×
اقتصادی
شناسه خبر : 327600
تاریخ انتشار : چهارشنبه 1405/04/10 ساعت 09:58
مسائل اقتصادی و راهکارهای پلیسی

دکتر موسی غنی‌نژاد:

مسائل اقتصادی و راهکارهای پلیسی

اخیرا خبری مبنی بر تشکیل اتاق وضعیت منتشر شده که تاسف‌آور است. خبر این است: «کارگروهی با نام اتاق وضعیت در سطح ستاد و استان‌ها با هدف هماهنگی میان ارگان‌های نظارتی، جلوگیری از احتکار، گران‌فروشی و تخلفات در حوزه کالاهای اساسی توسط پلیس امنیت اقتصادی راه‌اندازی شده است.»

نورنیوز-گروه اقتصادی : این خبر حیرت‌انگیز است؛ چون حاکی از اضافه کردن یک دستگاه یا سازوکار دولتی جدید به قبلی‌ها برای کنترل و مداخله در بازار است که همگی ناکارآمدی خود را پیش از این نشان داده‌اند و تاسف‌بار از این جهت که نه تنها نیروها و منابع دولتی با این قبیل اقدامات هدر داده می‌شود، بلکه چه بسا مانع گسترش ثروت و رفاه در جامعه می‌شود.

مسائل اقتصادی راه‌حل‌های اقتصادی نیاز دارد و با برخوردهای پلیسی نمی‌توان برای آنها چاره‌جویی کرد. درست است که کشور ما پس از دو جنگ تحمیلی در مدت یک سال گذشته در وضعیت غیر عادی قرار گرفته است، اما باید توجه کرد که این وضعیت تغییری در ماهیت اقتصادی قضیه نمی‌دهد. مشکل دولتمردان و سیاستگذاران در کشور ما این است که تصور درستی از معضل اقتصادی بزرگ تورم ندارند و آن‌را با گران‌فروشی خلط می‌کنند.

گران‌فروشی‌ یک‌ مساله موردی است که بعضا به‌دلیل فقدان بازارهای متشکل و رقابتی ممکن است اتفاق بیفتد و نیازی به سیاستگذاری خاص ندارد؛ چون قیمت در بازار تعیین می‌شود و اگر فروشنده‌ای گران‌فروشی کند، نهایتا مشتریان خود را از دست می‌دهد و زیان می‌بیند. گران‌فروشی در میان مفاهیم علم اقتصاد جایگاهی ندارد و منظور از گران‌فروشی در مباحث اقتصادی جامعه ما اغلب به معنی تخطی از قیمت‌های دستوری است که از سوی متصدیان ذی‌ربط دولتی تعیین می‌شود. از آنجا که قیمت‌های دستوری اغلب زیر قیمت تعادلی بازار تعیین می‌شود، بازار سیاه یا بازار غیر رسمی برای آنها شکل می‌گیرد لذا قیمت‌های دستوری با گذر زمان عملا خاصیت خود را از دست می‌دهند و مصرف‌کنندگان نهایتا ناگزیر با همان قیمت تعادلی بازار معامله می‌کنند. به سخن دیگر، منطق بازار همیشه قوی‌تر از آن است که تسلیم قیمت دستوری شود؛ اما در این میان دو اتفاق می‌افتد که نتیجه آن به زیان مصرف‌کنندگان یا عامه مردم است. یکی اینکه قیمت‌گذاری دستوری موجد رانت و فساد است و دیگر اینکه تعیین قیمت در سطحی پایین‌تر از قیمت تعادلی بازار انگیزه تولید و عرضه را کم می‌کند و موجب کمبود کالا در بازار و افزایش قیمت می‌شود.

