×
اقتصادی
شناسه خبر : 327368
تاریخ انتشار : سه‌شنبه 1405/04/09 ساعت 11:03
چه کسانی بیشترین هزینه تورم خرداد را پرداختند؟

نورنیوز بررسی می‌کند،

چه کسانی بیشترین هزینه تورم خرداد را پرداختند؟

آمارهای خرداد 1405 از افزایش قابل توجه سرعت رشد قیمت‌ها در کشور حکایت دارد؛ خوراکی‌ها بیشترین نقش را در این روند داشته‌اند و استان‌های مرزی و دهک‌های کم‌درآمد بیشترین فشار تورمی را تجربه کرده‌اند.

نورنیوز-گروه اقتصادی: گزارش تازه منتشرشده از شاخص قیمت مصرف‌کننده در خرداد ۱۴۰۵، تصویری متفاوت از وضعیت تورم در کشور ارائه می‌دهد؛ تصویری که نشان می‌دهد آهنگ افزایش قیمت‌ها نسبت به ماه‌های گذشته شدت گرفته و آثار آن بیش از همه در سبد معیشت خانوارهای کم‌درآمد و استان‌های مرزی نمایان شده است. بر اساس داده‌های رسمی مرکز آمار ایران، تورم ماهانه خانوارهای کشور در خرداد به ۵.۹ درصد رسیده که از افزایش محسوس هزینه‌های زندگی در پایان فصل بهار حکایت دارد.
بررسی ترکیب این افزایش قیمت‌ها نشان می‌دهد گروه «خوراکی‌ها، آشامیدنی‌ها و دخانیات» با ثبت تورم ۶.۸ درصدی، مهم‌ترین عامل رشد شاخص کل بوده است. در مقابل، گروه «کالاهای غیرخوراکی و خدمات» نیز تورم ۵.۳ درصدی را تجربه کرده که اگرچه کمتر از بخش خوراکی‌هاست، اما همچنان از استمرار روند افزایشی قیمت‌ها در سایر بخش‌های اقتصاد خبر می‌دهد.
هم‌زمان با انتشار این آمار، تحلیل وضعیت استان‌ها نشان می‌دهد توزیع تورم در سطح کشور یکنواخت نبوده است. از میان ۳۱ استان، ۱۶ استان تورمی بالاتر از میانگین ۵.۹ درصدی کشور را ثبت کرده‌اند و تنها ۱۴ استان نرخ تورمی پایین‌تر از میانگین داشته‌اند. همچنین تورم یک استان دقیقاً برابر با متوسط کشوری بوده است.
در صدر جدول تورم ماهانه، استان ایلام با نرخ ۹.۱ درصد قرار گرفته و پس از آن هرمزگان با ۹ درصد بیشترین رشد قیمت‌ها را تجربه کرده است. آذربایجان غربی نیز با ثبت تورم ۸.۲ درصدی در رتبه سوم قرار دارد. قرار گرفتن این استان‌ها در صدر جدول نشان می‌دهد مناطق مرزی کشور در خردادماه فشار تورمی بیشتری را نسبت به سایر نقاط تجربه کرده‌اند.
در سوی دیگر جدول، خراسان جنوبی با تورم ۳.۶ درصدی کمترین افزایش قیمت را در میان استان‌های کشور به ثبت رسانده است. پس از آن، استان‌های قم و آذربایجان شرقی هر کدام با نرخ ۴.۸ درصد، از کم‌نوسان‌ترین استان‌ها در حوزه قیمت کالاها و خدمات محسوب می‌شوند.
استان تهران نیز با ثبت تورم ماهانه ۵.۱ درصد، پایین‌تر از میانگین کشور قرار گرفته است. در مقابل، استان مازندران دقیقاً معادل شاخص ملی، یعنی ۵.۹ درصد تورم ماهانه را تجربه کرده است. اختلاف میان بیشترین و کمترین نرخ تورم استانی نیز به ۵.۵ واحد درصد رسیده است؛ فاصله‌ای که بیانگر تفاوت محسوس شرایط اقتصادی و تغییرات قیمت‌ها در مناطق مختلف کشور طی یک ماه است.
همزمان با تفاوت‌های استانی، بررسی وضعیت دهک‌های هزینه‌ای نیز نشان می‌دهد فشار تورمی به شکل نامتوازن میان گروه‌های درآمدی توزیع شده است. مطابق آمارهای رسمی، دهک دوم درآمدی با تورم ۶.۵۱ درصدی بیشترین افزایش هزینه‌های زندگی را تجربه کرده است. پس از آن، دهک‌های سوم و چهارم هر کدام با تورم ۶.۴۹ درصد و دهک پنجم با نرخ ۶.۳۶ درصد در رتبه‌های بعدی قرار دارند.
در مقابل، دهک دهم که پردرآمدترین گروه جامعه محسوب می‌شود، با ثبت تورم ۵.۴۰ درصدی کمترین میزان افزایش قیمت را تجربه کرده است. دهک نهم نیز با تورم ۵.۸۴ درصد پایین‌تر از میانگین کشوری قرار دارد. اختلاف میان بالاترین و پایین‌ترین نرخ تورم دهکی به ۱.۱۱ واحد درصد رسیده که بیانگر فشار بیشتر افزایش قیمت‌ها بر اقشار کم‌درآمد است.
داده‌های منتشرشده همچنین نشان می‌دهد دهک‌های اول تا هشتم همگی تورمی بالاتر از میانگین کشور را تجربه کرده‌اند و تنها دهک‌های نهم و دهم کمتر از متوسط ملی با افزایش قیمت مواجه شده‌اند. این موضوع به ساختار سبد مصرف خانوارها بازمی‌گردد؛ زیرا سهم هزینه‌های خوراکی در سبد خانوارهای کم‌درآمد به مراتب بیشتر از دهک‌های پردرآمد است و افزایش ۶.۸ درصدی قیمت مواد غذایی، اثر مستقیم و سنگین‌تری بر هزینه‌های این گروه‌ها گذاشته است.
در مجموع، آمارهای خرداد ۱۴۰۵ نشان می‌دهد موج تازه افزایش قیمت‌ها نه‌تنها سرعت بیشتری نسبت به گذشته پیدا کرده، بلکه شکاف تورمی میان استان‌ها و همچنین میان دهک‌های درآمدی را نیز پررنگ‌تر کرده است. برتری نرخ تورم در استان‌های مرزی، ثبت بالاترین فشار قیمتی برای دهک‌های پایین و نقش تعیین‌کننده رشد قیمت خوراکی‌ها، از مهم‌ترین ویژگی‌های تحولات تورمی خردادماه به شمار می‌رود؛ روندی که در صورت تداوم می‌تواند فشار مضاعفی بر معیشت خانوارهای آسیب‌پذیر و اقتصاد مناطق مرزی کشور وارد کند.

