نورنیوز، گروه بین الملل ـ مرتضی خوانساری: سیاست های کلان خارجی و امنیتی ترامپ با تردید زیاد حتی از سوی دست اندرکاران کاخ سفید و اعضای کنگره روبرو است. از آغاز کار ترامپ بطور میانگین هر ماه یک نفر از کارکنان بخش اداری و سیاستگذاری از کاخ سفید اخراج و برخی از آنها حتی محاکمه هم شده اند. آخرین نفر اخراجی هم خانم سارار سندرز سخنگوی کاخ سفید بود.
آشفتگی در امور امنیتی بیش از سایر بخش های در دولت ترامپ به چشم می خورد، بطوریکه بعد از اخراج فلین، مک مستر و ماتیس حالا جان بولتن از نگاه ها دور شده است. از دیگر سو پرسش های مکرر نمایندگان از اعضای دولت ترامپ؛ بر سرگردانی بیشتر کاخ سفید و شورای امنیت ملی ایالات متحده افزوده است.
وقایع اخیر در فجیره و دریای عمان؛ در حمله به کشتی های نفتی و تجاری؛ که راهبرد امنیتی آمریکا را با چالش جدی مواجه نموده؛ اثبات ناکارآمدی مشاورین امنیت ملی است که قربانی دیگر آن می تواند جان بولتون آنها باشد.
ترامپ در آستانه ورود به انتخابات 2020 فاقد دولت مقتدر و منسجم است و میراث بجا مانده اش می بایست با وعده های انتخاباتی او در مورد انحلال ناتو، ساخت دیوار مکزیک، برجام و خروج از جنگ های پرهزینه مورد ارزیابی قرار گیرد.
ناتو :
ترامپ در کارزا انتخاباتی ناتو را پیمانی منسوخ شده و نا کارآمد قلمداد می کرد. اما فقط چند ماه بعد از ورود به کاخ سفید تسلیم ناتو شد و ماده 5 آنرا رسما قبول کرد و در نشست رهبران ناتو در بروکسل ( 2017) پذیرفت که با توجه به تشدید فزاینده بحران ها دو مرکز جدید فرماندهی ناتو در آلمان و آمریکا تحت عنوان ستاد فرماندهی جدید برای مقابله جدیدی تر با چالش های پیش رو در مدیترانه و اقیانوس اطلس ساخته شود. مرکز فرماندهی جدید ناتو در آمریکا به ریاست ترامپ؛ وظیفه فرماندهی جهت هماهنگ کردن و پیشبرد مأموریتهای هوایی و دریایی در آبهای اقیانوس اطلس و جهان را بعهده گرفت.
ترامپ؛ مهاجرین
تا کنون میلیون ها نفر از مدافعان حقوق شهروندان در شهرهای مختلف آمریکا در اعتراض به طرح ترامپ برای سختتر شدن قانون مهاجرت به خیابانها آمدند و علیه دولت با شعارهای \"همه مردم آمریکا مهاجرند\"، \" دیوار کشی مغایرآزادی \" ، \" مهاجرین جنایتکار نیستند\" به تظاهرات پرداختند.
ترامپ تنها رئیس جمهور آمریکا است که مهاجرت را جرم محسوب کرد و فرمان جدا سازی مادران از کودکان، و دستور نگهداری مادران در زندان و کودکان در قفس را صادر کرده است. حتی مردم آمریکا و سازمان ملل تصمیم غیرانسانی ترامپ را بیرحمانه قلمداد کرده اند.
ساخت دیوار مرزی با مکزیک
ساخت دیوار هم با 33 میلیارد دلار هزینه؛ ساخته نشده فروریخته است. از چند ماه آینده که ترامپ وارد کارزار جدید انتخابات 2020 می شود فرصتی برای ساخت آن با توجه به مخالفت دموکرات ها برای تامین هزینه های مربوطه پیدا نخواهد کرد.
برجام :
خروج ترامپ از برجام نه تنها مشکل هسته ای با ایران را حل نکرد، بلکه به یکی از پیچیده ترین مشکلاتی دامن زد؛ که دولت آمریکا را نزد مردم جهان و افکار بین الملل تا حد چوپان دروغگو بی اعتبار ساخت. تیم ترامپ می پنداشت که با خروج از برجام؛ ایران نیز از آن خارج و در کمند شورای امنیت گرفتار؛ و آمریکا با آسودگی نظاره گر تحولات بعدی می گردد. در مورد برجام دیدگاه و مواضع اتحادیه اروپا، روسیه و چین به ایران نزدیک است و خریداران عمده نفت ایران و کشورهای طرف تجاری با کشورمان منتقد رفتارهای غیر متعارف آمریکا هستند.