واقعیت این است که معضل بزرگ اقتصاد ایران دهه‌هاست که افزایش سطح عمومی قیمت‌ها یا نرخ تورم است که اساسا ربطی به گران‌فروشی ندارد و صرفا به سیاستگذاری‌های نادرست پولی و مالی دولت‌ها برمی‌گردد. افزایش نرخ تورم که در سال‌های اخیر شتاب بی‌سابقه و نگران‌کننده‌ای گرفته است، عمدتا ریشه در کسری بودجه‌های مزمن دولت از یک‌سو و ناترازی منابع و مصارف بانک‌ها و موسسات اعتباری از سوی دیگر دارد. به سخن دیگر، ‌بی انضباطی مالی دولت در نتیجه سیاستگذاری مالی نادرست موجب دست‌‌اندازی دولت به منابع بانک مرکزی شده و به افزایش نقدینگی و نهایتا تورم می‌انجامد. و سیاستگذاری پولی نادرست که وجه بارز آن تعیین دستوری نرخ بهره بانکی بدون توجه به عامل ریسک و واقعیت‌های بازار پول است، موجب ناترازی‌های ساختاری در نظام بانکی می‌شود و بقای آن را به برداشت‌های ناموجه از منابع بانک مرکزی گره می‌زند؛ فرآیندی که ناگزیر به افزایش نقدینگی و تورم می‌انجامد. بنابراین برای حل مشکلات ناظر بر افزایش شدید قیمت‌ها باید اصلاحات اساسی در سیاستگذاری مالی و پولی دولت روی آورد وگرنه باروش‌های پلیسی و فشار روی کسبه که خود تحت تاثیر این سیاستگذاری‌های نادرست هستند، گرهی از مشکلات باز نخواهد شد. 

در پایان بد نیست نگاهی هم به مساله احتکار بیندازیم که در کنار مفهوم گران‌فروشی مورد تاکید قرار می‌گیرد. احتکار هم مانند گران‌فروشی پدیده‌ای موردی و مربوط به بازارهای غیر متشکل است. اگر بازار متشکل و رقابتی باشد، قاعدتا انگیزه‌ای برای احتکار به وجود نمی‌آید. وانگهی باید توجه کرد که در جامعه ما به‌دلیل وجود تورم‌های ناگهانی و پر نوسان، فروشندگان با ملاحظه توان بازخرید و جایگزین کردن کالای فروخته‌شده، ممکن است به منظور حصول اطمینان از توان خرید، موجودی انبار خود را با زمان‌بندی معین و تاخیر به فروش‌بگذارند. برخورد پلیسی با چنین ملاحظات معقول اقتصادی را نباید به حساب احتکار گذاشت و فرآیند تصمیم‌گیری در بازار را دچار اختلال کرد. چنین برخوردهایی که منطق اقتصادی را نادیده می‌گیرد با ناکارآمد کردن سازوکار نظام بازار، نهایتا نه به نفع مصرف‌کنندگان تمام می‌شود و نه تولیدکنندگان. 

