×
بین الملل
شناسه خبر : 323446
تاریخ انتشار : جمعه 1405/03/22 ساعت 09:50
رقص میلیاردها دلار بر لبه پرتگاه هسته‌ای

نورنیوز بررسی می‌کند؛

رقص میلیاردها دلار بر لبه پرتگاه هسته‌ای

هزینه جهانی تسلیحات هسته‌ای در سال 2025 به رکورد بی‌سابقه 119 میلیارد دلار رسید؛ رقمی که نشان‌دهنده تشدید رقابت راهبردی میان قدرت‌های اتمی جهان است. همزمان، 9 کشور دارای سلاح هسته‌ای با در اختیار داشتن بیش از 12 هزار کلاهک اتمی، روند توسعه و نوسازی زرادخانه‌های خود را سرعت بخشیده‌اند.

نورنیوز-گروه بین‌الملل: هزینه‌های جهانی تسلیحات هسته‌ای در سال ۲۰۲۵ به بالاترین سطح تاریخ خود رسید و نشانه‌های تازه‌ای از تشدید رقابت نظامی و راهبردی میان قدرت‌های اتمی جهان را آشکار کرد. بر اساس گزارش «کمپین بین‌المللی برای نابودی سلاح‌های هسته‌ای» (ICAN)، ۹ کشور دارای سلاح هسته‌ای در مجموع نزدیک به ۱۱۹ میلیارد دلار برای نگهداری، توسعه و نوسازی زرادخانه‌های اتمی خود هزینه کرده‌اند؛ رقمی که نسبت به سال ۲۰۲۴ حدود ۱۹ درصد افزایش یافته است.

در میان کشورهای هسته‌ای، ایالات متحده آمریکا با ۵۶.۲ میلیارد دلار بیشترین هزینه را به خود اختصاص داده و به تنهایی نزدیک به نیمی از کل بودجه هسته‌ای جهان را مصرف کرده است. چین با ۱۳.۵ میلیارد دلار در جایگاه دوم قرار دارد و بریتانیا با ۱۲.۶ میلیارد دلار سومین کشور پرهزینه در حوزه تسلیحات اتمی محسوب می‌شود.

روسیه با ۹.۵ میلیارد دلار، فرانسه با ۷.۷ میلیارد دلار، هند با ۲.۸ میلیارد دلار، پاکستان با ۱.۵ میلیارد دلار و اسرائیل با ۱.۲ میلیارد دلار در رتبه‌های بعدی قرار گرفته‌اند. کره شمالی نیز حدود ۶۵۶ میلیون دلار برای برنامه هسته‌ای خود هزینه کرده است.

در کنار رشد چشمگیر هزینه‌ها، آمارهای منتشر شده از سوی مؤسسه تحقیقات صلح بین‌المللی استکهلم (SIPRI) نشان می‌دهد که مجموع موجودی کلاهک‌های هسته‌ای جهان در سال ۲۰۲۶ به ۱۲ هزار و ۱۸۷ کلاهک رسیده است. این کلاهک‌ها در سه دسته «مستقر شده»، «ذخیره شده» و «بازنشسته» طبقه‌بندی می‌شوند.

روسیه با ۵ هزار و ۴۲۰ کلاهک هسته‌ای همچنان بزرگ‌ترین زرادخانه اتمی جهان را در اختیار دارد. از این تعداد، ۱۷۱۸ کلاهک در وضعیت عملیاتی، ۲۵۹۱ کلاهک ذخیره و ۱۱۱۱ کلاهک بازنشسته هستند. ایالات متحده نیز با ۵ هزار و ۴۲ کلاهک در رتبه دوم قرار دارد که شامل ۱۷۷۰ کلاهک مستقر، ۱۹۳۰ کلاهک ذخیره و ۱۳۴۲ کلاهک بازنشسته می‌شود.

