×
اجتماعی
شناسه خبر : 324944
تاریخ انتشار : جمعه 1405/03/29 ساعت 10:38
هشدار نسبت به کاهش شدید سرانه آب تجدیدپذیر در ایران

هشدار نسبت به کاهش شدید سرانه آب تجدیدپذیر در ایران

سرانه آب تجدیدپذیر در ایران به کمتر از 1200 مترمکعب رسیده است. سخنگوی صنعت آب با هشدار نسبت به مصرف بیش از 90 درصد منابع تجدیدپذیر، تغییر اقلیم و رشد جمعیت را عوامل اصلی این بحران دانست.

نورنیوز-گروه اجتماعی : سرانه آب تجدیدپذیر به عنوان سهم هر شهروند از آب طبیعی کشور، یکی از مهم‌ترین شاخص‌های جهانی برای سنجش امنیت آبی کشورها به شمار می‌رود و نشان می‌دهد هر شهروند چه سهمی از منابع آب طبیعی تجدیدشونده کشور را در اختیار دارد.

سرانه آب تجدیدپذیر با میزان مصرف آب هر فرد تفاوت دارد. این شاخص نشان می‌دهد طبیعت هر سال چه میزان آب در اختیار هر شهروند قرار می‌دهد، نه اینکه هر شهروند چه میزان آب مصرف می‌کند. حداقل سرانه مطلوب برای پایداری منابع آب ۱۷۰۰ مترمکعب به ازای هر نفر در سال است و کشورهایی که سرانه‌ای کمتر از این مقدار داشته باشند، وارد محدوده تنش آبی می‌شوند. اهمیت این شاخص نیز در ارزیابی امنیت آبی کشور، برنامه‌ریزی برای مدیریت پایدار آب، مقایسه عادلانه بین کشورها و حفاظت از منابع برای نسل‌های آینده عنوان شده است. 

در همین رابطه عیسی بزرگ‌زاده -سخنگوی صنعت آب کشور- در گفت و گو با ایسنا، در پاسخ به این پرسش که وضعیت شاخص‌های آب‌های تجدیدپذیر کشور در مقایسه با استانداردهای جهانی چگونه ارزیابی می‌شود و تا چه حد به مرز تنش آبی نزدیک شده‌ایم، اظهار کرد: منابع آب تجدیدپذیر طبق تعریف، منابعی هستند که در دوره‌های بلندمدت به‌صورت سالانه تجدید می‌شوند. این عدد در سال های دورتر که بارش کشور بیشتر بود حدود ۱۳۰ میلیارد متر مکعب در سال بوده و اکنون به کمتر از ۱۰۳ میلیارد متر مکعب در سال به دلیل تغییر اقلیم و کمبود بارش رسیده است.

وی ادامه داد: از نظر سرانه مصرفی آب، در دهه‌های ۳۰ و ۴۰ هر ایرانی حدود نزدیک به ۷۰۰۰ مترمکعب در سال به ازای هر نفر آب در اختیار داشت، اما اکنون این عدد بسیار کاهش پیدا کرده و به کمتر از ۱۲۰۰ مترمکعب برای هر نفر در سال رسیده است.    

سخنگوی صنعت آب کشور دلیل اصلی این کاهش را افزایش جمعیت دانست و گفت: به هر حال جمعیت کشور اضافه شده و این منابع بین جمعیت بیشتری تقسیم می‌شود، بنابراین به هر نفر سهم کمتری می‌رسد. همچنین بخشی از این کاهش نیز ناشی از تغییر اقلیم و کمبود بارش‌هاست.

بزرگ‌زاده با اشاره به یکی دیگر از شاخص‌های مهم حوزه آب افزود: معمولاً در دنیا سعی می‌شود میزان مصرف از منابع آب تجدیدپذیر حدود ۲۰ درصد باشد و تلاش می‌کنند این شاخص از ۴۰ درصد بیشتر نشود. متأسفانه اکنون نسبت آب مصرفی به منابع آب تجدیدپذیر در کشور بیش از ۹۰ درصد است؛ یعنی بیش از دو برابر مقادیری که معمولاً در دنیا وجود دارد. این موضوع نشان می‌دهد بارگذاری آبی که انجام داده‌ایم بسیار بیشتر از ظرفیت‌های اقلیمی کشور است.

وی در ادامه درباره سهم تغییرات اقلیمی و کاهش بارش‌ها نیز توضیح داد: در گذشته متوسط بارش کشور حدود ۲۵۰ میلی‌متر بوده، اما اکنون این میزان کمتر شده است. مطالعات مختلف اعداد متفاوتی را نشان می‌دهند، اما تغییر اقلیم باعث شده به‌طور متوسط بارش کشور حدود ۱۰ درصد کاهش پیدا کند؛ هرچند در برخی مناطق این کاهش بیشتر بوده است.

سخنگوی صنعت آب کشور درباره دیگر آثار تغییر اقلیم گفت: افزایش دما موجب افزایش تبخیر و تعرق، افزایش مصرف گیاهان و سایر موجودات زنده شده است. همچنین پراکنش جغرافیایی بارش‌ها تغییر کرده؛ به‌طوری که برخی مناطق که در گذشته بارش کمتری داشتند اکنون بارش بیشتری دریافت می‌کنند و در مقابل برخی مناطق پربارش نسبتاً خشک‌تر شده‌اند یا با پدیده سیلاب مواجه شده‌اند.    

