×
اجتماعی
شناسه خبر : 323234
تاریخ انتشار : پنج‌شنبه 1405/03/21 ساعت 08:48
خانواده ایرانی؛ پایدار در امواج‌ فرسایش

نورنیوز تحولات نهاد خانواده در ایران را بررسی می‌کند

خانواده ایرانی؛ پایدار در امواج‌ فرسایش

تحولات خانواده در ایران را نمی‌توان صرفاً به‌عنوان نشانه‌ای از فروپاشی یا بحران تفسیر کرد؛ بلکه باید آن را در چارچوب یک «گذار اجتماعی پیچیده» دید. خانواده هنوز در ایران زنده، فعال و اثرگذار است، اما در حال عبور از یک مرحله تاریخی به مرحله‌ای دیگر است؛ مرحله‌ای که در آن، فشارهای اقتصادی، تغییرات فرهنگی و تحولات سبک زندگی، هم‌زمان بر این نهاد اثر می‌گذارند.

نورنیوز- گروه اجتماعی: بیست‌ویکم خرداد در تقویم رسمی ایران به نام «روز خانواده و تکریم بازنشستگان» ثبت شده است؛ نام‌گذاری‌ای که خود به‌خوبی نشان می‌دهد خانواده در ایران نه فقط یک واحد زیستی، بلکه یک نهاد اجتماعی-فرهنگی بنیادین تلقی می‌شود. با وجود تحولات گسترده اقتصادی، فرهنگی و سبک زندگی در دهه‌های اخیر، خانواده همچنان یکی از اصلی‌ترین ستون‌های نظم اجتماعی در ایران باقی مانده است؛ نهادی که کارکردهای تربیتی، حمایتی، هویتی و حتی اقتصادی آن هنوز به‌طور کامل به نهادهای جایگزین منتقل نشده است.

 فرسایش امکان تشکیل خانواده

اما همین نهاد محوری، در سال‌های اخیر تحت فشار مجموعه‌ای از تغییرات ساختاری قرار گرفته است؛ تغییراتی که اگرچه تدریجی‌اند، اما اثرات انباشته و عمیق دارند. کاهش نرخ ازدواج، افت چشمگیر فرزندآوری، افزایش سن تشکیل خانواده، رشد تجرد قطعی و ظهور اشکال جدیدی از هم‌زیستی مانند «زندگی مشترک غیررسمی»، همگی نشانه‌هایی از دگرگونی در الگوی سنتی خانواده در ایران هستند. این تحولات صرفاً تغییرات آماری نیستند، بلکه بازتاب یک جابه‌جایی عمیق در سبک زندگی، نظام ارزش‌ها و اقتصاد اجتماعی جامعه‌اند. در چنین شرایطی، پرسش اصلی دیگر صرفاً «تغییر خانواده» نیست، بلکه «سرنوشت خانواده» است؛ اینکه آیا این نهاد می‌تواند خود را با شرایط جدید بازتعریف کند یا در مسیر فرسایش تدریجی قرار گرفته است.
یکی از مهم‌ترین لایه‌های تحول در ساختار خانواده در ایران، فشارهای اقتصادی است. خانواده در ساده‌ترین تعریف خود بر یک «امکان‌پذیری اقتصادی» استوار است: امکان ازدواج، امکان تأمین مسکن، امکان ثبات شغلی و امکان پیش‌بینی آینده. وقتی این امکان‌پذیری دچار اختلال می‌شود، نخستین نشانه‌های آن در کاهش ازدواج و افزایش سن تشکیل خانواده ظاهر می‌گردد.
هزینه‌های فزاینده زندگی، نااطمینانی اقتصادی، دشواری دسترسی به مسکن و شکنندگی بازار کار، باعث شده‌اند که ازدواج از یک «مرحله طبیعی زندگی» به یک «تصمیم پرریسک اقتصادی» تبدیل شود. در چنین شرایطی، تأخیر در ازدواج و کاهش فرزندآوری نه لزوماً ناشی از تغییر ارزش‌ها، بلکه در بسیاری مواردنتیجه مستقیم محدودیت‌های ساختاری است.

