×
سیاسی
شناسه خبر : 324723
تاریخ انتشار : پنج‌شنبه 1405/03/28 ساعت 08:19
روایت‌های جنگ و صلح

دکتر کامران کرمی؛

روایت‌های جنگ و صلح

اعلان تفاهم میان ایران و آمریکا، بلافاصله در خاورمیانه طنین‌انداز شد؛ منطقه‌ای که بیش از سایر مناطق جهانی، تحت‌تاثیر معادله جنگ و توافق قرار دارد.

نورنیوز-گروه سیاسی: بر این اساس، اگر در پایان‌دوره ۶۰ روزه مذاکرات، تهران و واشنگتن بتوانند چارچوب تفاهم را به یک توافق تبدیل کنند، آنچه در معادلات منطقه‌ای رخ خواهد داد، صرفا یک توافق میان دو بازیگر فرامنطقه‌ای و منطقه‌ای نخواهد بود، بلکه نشانه‌ای از ورود خاورمیانه به مرحله‌ای تازه از بازتنظیم ژئوپلیتیک خواهد بود.

مرحله‌ای که در آن، منطق «منازعه» جای خود را به «تقابل مدیریت‌شده و رقابت» خواهد داد و بازیگران منطقه‌ ناگزیر خواهند بود، جایگاه خود را در نظم در حال شکل‌گیری بازتعریف کنند. با این حال، نباید این تفاهم را به معنای پایان منازعات منطقه‌ای تلقی کرد؛ زیرا مهم‌ترین چالش‌های امنیتی خاورمیانه دقیقا در حوزه‌هایی قرار دارد که خارج از چارچوب توافق احتمالی باقی می‌مانند. بنابراین آنچه شکل خواهد گرفت، نه یک صلح جامع، بلکه ترتیب امنیتی حداقلی است که می‌تواند زمینه را برای مدیریت تنش‌ها فراهم کند.

در چنین شرایطی، خلیج‌فارس به عنوان کانون اصلی اتصال امنیت، انرژی و اقتصاد جهانی، وارد مرحله جدیدی خواهد شد. کشورهای شورای همکاری خلیج‌فارس طی سال‌های اخیر به این جمع‌بندی رسیده‌اند که ثبات منطقه‌ای دیگر صرفا از مسیر بازدارندگی نظامی و اتکا به چتر امنیتی قدرت‌های خارجی حاصل نمی‌شود. تجربه جنگ یمن، حملات به زیرساخت‌های انرژی و تشدید رقابت‌های ایران و اسرائیل نشان داده است که ناامنی مزمن، هزینه‌های راهبردی و اقتصادی سنگینی برای همه بازیگران دارد.

از این منظر، تفاهم ایران و آمریکا می‌تواند فرصتی برای گذار از سیاست مهار ایران به سمت سیاست مدیریت رقابت با ایران در محیط پیرامونی خلیج‌فارس باشد. کشورهای عربی منطقه بیش از آنکه به دنبال حذف ایران از معادلات باشند، به دنبال ایجاد سازوکاری هستند که ریسک را کنترل و امکان حل مسائل را فراهم کند. مدیریت مشترک ایران و عمان بر تنگه هرمز و چگونگی ادغام سایر بازیگران شورای همکاری خلیج‌فارس در ترتیبات و سازوکارهای تامین امنیت در این منطقه، فرصت مناسبی برای دو سوی ساحل خلیج‌فارس فراهم کرده تا با انعقاد توافقات امنیتی دوجانبه و چندجانبه، به معضل امنیت در خلیج‌فارس پایان دهند و به توازن در معادله امنیت و توسعه دست پیدا کنند.

 

اما پرسش اصلی این است که چگونه می‌توان میان نگرانی‌های امنیتی بازیگران منطقه‌ای و ضرورت کاهش تنش، تعادل برقرار کرد؟ پاسخ احتمالا در توافقی بزرگ و جامع نهفته نیست، بلکه در شکل‌گیری مجموعه‌ای از تفاهم‌های مرحله‌ای و غیررسمی است؛ نوعی معماری امنیتی لایه‌بندی که در آن، هر بازیگر بخشی از نگرانی‌های خود را مدیریت‌شده کاهش دهد، بدون آنکه احساس کند از اصول بنیادین خود عقب‌نشینی کرده است. برای ایران، مساله اصلی حفظ جایگاه به عنوان یک قدرت منطقه‌ای و جلوگیری از تبدیل شدن به یک بازیگر محصور در ائتلاف‌سازی‌ها و رقابت جهانی بر سر کریدورها است. تهران نشان داده که مذاکره نه از موضع ضعف، بلکه از جایگاه یک بازیگر تثبیت‌شده منطقه‌ای صورت گرفته است؛ بازیگری که توانسته همزمان فشارهای خارجی را مدیریت و عمق راهبردی خود را حفظ کند.

