×
سیاسی
شناسه خبر : 328260
تاریخ انتشار : شنبه 1405/04/13 ساعت 08:44
وداع با معلّمِ شهیدان

حسین سیمایی؛

وداع با معلّمِ شهیدان

بعضی از روزها در امتداد زمان، فراتر از تقویم‌های رسمی ایستاده‌اند؛ روزهایی سرنوشت‌ساز که باید آنها را با کِلک جان بر جریده حافظه یک ملّت نگاشت.

نورنیوز-گروه سیاسی: روزهای وداع با رهبر انقلاب بی‌گمان از ماندگارترین روزهای حافظه تاریخی ایرانیان خواهد شد. روزی که میلیون‌ها انسان فارغ از تفاوت دیدگاه‌ها، سلایق و پایگاه‌های اجتماعی، خود را در سوگ تکیه‌گاهی عظیم یافته و به بدرقه‌ رهبری شجاع می‌شتابند.

دهه‌های متمادی‌ است که نام خامنه‌ای عزیز با استقلال، عزّت ملی، پیشرفت علمی و امید به آینده ایران اسلامی گره خورده و نام او در امتداد تاریخ و در کنار نام‌هایی نوشته خواهد شد که «ایرانی بودند و برای ایران و در ایران جان دادند»! آری، همه حاکمان ایران، در ایران وفات نیافته و همه آنها ایرانی نبودند؛ از میان خیل عظیم و فهرست بلند حاکمان و فرمانروایان ایران، بسیاری از ایشان به قتل رسیده‌اند. غالباً به دست رقبای داخلی و بدخواهانی مع الاسف ایرانی! ظاهراً تنها شش یا هفت فرمانروای ایران، به دست دشمن خارجی و غیر ایرانی ترور و کشته شده‌اند. نام‌ بلند قائد شهید، بر تارک تاریخ بدین صفت مکتوب شد.

برای ما جامعه دانشگاهی این فقدان جانسوز علاوه‌ بر از دست دادن یک رهبر سیاسی؛ فقدان معلّمی فرزانه و حکیمی ژرف‌نگر است که دانشگاه را نه صرفاً مجموعه‌ای از سازه‌ها، کلاس‌ها و آزمایشگاه‌ها، بلکه «قلب تپنده و پیشران آینده ایران» می‌دانست. در منظومه فکری و سیره عملی ایشان، دانشگاه «کارخانه انسان‌سازی» بود. ایشان همواره بر این حقیقت قرآنی و روایی تأکید داشت که علم منقطع از عمل و نیاز جامعه، راه به مقصد نمی‌برد؛ چنان‌که در لسان روایات مکرّر آمده است: اللهُمّ انّی اَعوذُ بِک مِن عِلمٍ لاینفَع.

در نگاه رهبر شهید، ارزشمندی علم با «سودمندی» گره خورده بود. علمی که در خدمت کرامت انسان، پیشرفت کشور، بسط عدالت و گره‌گشایی از نیازهای جامعه قرار گیرد. آنچه امروز در ادبیات آموزش عالی جهان تحت عنوان «مسئولیت اجتماعی دانشگاه» شناخته می‌شود، در واقع امتداد خطی همین اندیشه ناب است. دانشگاه نباید به محبوس‌ کردن دانش در قفسه کتابخانه‌ها بسنده کند؛ بلکه باید در متن زندگی مردم جاری باشد، برای چالش‌های کلان ملّی راه‌حل‌های علمی ارائه دهد، امید اجتماعی بیافریند و پشتوانه‌ای مطمئن برای آینده کشور باشد. این نگاه راهبردی، میراث گرانقدری است که امروز صیانت از آن بر همه ما یک فرض و تکلیف ملّی و الهی است.