آمریکا و جمهوری اسلامی ایران
ترامپ در باتلاقی که مشاوران امنیتی اش؛ بویژه جان بولتون با اشتباه محاسبات در مورد ایران ایجادکرد، دست و پا می زند. بولتن قصد داشت در چهلمین سال انقلاب در تهران جشن پیروزی برگزار کند؛ غافل از اینکه نمی دانست اعتبار و هیمنه نظامی آمریکا اگر در مقابل مردم و آمادگی نظامی ایران قرار گیرد؛ با چالشی جدی مواجه می گردد.
مشاوران نظامی و امنیتی ترامپ در فرآیند رویارویی با ایران تا آنجا در خطاهای های خود جلو رفتند که چاره ای نداشتند که برای لاپوشانی بن بست راهبرد نظامی و جبران ناکامی برای لشکر کشی بی سابقه به خلیج فارس برای مقابله با ایران؛ \"استراتژی بازدارندگی\" را جایگزین \"اعلام جنگ\" کنند.
راهبرد بازدارنگی نیز برای مهار ایران کفایت نکرد. پلان بعدی آمریکا انتشار سندی از کشتی های مورد اصابت قرار گرفته بود؛ که بیشتر به تصویر سونوگرافی شباهت داشت و موجب تمسخر گردید.
اقدامات سیاسی آمریکا در جلسه غیرعلنی شورای امنیت که به اصرار آمریکا درباره انفجار در نفتکشها تشکیل گردید، بی نتیجه پایان ماند. گوترش دبیر کل سازمان ملل ضمن محکومیت حمله به کشتی های غیر نظامی تاکید کرد که شواهد مرتبط با این حملات باید به طور مستقل بررسی شوند و نمیتواند به سادگی دستور تشکیل کمیته تحقیق قرار گیرد.
روسیه هم به سرعت واکنش نشان داد و از کشورها خواست تا در نتیجهگیری درباره این حملات، شتاب به خرج ندهند.
جنگ روانی آمریکا علیه ایران در میان کشورهای جهان هم رنگ باخت. حتی متحدین راهبردی اروپایی آمریکا عملا در قبابل سیاست های ماجراجویانه آمریکا موضعگیری داشتند و گفته ها و ادعاهای آمریکا را قابل اطمینان ندانستند. تنها یک ورشکسته سیاسی پشت آمریکا پنهان شد. انگلیس که حدود 4 سال است با سقوط دو دولت در موضوع برگزیت در بی ثباتی کامل سیاسی بسر می برد؛ خود را زیر سایه آمریکا قرار داد تا \"پالاندوزها\" را \"بخیه زن\" کند.
همه طرح های مشاوران نظامی و امنیتی ترامپ در آبهای پرتلاطم تدارک دیده شده در خلیج فارس برای نیروهای آمریکایی؛ نقش بر آب گردید و دست اندرکاران شورای امنیت ملی ایالات متحده مجبور شدند به واگرایی سیاسی و امنیتی و بی ثمری استراتژی بازدارندگی نظامی خود در منطقه اقرار کردند.
آمریکا در پلان سوم راهبرد امنیتی؛ از جنگ و بازدارندگی دست کشید و استراتژی جدید خود را تحت عنوان \"حمله به نفتکش ها مشکلی جهانی\" ارائه و تاکیدکرد که اراده آمریکا مبتنی بر رسیدن به \"اجماع جهانی علیه ایران\" برای آزادی کشتیرانی است. تیم امنیتی ترامپ میلیاردها دلار هزینه های قشون کشی و بازدارنگی در قالب ناو های هواپیما بر و B-52 را نقش بر آب کرد.
عقب نشینی آمریکا و بکار گیری واژه \"اجماع جهانی علیه ایران\"؛ تبریکی است به وسعت جهان به مردم و نیروهای مسلح ایران که با هوشیاری تمام؛ اعتراف به شکست استراتژی نظامی و امنیتی آمریکا را از زیر زبان آنها بیرون کشیدند.
نورنیوز