×
اجتماعی
شناسه خبر : 320497
تاریخ انتشار : جمعه 1405/03/08 ساعت 08:52
خبر مهم هواشناسی از پاییز 1405؛ بارش‌ها در راه است

خبر مهم هواشناسی از پاییز 1405؛ بارش‌ها در راه است

رئیس مرکز ملی اقلیم و مدیریت بحران سازمان هواشناسی با اشاره به تقویت ال‌نینو و برخی شاخص‌های اقلیمی اعلام کرد احتمال وقوع پاییزی پربارش در ایران وجود دارد، اما تأکید کرد این پیش‌بینی قطعی نیست و برای ارزیابی دقیق‌تر باید تا نزدیک‌تر شدن به فصل پاییز منتظر ماند.

نورنیوز-گروه اجتماعی: احد وظیفه یادآور شد: در برخی سال‌ها با وجود حاکمیت شاخص ال‌نینو (فاز گرم اقیانوس آرام)، خشکسالی در ایران داشتیم.

او افزود: پیش‌بینی‌های علمی و مطابق با روش‌های متداول در هواشناسی بر اساس وضعیت شاخص‌های دور پیوندی صورت می‌گیرد. یکی از مهمترین المان‌ها بررسی وضعیت شاخص‌های دورپیوندی مثل «اِنسو»، شاخص دو قطبی اقیانوس هند (IOD) یا نوسان اطلس شمالی (NAO) است. هر کدام از این شاخصه‌ها بر وضعیت منطقه‌ای یا جهانی تاثیر می‌گذارند.

وظیفه با بیان اینکه این شاخص‌ها در اقلیم ایران نیز موثر هستند، گفت: شاخص نائو مسیر گذر چرخندها یا سامانه‌های بارشی را از روی اقیانوس اطلس تعیین می‌کند. مسیر این چرخندها بخش‌های مختلف اروپا و بعد مدیترانه را تحت تاثیر قرار می‌دهند. برای ما خیلی مهم است که این سامانه‌ها وارد شرق مدیترانه شوند و در ادامه از منطقه خاورمیانه و روی ایران عبور کنند.

رییس مرکز ملی اقلیم و مدیریت بحران سازمان هواشناسی افزود: سامانه‌هایی که از مناطق میانی تا جنوبی مدیترانه گذر می‌کنند، برای کشور ما بهتر هستن اما اگر این چرخندها از بخش‌های شمالی گذر کنند معمولا وارد شرق مدیترانه نمی‌شوند و کمتر ایران را تحت تاثیر قرار می‌دهند بنابراین شاخصی مثل نائو بر اقلیم ایران موثر است.

وی با اشاره به شاخص MJO گفت: این شاخص شرایط انتقال رطوبت از شمال شرق آفریقا و اقیانوس هند را به سمت عربستان، دریای سرخ و بعد به سمت ایران تعیین می‌کند. فازهای این شاخص برای ایران مهم است. وقتی که شرایط همرفتی در  غرب اقیانوس هند فراهم است، برای وضعیت آب و هوایی ایران مناسب‌تر است.

رییس مرکز ملی اقلیم و مدیریت بحران سازمان هواشناسی تاکید کرد: اغلب این شاخص‌ها از پنج شش ماه قبل قابل پیش بینی نیستند و از کمتر از یک ماه یا یک تا دو ماه قابل پیش‌بینی هستند. یکی دو شاخص فقط در بازه زمانی بلندمدت قابل پیش‌بینی هستند. یکی از آن‌ها فاز گرم و سرد اقیانوس آرام (ال‌نینو - لانینا) است و دیگری نوسان شبه دوسالانه (QBO) است. این شاخص تقریبا از یک سال قبل قابل پیش بینی است.

وی ادامه داد: فاز گرم و سرد اقیانوس آرام به‌سرعت به سمت فاز گرم یا ال‌نینو در حال حرکت است و انتظار داریم که طی ماه‌های دی و بهمن امسال به حداکثر خودش برسد و گرمترین حالت آب اقیانوس آرام در پهنه میانی تا شرق اقیانوس اتفاق بیفتد. بر اساس آمارهای موجود در سال‌های حاکمیت ال‌نینو معمولاً بارش‌های ایران گرایش به بیش از نرمال دارند و در سال‌هایی که لانینا رخ می‌دهد، بارش‌ها در ایران و برخی مناطق دیگر گرایش به کمتر از نرمال دارد یا خشکسالی حاکم می‌شود.

