×
سیاسی
شناسه خبر : 320135
تاریخ انتشار : چهارشنبه 1405/03/06 ساعت 08:47
نه سیگنال ترس فرستادیم، نه سیگنال تجاوز

نورنیوز از راهبرد دوگانه ایران در مواجهه با کشورهای منطقه گزارش می‌دهد

نه سیگنال ترس فرستادیم، نه سیگنال تجاوز

ایران در جنگ چهل روزه، از یک سو نشان داد که توان و اراده پاسخ‌گویی دارد و از سوی دیگر تأکید کرد که راه کاهش تنش، مشارکت منطقه‌ای و کنار گذاشتن الگوی امنیت وارداتی است. این ترکیب، همان چیزی است که می‌توان آن را سیاست «نه سیگنال ترس، نه سیگنال تجاوز» نامید.

نورنیوز- گروه سیاسی: یکی از مهم‌ترین و شاید کمتر فهمیده‌شده‌ترین ابعاد رفتار ایران در جنگ اخیر با آمریکا، نحوه مدیریت «پیام راهبردی» بود. در جنگ‌ها، آنچه سرنوشت معادلات را تعیین می‌کند، نوع سیگنالی است که بازیگران به دشمن، متحدان و محیط منطقه‌ای ارسال می‌کنند. ایران در این بحران تلاش کرد دو پیام ظاهراً متضاد اما در واقع مکمل را همزمان مخابره کند: نخست، اینکه از گسترش میدان تقابل و درگیری هراسی ندارد و بلکه به این توسعه جغرافیایی جنگ عمل می‌کند؛ و دوم، اینکه به دنبال ناامن‌سازی دائمی منطقه نیست و عمیقا به همکاری منطقه‌ای باور دارد. این دوگانه، هسته اصلی راهبرد ایران در منطقه‌ای کردن جنگ بود.

سیگنال «ترس» ندادیم

وقتی ایران اعلام کرد جنگ را منطقه‌ای می‌کند و هر کشوری که در عملیات علیه ایران مشارکت کند، خود را در معرض پاسخ ایران قرار داده است، در واقع یک قاعده بازدارندگی جدید تعریف کرد. معنای این پیام آن بود که دیگر نمی‌توان جنگ علیه ایران را به یک عملیات محدود و کم‌هزینه تبدیل کرد؛ یعنی کشورهای منطقه نمی‌توانند همزمان از مزایای مشارکت در ائتلاف ضدایرانی بهره‌مند شوند و در عین حال از هزینه‌های آن مصون بمانند.

در گذشته، بسیاری از بازیگران منطقه‌ای تصور می‌کردند تقابل آمریکا یا اسرائیل با ایران، جنگی «دور از خانه» برای کشورهای منطقه است؛ جنگی که آنها صرفاً تسهیل‌کننده آن هستند، نه بخشی از میدان نبرد. اما ایران با حملات مستقیم و با گسترش دایره پاسخ، این تصور را تغییر داد. این دقیقاً همان نقطه‌ای بود که سیاست منطقه‌ای کردن جنگ معنا پیدا کرد: انتقال هزینه از مرکز درگیری به کل شبکه مشارکت‌کنندگان.

این راهبرد، فقط یک اقدام نظامی نبود؛ بلکه یک عملیات روانی ـ ژئوپلیتیکی نیز محسوب می‌شد. ایران می‌خواست این گزاره را در ذهن کشورهای منطقه تثبیت کند که امنیت خلیج فارس، امنیتی تفکیک‌پذیر نیست. اگر ایران ناامن شود، هیچ بازیگری در منطقه احساس امنیت پایدار نخواهد داشت. این منطق، در عمل نوعی «وابستگی امنیتی متقابل اجباری» ایجاد می‌کرد.

در همین چارچوب، موضوع تنگه هرمز اهمیت پیدا می‌کند. ایران سال‌هاست که بر موقعیت ژئوپلیتیکی خود در این گذرگاه استراتژیک تأکید می‌کند، اما در بحران اخیر، این مسئله صرفاً در حد یک تهدید لفظی باقی نماند؛ بلکه به بخشی از نمایش اراده سیاسی و حاکمیتی ایران تبدیل شد. پیام روشن بود: ایران هنوز ظرفیت اثرگذاری بر شریان انرژی جهان را دارد و می‌تواند هزینه‌های هر درگیری را جهانی کند.

سیگنال «تجاوز» ندادیم

اما نکته مهم‌تر آن است که ایران همزمان تلاش کرد این رفتار تهاجمی را با یک پیام سیاسی نرم‌تر متوازن کند؛ یعنی طرح دوباره ایده امنیت جمعی منطقه‌ای. این بخش از راهبرد ایران کمتر دیده شد، اما شاید از نظر دیپلماتیک مهم‌تر بود. تهران در واقع می‌کوشید به کشورهای منطقه بگوید: «اگر علیه ما وارد ائتلاف شوید، هزینه خواهید داد؛ اما اگر منطق همکاری منطقه‌ای را بپذیرید، ایران تهدیدی علیه شما نیست.»

