×
بین الملل
شناسه خبر : 319840
تاریخ انتشار : دوشنبه 1405/03/04 ساعت 17:51
گروکشی از مذاکرات با «پیمان ابراهیم»

نورنیوز از رؤیای بی‌تعبیر ترامپ گزارش می‌دهد

گروکشی از مذاکرات با «پیمان ابراهیم»

در شرایطی که نشانه‌هایی روشن از پیشرفت در دستیابی به یک تفاهم دیده می‌شود و فضای منطقه به سمت کاهش تنش نسبی حرکت کرده، ترامپ در یک توئیت، ناگهان از الحاق کشورهای منطقه – وحتی ایران! - به پیمان ابراهیم سخن می‌گوید تا عملاً «هزینه سیاسی توافق» را چند برابر ‌کند.

نورنیوز- گروه بین الملل: در میانه مذاکرات حساس و پیچیده میان ایران و آمریکا، توئیت اخیر دونالد ترامپ درباره ضرورت پیوستن کشورهای منطقه ــ و حتی ایران! ــ به «پیمان ابراهیم»، نشانه‌ای مهم و آشکار از تلاش واشنگتن برای تغییر ماهیت توافق احتمالی با تهران است. ترامپ در این اظهارات، عملاً پرونده ایران را به بخشی از پروژه بازطراحی ژئوپلیتیک خاورمیانه ارتقا می‌دهد؛ پروژه‌ای که هدف نهایی آن تثبیت نظم امنیتی مطلوب آمریکا و اسرائیل در منطقه است.
آنچه این توئیت را مهم می‌کند،نه فقط محتوای آن، بلکه زمان طرح آن است. در شرایطی که نشانه‌هایی روشن از پیشرفت در دستیابی به یک تفاهم دیده می‌شود و فضای منطقه به سمت کاهش تنش نسبی حرکت کرده، ترامپ ناگهان از الخاق کشورهای منطقه به پیمان ابراهیم سخن می‌گوید تا عملاً «هزینه سیاسی توافق» را چند برابر ‌کند. این دقیقاً همان نقطه‌ای است که می‌توان نیت واقعی او را درک کرد: بالا بردن سقف مطالبات آمریکا در لحظه‌ای که احتمال توافق افزایش یافته است.
پیمان ابراهیم از ابتدا صرفاً یک توافق دیپلماتیک میان چند دولت عربی و اسرائیل نبود. این پیمان در واقع ستون اصلی پروژه‌ای بود که دولت ترامپ در دوره نخست ریاست‌جمهوری خود برای شکل‌دهی به «خاورمیانه جدید» طراحی کرده بود؛ نظمی که در آن، اسرائیل به یک بازیگر عادی و رسمی در ساختار امنیتی و اقتصادی جهان عرب تبدیل شود و محور اصلی تهدید منطقه‌ای نیز از مسئله فلسطین به سمت ایران منتقل گردد. اکنون ترامپ تلاش می‌کند همان پروژه را با ابعاد گسترده‌تر احیا کند، اما این‌بار با یک تفاوت مهم: او می‌خواهد خود ایران نیز به نوعی درون این نظم تعریف شود.
البته ترامپ به خوبی می داند که جمهوری اسلامی ایران به پیمان ابراهیم نخواهد پیوست و حتی وارد فرآیند عادی‌سازی با اسرائیل هم نخواهد شد. چنین چیزی نه با ساختار فکری جمهوری اسلامی سازگار است، نه با فضای سیاسی داخلی ایران و نه با واقعیت‌های میدانی منطقه. بنابراین، مسئله اصلی احتمالاً خودِ پیوستن ایران نیست، بلکه استفاده از این مطالبه حداکثری برای اهداف دیگر است.
نخستین هدف ترامپ را باید در حوزه چانه‌زنی دیپلماتیک فهم کرد. او مانند بسیاری از مذاکرات اقتصادی و تجاری‌اش، با طرح مطالبات بزرگ و گاه غیرواقعی، تلاش می‌کند فضای مذاکره را به نفع خود تنظیم کند. در واقع او می‌کوشد «سقف مذاکرات» را بالا ببرد تا حتی اگر در نهایت امتیاز کمتری بگیرد، باز هم دستاوردی مهم به نظر برسد. وقتی از پیوستن کشورهای منطقه به پیمان ابراهیم سخن گفته می‌شود، هر نوع توافق با ایران، هر میزان کاهش تنش با کشورهای عربی، یا حتی هر نوع سازوکار امنیتی مشترک در خلیج فارس، می‌تواند برای آمریکا یک موفقیت قابل عرضه تلقی شود.
هدف دوم ترامپ، مدیریت فشار اسرائیل و جریان‌های تندرو در واشنگتن است. هرگونه توافق با ایران، به‌ویژه اگر شامل کاهش تحریم‌ها باشد، با مخالفت شدید بخشی از جمهوری‌خواهان، لابی‌های نزدیک به اسرائیل و جریان‌های نومحافظه‌کار مواجه خواهد شد. ترامپ با گره زدن توافق ایران به پیمان ابراهیم، در واقع می‌کوشد به این جریان‌ها اطمینان دهد که توافق احتمالی نه‌تنها تهدیدی برای اسرائیل نیست، بلکه می‌تواند در خدمت تثبیت موقعیت ژئوپلیتیک اسرائیل نیز قرار گیرد. به بیان دیگر، او تلاش می‌کند توافق با ایران را نه به‌عنوان «امتیاز دادن به تهران»، بلکه به‌عنوان بخشی از پروژه بزرگ امنیتی آمریکا و اسرائیل در منطقه معرفی کند.
هدف سوم، تثبیت رهبری آمریکا بر نظم منطقه‌ای است. واقعیت این است که خاورمیانه طی سال‌های اخیر وارد مرحله‌ای از بازآرایی شده است. نزدیکی ایران و عربستان با میانجی‌گری چین، افزایش نقش روسیه در معادلات منطقه، جنگ غزه و بحران مشروعیت سیاست‌های اسرائیل، همگی نشانه‌هایی از تضعیف انحصار سنتی آمریکا در مدیریت منطقه‌اند. ترامپ می‌خواهد نشان دهد که همچنان این واشنگتن است که می‌تواند «معمار توافق بزرگ» باشد؛ توافقی که نه فقط میان ایران و آمریکا، بلکه میان مجموعه‌ای از بازیگران منطقه‌ای شکل می‌گیرد.

