×
اجتماعی
شناسه خبر : 324395
تاریخ انتشار : سه‌شنبه 1405/03/26 ساعت 13:54
سند ملی توانبخشی تصویب شد؛ چه کسانی از این خدمات جدید بهره‌مند می‌شوند

سند ملی توانبخشی تصویب شد؛ چه کسانی از این خدمات جدید بهره‌مند می‌شوند

رویکرد جدیدی با تصویب سند ملی توانبخشی در شورای عالی سلامت و امنیت غذایی، برای ادغام خدمات توانبخشی در نظام سلامت کشور کلید خورد. رئیس سازمان بهزیستی با اعلام این خبر، بر نقش این سند در گسترش پوشش‌های بیمه‌ای و ایجاد نظام یکپارچه برای ارائه خدمات مطلوب‌تر به افراد دارای معلولیت تأکید کرد.

نورنیوز-گروه اجتماعی: سند ملی توانبخشی در جلسه شورای عالی سلامت و امنیت غذایی با حضور محمدرضا ظفرقندی وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، احمد دنیامالی وزیر ورزش و جوانان، احمد میدری وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی، شینا انصاری رئیس سازمان حفاظت محیط زیست، سید جواد حسینی رئیس سازمان بهزیستی کشور و دیگر اعضای شورا به تصویب رسید.

سید جواد حسینی رئیس سازمان بهزیستی کشور در این جلسه با تشریح ویژگی‌های این سند اظهار کرد: نخستین ویژگی مهم سند ملی توانبخشی، رویکرد ادغام خدمات توانبخشی در سطوح مختلف نظام سلامت و ایجاد یک مسیر منسجم برای ارائه خدمات است. در این چارچوب خدمات توانبخشی در سه سطح تعریف شده است. سطح اول شامل شناسایی، غربالگری و مداخله اولیه، سطح دوم شامل خدمات تخصصی و سرپایی و سطح سوم شامل خدمات تخصصی بستری و مراقبت‌های پیشرفته است. بر این اساس نظام ارجاع مؤثر و تداوم مراقبت‌ها با مشارکت دستگاه‌هایی نظیر وزارت بهداشت، سازمان بهزیستی، سازمان آموزش و پرورش استثنایی و جمعیت هلال احمر پیش‌بینی شده و سند ماهیتی بین‌بخشی دارد.

وی افزود: در این میان سازمان بهزیستی نقش مهمی در شناسایی نیازها، هدایت افراد به خدمات مناسب، ارائه خدمات حمایتی و مراقبتی و استمرار ارائه خدمات برعهده دارد.

کاهش پرداخت از جیب خانواده‌ها

حسینی دومین ویژگی این سند را توجه ویژه به بیمه خدمات توانبخشی دانست و گفت: یکی از محورهای کلیدی سند، کاهش پرداخت از جیب خانواده‌ها و توسعه پوشش بیمه‌ای خدمات توانبخشی است. در این راستا، توسعه بیمه‌های مرتبط با خدمات توانبخشی، افزایش سهم بیمه پایه در پوشش این خدمات، پوشش بیمه‌ای خدمات توانبخشی در منزل و همچنین وسایل کمکی و فناوری‌های توانبخشی مورد تأکید قرار گرفته است.

وی ادامه داد: برای ارزیابی عملکرد سازمان‌های بیمه‌گر نیز شاخص درصد خدمات توانبخشی تحت پوشش بیمه پایه در بخش ارزیابی سند پیش‌بینی شده تا میزان گسترش پوشش بیمه‌ای خدمات توانبخشی به صورت مستمر پایش شود.

رئیس سازمان بهزیستی کشور سومین محور مهم سند را توجه به خدمات مراقبتی و مراقبت‌های طولانی‌مدت عنوان کرد و گفت: در سند ملی توانبخشی، مفهوم مراقبت فراتر از خدمات درمانی در نظر گرفته شده و شامل مراقبت پیوسته، خدمات توانبخشی مراقبتی و خدمات شبانه‌روزی است در تعریف بستری توانبخشی نیز ارائه خدمات پزشکی، پرستاری، توانبخشی و تخصصی برای بیمارانی که مرحله حاد بیماری را پشت سر گذاشته‌اند اما همچنان به مراقبت‌های تخصصی و طولانی‌مدت نیاز دارند مورد توجه قرار گرفته است.