چین با ۶۲۰ کلاهک هسته‌ای در جایگاه سوم قرار گرفته و از این تعداد، ۲۴ کلاهک مستقر و ۵۹۶ کلاهک ذخیره دارد. فرانسه با ۲۹۰ کلاهک، بریتانیا با ۲۲۵ کلاهک، هند با ۱۸۰ کلاهک، پاکستان با ۱۷۰ کلاهک، اسرائیل با ۹۰ کلاهک و کره شمالی با ۵۰ کلاهک در رتبه‌های بعدی قرار دارند.

بررسی این آمارها نشان می‌دهد که اگرچه تعداد کل کلاهک‌های هسته‌ای جهان نسبت به دوران اوج جنگ سرد کاهش یافته، اما روند انتقال کلاهک‌ها از انبارها به سامانه‌های عملیاتی و همچنین سرمایه‌گذاری گسترده برای نوسازی زرادخانه‌ها، نگرانی‌ها درباره آغاز دور جدیدی از مسابقه تسلیحاتی را افزایش داده است. کارشناسان معتقدند تشدید تنش‌های ژئوپلیتیکی، رقابت قدرت‌های بزرگ و افزایش نااطمینانی‌های امنیتی از مهم‌ترین عوامل رشد هزینه‌های هسته‌ای در سال‌های اخیر به شمار می‌روند.

افزایش بی‌سابقه هزینه‌های هسته‌ای و تداوم نوسازی زرادخانه‌های اتمی در حالی رخ می‌دهد که آمریکا و برخی کشورهای اروپایی، با وجود در اختیار داشتن هزاران کلاهک هسته‌ای و صرف ده‌ها میلیارد دلار برای توسعه این تسلیحات، همچنان با اعمال تحریم‌ها و فشارهای سیاسی، محدودیت‌هایی را بر برنامه هسته‌ای ایران تحمیل می‌کنند. این رویکرد که از سوی بسیاری از ناظران به‌عنوان نمونه‌ای از استانداردهای دوگانه در نظام بین‌الملل توصیف می‌شود، با انتقادهای گسترده روبه‌رو است؛ زیرا قدرت‌هایی که خود بزرگ‌ترین زرادخانه‌های هسته‌ای جهان را در اختیار دارند، همزمان با توسعه توان اتمی خود، نسبت به بهره‌مندی سایر کشورها از فناوری و انرژی صلح‌آمیز هسته‌ای مواضع محدودکننده اتخاذ می‌کنند. به باور منتقدان، چنین رویکردی نه تنها به تقویت امنیت جهانی کمک نمی‌کند، بلکه زمینه‌ساز افزایش بی‌اعتمادی، تشدید تنش‌های بین‌المللی و تضعیف تلاش‌های جهانی برای کنترل و کاهش تسلیحات هسته‌ای خواهد شد.


