×
بین الملل
شناسه خبر : 322439
تاریخ انتشار : یکشنبه 1405/03/17 ساعت 20:41
وعده هسته‌ای «بزرگی» که ترامپ از آن دم می‌زند، چیز جدیدی نیست!

نیویورک‌تایمز:

وعده هسته‌ای «بزرگی» که ترامپ از آن دم می‌زند، چیز جدیدی نیست!

همزمان با مذاکرات صلح با ایران، رئیس‌جمهور ایالات متحده تأکید کرده که تهران متعهد شده هرگز به دنبال تسلیحات هسته‌ای نخواهد بود، اما این تعهد جدیدی نیست و سابقه آن به سال‌ها قبل بازمی‌گردد.

نورنیوز-گروه بین الملل: روزنامه نیویورک تایمز در گزارش خود نوشت: باوجود گذشت ۲ ماه از مذاکرات صلح میان تهران و واشنگتن که گاهی اوقات قطع و وصل می‌شوند، پیشرفت کمی در جهت حل و فصل جنگ ایالات متحده و اسرائیل علیه ایران حاصل شده است اما دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا به تازگی ادعا کرده که به یک پیشرفت بزرگ دست یافته است.

ترامپ ماه گذشته در مصاحبه‌ای با شبکه فاکس نیوز گفت: «تنها تضمینی که من باید داشته باشم، این است که هیچ سلاح هسته‌ای وجود نخواهد داشت.» او افزود که «ایران با این موضوع موافقت کرده است و این بسیار جالب بود.»

رئیس جمهور آمریکا دوشنبه گذشته بار دیگر بر این نکته تاکید کرد و در پادکست نیویورک پست گفت: «آنها موافقت کرده‌اند که سلاح هسته‌ای نخواهند داشت. این یکی از مواردی بود که باید موافقت می‌کردند، آنها آن را پذیرفته‌اند. این نکته مهمی بود.»

او پیش از این نیز گفته بود که دلیل اصلی جنگ او علیه ایران که در ۲۸ فوریه آغاز شد، جلوگیری از دستیابی تهران به سلاح هسته‌ای بوده است و ماه گذشته در پستی در شبکه‌های اجتماعی خاطرنشان کرد که ایران باید بپذیرد که هرگز به سلاح هسته‌ای دست پیدا نکند.

نیویورک تایمز افزود: اما لاف‌های رئیس جمهور ترامپ در مورد تعهد ایران، کارشناسان هسته‌ای را نیز متحیر کرده است. به نظر می‌رسد او ادعای چیزی را دارد که نه جدید است و نه به گفته کارشناسان، به طور خاص معنادار.

گری سیمور، متخصص باسابقه کنترل تسلیحات که به عنوان یک مقام شورای امنیت ملی در دولت «باراک اوباما» با ایران سروکار داشت، گفت: «این امتیاز زیادی نیست.»

یکی از دلایل این است که تهران بیش از ۵۰ سال است که متعهد شده به دنبال سلاح‌های هسته‌ای نباشد و همواره اصرار دارد که برنامه هسته‌ای‌اش فقط برای اهداف صلح‌آمیز، مانند تولید برق و همچنین دارو است. قول آن نیز به شکل تعهدات کتبی، اظهارات شفاهی و حتی یک حکم مذهبی یا فتوا از سوی رهبر معظم فقید انقلاب ارائه شده است. دلیل دیگر این است که ادعای ترامپ به خودی خود معنای چندانی ندارد، زیرا تنها ارزش آن به عنوان اولین گام به سوی مذاکرات بعدی است که می‌تواند محدودیت‌های دقیقی بر فعالیت‌های هسته‌ای ایران ایجاد کند.

در واقع، تعهد ایران در بند اول توافق هسته‌ای سال ۲۰۱۵ هم که توسط ایالات متحده، در زمان ریاست جمهوری باراک اوباما و چندین قدرت جهانی دیگر مذاکره شد، آمده است. ترامپ اغلب این توافق را مورد انتقاد قرار می‌دهد و در سال ۲۰۱۸ در دوره اول ریاست جمهوری خود به طور یک‌جانبه از آن خارج شد. در مقدمه این توافق که به عنوان برنامه جامع اقدام مشترک شناخته می‌شود، آمده است: «ایران به طور مجدد تاکید می‌کند که تحت هیچ شرایطی به دنبال توسعه یا دستیابی به سلاح‌های هسته‌ای نخواهد بود.»

روزنامه آمریکایی به پیوستن ایران به پیمان منع گسترش سلاح‌های هسته‌ای (ان‌پی‌تی) نیز اشاره کرد و با تاکید بر اینکه تهران هنوز هم عضو این معاهده است، نوشت: کارشناسان اتفاق نظر دارند که آنچه در هر توافق احتمالی با ایران بیشترین اهمیت را دارد، محدودیت‌های خاصی است که بر برنامه هسته‌ای ایران اعمال می‌شود و نحوه اجرای آنهاست، زیرا این یک موضوع فنی پیچیده است و مذاکره بر سر توافق هسته‌ای دوران اوباما نیز بیش از ۱۸ ماه طول کشید. این در حالی است که ترامپ به دنبال یک توافق موقت است که طبق آن، ایران بلافاصله تنگه هرمز را بازگشایی کند و تعهدات گسترده‌ای در مورد برنامه هسته‌ای خود بدهد که جزئیات آن در مذاکرات بعدی مشخص خواهد شد.


