرسش مواجه کرده است.

خاورمیانه و چالش اعتبار حقوق بین‌الملل

تحولات خاورمیانه، به‌ویژه درگیری‌های اخیر میان ایران، آمریکا و اسرائیل، یکی دیگر از موضوعاتی است که تصویر ناتو را در سطح بین‌المللی با چالش مواجه کرده است. جمهوری اسلامی ایران اعلام کرده است که حملات آمریکا و اسرائیل به خاک ایران و هدف قرار گرفتن برخی تأسیسات هسته‌ای تحت نظارت آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، نقض اصول منشور سازمان ملل و قواعد حقوق بین‌الملل محسوب می‌شود.

از نگاه تهران، حمایت سیاسی یا سکوت برخی کشورهای عضو ناتو در برابر این اقدامات، با ادعاهای مکرر غرب درباره دفاع از حاکمیت کشورها و مخالفت با توسل به زور همخوانی ندارد. این مسئله به یکی از محورهای اصلی انتقادها نسبت به سیاست خارجی غرب تبدیل شده است.

منتقدان معتقدند اگر حقوق بین‌الملل قرار است مبنای نظم جهانی باشد، باید بدون توجه به قدرت سیاسی و جایگاه کشورها اجرا شود. برخورد متفاوت با بحران‌های مشابه، این تصور را تقویت کرده است که برخی اصول حقوقی در عمل تحت تأثیر منافع ژئوپلیتیکی قرار می‌گیرند.

تنگه هرمز و آینده امنیت منطقه‌ای

موضوع تنگه هرمز نیز از جمله پرونده‌هایی است که اختلاف دیدگاه میان ایران و کشورهای غربی را آشکار کرده است. کشورهای عضو ناتو بر اهمیت امنیت کشتیرانی و آزادی عبور و مرور دریایی تأکید دارند، اما ایران معتقد است امنیت پایدار این آبراه راهبردی بدون توجه به عوامل اصلی تنش در منطقه امکان‌پذیر نیست.

تهران بر این باور است که امنیت خلیج فارس باید بر پایه همکاری کشورهای منطقه و احترام به حاکمیت ملی آنها شکل گیرد و حضور نظامی قدرت‌های فرامنطقه‌ای نه تنها تضمین‌کننده ثبات نیست، بلکه در بسیاری موارد موجب افزایش پیچیدگی‌های امنیتی شده است.

در نهایت، اجلاس آنکارا بیش از آنکه نشانه اقتدار بی‌چالش ناتو باشد، تصویری از ائتلافی ارائه کرد که با مجموعه‌ای از بحران‌های هم‌زمان مواجه است؛ از جنگ اوکراین و اختلافات داخلی گرفته تا بحران‌های خاورمیانه و پرسش‌های جدی درباره اعتبار رویکردهای حقوقی و سیاسی آن.

آینده ناتو بیش از هر چیز به توانایی این ائتلاف در کاهش شکاف‌های داخلی، بازتعریف نقش خود در جهان چندقطبی و پاسخ دادن به انتقادهای فزاینده درباره عملکردش وابسته است. در شرایط کنونی، بزرگ‌ترین چالش ناتو نه صرفاً در برابر رقبای خارجی، بلکه در برابر پرسشی داخلی قرار دارد: آیا این ائتلاف می‌تواند میان قدرت نظامی، مشروعیت سیاسی و پایبندی واقعی به اصول اعلامی خود تعادل برقرار کند؟

 