نورنیوز
نظرات

آخرین اخبار
افشای تصاویر عملیات نجات خلبانان آمریکایی پس از سقوط جنگنده بر فراز ایران
پیش بینی وضعیت آب و هوا گیلان امروز دوشنبه 23 شهریور+ بارندگی و احتمال تگرگ در ارتفاعات
پرافتخارترین‌ ورزشکاران ایران درتاریخ بازی‌های آسیایی چه کسانی هستند؟
کاهش 30 درصدی مصرف آب تهران با تجهیزات کاهنده
هواشناسی گلستان؛ افزایش ابر و بارش پراکنده در ارتفاعات
برنامه خاموشی استان سیستان و بلوچستان امروز دوشنبه 23 شهریور؛ زمان‌بندی زاهدان و ایرانشهر
آخرین قیمت گوشت گوسفند و گوساله امروز 23 شهریور+جدول قیمت ها
مانع‌تراشی آمریکا برای حضور رئیس سازمان انرژی اتمی ایران در کنفرانس آژانس بین‌المللی
آخرین تحولات جنگ ایران وآمریکا امروز دوشنبه23 شهریور؛از تعویق نشست عمان تا پیشنهاد عربستان
نمایش قدرت آتش کره شمالی در یک رزمایش تهاجمی
کوهسرخ لرزید
برنامه خاموشی برق کهگیلویه و بویراحمد برای امروز دوشنبه 23 شهریور؛ یاسوج، بهمئی و لنده
خبر امیدوارکننده از دریاچه ارومیه؛ پهنه آب بیش از چهار برابر شد
جدول خاموشی چهارمحال و بختیاری امروز دوشنبه 23 شهریور اعلام شد؛ کوهرنگ، خانمیرزا و سامان
قیمت دلار توافقی امروز دوشنبه 23 شهریور 1405؛ رشد 492 تومانی دلار
آخرین قیمت خودرو امروز دوشنبه 23 شهریور 1405 / ریزش 108 میلیونی پژو 207+جدول قیمت ها
عذرخواهی رسمی از یونایتد بابت اشتباه VAR در داربی منچستر؛ گل نبود
جدول آخرین قیمت خودروهای ایران خودرو امروز 23 شهریور 1405؛ توقف تولید 4 خودروی گرانقیمت
مهار نفوذ در گلوگاه‌ها
دو فوریتی | الو ! من می خوام خودکشی کنم !
روابط بین‌المللی 25 سال بعد از 11 سپتامبر
قیمت خودروهای سایپا امروز 23 شهریور 1405؛ افزایش قیمت شاهین، اطلس، کوییک و سهند
برنامه بازی‌های امروز دوشنبه 23 شهریور؛ ساعت بازی استقلال و تراکتور در لیگ نخبگان آسیا
مشکل کشور کمبود نیروی اجرایی نیست انتخاب‌های اشتباه است
آخرین قیمت طلای جهانی امروز 23 شهریور 1405؛ طلا در آستانه یک تصمیم مهم
جبهه قدرتمند بریکس در مقابل آمریکا
جدول قطعی برق کرمانشاه امروز دوشنبه 23 شهریور 1405 ؛ برنامه و لینک ساعت خاموشی
معوقات اردیبهشت بازنشستگان تأمین اجتماعی چه زمانی واریز می‌شود؟جزئیات جدید
تشکیل پرونده قضایی برای شهردار دورود به اتهام ترک فعل
وضعیت آب و هوا امروز دوشنبه 23 شهریور 1405؛ کاهش دما از اواخر هفته+ وضعیت استان ها
مصرف استامینوفن در دوران بارداری؛ آری یا خیر؟
دارو‌های کاهش وزن با افزایش خطر افسردگی و افکار خودکشی ارتباط دارند؟
از سلیاک؛ بیماری هزارچهره‌ چه می‌دانید؟
راهکارهایی برای جلوگیری از ابتلا به سرطان دهانه رحم
علائم شایع آنفلوآنزا در کودکان+توصیه‌ها
آیا امکان سفارش ترکیبات دارویی موثر در درمان سرطان پستان وجود دارد؟+پاسخ
سردار رادان: پلیس در بالاترین سطح آمادگی است
سوریه در التهاب؛ انفجار در حماه و اعتراضات سوختی در ادلب + فیلم
تردد کامیون‌ها از شلمچه و چذابه از سر گرفته می‌شود
فراخوان «جان‌فدا» برای تشکیل هزار گردان
تریتا پارسی: فقط 2 درصد نظامیان آمریکا کاملاً حامی جنگ با ایران هستند
هالند باز هم رکودشکنی کرد
سطح هوشیاری قهرمان کشتی به 7 رسید
جدیدترین مدل سهمیه بنزین اعلام شد
وزیر خارجه عمان: همچنان متعهد به گفتگو هستیم/علت تعویق نشست صلاله
تعویق نشست صلاله درباره تنگه هرمز
واشنگتن پست: ایران همچنان کنترل اوضاع را محکم در دست دارد
ابلاغ دستور جدید دولت برای صرفه‌جویی سوخت
حمله جنگنده‌های سعودی به بازار یمن
پزشکیان وارد تهران شد