از همین منظر، سخنان او را باید تلاشی برای مصادره سیاسی «صلح منطقه‌ای» دانست. ترامپ به‌خوبی می‌داند که اگر بتواند همزمان پرونده ایران، روابط عربی ـ اسرائیلی و امنیت منطقه را در یک بسته بزرگ قرار دهد، خود را به‌عنوان رئیس‌جمهوری معرفی خواهد کرد که توانسته پیچیده‌ترین بحران خاورمیانه را مدیریت کند. این برای او، هم یک دستاورد تاریخی است و هم یک سرمایه انتخاباتی و شخصی.
با این حال، همین راهبرد می‌تواند به بزرگ‌ترین مانع توافق نیز تبدیل شود. تجربه مذاکرات ایران و آمریکا نشان داده هر زمان دامنه مذاکرات از مسائل فنی و محدود فراتر رفته و وارد موضوعات هویتی، ایدئولوژیک و ژئوپلیتیک کلان شده، احتمال شکست افزایش یافته است. اگر توافق احتمالی صرفاً بر موضوعات هسته‌ای، تحریم‌ها و برخی ملاحظات امنیتی متمرکز بماند، امکان پیشرفت وجود دارد؛ اما اگر آمریکا بخواهد آن را به پروژه‌ای برای بازتعریف هویت سیاسی و منطقه‌ای ایران تبدیل کند، مسیر توافق به‌شدت دشوار خواهد شد.
  توئیت ترامپ را باید بیش از آنکه نشانه یک طرح عملیاتی فوری دانست، بخشی از استراتژی فشار، چانه‌زنی و مهندسی نظم منطقه‌ای تلقی کرد. او می‌خواهد از فرصت مذاکرات با ایران برای بازسازی پروژه‌ای استفاده کند که در دوره نخست ریاست‌جمهوری‌اش آغاز شده بود: ایجاد خاورمیانه‌ای که در آن اسرائیل نه یک بازیگر مناقشه‌برانگیز، بلکه محور رسمی نظم امنیتی منطقه باشد. اما پرسش اصلی این است که آیا منطقه، به‌ویژه ایران، حاضر است چنین هزینه‌ای را بپردازد یا نه؛ و دقیقاً همین‌جاست که پیچیدگی واقعی مذاکرات آینده آغاز می‌شود.
چیزی که از تجربیات تاریخی برمی‌آید این است که ایران در صحنه دیپلماسی و داد و ستد مذاکرات، با دقت و وسواسی بی‌پایان در مقابل زیاده‎خواهی‌های آمریکا ایستادگی می‌کند. رؤیای دستیابی به یک پیمان فراگیر صلح با اسراییل، با وجود ایران، رؤیایی تعبیرناشدنی است. ترامپ هم این را می‌داند اما با طرح این موضوع در گرماگرم مذاکرات، می‌کوشد ناکامی‌های راهبردی خود در خلال جنگ 40 روزه را توجیه نموده و برای آمریکا و اسراییل دستاوردسازی کند.
 