نورنیوز
نظرات

آخرین اخبار
تنبلی چشم کودکان اغلب بدون علامت است
تجاوز گسترده آمریکا به جنوب ایران؛ صدای 6 انفجار در بندرعباس ؛ احتمال موج تازه‌ای از حملات
تراشه‌ای که بازسازی مغز را تسریع کرد
گل شماره 3000 جام جهانی به نام انسو فرناندس ثبت شد
بیرانوند دریبل‌زن‌تر از رونالدو شد
میزبانی میلیونی عراق از رهبر شهید؛ از نجف تا کربلا در انتظار پیکر مطهر
کوبا: آمریکا 70 سال است علیه ما جنگ راه انداخته است
گل اول آرژانتین به مصر توسط رومرو (جام جهانی 2026)+ویدیو
تشییع رهبر شهید در عراق جلوه‌ای کم‌نظیر از تجدید پیمان خواهد شد
ویدیو گل اول مصر به آرژانتین توسط یاسر ابراهیم (جام جهانی 2026)
ولایتی: حمایت ایران از مقاومت تغییرناپذیر است
فیلم خلاصه بازی آرژانتین و مصر در جام جهانی 2026 امشب سه شنبه 16 تیر 1405
فهرست تیم امید ایران برای اردوی ترکیه منتشر شد
الجولانی خواستار خروج اسرائیل از سوریه شد
الخطیب: مراسم تشییع رهبر شهید نماد انسجام و وحدت آحاد مردم ایران بود
بقایی: اتهام‌زنی غیرقابل قبول است
فراخوان دبیرکل جنبش عصائب اهل حق عراق برای تشییع قائد شهید امت
تلاش فاراژ برای فرار از بحران یا آغاز یک نبرد سیاسی؟
ادعای رویترز: آمریکا مجوز فروش نفت ایران را لغو کرد
پشت درهای بسته اجلاس آنکارا چه می‌گذرد؟
ساخت تأسیسات نظامی در سومالی‌لند از سوی امارات!
تنش آمریکا و دانمارک بر سر گرینلند بالا گرفت
مخبر: تشییع رهبر شهید، مطالبه انتقام را به خواستی بین‌المللی تبدیل کرد
رکورد تلخ و شیرین مسی در جام جهانی
از تشدید نبردها در یمن تا نقش بحث‌برانگیز دختر ادعایی صدام
واکنش تند ترکیه به مخالفت اسرائیل با فروش اف-35
رویترز: صندوق 300 میلیارد دلاری ایران عملیاتی نمی‌شود
مصر 2- 3 آرژانین / اشک مصر، جشن آرژانتین؛ مسی اجازه حذف مدعی را نداد
خروج هواپیماهای سوخت‌رسان آمریکا از اسرائیل
بحران معیشت در آمریکا؛ نیمی از مردم در تأمین هزینه‌ها مشکل دارند
شگفتی تحلیلگر اسپانیایی از گستردگی مراسم تشییع رهبری
ماجرای تغییر مسیر خودروی حامل پیکر شهدا در قم چه بود؟
روایت خبرنگار روس از حضور مردم در مراسم تشییع رهبر شهید و واکنش به ادعای ترامپ
طوفان 108 کیلومتری زابل را فرا گرفت؛ کاهش شدید دید افقی
مهاجم جوان پیکان در آستانه پیوستن به پرسپولیس
شیوع بیماری در اردوی نروژ پیش از نبرد حساس با انگلیس
ولید جنبلاط: صلح با اسرائیل امکان‌پذیر نیست
اروپا به دنبال توسعه توان موشکی با مشارکت اوکراین
نواف سلام خواستار خروج اسرائیل از خاک لبنان شد
دبیرکل ناتو: اروپا نقش مهمی در عملیات آمریکا علیه ایران داشت
سرمربی ناکام چلسی تیم جدید فرانسوی پیدا کرد
برای حضور در مراسم استقبال از پیکر رهبر شهید؛ پزشکیان عازم نجف شد
کاهش شدید حمایت‌های مردم آمریکا از اسرائیل
فعال برزیلی: پیش از سفر به ایران شناختی نداشتم؛ حالا تصویرم کاملاً تغییر کرده است
پایان تلخ جام جهانی برای ستاره بلژیک
تحلیلگر نروژی: غرب با تحلیل نادرست از ایران، سیاست‌های پرهزینه را تکرار می‌کند
گفت‌وگوی اردوغان و ترامپ درباره ایران در اجلاس ناتو
پایان فعالیت وزارت کارآمدی دولت آمریکا
نارضایتی ترامپ و سایه تنش بر نشست ناتو در آنکارا
چه کسی در کربلا بر پیکر رهبر شهید نماز می‌خواند؟