×
سیاسی
شناسه خبر : 325163
تاریخ انتشار : شنبه 1405/03/30 ساعت 10:06
صلح شکننده و فرصت ایران

محسن هاشمی رفسنجانی

صلح شکننده و فرصت ایران

امضای تفاهم‌نامه پایان جنگ، هرچند نقطه عطفی مهم در کاهش تنش‌های نظامی و گشایش یک مسیر تازه سیاسی است، اما در دل یک نظم ژئوپلیتیکی ناپایدار و پرتحول شکل گرفته است. از همین رو بیش از آنکه بتوان آن را «پایان یک وضعیت» دانست، باید آن را آغاز مرحله‌ای تازه از عدم‌قطعیت‌ها تلقی کرد.

نورنیوز-گروه سیاسی: در این مرحله، ایران برای تبدیل آتش‌بس به ثبات پایدار و صیانت از دستاوردهای به‌دست‌آمده، ناگزیر از بازتعریف رابطه میان امنیت، توسعه اقتصادی و انسجام اجتماعی است که سرنوشت آن در کیفیت حکمرانی اقتصادی و میزان اعتماد و رضایت عمومی جامعه تعیین خواهد شد. امضای تفاهم‌نامه پایان جنگ، در شرایطی رخ داده است که هدف اعلامی دشمنان، تضعیف و حتی براندازی ساختار سیاسی ایران بود. از این منظر، نفسِ رسیدن به توافقی که به توقف مخاصمه مسلحانه انجامیده، واجد معنایی روشن است: شکست پروژه‌ای که بر فروپاشی ایران بنا شده بود. با‌این‌حال، نباید از یاد برد که این توافق در بستری شکننده و متأثر از رقابت قدرت‌های بزرگ و بازیگران منطقه‌ای شکل گرفته است که هر لحظه می‌تواند تحت تأثیر محاسبات جدید، دستخوش تغییر شود. در چنین شرایطی، مسئله اصلی نه صرفا «امضای توافق»، بلکه «تضمین پایداری آن» است. تجربه‌های مشابه نشان می‌دهد توافقی که در سطح سیاسی امضا می‌شود، اگر در لایه‌های اقتصادی، اجتماعی و امنیتی پشتیبانی نشود، به‌سرعت در معرض فرسایش قرار می‌گیرد. از این‌رو، هر اقدام عقلانی که به تقویت ثبات این توافق کمک کند، در واقع تقویت امنیت ملی ایران است، نه امتیازدهی یک‌جانبه.

در این چارچوب، یک جابه‌جایی مهم در منطق سیاست‌گذاری ضروری است. اگر تا دیروز، دیپلماسی در سایه میدان معنا پیدا می‌کرد، امروز میدان باید در خدمت دیپلماسی و تثبیت دستاوردهای آن قرار گیرد. این تغییر به معنای تضعیف قدرت دفاعی نیست، بلکه به معنای قراردادن آن در چارچوب راهبردی بلندمدت برای کاهش هزینه‌های تنش و افزایش ظرفیت‌های توسعه‌ای کشور است. یکی از نکات مهم در این مرحله، بازتعریف مفهوم پیروزی است. در مخاصمه‌ای که هدف آن برهم‌زدن موجودیت سیاسی یک کشور بوده، صرف بقای ساختار و حفظ انسجام سرزمینی، خود نوعی موفقیت راهبردی محسوب می‌شود. با‌این‌حال، این موفقیت زمانی کامل خواهد شد که بتوان آن را به سازندگی کشور و در نتیجه بهبود معیشت مردم، افزایش رفاه عمومی و ارتقای کیفیت زندگی تبدیل کرد. در غیر این صورت، دستاوردهای سیاسی در سطح نماد باقی خواهد ماند و در سطح جامعه نهادینه نخواهد شد. در این میان، باید با صراحت گفت که بزرگ‌ترین بازنده استمرار جنگ، نیروهایی بودند که بر سناریوی جایگزینی و بی‌ثبات‌سازی ایران سرمایه‌گذاری کرده بودند؛ چه در قالب پروژه‌های سیاسی و چه در قالب محاسبات منطقه‌ای. اما پیروزی واقعی زمانی تثبیت می‌شود که ایران بتواند از مرحله «بقای امنیتی» به مرحله «بازسازی اعتماد و رفاه» عبور کند. ‌در سطح سیاست اقتصادی، بازنگری در الگوی توزیع منابع ضرورتی اجتناب‌ناپذیر است. ادامه سازوکارهای رانتی در حوزه انرژی، ارز و تسهیلات بانکی، نه‌تنها عدالت اجتماعی را تضعیف می‌کند، بلکه سرمایه اجتماعی دولت را نیز فرسایش می‌دهد. حرکت به سمت الگویی که در آن حمایت‌ها هدفمند و معطوف به اقشار آسیب‌پذیر باشد، بخشی از الزامات تثبیت پساجنگ است. عدالت اقتصادی در این مرحله، یک ضرورت امنیتی است. ‌در کنار آن، جامعه ایران نیازمند بازتعریف رابطه میان دولت و سبک‌های متکثر زندگی است. به رسمیت شناختن تنوع اجتماعی و پرهیز از تقلیل جامعه به یک الگوی واحد، یکی از پیش‌شرط‌های کاهش تنش‌های درونی است.

