×
اقتصادی
شناسه خبر : 326072
تاریخ انتشار : چهارشنبه 1405/04/03 ساعت 10:19
حذف خاموش میوه از سبد خانوار؛ کسی صدای مردم را می‌شنود؟

نورنیوز بررسی می‌کند،

حذف خاموش میوه از سبد خانوار؛ کسی صدای مردم را می‌شنود؟

قیمت میوه در تابستان 1405 به سطحی رسیده که خرید چند کیلو گیلاس، زردآلو، هلو و موز برای بسیاری از خانواده‌ها به یک هزینه قابل توجه تبدیل شده است. در حالی که باغداران از سود ناچیز گلایه دارند، پرسش اصلی اینجاست که سهم اصلی گرانی میوه به جیب چه کسانی می‌رود؟

نورنیوز-گروه اقتصادی: تابستان همیشه فصل وفور میوه در ایران بوده است؛ فصلی که انتظار می‌رود افزایش عرضه، قیمت‌ها را متعادل کند. اما امسال بسیاری از خانواده‌ها هنگام عبور از مقابل میوه‌فروشی‌ها با برچسب‌هایی روبه‌رو می‌شوند که بیش از آنکه یادآور محصولات باغی باشند، به کالاهای لوکس شباهت دارند.
گیلاس با قیمت‌هایی تا حدود ۵۰۰ هزار تومان، زردآلو با نرخ‌های نزدیک به ۶۰۰ هزار تومان و هلو با قیمت حدود ۴۰۰ هزار تومان، تنها بخشی از واقعیتی هستند که این روزها در بازار میوه دیده می‌شود. نتیجه آن است که بسیاری از خانوارها ناچار شده‌اند میزان خرید میوه را کاهش دهند یا برخی اقلام را به طور کامل از سبد مصرفی خود حذف کنند.
اما نکته قابل تأمل اینجاست که این افزایش قیمت الزاماً به معنای افزایش درآمد باغداران نیست. فعالان بخش کشاورزی معتقدند سهم تولیدکننده از قیمت نهایی محصول در بسیاری از موارد بسیار محدود است. باغدار محصول را پس از ماه‌ها آبیاری، کوددهی، مبارزه با آفات و تحمل هزینه‌های سنگین تولید، با قیمتی به مراتب پایین‌تر از نرخ بازار مصرف عرضه می‌کند؛ اما محصول در مسیر رسیدن به دست مصرف‌کننده چندین بار خرید و فروش می‌شود.
کارشناسان بازار کشاورزی از وجود زنجیره‌ای طولانی از واسطه‌ها سخن می‌گویند؛ زنجیره‌ای که از باغ آغاز می‌شود و پس از عبور از میدان‌های عمده‌فروشی، شبکه‌های حمل‌ونقل، انبارها و خرده‌فروشی‌ها به بازار نهایی می‌رسد. در هر حلقه، درصدی به قیمت افزوده می‌شود و در نهایت فاصله قابل توجهی میان نرخ خرید از باغدار و قیمت فروش به مصرف‌کننده شکل می‌گیرد.
افزون بر نقش واسطه‌ها، هزینه‌های جانبی نیز در سال‌های اخیر رشد چشمگیری داشته است. افزایش قیمت سوخت، بسته‌بندی، حمل‌ونقل، دستمزد نیروی کار، اجاره واحدهای صنفی و هزینه‌های نگهداری محصولات، همگی در افزایش قیمت نهایی مؤثر هستند. با این حال بسیاری از کارشناسان معتقدند نبود شفافیت در فرآیند توزیع، مهم‌ترین عامل جهش قیمت‌هاست.
وزیر جهاد کشاورزی نیز اخیراً به همین موضوع اشاره کرده و از فاصله قابل توجه قیمت میوه از باغ تا سفره مردم انتقاد کرده است. اظهاراتی که نشان می‌دهد حتی در سطح سیاست‌گذاری نیز درباره نحوه قیمت‌گذاری و توزیع محصولات کشاورزی نگرانی‌های جدی وجود دارد.
پیامد این وضعیت تنها محدود به افزایش هزینه خانوارها نیست. کاهش مصرف میوه می‌تواند بر الگوی تغذیه جامعه نیز اثر بگذارد. کارشناسان سلامت بارها تأکید کرده‌اند که میوه یکی از اصلی‌ترین منابع دریافت ویتامین‌ها و مواد معدنی است و حذف یا کاهش آن از سبد غذایی می‌تواند در بلندمدت تبعاتی برای سلامت عمومی داشته باشد.
اکنون پرسش اصلی این است که آیا می‌توان فاصله میان باغ و سفره را کوتاه‌تر کرد؟ بسیاری از کارشناسان راهکار را در توسعه فروش مستقیم، ایجاد سامانه‌های شفاف قیمت‌گذاری، تقویت تعاونی‌های کشاورزی و کاهش نقش واسطه‌های غیرضروری می‌دانند. در غیر این صورت، احتمال دارد میوه که روزگاری یکی از عادی‌ترین اقلام سبد خانوار بود، بیش از پیش به کالایی گران‌قیمت و دور از دسترس تبدیل شود.