در مقابل، آمریکا به دنبال آن خواهد بود که بدون ورود به یک درگیری پرهزینه جدید، سطح تهدیدهای امنیتی را کاهش دهد و تمرکز خود را بر رقابت‌های بزرگ‌تر بین‌المللی حفظ کند. برای واشنگتن، موفقیت در این مسیر به معنای ایجاد ثبات نسبی در منطقه‌ای است که طی دو دهه گذشته بخش قابل‌توجهی از ظرفیت سیاسی و نظامی آن را تحلیل و به خود اختصاص داده است. در این میان، اسرائیل با دشوارترین معادله مواجه خواهد بود؛ زیرا کاهش تنش میان ایران و آمریکا، الزاما به معنای پایان رقابت ایران و اسرائیل نیست. تل‌آویو همچنان محور مقاومت و توان موشکی ایران را به عنوان تهدید اصلی خود تعریف خواهد کرد. بنابراین احتمالا راهبرد اسرائیل از «جلوگیری از شکل‌گیری تهدید» به سمت «مدیریت تهدید و حفظ و ارتقای بازدارندگی» تغییر خواهد کرد.

اما مهم‌ترین عنصر در نظم جدید منطقه‌ای، نه صرفا توافقات رسمی، بلکه مساله روایت پیروزی است. در خاورمیانه، هیچ توافقی پایدار نمی‌ماند، مگر اینکه بازیگران بتوانند آن را برای افکار عمومی داخلی خود به عنوان یک دستاورد عرضه کنند. به همین دلیل، نظم پساجنگ نیازمند آن است که هر طرف بتواند بخشی از اهداف خود را به عنوان موفقیت تعریف کند. ایران این روایت را به خوبی بر مبنای حفظ استقلال تصمیم‌گیری و تثبیت نقش منطقه‌ای خود ارائه کرده است.

به موازات آن کشورهای عربی خلیج‌فارس می‌توانند کاهش سطح تنش را با ایفای نقش فعال میانجی‌گری و پایداری و پویایی توسعه اقتصادی به عنوان دستاورد معرفی کنند. آمریکا می‌تواند جلوگیری از تکرار یک جنگ بزرگ دیگر در خاورمیانه و کنترل برنامه هسته‌ای ایران را به عنوان موفقیت دیپلماتیک مطرح کند و اسرائیل نیز در پی آن است روایت شکست خود را در ایجاد چهره جدید از خاورمیانه با حفظ برتری بازدارندگی عرضه کند.

در نهایت، نظم آینده خاورمیانه احتمالا نه بر مبنای پیروزی یک طرف و شکست طرف دیگر، بلکه بر اساس پذیرش یک واقعیت ژئوپلیتیک شکل خواهد گرفت: هیچ بازیگری قادر به حذف کامل دیگری نیست. منطقه از مرحله تلاش برای تغییر موازنه به سمت مرحله مدیریت موازنه‌ها حرکت خواهد کرد. در این چارچوب، هنر دیپلماسی نه حذف رقبا، بلکه تبدیل رقابت‌های پرهزینه به رقابت‌های قابل کنترل است. نکته پایانی آنکه، آینده خلیج‌فارس در گرو این پرسش خواهد بود: آیا بازیگران منطقه‌ای می‌توانند از منطق پیروزی بر دیگری عبور کنند و به فرمولی برسند که در آن همه طرف‌ها بتوانند خود را بخشی از نظم جدید بدانند؟ در خاورمیانه، گاهی صلح زمانی آغاز می‌شود که همه طرف‌ها بتوانند شکست‌های خود را با زبان پیروزی توضیح دهند.


