×
سیاسی
شناسه خبر : 324540
تاریخ انتشار : چهارشنبه 1405/03/27 ساعت 09:42
سناریوهای مذاکراتی پیش رو

دکتر رحمن قهرمانپور:

سناریوهای مذاکراتی پیش رو

ایران در یک سال گذشته مسیر بسیار سختی را پشت سر گذاشت و شاهد دو جنگ و تشدید درگیری‌ها با آمریکا و اسرائیل بود. لذا امضای یادداشت‌تفاهم میان ایران و آمریکا به صورت طبیعی با یک واکنش عاطفی خوش‌بینانه مواجه خواهد بود و برخی‌ بر این باورند که گام اصلی و اولیه در حل مساله برداشته شده است؛ بنابراین مسیر بعدی هموارتر از امروز خواهد بود.

نورنیوز-گروه سیاسی: از آنجا که هنوز متن توافق منتشر نشده و جزئیات مذاکره و چانه‌زنی‌های دو طرف همچنان معلوم نیست، لذا باید منتظر باشیم و ببینیم که در این فرآیند مذاکرات دیپلماتیک چه گذشته است. اما فارغ از این مساله، در حال حاضر سوالات مهمی وجود دارد که پاسخ به آنها مستلزم گذشت زمان است:

اولین و مهم‌ترین سوالی که به ذهن می‌رسد این است که آیا این یادداشت‌تفاهم برای دو طرف یک تنفس موقت و تجدید‌قوا برای ادامه درگیری است یا واقعا ممکن است که دو طرف به سمت حل مشکلات تاریخی خود حرکت کنند. هم در آمریکا و هم در ایران گروه‌هایی وجود دارند که از حل این مساله و بحران استقبال می‌کنند، اما در عین حال تجربه دو دهه گذشته نشان می‌دهد که معمولا زور و قدرت نیروهای مخالف در هر دو طرف بیشتر بوده است. لذا باید این سوال را مطرح کرد که آیا امکان تبدیل شدن این یادداشت‌تفاهم به یک توافق پایدار و جامع در بلندمدت وجود دارد یا خیر؟ با توجه به تجربه دو دهه اخیر و آرایش سیاسی نیروها در ایران و آمریکا، به نظر می‌رسد که فعلا برای پاسخ دادن مثبت به این سوال باید صبر کرد؛ چرا که هنوز جواب این مساله روشن نیست.

سوال دوم این است که آمریکا به چه میزان تغییرات در ایران و سیاست خارجی آن رضایت خواهد داد و در واقع برنامه بلند‌پروازانه خودش را که عمدتا تحت‌تاثیر فشار لابی یهود بود کنار خواهد گذاشت یا خیر. وجه دیگر این ماجرا آن است که جمهوری اسلامی ایران تا کجا حاضر خواهد بود که سیاست خارجی خود و جهت‌گیری‌های آن را تغییر دهد. این دو سوال در ارتباط با همدیگر معنا پیدا می‌کنند. کما اینکه تجربه برجام نشان می‌دهد که ایران و آمریکا به‌رغم پیشرفت‌هایی که در روابط دوجانبه داشتند، اما در نهایت به دلیل روی کار آمدن نیروهای تندرو و همچنین خرابکاری‌های اسرائیل نتوانستند توافق برجام را به پله اول برای ایجاد تغییرات بزرگ در سیاست خارجی تبدیل کنند. به نظر می‌رسد که وضعیت کنونی هم کم و بیش مشابه گذشته است و همچنان نیروهایی که خواهان ایجاد تغییرات استراتژیک در روابط ایران و آمریکا هستند در سیاست داخلی قدرت چندانی ندارند.