در کنار عوامل اقتصادی، تغییرات فرهنگی نیز نقش تعیین‌کننده‌ای در تحول خانواده ایفا می‌کنند. افزایش فردگرایی، رشد ارزش‌های مرتبط با استقلال شخصی، گسترش آموزش عالی، شهرنشینی گسترده و تأثیر رسانه‌های جدید، همگی به بازتعریف مفهوم «زندگی خوب» منجر شده‌اند. در این الگوی جدید، استقلال فردی، آزادی انتخاب و کیفیت زندگی شخصی، جایگاه پررنگ‌تری نسبت به الگوهای سنتی مبتنی بر تشکیل خانواده پیدا کرده‌اند. نتیجه این تغییر، افزایش سن ازدواج و رشد تمایل به تجربه‌گرایی پیش از تعهدات بلندمدت است.
در برخی موارد نیز اشکال جدیدی از هم‌زیستی شکل گرفته‌اند که خارج از چارچوب‌های رسمی حقوقی و فرهنگی خانواده قرار می‌گیرند؛ پدیده‌هایی که نشان می‌دهد ساختار سنتی خانواده در حال مواجهه با اشکال جدیدی از زیست اجتماعی است که هنوز به‌طور کامل در نظام حقوقی و فرهنگی رسمی تثبیت نشده‌اند.
یکی از مهم‌ترین پیامدهای این تحولات، کاهش نرخ فرزندآوری و حرکت جامعه به سمت ساختار سنی سالمندتر است. این روند، اگر ادامه یابد، می‌تواند پیامدهای گسترده‌ای در حوزه‌های اقتصادی، بازار کار، نظام رفاه و حتی انسجام اجتماعی داشته باشد. در سطح اجتماعی نیز کاهش اندازه خانواده‌ها و افزایش خانواده‌های تک‌فرزند یا بدون فرزند، به تغییر الگوهای حمایتی درون خانواده منجر می‌شود. خانواده‌ای که در گذشته شبکه‌ای گسترده از روابط خویشاوندی و حمایتی بود، اکنون در بسیاری موارد به واحدی کوچک‌تر و شکننده‌تر تبدیل شده است.

خانواده به‌مثابه نهاد هویتی؛ مسئله‌ای فراتر از آمار

با وجود همه این تغییرات، خانواده در ایران همچنان نقش هویتی و فرهنگی بسیار مهمی دارد. در بسیاری از سطوح، خانواده نه فقط یک ساختار زیستی، بلکه یک «مرجع معنا» است؛ جایی که فرد نخستین تجربه‌های تعلق، مسئولیت و اجتماع‌پذیری را کسب می‌کند. از همین رو، تضعیف خانواده صرفاً یک مسئله جمعیتی یا اقتصادی نیست، بلکه می‌تواند به بازتعریف الگوهای هویت فردی و اجتماعی نیز منجر شود. جامعه‌ای که در آن خانواده کارکردهای خود را از دست بدهد، ناگزیر باید برای بسیاری از نقش‌های تربیتی و حمایتی، جایگزین‌های نهادی جدیدی ایجاد کند؛ فرآیندی که معمولاً زمان‌بر و پیچیده است.
تحولات خانواده در ایران را نمی‌توان صرفاً به‌عنوان نشانه‌ای از فروپاشی یا بحران تفسیر کرد؛ بلکه باید آن را در چارچوب یک «گذار اجتماعی پیچیده» دید. خانواده هنوز در ایران زنده، فعال و اثرگذار است، اما در حال عبور از یک مرحله تاریخی به مرحله‌ای دیگر است؛ مرحله‌ای که در آن، فشارهای اقتصادی، تغییرات فرهنگی و تحولات سبک زندگی، هم‌زمان بر این نهاد اثر می‌گذارند.
مسئله اصلی امروز نه صرفاً دفاع از خانواده به‌عنوان یک مفهوم انتزاعی، بلکه بازاندیشی در شرایط امکان تداوم آن است. اگر خانواده همچنان قرار است نهاد مرکزی جامعه ایرانی باقی بماند، باید در سطح سیاست‌گذاری اقتصادی، فرهنگی و اجتماعی، به‌گونه‌ای مورد حمایت و بازتعریف قرار گیرد که بتواند با واقعیت‌های جدید زندگی سازگار شود، نه در برابر آن‌ها فرسوده شود. خانواده در ایران نه یک نهاد رو به زوال، بلکه نهادی در معرض بازتعریف است؛ و کیفیت این بازتعریف، تا حد زیادی تعیین خواهد کرد که آینده اجتماعی ایران چگونه شکل خواهد گرفت.
 


