×
بین الملل
شناسه خبر : 324831
تاریخ انتشار : پنج‌شنبه 1405/03/28 ساعت 17:29
توافق ایران و آمریکا؛ روایتی جهانی از تغییر موازنه قدرت

نورنیوز بررسی می کند؛

توافق ایران و آمریکا؛ روایتی جهانی از تغییر موازنه قدرت

امضای یادداشت تفاهم ایران و آمریکا در اسلام‌آباد، موجی از واکنش‌های بین‌المللی را به همراه داشت؛ توافقی که از نگاه موافقان، تثبیت جایگاه ایران و از نظر مخالفان، تغییری نگران‌کننده در معادلات منطقه‌ای است.

نورنیوز-گروه بین‌الملل: امضای یادداشت تفاهم میان جمهوری اسلامی ایران و ایالات متحده آمریکا در اسلام‌آباد، به یکی از مهم‌ترین رویدادهای سیاسی روزهای اخیر تبدیل شده است. این توافق که به‌صورت دیجیتال و غیرحضوری توسط مسعود پزشکیان رئیس‌جمهور ایران و دونالد ترامپ رئیس‌جمهور آمریکا امضا شد و شهباز شریف نخست‌وزیر پاکستان نیز آن را تأیید کرد، با بازتاب گسترده‌ای در محافل سیاسی و رسانه‌ای جهان همراه بوده است.

بسیاری از تحلیلگران و شخصیت‌های سیاسی، این توافق را نشانه‌ای از تغییر در موازنه قدرت منطقه‌ای و بین‌المللی می‌دانند. کایا کالاس، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، این توافق را یک گشایش مهم ارزیابی کرده و معتقد است که می‌تواند زمینه مذاکرات عمیق‌تر هسته‌ای را فراهم کرده و به کاهش بحران جهانی انرژی کمک کند.

بن رودز، قائم‌مقام پیشین مشاور امنیت ملی آمریکا نیز با اشاره به هزینه‌های سنگین جنگ، این توافق را فرصتی برای جلوگیری از تشدید تنش‌ها دانسته است. او معتقد است بازگشت به مسیر مذاکره، هرچند با اهداف اولیه واشنگتن فاصله دارد، اما می‌تواند از وقوع بحران‌های گسترده‌تر جلوگیری کند.

رابرت مالی، مذاکره‌کننده سابق آمریکا، بازگشایی تنگه هرمز را یکی از مهم‌ترین نتایج این توافق می‌داند. به اعتقاد او، اگرچه جنگ و تنش‌های گذشته خسارت‌های فراوانی بر جای گذاشته است، اما بازگشت به دیپلماسی و کاهش خطر درگیری، دستاوردی مهم برای منطقه و اقتصاد جهانی محسوب می‌شود.

در مقابل، مقامات و چهره‌های سیاسی اسرائیل با نگرانی به این توافق نگاه می‌کنند. بن گویر، وزیر امنیت داخلی اسرائیل، معتقد است این توافق هیچ تضمینی برای امنیت اسرائیل ایجاد نمی‌کند و نباید به کاهش فشار بر گروه‌های مقاومت یا تغییر وضعیت مناطق مورد مناقشه منجر شود.

آویگدور لیبرمن، وزیر دفاع پیشین اسرائیل نیز با انتقاد شدید از این روند، اعلام کرده است که هیچ‌یک از اهداف موردنظر تل‌آویو در این توافق محقق نشده و از دید او، این توافق یک شکست سیاسی و امنیتی برای اسرائیل به شمار می‌رود.

عبدالباری عطوان، تحلیلگر برجسته جهان عرب، توافق اخیر را نشانه پذیرش واقعیت‌های جدید منطقه از سوی آمریکا می‌داند. او بر این باور است که واشنگتن پس از تجربه جنگ و هزینه‌های فراوان آن، ناچار به پذیرش بخشی از مطالبات تهران شده و این مسئله به تثبیت موقعیت منطقه‌ای ایران انجامیده است.