امروز جهان بیش از هر زمان دیگری به نور علم و توأمانی علم و اخلاق نیاز دارد. اما همزمان، بیش از هر دوره‌ای از «علمِ بی‌اخلاق» و «دانشِ تهی از فضیلت» آسیب دیده است. فناوری به همان اندازه که می‌تواند احیاگر جان انسان‌ها باشد اگر از چشمه اخلاق و ایمان سیراب نشود ابزار دست مستکبران برای سلب حیات از انسان‌های بی‌گناه خواهد شد. همان دانشی که می‌تواند دانشگاه و مدرسه را آباد سازد در غیاب وجدان بشری، مایه ویرانی و هجمه به ساحت‌های علم و معرفت می‌شود. همان دانشی که در نهایت منجر به موشک بر سر میناب و مدرسه شجره طیبه می‌گردد! تجارب تلخ و تکان‌دهنده ماه‌های اخیر بار دیگر پیش چشم ما نهاد که توسعه علمی اگر مقید به وجدان انسانی و اخلاق متعالی نباشد فرجامی جز شقاوت بشر نخواهد داشت؛ چنانچه قرآن نیز تنها برای مؤمنان و اهالی اخلاق نافع است و نه برای اهالی ظلم: «و لا یزیدُ الظّالِمینَ اِلا خَساراً.»

اگر قرار است این وداع شکوهمند برای جامعه دانشگاهی معنایی فراتر از یک سوگ ملّی داشته باشد، آن معنا چیزی جز تجدید قوا برای مرجعیت علمی و جهش علمی و تعهّد به مسئولیت اجتماعی دانشگاه نیست؛ امروز بیش از هر زمان دیگر متکی بر آیه شریفه «فَإِذَا فَرَغْتَ فَانصَبْ» باید کمر همّت ببندیم و نشان دهیم که دانشگاه نهادی مسئولیت‌پذیر در قبال سرنوشت کشور، رفاه مردم و آینده نسل‌های فرداست.

این تشییع و بدرقه تاریخی، تجلی عینی اقتدار، همبستگی و عزت ملّی ایرانیان و بازتابی از پیوند وثیق و مستحکم ملّت با رهبری است. حضور پرشور و میلیونی مردم در این عرصه نه یک آیین عاطفی صرف، بلکه نمایش باشکوهی از «سرمایه اجتماعی» یک ملّت بیدار است. ملّت شریف ایران بارها در بزنگاه‌های سخت تاریخی اثبات کرده است که در راستای پاسداری از هویت مشترک و تمامیت میهن، تفاوت‌ها را کنار نهاده و در برابر هر نیروی بیرونی، یدِ واحده و سد سدید خواهند بود. من به عنوان عضوی از خانواده بزرگ دانشگاهی کشور، چشم به ‌آینده دوخته‌ام. به دانشجویی می‌اندیشم که امروز با چشمانی بارانی در این محفل سوگ ایستاده و فردا باید در پشت میز کلاس، آزمایشگاه، کتابخانه و پارک‌های علم و فناوری با گام‌هایی راسخ برای آبادانی ایران مجاهدت کند. به استادان گرانقدری که علاوه‌ بر انتقال مفاهیم علمی، بار تربیت نسلی خردمند، متعهّد و آرمان‌خواه را بر دوش دارد.

وزیر علوم، تحقیقات و فناوری

 