روزنامه دنیای اقتصاد
نظرات

آخرین اخبار
148 جان‌باخته در حوادث آبی از ابتدای سال
فیدان: رویکرد تهاجمی اسرائیل به تهدیدی جهانی تبدیل شده است
وصول 361 هزار میلیارد تومان مطالبات بانکی
انتقام، صلح و خیر عمومی
سوئیس میزبان مذاکرات مقدماتی ایران و آمریکا
بازگشت 89 درصد واحدهای پتروشیمی به مدار تولید
رسانه پاکستانی: شهباز شریف امروز عازم سوئیس می شود
اعترافی که واشنگتن دوست نداشت جهان آن را بشنود
این «یک» از آن 99 بزرگ‌تر است!
پیام تبریک امامعلی رحمان به پزشکیان
سقف افزایش اجاره در تهران 27 درصد تعیین شد
بیداری از شعله عاشورا
آزمون سمپاد و نمونه دولتی فردا برگزار می‌شود
پیش‌ بینی قیمت دلار پنجشنبه 28 خرداد 1405 / فریز دلار در مدار احتیاط معامله‌‌گران
سه گلوله و دو قربانی؛ جزئیات تکان‌دهنده قتل خانوادگی در زبرخان
فیلم های سینمایی امروز تلویزیون 28 خرداد 1405+جدول پخش
وعده رئیس بانک مرکزی ؛ گشایش‌های اقتصادی در راه است
شب طوفانی جام جهانی؛سه‌شیر غرید، رونالدو گیر افتاد، کی‌روش خندید
توافق ایران و آمریکا؛ پایان بحران یا آغاز یک رقابت پیچیده‌تر؟
وضعیت ترافیک جاده های کشور ؛ تردد روان در محورهای شمالی
پیش بینی قیمت طلا و سکه پنجشنبه 28 خرداد 1405
قیمت خودرو داخلی و خارجی امروز 28 خرداد 1405+ جدول
محرّم، فصل اخلاق و وحدت نه موسم تفرقه و نفرت؟
برنامه مسابقات ورزشی امروز پنجشنبه 28 خرداد 1405 +جدول
از حفظ وحدت ملی تا عدالت اجتماعی اولویت‌های پساجنگ
بهای جهانی نفت کاهش یافت
روایت‌های جنگ و صلح
کشف کریستالی با رفتاری دوگانه؛ گذار میان شفافیت شیشه‌ای و درخشش فلزی
آیا سیاره نهم واقعاً وجود دارد؟/ کشف جدید در کمربند کویپر
کدام‌ شیر برای سلامت کودکان بهتر است؟ حیوانی یا گیاهی
چگونه الگوی خواب شما بر روند پیری بدن اثر می‌گذارد؟
14 بند برای پایان جنگ؛ جزئیات توافق ایران و آمریکا در اسلام‌آباد
سرطان ریه در انتظار مصرف کنندگان سیگار الکترونیکی
امضای تاریخی در بامداد تهران؛ پزشکیان و ترامپ یادداشت تفاهم اسلام‌آباد را امضا کردند
شهباز شریف: توافق تاریخی اسلام‌آباد میان ایران و آمریکا امضا و لازم‌الاجرا شد
چگونه در تابستان از سلامت پاهای خود محافظت کنیم؟
قالیباف: ایران پیروز میدان و مذاکره شد
راز بقای خیره‌کننده خیار دریایی؛ بافتی که مرگ را شکست داد!
فرانسه استفاده از تلفن همراه در دبیرستان‌ها را ممنوع می‌کند
هشدار دادگستری تهران نسبت به دریافت پیامک‌های مشکوک
درخشش ستاره جوان در جام جهانی؛ ژوائو نوس تاریخ‌ساز شد
تنش لفظی میان برازیلیا و واشنگتن؛ انتقاد تند رئیس‌جمهور برزیل از ترامپ
نقل‌وانتقالات سپاهان زیر سایه حسرت آسیایی
ترامپ: تفاهم نامه 48 ساعت آینده امضا می شود
تمجید اسطوره فوتبال برزیل از عملکرد درخشان لیونل مسی
روایت کاخ سفید از متن تفاهم‌نامه ایران و آمریکا
آیا قیمت خودروهای سایپا هم افزایش می‌یابد؟
منبع آگاه: پیشنهاد امضای الکترونیکی تفاهم‌نامه پیش از سفر ژنو مطرح شده است
خطر از بیخ گوش مارسی گذشت
تشدید حملات به جنوب لبنان با بمب‌های فسفری