پرسش سوم به واکنش اسرائیل بازمی‌گردد. می‌دانیم که انتخابات کنست یا پارلمان اسرائیل در ماه اکتبر برگزار خواهد شد و نتانیاهو با شکستی که در یادداشت تفاهم ایران و آمریکا متحمل شده است، احتمالا دست به ماجراجویی‌های زیادی خواهد زد. کما اینکه این رژیم طی روزهای اخیر نیز تلاش کرد که در لحظات آخر از امضای یادداشت تفاهم میان ایران و آمریکا جلوگیری کند. در واقع، اگر ایران بتواند از طریق ترامپ، نتانیاهو را مهار کند، به موفقیت بسیار بزرگی در این بحران دست پیدا کرده است؛ چرا که معمولا بازی‌هایی که در آنها سه بازیگر با منافع متضاد وجود دارند به ندرت می‌توانند به نقطه تعادل پایداری برسند.

همچنین باید دید آیا نقش ویژه‌ای که متحدان جدید آمریکا در خاورمیانه، یعنی کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس و مشخصا امارات و عربستان و قطر، ایفا کردند همچنان ادامه خواهد داشت یا خیر. در بحران اخیر و در امضای یادداشت‌تفاهم میان آمریکا و ایران، این کشورها نشان دادند که لابی قدرتمندی در واشنگتن دارند و می‌توانند در واقع از تشدید تنش میان ایران و آمریکا جلوگیری کنند. باید منتظر باشیم و ببینیم که آیا این کشورها و مخصوصا امارات و قطر همچنان حاضر به ایفای چنین نقشی خواهند بود و آیا اسرائیل این امکان را به آنها خواهد داد که این نقش را ایفا کنند یا خیر؟

اینها سوالات مهمی است که در مورد آینده توافق وجود دارد و فعلا پاسخ روشنی برای آنها نداریم. اما تجربه گذشته نشان می‌دهد که فعلا نمی‌توان خیلی خوش‌بین بود، در عین حال نمی‌توان از همین الان ساز بدبینی زد. آنچه مهم است این است که در دو ماه آینده چه تحولاتی در داخل ایران و آمریکا رخ می‌دهد. طبیعتا این تحولات می‌تواند سرنوشت یادداشت‌تفاهم را تعیین کند. آنچه که در ایران می‌تواند حائز اهمیت باشد، این است که گفت‌وگویی انتقادی میان حاکمیت و جامعه از یک طرف و میان نهادهای درون حاکمیت درباره این یکسال رخ دهد. رسیدن به یک ارزیابی واقع‌بینانه از تحولات یک سال گذشته بسیار مهم است و این امکان را فراهم می‌کند که تصمیم‌های سرنوشت‌ساز در یک فضای غیر هیجانی گرفته شود.

عامل دیگری که می‌تواند مهم باشد، ترسیم یک نقشه راه مورد اجماع در سیاست خارجی ایران در آینده است. طبیعتا عوامل بسیار متعددی وجود دارند که می‌توانند این یادداشت تفاهم را تبدیل به یک مسیر پرتنش جدید کنند. همچنین، باید دید که منافع آمریکا روسیه و چین در یادداشت تفاهم آینده میان ایران و آمریکا و تبدیل آن به یک توافق پایدار چیست. ایران نمی‌تواند بدون لحاظ منافع قدرت‌های منطقه‌ای و همین‌طور قدرت‌های بین‌المللی این یادداشت‌تفاهم را به یک توافق پایدار تبدیل کند. نهایتا اینکه پیروزی یا شکست این یادداشت‌تفاهم امری مقدر و از پیش تعیین‌شده نیست، بلکه بستگی به نوع بازی سیاسی ایران و البته جهت‌گیری‌های سیاست خارجی ترامپ دارد، بنابراین اگر این موارد در نظر گرفته شوند، می‌توان امیدوار بود که این یادداشت‌تفاهم مسیر را برای تبدیل شدن به یک توافق جامع پایدار فراهم کند.