جان آلترمن، پژوهشگر مرکز مطالعات استراتژیک و بین‌المللی نیز معتقد است ایران حتی در شرایط فشار و محدودیت، توانسته است نقش خود را در یکی از مهم‌ترین گذرگاه‌های انرژی جهان یعنی تنگه هرمز حفظ کند و این موضوع در محاسبات قدرت‌های جهانی تأثیرگذار خواهد بود.

در همین حال، تاکر کارلسون، مجری و مفسر آمریکایی، این توافق را با بحران سوئز در سال ۱۹۵۶ مقایسه کرده و مدعی شده است که پذیرش نقش تعیین‌کننده ایران از سوی آمریکا، نشانه‌ای از تغییرات عمیق در ساختار قدرت جهانی است. به گفته او، واشنگتن با این توافق نشان داده که استفاده صرف از قدرت نظامی، دیگر تضمین‌کننده تحقق اهداف سیاسی نیست.

سوزان رایس، مشاور امنیت ملی پیشین آمریکا نیز با نگاهی انتقادی، این توافق را نتیجه مجموعه‌ای از تصمیمات اشتباه راهبردی دانسته و آن را «سندی تکان‌دهنده» توصیف کرده است. او معتقد است پیامدهای این توافق می‌تواند سال‌ها بر سیاست خارجی و امنیت ملی آمریکا تأثیرگذار باشد.

مجموع این واکنش‌ها نشان می‌دهد یادداشت تفاهم اسلام‌آباد، صرف‌نظر از ابعاد اجرایی و سیاسی آن، به نقطه‌ای مهم در تحولات منطقه‌ای و بین‌المللی تبدیل شده است؛ توافقی که موافقان آن را نشانه تثبیت جایگاه ایران و مخالفانش آن را آغاز دوره‌ای تازه از تغییرات ژئوپلیتیکی می‌دانند.

 


نورنیوز
اخبار مرتبط
رایزنی وزرای خارجه مصر و قطر درباره یادداشت تفاهم ایران و آمریکا
پنج‌شنبه 1405/03/28 ساعت 17:44
رایزنی وزرای خارجه مصر و قطر درباره یادداشت تفاهم ایران و آمریکا
وزارت امور خارجه قطر اعلام کرد نخست وزیر و وزیر امور خارجه این کشور در تماس تلفنی با وزیر امور خارجه مصر درباره یادداشت‌تفاهم بین واشنگتن و تهران رایزنی کردند.
توافق ایران و آمریکا؛ پایان بحران یا آغاز یک رقابت پیچیده‌تر؟
پنج‌شنبه 1405/03/28 ساعت 09:47
نورنیوز مهمترین چالش ایران در دوره پسا تفاهم را بررسی می کند؛
توافق ایران و آمریکا؛ پایان بحران یا آغاز یک رقابت پیچیده‌تر؟
امضای تفاهم میان ایران و آمریکا و آغاز مذاکرات 60 روزه، تنها یک گشایش دیپلماتیک نیست؛ بلکه آغاز مرحله‌ای تازه از رقابت سیاسی، امنیتی و منطقه‌ای است. اکنون چالش اصلی تهران نه متن توافق، بلکه مدیریت پیامدها و جلوگیری از تغییر دستورکار مذاکرات در دوران پساتوافق خواهد بود.
14 بند برای پایان جنگ؛ جزئیات توافق ایران و آمریکا در اسلام‌آباد
پنج‌شنبه 1405/03/28 ساعت 04:06
متن کامل یادداشت تفاهم اسلام‌آباد بین جمهوری اسلامی ایران و آمریکا منتشر شد
14 بند برای پایان جنگ؛ جزئیات توافق ایران و آمریکا در اسلام‌آباد
متن کامل «یادداشت تفاهم اسلام‌آباد» درباره خاتمه جنگ تحمیلی آمریکا و رژیم صهیونیستی علیه جمهوری اسلامی ایران منتشر شد؛ سندی 14 بندی که بر توقف فوری عملیات‌های نظامی، آغاز مذاکرات برای توافق نهایی در بازه حداکثر 60 روز ه تأکید دارد.
نظرات