ایسنا
نظرات

آخرین اخبار
کیفرخواست رضا پهلوی و عوامل اینترنشنال و من‌وتو صادر شد
ایران: ایتالیا با سفسطه نمی‌تواند از مسئولیت جنگ شانه خالی کند
آغاز احداث تونل کاجاران در مسیر جاده جنوب به شمال ایران تا ایروان
عراقچی یکشنبه راهی بغداد می‌شود
وزیر جنگ اسرائیل: از جنوب لبنان عقب‌نشینی نمی‌کنیم/ایران اقدام کند، پاسخ می‌دهیم
پروازهای رامسر به شیراز، مشهد و بغداد برقرار شد
هشدار بارش و سیلاب؛ آماده باش نیروهای هلال‌احمر در 9 استان
پیام سرپرست وزارت دفاع به رئیس قوه قضائیه؛ لزوم تداوم پیگیری حقوقی جنایات اخیر
بهشتی و پروژه ناتمامش
موج گرمای شدید در فرانسه 109 قربانی گرفت
پاریس خواستار عقب‌نشینی نیروهای صهیونیستی از لبنان شد
جمعی از اعضای مجلس خبرگان در پی پیام رهبر انقلاب بیانیه صادر کردند
جدایی دو بازیکن از فولاد خوزستان
تلفات زلزله در ونزوئلا به 1430 نفر افزایش یافت
تأکید عارف بر روایت‌سازی جهانی از مراسم تشییع رهبر شهید انقلاب
تیم ملی فوتسال زنان ایران قهرمان آسیای مرکزی شد
نورنما | بهشتی؛ صدای غریب عدالت و اعتدال
ونس: از روند مذاکرات با ایران راضی هستیم
اعتراف رسانه صهیونیستی به قدرت فزاینده ایران
سه کشور عربی خواستار اجرای کامل تفاهم تهران و آمریکا شدند
شعله‌های آتش غرب آمریکا را فراگرفت؛ یوتا در وضعیت تخلیه
زمان و جزئیات مراسم تشییع زنده‌یاد سیمین‌دخت وحیدی اعلام شد+تسلیت وزیر ارشاد
آموزش‌وپرورش زمان قطعی شدن پیش‌ثبت‌نام کلاس اولی‌ها را اعلام کرد
قطع برق تعدادی از مناطق تهران؛ دلیل مشخص شد
آمریکایی‌ها به تحقق اهداف ترامپ در جنگ با ایران تردید دارند
جنبش امل بر حفظ وحدت ملی لبنان تأکید کرد
فولاد خوزستان استارت لیگ برتر را از تهران زد
متن کامل توافقنامه سازشکارانه دولت لبنان با رژیم اسرائیل
رئیس فیفا: دیدار ایران و مصر همه جذابیت‌های فوتبال را داشت
دادگستری تهران درباره پرونده «مولی‌الموحدین» توضیح داد
نقض دوباره آتش‌بس؛ رژیم صهیونیستی جنوب لبنان را هدف قرار داد
اعلام آمادگی ایران برای کمک به زلزله‌زدگان ونزوئلا
هند به دنبال افزایش واردات نفت و گاز از ایران
چند گزینه برای محل تدفین رهبر شهید در دست بررسی است
بانک مرکزی: تخصیص ارز به بخش صنعت دوباره افزایش یافت
کادر فنی تیم ملی هندبال با حضور نناد کلاییچ تکمیل شد
عضو دفتر سیاسی انصارالله: توافق بیروت و تل‌آویو علیه مقاومت است
رئیس سازمان بازرسی: 214 گلوگاه فساد شناسایی شده است
هشدار پلیس: 44 درصد جان‌باختگان تصادفات تهران موتورسوار هستند
روایت سفیر روسیه از احداث نیروگاه هسته‌ای جدید «هرمز»
سخنگوی دولت: توسعه تجارت با همسایگان از مرزهای کارآمد آغاز می‌شود
اردوغان: صهیونیسم بر نسل‌کشی، اشغالگری و توسعه‌طلبی استوار است
اسموتریچ: شهرک‌سازی در غزه، کرانه باختری و جنوب لبنان گسترش می‌یابد
استقرار بیمارستان صحرایی برای مراسم وداع رهبر شهید در مصلای تهران
اسکوچیچ سرمربی پرسپولیس شد
زلزله 6 ریشتری هندوکش افغانستان را لرزاند
عراقچی: ایران بزرگ‌ترین قربانی سلاح‌های شیمیایی است
فرصت ویرایش حوزه آزمون دستیاری پزشکی از 7 تیر آغاز می‌شود
آموزش‌وپرورش تهران هزار مدرسه را برای اسکان زائران آماده کرد
ادعای الحدث درباره برگزاری مذاکرات ایران و آمریکا در دوحه