*    کارشناس مسائل بین‌الملل


دنیای اقتصاد
نظرات

آخرین اخبار
مرگ مشکوک وکیل نقده‌ای؛ پلیس فرضیه‌های قتل و خودکشی را بررسی می‌کند
عاشورا در آینه عرفان
اطلاعیه مدیریت بحران درباره صدای انفجار امروز تبریز
ادعای مسکو درباره آزادسازی یک منطقه دیگر در دونتسک
قیمت طلای جهانی امروز چهار‌شنبه 27 خرداد 1405 / نوسان مثبت طلا در سایه خوش‌بینی‌های سیاسی
قیمت نفت به کانال 70 دلار برگشت
جام جهانی 2026 زیر سایه هت‌تریک،دوئل طلایی مسی، ام‌باپه و هالند
خروج 3.8 میلیون بشکه نفت ایران از محاصره آمریکا
قیمت دلار توافقی امروز چهارشنبه 27 خرداد 1405
ویزای آمریکا برای مهدی ترابی صادر شد
دستمزد داوران جام جهانی مشخص شد
خیابان مقدمه ایجاد یک ائتلاف ملی
سناریوهای مذاکراتی پیش رو
تفاهم ایران و آمریکا و چند نکته
چرا این تفاهم یک پیروزی است؟
نتانیاهو انتخابات را در نظرسنجی‌ها باخته است
قیمت خودرو داخلی و خارجی امروز 27 خرداد 1405+ جدول
ادعای تازه رسانه اسرائیلی درباره توافق ایران و آمریکا
بیانیه گروه هفت درباره ایران، لبنان و غزه
کره جنوبی دست به دامان ترامپ شد
اقتصادنگار | در بازار بی سروسامان لوازم خانگی همه فقط تماشاچی اند!
پیش‌فروش بلیت قطارهای تیرماه آغاز شد
برنامه مسابقات ورزشی امروز 27 خرداد 1405+ جدول پخش
وضعیت آب و هوا امروز چهارشنبه 27 خرداد 1405 + وضعیت استانها
هوش مصنوعی در آزمون تمرکز از انسان عقب ماند
نابغه 10 ساله‌ای که دنیای مد را شگفت‌زده کرد
هوش مصنوعی هنوز حریف ریاضیدانان برتر نمی‌شود
آتش‌سوزی در الخضیره؛ اختلال برقی علت احتمالی حادثه
روسیه: به تحریم‌های جدید اروپا پاسخ مؤثر می‌دهیم
هشدار قرارگاه خاتم‌الانبیا به رژیم صهیونیستی
ابلاغ دستورالعمل بهداشتی نذورات محرم و صفر
رهبر انصارالله: ایران در برابر طاغوت زمان به پیروزی عظیمی دست یافت
توقف مجوز تولید خودروهای مونتاژی با ارزبری بالا
عصر زیر پا گذاشتن حقوق ملت ایران تمام شده است
ثبت‌نام حج 1406 زودتر آغاز می‌شود
عرضه 5.7 همت کالا در مزایده اموال تملیکی آغاز شد
دیدار سفرای آمریکای لاتین مقیم تهران با عراقچی
بازداشت چند نفر پس از ادعای توطئه در کاخ سفید
پاپ از توافق ایران و آمریکا استقبال کرد
رفیعی: کاهش مصرف پلاستیک، راهی برای تقویت تاب‌آوری اقتصادی است
بیانیه وزارت دفاع روسیه درباره شلیک هشدار به قایق انگلیسی
ترکیب نهایی فرنگی‌کاران ایران برای قهرمانی جهان اعلام شد
چگونه مذاکرات جمعه را به امر ملی پیوند بزنیم؟
چین: جامعه بین‌الملل از مذاکرات ایران و آمریکا حمایت کند
امکان خرید با کارت های بانکی ایرانی در روسیه به‌زودی فراهم می‌شود
هریس: آمریکا در نهایت به برجام بازمی‌گردد
روایت همتی از سازوکار اطمینان‌بخش آزادسازی منابع بلوکه‌شده
سیمایی رئیس کارگروه دانشگاهیان مراسم تشییع رهبر شهید شد
هیچ پیشنهادی برای دیدار پوتین و زلنسکی در آمریکا دریافت نشده است
دوران پساجنگ نیازمند حکمرانی جدی‌تر در حوزه زنان و خانواده است