* اقتصاددان


دنیای اقتصاد
نظرات

آخرین اخبار
تجاوز دوباره آمریکا به خاک ایران/ آتش سوزی و عقب نشینی کشتی‌های متخلف در تنگه هرمز
وضعیت آب و هوا امروز پنجشنبه 1مرداد 1405 + وضعیت استان‌ها
انصراف 9 کشتی برای عبور از باب‌المندب
پنجمین هشدار آمریکا برای سفر شهروندان خود به خاورمیانه
عربستان حمله به نفتکش خود در دریای سرخ را تأیید کرد
قیمت نفت به 96 دلار رسید
پیام تبریک حجت الاسلام والمسلمین رحیمیان به رئیس جدید دفتر سیاسی حماس
تولید نسل جدید داروی هدفمند درمان سرطان در ایران
دیدار رؤسای موساد و سیا پیش از شروع دوباره تجاوز به ایران
تردد 180 هزار زائر از مرز مهران در هفته نخست ماه صفر
عطارد در حال کوچک‌شدن است
کنگره آمریکا بودجه 1.15 تریلیون دلاری جنگی را تصویب کرد
دو نفتکش سعودی در دریای سرخ هدف قرار گرفتند
توافق هسته‌ای آمریکا و عربستان تهدیدی برای اسرائیل است
افزایش حملات پهپادی به روسیه در آستانه انتخابات دوما
هماهنگی ایران و عراق برای تردد روان زائران اربعین از مرز سومار
حمله به ایران آزمونی برای آینده حقوق بین‌الملل است
مذاکرات لبنان و اسرائیل ماه آینده از سر گرفته می‌شود
توان بومی ایران معادلات نبرد فناورانه را تغییر داد
پایانِ عصرِ اجاره‌نشینی در فضا؛ نقشه راه سه‌گانه ایران برای تسخیر مدار ژئو
فرارِ مس از نبردِ آبادان؛ فدراسیون در انتظار صدور حکمِ نهایی صعودِ نفت
اولیانوف:ایران مذاکره را می‌پذیرد، اما اولتیماتوم نه
هشدار غریب‌آبادی به اروپا: پایگاه‌دادن به متجاوز، شما را در جنگ شریک می‌کند
تاکید قطر و سوریه بر ضرورت کاهش تنش‌ها در منطقه
تغییر مسیر نفتکش‌ها پس از هشدار انصارالله
مأموریت غیرممکن در اوکراین؛ آیا ترامپ می‌تواند گره کورِ پنجمین سال جنگ را باز کند؟
سردرگمی واشنگتن پس از ضربات پشیمان‌کننده
هفتمین خرید پرسپولیس قطعی شد؛ اخباری با قراردادی دو ساله آمد
رئیس پارلمان لبنان:اسرائیل هنوز آتش‌بازی می‌کند
افشاگری بقائی از سکوت مرگبار کنگره آمریکا در قبال جنایات «میناب» و «لامرد»
واکنش انصارالله به بیانیه‌های عربی؛ این مواضع روایت آمریکا و عربستان است
نقض گسترده آتش‌بس در لبنان؛ ارتش اسرائیل جنوب این کشور را هدف قرار داد
اطلاعیه مهم پرسپولیس درباره بیرانوند؛ رأی محرومیت هنوز معتبر است
پزشکیان: اعتماد متقابل شرط احیای روابط ایران و آلمان است
طوفان گردوخاک در سیستان؛ دید افقی در زهک به 400 متر سقوط کرد
واکنش قاطع قرارگاه خاتم الانبیاء به تهدید ترامپ
یارانه کدام دهک ها 3 برابر می شود؟ + فیلم
خبر خوش برای صنعتگران: قطعی برق صنایع در مرداد و شهریور ممنوع شد
ادای احترام به تابوت‌ها؛ ترامپ باز هم با لفاظی سعی در پنهان کردن شکست دارد
اعترافِ تلخ به بهای خونین جنگ؛ آیا ترامپ قاتلِ سربازان خودش است؟
پشت پرده دیدار مقام سنتکام با فرمانده ارتش لبنان
قالیباف: اگر نفت ما صادر نشود، هیچ‌کس نفت نخواهد فروخت
حادثه مرموز برای جنگنده نیروی دریایی آمریکا؛ نقص فنی یا هدف قرار گرفتن؟
پزشکیان: پاکستان را کشوری دوست، برادر و شریک قابل اعتماد می‌دانیم
عکس های منتخب ایران، چهارشنبه 31 تیر 1405
بازگشت دراماتیک «برزیل ایران» به لیگ برتر؛ حکم صعود صنعت نفت امضا شد
چرا هواپیمای فوق‌پیشرفته ناتو ناگهان تغییر مسیر داد؟
ترامپ چه رازی را با تهدید کلنگ فاش کرد؟
زمان اعلام نتایج آزمون سمپاد و نمونه دولتی مشخص شد
ورود 4 هزار اتوبوس جدید به کشور؛توافق بزرگ برای توسعه حمل و نقل عمومی