وظیفه تاکید کرد: تنها بر اساس شاخص‌های «ال‌نینو - لانینا» و «کیو بیو» می‌توان پاییز خوبی را برای ایران پیش‌بینی کرد ولی این پیش‌بینی قطعیت ندارد چون در برخی سال‌ها با وجود حاکمیت ال‌نینو، خشکسالی در ایران داشتیم بنابراین این شاخص به‌تنهایی نباید معیار تصمیم‌گیری قرار بگیرد و باید صبر کنیم تا بازه‌های زمانی نزدیک‌تری به پاییز فرا برسد و وضعیت سایر دورپیوندهای اقلیمی هم مشخص‌تر شود. در این شرایط می‌توانیم اظهار نظر درست‌تری درباره وضعیت بارش‌های پاییزی انجام دهیم.


ایسنا
نظرات

آخرین اخبار
هشدار تهران درباره پیامدهای جنگ لبنان
اظهارات جنجالی تل‌آویو درباره دمشق
هافبک تیم ملی هلند ضربه مغزی شد
حزب الله: دشمن اسرائیلی هیچگاه به توافقی پایبند نبوده است
مذاکره در سایه بحران؛ جنگ جایگزین دیپلماسی می شود؟
برنامه مسابقات روز نهم دور گروهی جام جهانی 2026
قواعد جدید عبور کشتی ها از تنگه هرمز اعلام شد
لغو سفر وزیر خارجه ایتالیا به در پی اظهارات جنجالی ترامپ
لفاظی های نتانیاهو پس از درگیری جنوب لبنان
برنامه جدید موکب‌های اربعین در مرزها اعلام شد
پایان رقابت‌های جودو نابینایان کشور با صدرنشینی تیم تهران
واکنش تند پکن به برنامه‌های رژیم صهیونیستی در غزه
خبر شوکه کننده برای ستاره مراکش در جام جهانی
محدودیت بی‌سابقه در فضای مجازی امارات
تردید ژاپن برای اعزام نیروهای دفاعی به تنگه هرمز
خبر بد برای پایتخت نشینان؛ موج شدید گرما دراه است
دستور ابوظبی برای بارگیری نفت از بنادر خلیج فارس
پیام تند پاریس به واشنگتن درباره اسرائیل چه بود؟
ترافیک پرحجم در راه‌های مازندران/ جاده چالوس از ساعت 16 یک‌طرفه می‌شود
پشت پرده سفر احتمالی نتانیاهو به واشنگتن
طرح ملی تعویض کولرهای قدیمی کلید خورد
بورس تاریخ‌ساز شد؛ صعود پرشتاب شاخص تا قله 5.1 میلیونی
چه رازی پشت جهش ترکیه و صعود ایران در دیپلماسی نهفته است؟
کدام سریال کره ای با انتخاب تماشاگران روی آنتن رفت؟
حقیقت ماجرای بیماری هدیه تهرانی چه بود؟
قیمت بنزین در آمریکا کاهش یافت
هشدار قوه قضاییه به عوامل مرتبط با دشمن
حسن یزدانی مُهر آخر را زد؛ ترکیب جهانی کشتی آزاد کامل شد
پزشکیان: دولت باید قبل از مردم، صرفه‌جویی را از خودش آغاز کند
شهباز شریف: در مراسم تشییع آیت‌الله خامنه‌ای شرکت می‌کنم
جزئیات تصادف مرگبار صبحگاهی با 10 کشته و زخمی
بامداد جمعه در جنوب لبنان چه گذشت؟از کمین مرگبار مقاومت تا حمله به 80 هدف در جنوب لبنان
ریزش قیمت نفت در بازار جهانی
سپاه پاسداران: در صورت تکرار زیاده‌خواهی دشمن، پاسخ قاطع خواهیم داد
قیمت بیت‌کوین و سایر رمزارزها امروز جمعه 29 خرداد
استقبال غافلگیرکننده از پخش بازی فوتبال ایران در سینما
افزایش بی‌سابقه هزینه واردات انرژی در هند
نور ویدئو | توافق ایران و آمریکا ؛ آتش بس بحران یا آغاز نبردی تازه ؟
حسن یزدانی برنده جنگ گلادیاتورها؛ کاپیتان راهی جهانی شد
امیرمحمد یزدانی و فیروزپور مسافر مسابقات جهانی شد
پیش‌بینی قیمت خودرو در تیر 1405؛ زمان خرید فرا رسیده یا باید صبر کرد؟
چرا معاون رئیس‌جمهور آمریکا در آخرین لحظه راهی سوئیس نشد؟
تصمیم شوکه‌کننده دولت هند؛ چرا تلگرام فیلتر شد؟
احتمال بازنگری بن خواربار، حق تاهل و حق مسکن کارگران
آینده توافق و سئوال مهمی که آمریکا باید به آن پاسخ بدهد
قدرت ایران در مقابله با اسرائیل نباید دست‌کم گرفته شود
واکنش رهبر اکثریت سنا به توافق ایران
گزارش جدید از منابع آلودگی هوای تهران منتشر شد
جزئیات شهادت مأمور انتظامی در خاش
چند احتمال درباره دلایل لغو مذاکرات سوئیس