وی افزود: بر این اساس، توسعه سازوکارهای مراقبت طولانی‌مدت برای گروه‌های نیازمند از جمله افراد دارای معلولیت شدید، کودکان و سالمندان مورد تأکید قرار گرفته و گسترش پوشش بیمه‌ای خدمات مراقبت‌های طولانی‌مدت با هدف کاهش بار مالی خانواده‌ها در پیش‌نویس سند مورد توجه قرار گرفته است.

حسینی چهارمین ویژگی سند ملی توانبخشی را توجه به ابعاد فرهنگی، اجتماعی و معنوی سلامت دانست و گفت: این سند علاوه بر ابعاد درمانی و آموزشی، موضوعاتی همچون رفع موانع محیطی، فرهنگی، اقتصادی و اجتماعی، ارائه خدمات توانبخشی مبتنی بر الگوهای فرهنگی، ملی و اسلامی و توسعه اعتبارات فرهنگی، هنری و ورزشی برای افراد دارای معلولیت را مورد توجه قرار داده است. این رویکرد نشان می‌دهد که توانبخشی در این سند تنها به مداخلات پزشکی محدود نمی‌شود بلکه ارتقای کیفیت زندگی، افزایش مشارکت اجتماعی و توانمندسازی افراد دارای معلولیت به صورت جامع مدنظر قرار گرفته است.

رئیس سازمان بهزیستی کشور پنجمین ویژگی این سند را پیش‌بینی سازوکار تبادل اطلاعات و یکپارچه‌سازی سامانه‌های داده‌ای عنوان کرد و گفت: در بند ششم سند، موضوع تبادل اطلاعات و سامانه‌ها مورد توجه قرار گرفته است در حال حاضر اطلاعات به صورت جزیره‌ای وجود دارد اما یکپارچه‌سازی سامانه‌ها می‌تواند در شناسایی، غربالگری و مداخله به‌هنگام نقش بسیار مؤثری ایفا کند.

پیشنهاد بهزیستی برای تامین اعتبار 

وی با جمع‌بندی ویژگی‌های سند ملی توانبخشی اظهار کرد: این سند، چارچوبی جامع برای ساماندهی خدمات توانبخشی کشور فراهم می‌کند و با ایجاد هماهنگی میان دستگاه‌های مسئول، توسعه پوشش بیمه‌ای خدمات، تقویت نظام ارجاع و توجه به مراقبت‌های طولانی‌مدت می‌تواند دسترسی عادلانه و مستمر افراد دارای معلولیت به خدمات مورد نیاز را آسان کرده و تحولی اساسی در کیفیت زندگی آنان ایجاد کند. همچنین نقش راهبری و راهبردی سازمان بهزیستی را در نظام رفاه و سلامت کشور تقویت خواهد کرد.

حسینی در ادامه با اشاره به پیشنهاد سازمان بهزیستی درباره بند ششم سند گفت: در این بند آمده بود که بار مالی اجرای سند از محل اعتبارات دستگاه‌ها، صرفه‌جویی در هزینه‌ها و بازتخصیص اعتبارات موجود تأمین شود و در صورت نیاز به منابع جدید، پیشنهادهای لازم به دستگاه مجری و سازمان برنامه و بودجه ارائه شود.

وی افزود: پیشنهاد کردم با توجه به اینکه در نظام سلامت یکپارچه، بخش توانبخشی نسبت به حوزه‌های پیشگیری و درمان با یک تأخر فرهنگی جدی مواجه است و از نظر نیروی انسانی، تجهیزات، خدمات و پوشش بیمه‌ای با کمبودهای قابل توجهی روبه‌رو هستیم، دولت و سازمان برنامه و بودجه مکلف شوند اعتبارات مورد نیاز این حوزه را در بودجه‌های سنواتی پیش‌بینی کنند.

رئیس سازمان بهزیستی کشور خاطرنشان کرد: در حال حاضر ۱۲۲ هزار نفر از افراد دارای معلولیت از هیچ‌گونه خدمات بیمه‌ای بهره‌مند نیستند و اگر بخواهیم این خلأ و عقب‌ماندگی حوزه توانبخشی را به عنوان یکی از مؤلفه‌های نظام سلامت یکپارچه و کارآمد جبران کنیم باید منابع مالی لازم به صورت پایدار تأمین شود. این پیشنهاد در جلسه مورد توجه اعضا قرار گرفت و به تصویب رسید تا بند ششم سند اصلاح و دولت و سازمان برنامه و بودجه نسبت به پیش‌بینی اعتبارات مورد نیاز در بودجه‌های سنواتی اقدام کنند.