نظرات

آخرین اخبار
مصرف استامینوفن در دوران بارداری؛ آری یا خیر؟
دارو‌های کاهش وزن با افزایش خطر افسردگی و افکار خودکشی ارتباط دارند؟
از سلیاک؛ بیماری هزارچهره‌ چه می‌دانید؟
راهکارهایی برای جلوگیری از ابتلا به سرطان دهانه رحم
علائم شایع آنفلوآنزا در کودکان+توصیه‌ها
آیا امکان سفارش ترکیبات دارویی موثر در درمان سرطان پستان وجود دارد؟+پاسخ
سردار رادان: پلیس در بالاترین سطح آمادگی است
سوریه در التهاب؛ انفجار در حماه و اعتراضات سوختی در ادلب + فیلم
تردد کامیون‌ها از شلمچه و چذابه از سر گرفته می‌شود
فراخوان «جان‌فدا» برای تشکیل هزار گردان
تریتا پارسی: فقط 2 درصد نظامیان آمریکا کاملاً حامی جنگ با ایران هستند
هالند باز هم رکودشکنی کرد
سطح هوشیاری قهرمان کشتی به 7 رسید
جدیدترین مدل سهمیه بنزین اعلام شد
وزیر خارجه عمان: همچنان متعهد به گفتگو هستیم/علت تعویق نشست صلاله
تعویق نشست صلاله درباره تنگه هرمز
واشنگتن پست: ایران همچنان کنترل اوضاع را محکم در دست دارد
ابلاغ دستور جدید دولت برای صرفه‌جویی سوخت
حمله جنگنده‌های سعودی به بازار یمن
پزشکیان وارد تهران شد
احتمال لغو دیدار آتی شی و ترامپ چند درصد است؟
ادعای وزیر انرژی آمریکا؛ مذاکره با ایران را ترجیح می‌دهیم
واکنش طنز قالیباف به بنزین 9.99 دلاری در آمریکا
58 حمله هوایی عربستان به یمن در 24 ساعت
لبنان و اسرائیل دوباره پای میز مذاکره می‌روند
حکیم: عراق نمی‌تواند گذرگاه آغاز تهدید برای کشورهای همجوار باشد
راه‌اندازی کریدور سبز میان ایران و ارمنستان
خشونت شهرک‌نشینان به «تهدید استراتژیک» تبدیل شده است
گزارش عملکرد 2 ساله دولت پزشکیان منتشر شد
ادعای شکست روسیه در صورت حمله به لهستان!
رونالدو به جنجال هواداران التعاون واکنش نشان داد
خبر مهم برای معلمان غیردولتی
مس شهر بابک 1-1 نساجی مازندران/طلسم مس شهربابک نشکست، نوار بردهای نساجی قطع شد
منچستریونایتد 0-1 منچسترسیتی/ نمایش پراضطراب شیاطین سرخ
فیدان چه پیامی را به الجولانی رساند؟
جلسه هماهنگی استقلال و السد در بصره برگزار شد؛ آبی‌ها،آبی می‌پوشند
ادعای رئیس مجلس نمایندگان آمریکا؛ به دنبال حل و فصل جنگ هستیم
فاصله حرکت قطارهای خط 7 مترو کاهش یافت
هشدار مدیر مرکز رصد اجتماعی درباره فشار معیشتی و نارضایتی عمومی
کشتی گیر سنگین وزن ایرانی به کما رفت
گزارش تصویری | هجدهمین اجلاس سران کشورهای عضو بریکس
بارسلونا 4-2 لوانته/ دیکته پیروزی بارسا
عکس های منتخب ایران؛ یکشنبه 22شهریور 1405
تحریم و جنگ هم نتوانست تجارت ایران و دبی را متوقف کند
پزشکیان: با ولیعهد ابوظبی درباره آینده مشترک به تفاهم رسیدیم
حماس از مواضع بریکس درباره فلسطین استقبال کرد
علی برکه: توافق اسلو شکست خورد
شنیده شدن صدای انفجار در جنوب عربستان
ترکیب احتمالی تراکتور مقابل الشباب
ادعای تازه ترامپ درباره جنگ ایران؛ پایان جنگ نزدیک است؟