 


نورنیوز
اخبار مرتبط
صدرنشینی که هیچ‌کس آرزویش را نداشت
چهارشنبه 1405/04/10 ساعت 15:26
نورنیوز بررسی می‌کند،
صدرنشینی که هیچ‌کس آرزویش را نداشت
جدیدترین آمار تورم خوراکی‌های خرداد 1405 نشان می‌دهد روغن نباتی با رشد 454.9 درصدی صدرنشین افزایش قیمت سالانه شده و هندوانه نیز با رشد 37.5 درصدی، بیشترین افزایش ماهانه را در میان 53 قلم کالای خوراکی به ثبت رسانده است.
مسائل اقتصادی و راهکارهای پلیسی
چهارشنبه 1405/04/10 ساعت 09:58
دکتر موسی غنی‌نژاد:
مسائل اقتصادی و راهکارهای پلیسی
اخیرا خبری مبنی بر تشکیل اتاق وضعیت منتشر شده که تاسف‌آور است. خبر این است: «کارگروهی با نام اتاق وضعیت در سطح ستاد و استان‌ها با هدف هماهنگی میان ارگان‌های نظارتی، جلوگیری از احتکار، گران‌فروشی و تخلفات در حوزه کالاهای اساسی توسط پلیس امنیت اقتصادی راه‌اندازی شده است.»
تورم نقطه‌به‌نقطه خرداد به 83.1 درصد رسید
دوشنبه 1405/04/08 ساعت 15:26
تورم نقطه‌به‌نقطه خرداد به 83.1 درصد رسید
بانک مرکزی در تازه‌ترین گزارش خود اعلام کرد: نرخ تورم نقطه‌به‌نقطه در پایان خردادماه به 83.1 درصد رسیده و تورم سالانه نیز در سطح 57.7 درصد ثبت شده است.
نظرات