نظرات

آخرین اخبار
عبور قابل مشاهده یک سیارک از کنار زمین در سال 2029
گزارش تصویری | روز باشکوه پایتخت
گزارش تصویری | روز باشکوه پایتخت
خنده شاید قدمتی 15 میلیون ساله داشته باشد
کارت قرمزِ سیاست؛ وقتی ترامپ قانون فوتبال را عوض می کند
رازهایی که دست‌خط شما از مغزتان فاش می‌کند
اسپانیا صعود کرد، رؤیای آخرین جام جهانی رونالدو فرو ریخت
پایان کار کمیته دولتی حماس در نوار غزه
هشدار نهاد مالی اروپا درباره ادامه جنگ با ایران
جی‌پی مورگان خبر داد: بازار نفت در آستانه موج عرضه جدید
وزیر فرهنگ: دشمنان از حضور میلیونی مردم در بدرقه رهبر شهید درس بگیرند
آلمان: جنگ آمریکا علیه ایران به اقتصاد ما آسیب زده است
قاتل فراری پس از دو سال در شوشتر دستگیر شد
آماده‌باش کامل پلیس برای مدیریت ترافیک تشییع رهبرشهید در قم
ذوالقدر: یک معادله جدید در تهران شکل گرفت/ترامپ با مردم ایران با احترام صحبت کن
مدافع گل‌گهر در آستانه پیوستن به پرسپولیس
وزارت امور خارجه روسیه سفیر سوئد را احضار کرد
تغییر محل اقامه نماز بر پیکر رهبر شهید در مسجد جمکران
محور چالوس و آزادراه تهران–شمال یک‌طرفه شد
بقائی:رهبر شهید میراثی از عزت و استقلال‌خواهی برای ملت به یادگار گذاشت
یزد برای شرکت در تشییع رهبر شهید فردا سه‌شنبه تعطیل است
عارف غلامی در آستانه جدایی از استقلال
نمایندگی ایران در سازمان ملل: تشییع رهبر شهید نمایش پیوند ملت و دولت بود
قالیباف: قاتلان قائد امت به سزای عمل‌شان خواهند رسید
کاهش مشارکت آمریکا در ناتو بجای خروج از ائتلاف
منطقه آزاد قشم هم به جمع شهرهای تعطیل پیوست
پیام فرزند آیت‌الله سیستانی به دفتر رهبر انقلاب چه بود؟
ترامپ: رئیس جمهور چین به آمریکا می‌آید
سی‌ان‌ان: امروز اوج مراسم تشییع در تهران بود
آماده‌سازی نجف برای استقبال رسمی از پیکر رهبر شهید
هشدار هواشناسی درباره بارش شدید و گردوخاک در 7 استان
کاشان و آران و بیدگل فردا تعطیل شد
امارات در پی طرح ضدایرانی در شورای آیمو
بدرقه‌ای که در تهران تاریخ ساز شد/پیکر مطهر رهبر شهید به قم رسید
اژه‌ای: ملت ایران رستاخیز ملی را در تاریخ ثبت کرد
تخلیه 10 هزار نفر در جنوب فرانسه در پی آتش‌سوزی گسترده
ادارات استان بوشهر هم فردا سه شنبه تعطیل است
ادارات و مراکز آموزشی مازندران فردا تعطیل است
بازگشت ساعات کاری متروی تهران به وضعیت عادی
رویترز: تشییع تهران پیام قدرت و انسجام ایران را به جهان مخابره کرد
اما و اگرهای افزایش حقوق نیروهای مسلح
عربستان بزرگ‌ترین تخفیف نفتی خود از دوران کرونا را اعمال کرد
از میدان تشییع تا میز مذاکره؛ نمایش قدرتی که جنگ نتوانست بشکند
زمان برگزاری آزمون کارشناسی ارشد تغییر نکرد
ادارات استان سمنان دو روز تعطیل شد
تشییع تهران یکی از بزرگ‌ترین تجمعات تاریخی ایران بود
حملات توپخانه‌ای و هوایی اسرائیل به جنوب لبنان
رسانه های جهان از تشییع میلیونی پیکر رهبر شهید چه گفتند؟
رسانه عبری: رهبر ایران برای خونخواهی برنامه دارد
سرگردانی کاروان سنگال در آمریکا پس از حذف از جام جهانی