تجربه نشان داده است هرچه شکاف میان سیاست رسمی و زیست واقعی مردم کمتر شود، ظرفیت کشور برای مواجهه با فشارهای بیرونی افزایش می‌یابد. از سوی دیگر، نباید این نکته را نادیده گرفت که تداوم و پایداری توافق، به‌شدت تحت تأثیر محیط ژئوپلیتیکی پیرامونی ایران است. تحولات منطقه‌ای، رقابت قدرت‌ها و تغییر در اولویت‌های بازیگران جهانی می‌تواند هر لحظه این وضعیت را دستخوش تغییر کند. از این‌رو، آمادگی برای مواجهه با ناپایداری، یک ضرورت دائمی است. اما این آمادگی، تنها نظامی و سخت‌افزاری نیست. امنیت پایدار ایران در گرو یک سرمایه بنیادین است: رابطه دولت و ملت. هرچه این رابطه بر پایه اعتماد، مشارکت و احساس تعلق مشترک استوارتر باشد، تاب‌آوری ملی در برابر بحران‌ها نیز افزایش می‌یابد.

در واقع، می‌توان گفت اصل وحدت در سطح حاکمیت و کثرت در سطح جامعه یکی از کلیدهای فهم آینده ایران است؛ وحدتی در تصمیم‌سازی و تنوعی در شیوه‌های زیست اجتماعی.

در این مسیر، تجربه تاریخی ایران و نقش جریان‌های عمل‌گرای توسعه‌گرا نشان داده است پیوند امنیت و توسعه، یک ضرورت است. همان‌گونه که توسعه بدون امنیت ممکن نیست، امنیت بدون رفاه و رضایت عمومی نیز پایدار نخواهد ماند.

در سطح سیاست خارجی نیز‌ ایران در موقعیتی قرار گرفته که می‌تواند تعاملات خود را با بازیگران منطقه‌ای و جهانی بازتعریف کند. کاهش تنش با آمریکا، اگر به مرحله تثبیت برسد، می‌تواند اثرات ثانویه مهمی بر روابط اقتصادی ایران با سایر کشورها داشته باشد؛ چراکه بخش مهمی از محدودیت‌های اقتصادی، ناشی از اثرات سرریز نظام تحریم‌ها بر شبکه مالی جهانی است. در چنین شرایطی، حتی کشورهایی مانند چین و روسیه نیز در تعامل با ایران، ناگزیر از در نظر گرفتن این محدودیت‌ها بوده‌اند.

باید پذیرفت که توافق پایان جنگ، آغاز یک مسیر طولانی است. این مسیر اگر با عقلانیت، انسجام داخلی و اصلاحات تدریجی همراه شود، می‌تواند به تقویت موقعیت منطقه‌ای ایران منجر شود. اما اگر دستاوردها در سطح سیاسی متوقف بماند و به بهبود زندگی مردم پیوند نخورد، خطر بازگشت تنش‌ها همچنان باقی خواهد ماند.

بنابراین آینده این توافق نه در امضای آن، بلکه در کیفیت حکمرانی پس از آن رقم می‌خورد. اگر ایران بتواند امنیت را به توسعه و توسعه را به رضایت عمومی پیوند بزند، این توافق ضمن عبور از مرحله جنگ، زمینه‌ساز ورود کشور به مرحله‌ای از ثبات پایدار، افزایش تاب‌آوری ملی و تقویت نقش‌آفرینی مؤثرتر در محیط منطقه‌ای و بین‌المللی خواهد بود؛ ثباتی که بیش از هر چیز بر شانه‌های اعتماد عمومی و کارآمدی حکمرانی استوار است.