بزرگ‌زاده افزود: یکی دیگر از پیامدهای تغییر اقلیم، تغییر نوع بارش است؛ به این معنا که در گذشته سهم بیشتری از بارش‌ها به‌صورت برف بوده اما اکنون بارش‌ها بیشتر به شکل باران رخ می‌دهد. این‌ها آثاری است که در نتیجه تغییر اقلیم در کشور به وجود آمده و بر شغل و رفاه مردم تأثیرگذار است.


ایسنا
نظرات

آخرین اخبار
15 نمایشگاه استانی کتاب در سال 1405 برگزار می‌شود
هشدار پلیس راه گیلان؛ بارش شدید باران جاده‌های استان را لغزنده کرد
جاده چالوس و آزادراه تهران ـ شمال تا اطلاع ثانوی مسدود شد
بازار تهران نیازمند بازسازی فوری است؛ انتقال بازار به حاشیه شهر امکان‌پذیر نیست
آخرین اخبار وگزارش ها ازسیل مازندران و گیلان؛ ساری زیر آب رفت، خسارت به 772 واحد مسکونی
آخرین قیمت طلا و سکه امروز سه شنبه 17 شهریور 1405؛ سکه بازهم گران تر شد+جدول قیمت ها
حواشی اخراج کاپیتان استقلال؛ تاجرنیا: تنبیه سهراب از سر لجبازی نیست!
تهران رنگ و بوی پاییز گرفت؛ رعد و برق و باران به پایتخت رسید
افشای کنترل آمریکا بر 110 مرکز نظامی در استرالیا
واشنگتن سرمایه‌گذاری بیشتری از سئول می‌خواهد؛ پروژه‌های انرژی روی میز مذاکرات
به شرط دسترسی به ایمیل‌ها، چت‌جی‌پی‌تی مانند شما می‌نویسد
افزایش 59 درصدی سرطان کبد در ایران طی 10 سال؛ زنگ خطر کبد چرب
قتل مرد 64 ساله هنگام آموزش رانندگی در کرج؛ راننده پژو بازداشت شد
کلاس‌های دانشگاه آزاد حضوری برگزار می‌شود
سرقت 4 اثر هنری از موزه رنوار
مجلس هفته آینده جلسه علنی ندارد
شهادت فرمانده بسیج در حمله تروریستی راسک
کشف پیکر کودک مفقودشده در زاینده‌رود بعد از 60 روز
عرضه 100 هزار سکه در بورس کالا از فردا + جزئیات خرید
پرواز بوشهر ـ دبی از 20 شهریور برقرار می‌شود
عارف: مبلغ کالابرگ به‌زودی افزایش می‌یابد
ربیعی: باید الگوی زیست سازگار با شوک‌های اقتصادی طراحی کنیم
رئیس‌جمهور: یکی از مهم‌ترین مصادیق امر به معروف، تقویت وحدت اجتماعی است
اعتراض ایسلند به نقشه جنجالی ترامپ
پزشکیان: زمستان سخت را مدیریت می‌کنیم
گسترش دامنه تحریم‌های یکجانبه علیه ایران از سوی انگلیس
رئیس اتاق اصناف تهران: با گرانی خودسرانه برخورد می‌شود
جهش نفت در سایه جنگ؛ نفت 97 دلاری شد
ثبت‌نام دانشگاه علمی‌کاربردی آغاز شد+ لینک ثبت نام
آخرین قیمت سکه پارسیان امروز 17 شهریور + جدول قیمت ها
جدول قطعی برق اصفهان سه‌شنبه 17 شهریور + لینک جدول خاموشی
از هیاهوی جنگ بزرگ تا شکار سایه‌ها در کرانه
برنامه قطعی برق کرمان امروز سه‌شنبه 17 شهریور 1405+ لینک مشاهده خاموشی
صادرات چین در اوج؛ جهش 25 درصدی در آستانه دیدار شی و ترامپ
6 هزار مگاوات برق از نیروگاه‌های تجدیدپذیر
رشد 13.5 درصدی معاملات آسیا؛ تأکید ایران بر پول‌های ملی
کرملین درباره تنگه هرمز موضع گرفت
ایران و چین راه‌های عبور از تحریم‌های آمریکا را می‌شناسند
افت سنگین اقتصاد عربستان در سایه کاهش تولید نفت
ترافیک سنگین در چالوس؛ جاده یکطرفه شد
مجازات قاچاقچیان قطعی می‌شود؛ جزئیات تغییر قانون
دور تازه تلاش قطر برای ازسرگیری مذاکرات میان واشنگتن و تهران
آخرین جزئیات پرونده‌های مهم قضایی؛ از پرونده محمد باقر خرازی تا تراستی‌ها و تعهدات ارزی
قیمت دلار و یورو امروز سه شنبه 17 شهریور 1405؛ چرا دلار دوباره صعودی شد؟
عراقچی: بازگشت آمریکا به تعهدات، راه حل ساده برای پایان تنش منطقه‌ای است
پادکست | جمعه سیاه
جانشین فرمانده کل سپاه: تنگه هرمز همچنان تحت کنترل ایران است
نورنما | حمله آمریکا به نفتکش های ایرانی
تلگرام در کدام کشورها از دسترس خارج شد؟
خنثی‌سازی مهمات عمل نکرده در بوشهر