نظرات

آخرین اخبار
نبرد در ایستگاه پایانی؛ برنامه کامل مرحله یک‌هشتم نهایی جام جهانی 2026
ادامه آلودگی هوا در مشهد برای سومین روز متوالی
حماسه وداع؛ ملت ایران برای بدرقه رهبر شهید به پا خاست+ فیلم اختصاصی
آمادگی پارکینگ‌های ورودی تهران برای خودروهای زائران مراسم رهبر شهید
قیمت طلای جهانی امروز شنبه 13 تیر 1405
شوک به هواداران؛ پرونده اسکوچیچ در پرسپولیس بسته شد
قیمت خودرو داخلی و خارجی امروز 13 تیر 1405+ جدول قیمت ها
ترافیک نیمه‌سنگین در محورهای ورودی تهران و البرز
بارزانی: «مبارزه» مهم‌ترین میراث آیت‌الله خامنه‌ای است
قالیباف: قدردان همراهی ملت پاکستان در روزهای سخت هستیم
فعالیت 24 ساعته و رایگان متروی تهران آغاز شد
به امید دیدار
استقرار دفاتر پیشخوان دولت در مسیرهای مراسم تشییع رهبر شهید
عاشورا؛ رسالت کرامت انسان
اجرای دیوارنگاره «أبناء السیّد» با حضور هنرمندان چند کشور در تهران
ائتلاف عربی یا صف‌آرایی برای تکرار یک شکست تاریخی؟
وضعیت آب و هوا امروز شنبه 13 تیر 1405 + وضعیت استان‌ها
وداع با معلّمِ شهیدان
گزارش تصویری عکاسان نورنیوز از حال و هوای مصلی امام خمینی( ره)
برنامه مسابقات ورزشی امروز شنبه13 تیر 1405 +جدول
شکل‌گیری دیپلماسی محور مقاومت بر اساس تعالیم رهبر شهید
الگویی متفاوت از تامین امنیت ملی
کیکو فوجیموری پیروز انتخابات ریاست‌جمهوری پرو شد
وضعیت آب و هوا امروز شنبه 13 تیرماه در تهران
دست برتر ایران در دیپلماسی سوگ
آرژانتین از لبه پرتگاه بازگشت؛ کیپ ورد همه را شگفت زده کرد
تشخیص دیرهنگام این دو اختلال روانی می‌تواند خطرناک باشد
توصیه‌های پزشکی برای حضور ایمن در مراسم تشییع رهبر شهید
اطلاعیه: جزئیات محدودیت‌های ترافیکی مراسم تشییع رهبر شهید اعلام شد
گزارش تصویری عکاسان نورنیوز از حال و هوای مصلی امام خمینی( ره) وخیابانهای اطراف
توصیه مهم متخصص قلب به بیماران برای حضور در مراسم تشییع
هشدار وزارت بهداشت درباره پله‌برقی در مراسم تشییع
هشدار پزشکان به شرکت‌کنندگان در مراسم تشییع رهبر؛ لنز نگذارید
روش جدید آلمانی‌ها برای درمان درد زانو
دانشمندان آلمانی راهی برای مقابله با پیری کشف کردند
پرواز هواپیماهای شناسایی آمریکایی بر فراز مناطقی در غرب عراق
روسیه برای افزایش صادرات غلات به ایران اعلام آمادگی کرد
فهرست مراکز اسکان زائران در مدارس و مراکز آموزشی شهرستان‌های تهران
درخواست سازمان‌های مردم نهاد نیویورک برای محاکمه بن گویر
خانواده رهبر شهید در حرم امام رضا(ع) دفن می شوند؟
تعطیلی رسمی در بغداد به مناسبت مراسم تشییع پیکر مطهر رهبر انقلاب
ربوده شدن نظامی صهیونیست در بئرالسبع
دستور وزیر کشور برای تداوم فعالیت شهرداران و دهیاران ابلاغ شد
فراعنه در ضربات پنالتی تاریخ‌ساز شدند/ استرالیا، آخرین حذف شده آسیا
فیبا درباره پیروزی ایران مقابل اردن چه نوشت؟
فشار نمایندگان انگلیس برای تحریم نتانیاهو و وزیر دادگستری اسرائیل
پزشکیان: همکاری‌های راهبردی ایران و روسیه باید شتاب بگیرد
سرمربی مستعفی کره جنوبی پنهانی از کشور خارج شد!
احتمال تغییر ساعت مسابقه انگلیس و مکزیک
گزارش تصویری | مراسم ادای احترام مقامات کشورهای خارجی به پیکر مطهر رهبر شهید انقلاب