آخرین اخبار
رایزنی عراقچی و وزیر خارجه فرانسه
داور بازی ایران – بلژیک در جام جهانی مشخص شد
بازتاب گسترده تفاهم‌نامه ایران و آمریکا/ رسانه ها، افراد و محافل سیاسی چه گفتند؟
«نویر » به دنبال یک رکورد تاریخی در جام جهانی
کاهش نرخ محصولات ایران خودرو با ورود وزارت صمت+جزئیات
سفر نخست‌وزیر پاکستان به سوئیس به تعویق افتاد
خدمات ویژه اتوبوسرانی برای مراسم شیرخوارگان حسینی
واکنش سرمربی انگلیس به برد پرگل برابر کرواسی
حساسیت مرحله دوم مذاکرات ایران و آمریکا بسیار بالاست
بزرگ‌ترین حمله پهپادی اوکراین به مسکو
مخالفت دوباره نتانیاهو با عقب‌نشینی از لبنان
طنین صدای دانش‌آموز مینابی در شورای حقوق بشر سازمان ملل
سرمربی سابق پرسپولیس روی نیمکت فنرباغچه
گفت‌وگوی تلفنی سران ایران و پاکستان درباره تفاهم اسلام آباد
نورنما | 29 خرداد ماه سالروز فقدان دکتر علی شریعتی گرامی باد
بقائی: بازگشایی تنگه هرمز بر اساس تفاهم‌نامه بر عهده ایران است
گام بلند نمایندگان ایران در تور آسیایی والیبال ساحلی
رایزنی وزرای خارجه مصر و قطر درباره یادداشت تفاهم ایران و آمریکا
کارمند بانک چطور در جام جهانی ملی‌پوش شد؟
سقف کارت‌به‌کارت بانک ملی به 500 میلیون تومان رسید
توافق ایران و آمریکا؛ روایتی جهانی از تغییر موازنه قدرت
انتقاد تند وزیر دفاع آمریکا از متحدان ناتو در بروکسل
بازگشت جریان عادی کشتیرانی به بنادر ایران
وعده رئیس جمهور در ایلام محقق شد
زائران اربعین از 8تیرماه ثبت نام کنند+جزئیات
یادداشت تفاهم اسلام‌آباد،آغازی نو برای جهش بزرگ ایران است
ژیمناست های ایرانی راهی ناگویا می شوند
کوناته به رئال مادرید پیوست
مدرسه شجره طیبه میناب یادمان راهیان نور شد
هزینه رنگ کامل خودرو، 2 برابر قیمت پراید 95 شد!
واکنش اتحادیه اروپا به قطع تماس تل‌آویو
تل‌آویو روابط با مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا را قطع کرد
انهدام باند کلاهبرداری سایبری با 350 برداشت غیرمجاز
جزییات افزایش 30 تا 50 درصدی قیمت محصولات ایران خودرو
گفت‌وگوی ایران و کویت درباره «تفاهم اسلام‌آباد»
ورود مستقیم دکتر پزشکیان به حوزه میراث فرهنگی
مسیر تشییع رهبر شهید در قم اعلام شد
پزشکیان: یادداشت تفاهم اسلام‌آباد سند تاریخی و پیامی از ایران مقتدر است
مرز خسروی آماده استقبال از زائران اربعین می‌شود
سایه گرما بر سر هوای تهران
بنزین در آمریکا زیر 4 دلار شد
قیمت طلا و سکه امروز پنجشنبه 28 خرداد 1405 / بازار طلا در مسیر نزولی + جدول
ستاره ایران در کنار مسی و هالند در تیم منتخب مرحله گروهی
تهدید تل‌آویو به آغاز جنگ علیه سوریه
رقابت‌های کشتی آزاد به ایستگاه فینال رسید
حمله دوباره پهپادها به پالایشگاه مسکو
دیدار سخنگویان دولت و ارتش
نورنما | سرازیر شدن محموله‌های خودرو‌های خارجی به قشم
از همراهی تا اختلاف؛ پشت‌پرده سرد شدن روابط ترامپ و نتانیاهو بر سر ایران
قیمت دلار و سایر ارزها امروز پنج شنبه 28 خرداد 1405