×
بین الملل
شناسه خبر : 323446
تاریخ انتشار : جمعه 1405/03/22 ساعت 09:50
رقص میلیاردها دلار بر لبه پرتگاه هسته‌ای

نورنیوز بررسی می‌کند؛

رقص میلیاردها دلار بر لبه پرتگاه هسته‌ای

هزینه جهانی تسلیحات هسته‌ای در سال 2025 به رکورد بی‌سابقه 119 میلیارد دلار رسید؛ رقمی که نشان‌دهنده تشدید رقابت راهبردی میان قدرت‌های اتمی جهان است. همزمان، 9 کشور دارای سلاح هسته‌ای با در اختیار داشتن بیش از 12 هزار کلاهک اتمی، روند توسعه و نوسازی زرادخانه‌های خود را سرعت بخشیده‌اند.

نورنیوز-گروه بین‌الملل: هزینه‌های جهانی تسلیحات هسته‌ای در سال ۲۰۲۵ به بالاترین سطح تاریخ خود رسید و نشانه‌های تازه‌ای از تشدید رقابت نظامی و راهبردی میان قدرت‌های اتمی جهان را آشکار کرد. بر اساس گزارش «کمپین بین‌المللی برای نابودی سلاح‌های هسته‌ای» (ICAN)، ۹ کشور دارای سلاح هسته‌ای در مجموع نزدیک به ۱۱۹ میلیارد دلار برای نگهداری، توسعه و نوسازی زرادخانه‌های اتمی خود هزینه کرده‌اند؛ رقمی که نسبت به سال ۲۰۲۴ حدود ۱۹ درصد افزایش یافته است.

در میان کشورهای هسته‌ای، ایالات متحده آمریکا با ۵۶.۲ میلیارد دلار بیشترین هزینه را به خود اختصاص داده و به تنهایی نزدیک به نیمی از کل بودجه هسته‌ای جهان را مصرف کرده است. چین با ۱۳.۵ میلیارد دلار در جایگاه دوم قرار دارد و بریتانیا با ۱۲.۶ میلیارد دلار سومین کشور پرهزینه در حوزه تسلیحات اتمی محسوب می‌شود.

روسیه با ۹.۵ میلیارد دلار، فرانسه با ۷.۷ میلیارد دلار، هند با ۲.۸ میلیارد دلار، پاکستان با ۱.۵ میلیارد دلار و اسرائیل با ۱.۲ میلیارد دلار در رتبه‌های بعدی قرار گرفته‌اند. کره شمالی نیز حدود ۶۵۶ میلیون دلار برای برنامه هسته‌ای خود هزینه کرده است.

در کنار رشد چشمگیر هزینه‌ها، آمارهای منتشر شده از سوی مؤسسه تحقیقات صلح بین‌المللی استکهلم (SIPRI) نشان می‌دهد که مجموع موجودی کلاهک‌های هسته‌ای جهان در سال ۲۰۲۶ به ۱۲ هزار و ۱۸۷ کلاهک رسیده است. این کلاهک‌ها در سه دسته «مستقر شده»، «ذخیره شده» و «بازنشسته» طبقه‌بندی می‌شوند.

روسیه با ۵ هزار و ۴۲۰ کلاهک هسته‌ای همچنان بزرگ‌ترین زرادخانه اتمی جهان را در اختیار دارد. از این تعداد، ۱۷۱۸ کلاهک در وضعیت عملیاتی، ۲۵۹۱ کلاهک ذخیره و ۱۱۱۱ کلاهک بازنشسته هستند. ایالات متحده نیز با ۵ هزار و ۴۲ کلاهک در رتبه دوم قرار دارد که شامل ۱۷۷۰ کلاهک مستقر، ۱۹۳۰ کلاهک ذخیره و ۱۳۴۲ کلاهک بازنشسته می‌شود.

چین با ۶۲۰ کلاهک هسته‌ای در جایگاه سوم قرار گرفته و از این تعداد، ۲۴ کلاهک مستقر و ۵۹۶ کلاهک ذخیره دارد. فرانسه با ۲۹۰ کلاهک، بریتانیا با ۲۲۵ کلاهک، هند با ۱۸۰ کلاهک، پاکستان با ۱۷۰ کلاهک، اسرائیل با ۹۰ کلاهک و کره شمالی با ۵۰ کلاهک در رتبه‌های بعدی قرار دارند.

بررسی این آمارها نشان می‌دهد که اگرچه تعداد کل کلاهک‌های هسته‌ای جهان نسبت به دوران اوج جنگ سرد کاهش یافته، اما روند انتقال کلاهک‌ها از انبارها به سامانه‌های عملیاتی و همچنین سرمایه‌گذاری گسترده برای نوسازی زرادخانه‌ها، نگرانی‌ها درباره آغاز دور جدیدی از مسابقه تسلیحاتی را افزایش داده است. کارشناسان معتقدند تشدید تنش‌های ژئوپلیتیکی، رقابت قدرت‌های بزرگ و افزایش نااطمینانی‌های امنیتی از مهم‌ترین عوامل رشد هزینه‌های هسته‌ای در سال‌های اخیر به شمار می‌روند.