آخرین اخبار
هراس اسرائیل از احتمال حمله موشکی ایران
تهران؛ میزبان 150 رویداد هنری در «ماه هنر»
بقایی: ایران در حملات خود فقط اهداف نظامی آمریکا را زد
جنوب لبنان زیر آتش اسرائیل؛ علی الطاهر دوباره بمباران شد
سریال «رویای نیمه‌شب» فروش کتاب را دو برابر کرد
روایت پاک نژاد از روزهای سخت جنگ؛ صادرات نفت خام یک ساعت هم متوقف نشد
اژه‌ای: ایران به هیچ وجه زیر بار ظلم و زور نرفته و نخواهد رفت
آخرین خبر از پرداخت حق عائله مندی به زنان شاغل
نورنما | ظاهر سحرکننده پورشه 911
نیویورک تایمز: موشک آمریکایی عروسی ایرانی را به خاک و خون کشید
عضو ارشد کنگره: ترامپ در جنگ پرهزینه با ایران شکست خورده است
ونس حمله به عروسی سیریک را انکار کرد
تخصص ما؟ کشتار غیرنظامیان!
حمله دوباره اسرائیل به خاک سوریه
هشدار درباره مواد مخدر جدید؛ اعتیاد دیگر سنتی نیست
فجر مساوی کرد و پنجم شد
بمب نقل‌وانتقالات الهلال ترکید
مدودف به آلمان هشدار داد
شمار شهدای حمله به عروسی سیریک به 5 نفر رسید
صالحی: «مدرسه میناب» به حافظه ماندگار ایران و جهان تبدیل می‌شود
پاکستان از کشته شدن 15 شبه‌نظامی در مرز افغانستان خبر داد
بازگشت قشم به چرخه پروازهای بین‌المللی
ترامپ بار دیگر خالی بودن ذخایر موشکی آمریکا را انکار کرد
استقبال رهبران ادیان هند از رئیس قوه قضاییه ایران
ترامپ رسوا شد
قالیباف: دنیا در حال تماشای سقوط ذخایر استراتژیک شماست
به «جنگ غیرقانونی» در ایران پایان دهید
نورنما | سگ رباتیک آتش نشان چین
نشست اضطراری وزیر جنگ رژیم صهیونیستی
پاسخ تند نخست‌وزیر کانادا به اظهارات مداخله‌جویانه وزیر بازرگانی آمریکا
قانون هوش مصنوعی ایران تصویب شد
آن سوی صفحه‌های روشن، چه چیزی در تاریکی می‌ماند؟
خسارت 1.4 میلیارد پوندی جنگ علیه ایران به بازار بیمه لندن
بلوکه کردن بخشی از وام به عنوان ضمانت ممنوع است
تحریم های آمریکا به تشک کشتی رسید
پرداخت معوقات بازنشستگان تامین اجتماعی ادامه دارد؛ معوقات کدام حروف تاکنون واریز شده است؟
گفت‌وگوی بن سلمان و السیسی درباره تحولات منطقه
محکومیت تکرار جنایات جنگی آمریکا در هرمزگان
برنامه خاموشی‌های برق در سیستان و بلوچستان+ لینک برنامه خاموشی
عقب‌نشینی وزیر بازرگانی آمریکا از ادعای جنجالی درباره تلفات در ایران
فرصت طلایی معاونت پرورشی برای تحول در مدارس
پیش بینی قیمت طلا و سکه فردا جمعه 13 شهریور ؛روند صعودی در بازار داخلی
بقایی: ایران در کنار دولت و مردم نیجر است
پزشکیان: با فعالیت‌های شفاف محیط زیستی، رویکردهای امنیتی در این حوزه زدوده خواهد شد
هشدار آژانس اتمی به فنلاند
پیش بینی وضعیت آب و هوا تهران فردا جمعه 13 شهریور
برنامه قطعی برق تهران فردا جمعه 13 شهریور + لینک خاموشی تهران
پوتین: فرصت برای پایان جنگ اوکراین وجود دارد
اسرائیل 5 اسیر لبنانی را آزاد می‌کند
تیم مسلح 7 نفره در ایلام دستگیر شد