اینجا دقیقاً با نوعی بازی پیچیده سیگنال‌دهی روبه‌رو هستیم. در ادبیات روابط بین‌الملل، دولت‌ها معمولاً میان دو خطر گرفتار می‌شوند: یا بیش از حد نرم ظاهر می‌شوند و سیگنال ضعف و ترس می‌فرستند، یا آن‌قدر تهاجمی عمل می‌کنند که سیگنال تجاوز و تهدید می‌فرستند و دیگران را به سمت ائتلاف‌سازی ضد خود سوق می‌دهند. هنر راهبردی، ایجاد تعادل میان بازدارندگی و اطمینان‌بخشی است. ایران در این بحران توانست چنین تعادلی را بسازد.

ایران نمی‌خواست سیگنال ترس ارسال کند؛ زیرا در منطقه خاورمیانه، ترس اغلب به‌عنوان دعوت به فشار بیشتر تفسیر می‌شود. در این محیط ژئوپلیتیکی، بازیگری که ضعیف یا مردد به نظر برسد، نه‌تنها امنیت بیشتری پیدا نمی‌کند، بلکه با فشارهای گسترده‌تری روبه‌رو می‌شود. بنابراین تهران تلاش کرد نشان دهد که در صورت تهدید، آماده گسترش میدان درگیری است و در استفاده از اهرم‌های ژئوپلیتیکی خود تردید ندارد.

اما همزمان ایران نمی‌خواست به‌عنوان یک قدرت توسعه‌طلب و غیرقابل مهار نیز دیده شود. به همین دلیل، ایده امنیت جمعی و همکاری منطقه‌ای را برجسته کرد تا این پیام منتقل شود که هدف، سلطه بر منطقه نیست؛ بلکه جلوگیری از تبدیل منطقه به سکوی دائمی عملیات علیه ایران است. این همان نقطه ظریف و پیچیده‌ای است که بسیاری از تحلیل‌ها از فهم آن بازمی‌مانند. ایران در این بحران صرفاً به دنبال نمایش قدرت نظامی نبود؛ بلکه در حال بازتعریف قواعد ادراک امنیتی در منطقه بود. تهران می‌خواست این معادله را تثبیت کند که امنیت منطقه یا باید «مشترک» باشد یا اساساً وجود نخواهد داشت.

در واقع، ایران کوشید میان «بازدارندگی سخت» و «دعوت به همکاری» پیوند برقرار کند. از یک سو نشان داد که توان و اراده پاسخ‌گویی دارد و از سوی دیگر تأکید کرد که راه کاهش تنش، مشارکت منطقه‌ای و کنار گذاشتن الگوی امنیت وارداتی است. این ترکیب، همان چیزی است که می‌توان آن را سیاست «نه سیگنال ترس، نه سیگنال تجاوز» نامید.

البته موفقیت نهایی چنین راهبردی، وابسته به رفتار آینده بازیگران منطقه‌ای و قدرت‌های فرامنطقه‌ای است. اگر کشورهای منطقه همچنان امنیت خود را صرفاً در ائتلاف با قدرت‌های خارجی تعریف کنند، احتمال بازتولید بحران بالا خواهد ماند. اما اگر این درک شکل بگیرد که هرگونه جنگ علیه ایران، کل منطقه را بی‌ثبات می‌کند، آنگاه شاید ایده امنیت جمعی از سطح شعار به سطح ضرورت ژئوپلیتیکی ارتقا یابد.

  شاید مهم‌ترین دستاورد راهبرد اخیر ایران، نه در میدان نظامی، بلکه در تغییر محاسبات ذهنی منطقه بود. ایران تلاش کرد این واقعیت را به همسایگان خود نشان دهد که دوران «جنگ کم‌هزینه علیه ایران» به پایان رسیده است؛ اما همزمان این در را نیز باز گذاشت که منطقه می‌تواند به‌جای تقابل، مسیر همکاری و امنیت مشترک را انتخاب کند.