 


شرق
نظرات

آخرین اخبار
احکام اخراج 6 دانشجوی هتاک دانشگاه شریف صادر شد
قیمت دلار توافقی امروز شنبه 30 خرداد 1405
کدام صفحه شطرنج برنده و بازنده در اقتصاد جهان را تعیین می کند؟
ورود سازمان بازرسی به مجوزهای کسب‌وکار
تأکید رئیس‌جمهور بر شناسایی مشکلات معیشتی و اجتماعی محلات
راز عاشورا
قیمت مرغ امروز 30 خرداد + جزئیات کاهش قیمت
قیمت گوشت قرمز امروز 30 خرداد 1405 + جدول
جنوب لبنان زیر آتش؛ شهادت 5 نفر در حملات هوایی اسرائیل
مستند راز هرمز
رونالدو آتش جنجال در اردوی پرتغال را خاموش کرد
فدراسیون فوتبال: فیفا برای شرایط تیم ملی ایران کاری نکرد
پیش‌ بینی قیمت دلار، طلا و سکه شنبه 30 خرداد 1405
تحلیل جنجالی کارلسون از اختلاف ترامپ و اسرائیل بر سر ایران
حادثه ریلی در بریتانیا با ده‌ها مصدوم
پیام رهبر انقلاب چه مطالبه‌ای را از دولت پس از تفاهم ایران و آمریکا مطرح کرد؟
صلح شکننده و فرصت ایران
نماینده روسیه: ایران قطعاً طرف بازنده درگیری با آمریکا نیست
پیش‌بینی رئیس اتحادیه طلا درباره قیمت‌ها
دیپلماسی و موازنه قدرت در جنگ و صلح‌
یوزهای ایرانی آماده مصاف با شیاطین سرخ
منتظر تحقق شروط می‌مانیم
لهستان نشان عالی خود را از زلنسکی پس گرفت
وام 200 میلیونی دیگر مشوق فرزندآوری نیست
تفاهم ایران و آمریکا فرصت یا تهدید؟
احتمال شنیده شدن انفجار کنترل‌شده در اصفهان
ویتکاف و کوشنر راهی سوئیس شدند
واکنش ستاد حقوق بشر ایران به اظهارات وزیر خزانه‌داری آمریکا
بازنشستگان با این حروف نام خانوادگی امروز حقوق می‌گیرند + جدول جزئیات افزایش حقوق
پرواز پراید سرگردان به پشت‌بام منزل مسکونی
آیا نتانیاهو آخرین نخست‌وزیر عصر قدرت‌نمایی اسرائیل خواهد بود؟
غریب‌آبادی: چرا شمار آوارگان جهان هر سال بیشتر می‌شود؟
قیمت طلای جهانی امروز شنبه 30 خرداد 1405
حزب‌الله: به هر تجاوزی پاسخ قاطع می‌دهیم
وضعیت ترافیک کشور؛ بار سنگین خودروها در محور هراز
شب قدرت‌نمایی مدعیان در جام جهانی؛ برزیل جان گرفت، آمریکا صعود کرد
قیمت خودرو داخلی و خارجی امروز 30 خرداد 1405 + جدول
ضرب‌الاجل تازه ترامپ؛فقط 60 روز برای توافق نهایی فرصت داریم
وضعیت آب و هوا امروز شنبه30 خرداد 1405 + وضعیت استانها
برنامه کامل مسابقات جام جهانی 2026 ؛ شنبه 30 خرداد
5 نشانه‌ برای تشخیص «فراموشی طبیعی» از آلزایمر
هشدار؛ با حذف قند به این مشکل دچار می شوید
بهبودی دو بیمار مبتلا به خودایمنی نادر با پیوند سلول‌های بنیادی
وعده‌های فریبنده کلاژن؛ آیا مکمل‌های پوستی واقعاً معجزه می‌کنند؟
هشدار تکان‌دهنده؛ تله‌ هوش مصنوعی در درمان‌های روانی!
تکنیک‌های جادویی برای تبدیل ترس به پیروزی در جلسه امتحان
توصیه‌های بهداشتی وزارت بهداشت برای سفرهای تابستانی
میزبان بلیت مرحله بعد را گرفت؛ آمریکا 2، استرالیا صفر
سرلشکر رضایی: حکمرانی تنگه هرمز و اقتدار منطقه‌ای ایران نباید تضعیف شود
محکومیت سخنان وزیر امنیت داخلی اسرائیل توسط وزیر خارجه انگلیس