نورنیوز
نظرات

آخرین اخبار
ادعای تل‌آویو درباره ادامه حضور نظامی در جنوب لبنان
توفان جوانان ایران در چین؛ پوریا امانی‌فرد در یک قدمی مدال طلا
سردار قاآنی: غزه هم طوفان دارد
ممنوعیت فعالیت اقتصادی نروژیها در شهرک‌سازی‌ اسرائیل
گزارش فایننشال تایمز از بازگشت سبزپوشی به بورس ایران
تمام تعهدات و بندهای تفاهم‌نامه ایران و آمریکا رصد می شود
اتحادیه اروپا به دنبال ایجاد کانال دیپلماتیک مستقیم با روسیه
خروج 20 میلیون بشکه نفت ایران از بندر چابهار
مجلس: شروط رهبری در تفاهم اسلام‌آباد باید کامل اجرا شود
شروط جدید فرانسه برای موافقت با لغو تحریم‌های ایران!
مکرون: وضعیت کرانه باختری «غیرقابل‌قبول» است
یامال: مسی بهترین بازیکن تاریخ فوتبال است
هشدار تداوم گرما در استان تهران
نبض جام | ویژه برنامه روزانه نورنیوز برای جام جهانی 2026 / قسمت یازدهم
پویش ملی «طلوع ماه» برای ثبت رویداد وداع با رهبر شهید
حمله ترامپ به آلمان؛ جنگ بر سر قیمت داروهای نوآورانه
ترس در قلب سامبا؛ چرا برزیلی‌ها از لباس پوشاندن به مجسمه راکی می‌لرزند؟
رایزنی وزرای خارجه ایران و پاکستان درباره اجرای تفاهم‌نامه پایان جنگ
جنگ دیپلماتیک در قلب جام جهانی؛ ایران از آمریکا در فیفا شکایت کرد!
فعال شدن آژیر خطر در شهرک «زرعیت» بر اثر حمله پهپادی
چگونه خودروهای داخلی گران می‌شوند؟
جاده چالوس یکطرفه است
طرح سنای آمریکا برای استفاده از دارایی‌های روسیه به نفع اوکراین
شیخ نعیم قاسم: مخالفت با ظلم را بخشی از مسیر پیروزی است
طلسم بوکس ایران با بازی علی حبیبی‌نژاد شکست
طلایی‌های پنج وزن دوم جام تختی مشخص شدند
حمیدرضا اتحاد، خواننده مازندرانی درگذشت
آخرین کشتی اتباع ژاپنی از تنگه هرمز خارج شد
نقض آتش‌بس ادعایی میان حزب‌الله واسرائیل/16 حمله جدید به جنوب لبنان و 47 شهید
بازگشت نفتکش‌های ایرانی به خلیج فارس برای بارگیری مجدد
بانک مرکزی درباره اختلال در چهار بانک اطلاعیه صادر کرد
چرا قیمت محصولات اپل افزایش می‌یابد؟
ارتش: دست بر ماشه و گوش‌ به فرمان رهبری، آماده‌ایم از امنیت و منافع ملت حراست کنیم
یورش نخست‌وزیر سابق به دیپلماسی نتانیاهو
خوشحالی حسن یزدانی از اعزام دوباره به مسابقات جهانی
اعلام دلیل تعویق مذاکرات روز جمعه در سوئیس از زبان بقایی/تکذیب بازدید از تاسیسات هسته ای
پرسپولیس مدافع چپ فولاد را می خواهد
روسیه متهم کرد: آمریکا می‌خواهد ما را از بازار جهانی حذف کند
حماس: مقاومت لبنان حماسه‌ای بزرگ در برابر اشغالگران صهیونیست آفرید
هشدار کرملین: فاجعه در کمین خط مقدم اوکراین
از ونیز تا مونیخ؛ چرا جهان دوباره شیفته «باشو، غریبه کوچک» شد؟
هشدار تند شورای امنیت نسبت به فاجعه انسانی در غزه
مرگ در سایه لغو واکسن؛ ارتش آمریکا در تله آنفلوآنزا افتاد!
صدور هشدار زرد دریایی برای سواحل هرمزگان و بوشهر
تجلیل سخنگوی القسام از مقاومت رزمندگان حزب‌الله در جنوب لبنان
ترامپ: از سر ناچاری و استیصال با ایران مذاکره نکردیم!
واکنش تند عراقچی به اظهارات وزیر امنیت داخلی رژیم صهیونیستی
نبی: تیم ملی با تمام قدرت به مصاف بلژیک می‌رود
رؤیای ایرانی در قلب لهستان؛ صیادمنش برای فتح اروپا به لخ پوزنان رفت
گزارش تصویری| مراسم شیرخوارگان حسینی در تهران