نورنیوز
اخبار مرتبط
نظرات

آخرین اخبار
ورود سوریه و روسیه به مرحله جدید همکاری؛ از سرگیری پروازهای دمشق-مسکو
هشدار دیوان محاسبات درباره پول نفت؛ پرونده 141 بدهکار به دادسرا می‌رود
اقدام عجیب و گستاخانه سنتکام + عکس
کارشکنی قطر مانع بازگشت خلبانان ایرانی شده است
بیانیه مهم ستاد کل نیروهای مسلح: تا شکست کامل دشمن کوتاه نخواهیم آمد
عراق، آمریکا به دنبال پایان اشغال است یا آغاز گروگان گیری اقتصادی؟
برگزاری آزمون مجازی ممنوع؛ امتحانات تابستان 1405 دانشگاه‌ها حضوری
نحوه برگزاری امتحانات دروس تابستانی دانشگاه‌ها اعلام شد
عامل حمله مرگبار به ماموران در چهارراه گلزار کرج اعدام شد/جزئیات جنایت شهرام صادقی
جزئیات مراسم چهلم «آقای شهید ایران»؛ زمان و مکان بزرگداشت در سه شهر اعلام شد
چگونه افسردگی را به سادگی شکست دهیم؟
پشت پرده رکورد طلا؛ آیا بانک‌های مرکزی دیگر به قیمت‌ها اعتماد ندارند؟
قیمت گوشت قرمز امروز 25 مرداد 1405 + جدول قیمت گوشت گوسفندی و گوساله
قیمت دینار عراق امروز یکشنبه 25 مرداد چقدر شد؟
میدان، آمریکا را متوقف کرد؛ سنتکام حالا فرمانده عوض می‌کند
ثبت‌نام آزمون دکتری تخصصی علوم پزشکی 1405 آغاز شد
پخش زنده بازی‌های امروز یکشنبه 25 مرداد؛ ساعت بازی آرسنال، منچسترسیتی، رئال و بارسلونا
خطای شناختی و تحلیلی در تصمیم‌گیری
تشدید جنگ اقتصادی آمریکا علیه ایران
تأملی در نشست رئیس جمهور با احزاب
قیمت دلار توافقی امروز یکشنبه 25 مرداد؛ دلار به 155 هزار تومان رسید
غریب‌آبادی: تنگه هرمز ایرانی بوده، هست و خواهد بود
قیمت افغانی امروز یکشنبه 25 مرداد 1405/ افغانی گران شد + جدول
کارت ورود به جلسه کنکور 1405 از فردا منتشر می‌شود+ جزئیات آزمون سراسری
آخرین ایستگاه تصمیم‌های نادرست
آخرین خبر از نقل و انتقالات استقلال امروز یکشنبه 25 مرداد
قیمت خودروهای سایپا امروز 25 مرداد 1405/ شاهین اتوماتیک پلاس گران‌تر از 2.5 میلیارد
مدار دیپلماسی | هرمز و زمان دو اهرم ایران در مرحله جدید جنگ
پیش بینی قیمت طلای جهانی امروز یکشنبه 25 مرداد/ احتمال جهش قیمت طلا چقدر است؟
رکورد تاریخی گازوئیل؛ هرمز چگونه سوخت اقتصاد جهان را هدف گرفته است؟
قیمت خودرو امروز 25 مرداد 1405؛ بازار خودرو صعودی شد + جدول قیمت
جدول قطعی برق کرمانشاه امروز یکشنبه 25 مرداد ماه اعلام شد
قیمت محصولات ایران خودرو امروز یکشنبه 25 مرداد 1405/ گران‌ترین محصول ایران خودرو کدام است؟
جدول قیمت سکه پارسیان امروز یکشنبه 25 مرداد
کالابرگ امروز 25 مرداد شارژ شد | جزئیات زمان‌بندی جدید و مبلغ اعتبار
برنامه قطعی برق کرمان امروز یکشنبه 25 مرداد + لینک
قطعی برق تهران امروز یکشنبه 25 مرداد+ لینک
وضعیت آب و هوا امروز یکشنبه 25 مرداد 1405+ وضعیت استانها
نحوه فعالیت ادارات خوزستان فردا دوشنبه 26 مرداد اعلام شد
خدمات رایگان توانبخشی برای هشت گروه بیماری صعب العلاج
قیمت طلا امروز یکشنبه 25 مرداد + جدول قیمت طلا 18 عیار
هوش مصنوعی اولین نیروی انسانی را اخراج کرد!
اپل، علی بابا و هوش مصنوعی در پکن
تولید نانوجاذب ایرانی برای افزایش عمر نگهداری محصولات کشاورزی
راز 757 میلیون ساله مریخ فاش شد
برنامه منظم زندگی چه تأثیری بر افراد مبتلا به بی‌خوابی دارد؟
جزییات راهکار جدید وزارت بهداشت برای پیشگیری از اعتیاد
آلودگی هوا فقط نفس‌ها را تنگ نمی‌کند
ویسی: ذوب‌آهن را در بازی‌های بعد متفاوت خواهید دید
رهبر دموکرات‌های کنگره: جنگ جمهوریخواهان علیه ایران بس است