افزایش بی‌سابقه هزینه‌های هسته‌ای و تداوم نوسازی زرادخانه‌های اتمی در حالی رخ می‌دهد که آمریکا و برخی کشورهای اروپایی، با وجود در اختیار داشتن هزاران کلاهک هسته‌ای و صرف ده‌ها میلیارد دلار برای توسعه این تسلیحات، همچنان با اعمال تحریم‌ها و فشارهای سیاسی، محدودیت‌هایی را بر برنامه هسته‌ای ایران تحمیل می‌کنند. این رویکرد که از سوی بسیاری از ناظران به‌عنوان نمونه‌ای از استانداردهای دوگانه در نظام بین‌الملل توصیف می‌شود، با انتقادهای گسترده روبه‌رو است؛ زیرا قدرت‌هایی که خود بزرگ‌ترین زرادخانه‌های هسته‌ای جهان را در اختیار دارند، همزمان با توسعه توان اتمی خود، نسبت به بهره‌مندی سایر کشورها از فناوری و انرژی صلح‌آمیز هسته‌ای مواضع محدودکننده اتخاذ می‌کنند. به باور منتقدان، چنین رویکردی نه تنها به تقویت امنیت جهانی کمک نمی‌کند، بلکه زمینه‌ساز افزایش بی‌اعتمادی، تشدید تنش‌های بین‌المللی و تضعیف تلاش‌های جهانی برای کنترل و کاهش تسلیحات هسته‌ای خواهد شد.


نورنیوز
نظرات

آخرین اخبار
زلزله سیاسی در اسرائیل؛ ائتلاف نتانیاهو در آستانه سقوط
قیمت طلای جهانی امروز جمعه 22 خرداد 1405 ؛ طلا در سراشیبی
عقب‌نشینی ترامپ، نفت را ارزان کرد
«دریاهای دروازه‌دار» جایگزین «دریاهای آزاد» می شوند
گفتگوی ترامپ و پادشاه بحرین با محوریت ایران
قاهره: ایران و آمریکا از فرصت موجود برای رسیدن به توافق استفاده کنند
ستاره‌های گمنامی که در جام جهانی می درخشند
ادامه حملات اسرائیل به جنوب لبنان
کندوان و هراز یکطرفه می‌شوند
رقص میلیاردها دلار بر لبه پرتگاه هسته‌ای
5 مدال رنگارنگ برای دانشجویان فرنگی کار
سفر بدون ترافیک به شمال؛ شرایط جوی پایدار است
زمان رفع تحریم‌های ایران نامشخص است
9هزار زخمی در اسرائیل
ایران کجای مسابقه جهانی افزایش طول عمر ایستاده است؟
برنامه مسابقات ورزشی امروز 22 خرداد 1405 + جدول پخش
30 سال حبس برای یک رئیس جمهور
پایان خونین اختلافات خانوادگی در اسدآباد؛ 2 کشته و 2 مجروح
«بن سلمان» دعوت «مکرون» را رد کرد
برخورد جدی با پیامک های تبلیغاتی مزاحم
آنچه می‌خواهید از محتوای مذاکرات ایران و آمریکا بدانید
دردسر بزرگ برای کابینه استارمر؛یک استعفای ناگهانی
جدول فیلم‌های سینمایی امروز تلویزیون |جمعه 22 خرداد + خلاصه فیلم ها
وضعیت آب و هوا امروز جمعه 22 خرداد+ وضعیت استان ها
وقتی ببرهای آسیا بیدار شدند؛ اولین بازگشت بزرگ جام جهانی 2026 + فیلم گل ها
آژیر قرمز برای سدهای تهران؛ راهکارهای فوری برای تابستان داغ
اعتراض و ادعای جدید کویت علیه ایران
وقتی 40 درصد تخت‌های بیمارستان سهم پدربزرگ‌ها و مادربزرگ‌ها می‌شود!
آمریکا: با دو پهپاد ایرانی در تنگه هرمز مقابله کردیم
پشت‌پرده تیراندازی خونین در منطقه «الدرین» یمن چیست؟
11 مرد منتخب کره جنوبی و جمهوری چک مشخص شدند
چگونه باکتری‌ها باعث بروز علائم اوتیسم در کودکان می‌شوند؟
سنتکام مدعی شد: گزارش‌های حمله به مخازن آب سیریک را بررسی می‌کنیم
فشار خون بالا چگونه به بدن پاتک می‌زند؟
فاجعه‌ای به نام هندزفری
هوش مصنوعی غذاهای شما را سالم‌تر و ارزان‌تر می‌کند
چشم در برابر چشم؛ چرا هکرهای حنظله آب کالیفرنیا را قطع نکردند؟
گوترش: ایران و آمریکا به دنبال توافق صلح باشند
قطع اینترنت ترمز تولید مقالات علمی را کشید
زلزله خفیف در شرق تهران؛ پردیس و بومهن بامداد امروز لرزیدند
سفر به روسیه آسان شد؟ + جزئیات توافق جدید تهران و مسکو
پایان 9 سال درخشش در سیتی؛ آغاز ماجراجویی برناردو سیلوا در تیم کهکشانی مورینیو
پیروزی با طعم انتقاد؛ چرا سرمربی مکزیک بعد از برد 2 بر صفر شاکی بود؟
ادعای جدید ترامپ درباره توافق با ایران و کنایه تلخ اکونومیست به او
سوخت‌گیری با کارت بانکی از تیرماه کلید می خورد
چرخش بزرگ در اروپا؛ پارلمان ایتالیا به پایان تحریم‌های روسیه رأی داد
اسلوونی دیگر از رژیم صهیونیستی اسلحه نمی خرد
مرگ در افتتاحیه؛ جام جهانی 2026 قربانی گرفت
اهدای عضو کودک 11 ساله در گیلان به سه بیمار
وقوع زلزله 4.1 در کهنوج/ کانون زلزله کجا بود؟