نظرات

آخرین اخبار
هشدار قرمز مسکو به ناتو و اتباع خارجی
افشای دروغ‌های نتانیاهو توسط لیبرمن
نوراینفو | راه و رسم زندگی در کلام امام حسین (ع)
عبور 32 کشتی از تنگه هرمز با هماهنگی نیروی دریایی سپاه
درخواست شفاف‌سازی بارزانی از آمریکا؛ سلاح‌های ارسالی کجاست؟
گروکشی از مذاکرات با «پیمان ابراهیم»
کاهش سرانه مصرف گوشت قرمز؛ هر ایرانی سالانه 8 تا 10 کیلوگرم
جزئیات سفر قالیباف و عراقچی به دوحه؛ از توافق احتمالی تا پرونده تنگه هرمز
افزایش کالابرگ بدون مهار گرانی بی‌فایده است
بازسازی فوری تأسیسات نفتی؛ بنزین گران نخواهد شد
ادعای ترامپ: مذاکرات با ایران به خوبی پیش می‌رود
جایگاه ویژه لبنان در میز مذاکرات ایران و آمریکا از زبان عضو حزب‌الله
تلاش عمان و قطر برای ازسرگیری کشتیرانی در قلب خلیج فارس
معمای امنیت خلیج فارس و معادله بازدارندگی جمهوری اسلامی ایران
قیمت سکه پارسیان امروز دوشنبه 4 خرداد 1405+ جدول
اعمال شرط معدل در جذب دانشجو معلمان
اعتراف محافل صهیونیستی به چالش جدی ارتش اسرائیل
هشدار سیلاب در شمال‌غرب کشور/ سه استان در وضعیت آماده‌باش
رشد چشمگیر بورس تهران؛ جهش 83 هزار واحدی شاخص کل
رایزنی پوتین و پادشاه بحرین درباره ایران و تحولات خاورمیانه
پیکر سرکنسول آذربایجان در تبریز به کشورش منتقل شد
حضور حداکثری نمایندگان در انتخابات هیات رئیسه/ بالاترین تعداد آرای قالیباف در 7 سال گذشته
عارف: با بستن اینترنت مسیر فناوری‌ را از دست می دهیم
موج اخراج شیعیان از امارات به پاکستانی ها هم رسید
شهرداری با GPS به جنگ موشهای پایتخت می‌رود
هر دو مسیر تونل توحید امشب مسدود است
ترامپ به منتقدان توافق با ایران حمله کرد
جزئیات تفاهم احتمالی ایران وآمریکا؛ پایان محاصره و توقف جنگ در دستور کار
برقراری اینترنت بین الملل در انتظار تأیید رئیس‌جمهور
نگرانی اسرائیل از تفاهم ایران و آمریکا در مذاکرات
چرا قیمت فرش ماشینی افزایش یافت؟
لاپید : «صهیونیسم» قربانی سیاست‌های افراطی شد
راهکارهای وزارت کار برای مهار تورم و حمایت از معیشت در «شرایط جنگی»
مدودف: اقدامات پاشینیان تهدیدی برای دوطرف است/میرزویان: ایروان قصدی برای قطع روابط ندارد
پویانمایی «رویاشهر» راهی ایتالیا شد
نورنما | لحظه برخورد دو جنگنده F/A-18 با هم
دولت بسته حمایتی صنایع در دوران جنگ را ابلاغ کرد
حادثه در پالایشگاه ششم پارس جنوبی 6 مصدوم داشت
تهران تا چهارشنبه در محاصره وزش باد شدید و گردوخاک
تقویت قابلیت‌های دفاعی مشترک، محور مذاکرات رئیس کمیسیون اروپا در حوزه بالتیک
تغییر فاز متروی تهران؛ اولویت‌بندی حفاری‌ها برای عبور از بن‌بست ترافیک
مسعود پزشکیان: مذاکرات با هدف تأمین کامل حقوق ایران پیش می‌رود
پایان یک عصر طلایی؛ پپ گواردیولا از منچستر جدا شد
ناگفته‌های مداوای رهبر انقلاب پس از بمباران؛ آرامش در اتاق عمل و حماسه مردم در اهدای خون
حملات پهپادی حزب الله به نیروهای اسرائیلی در لبنان
واکنش سخنگوی صنعت تایر به شایعات افزایش نرخ
چه تعداد جسد در روز به پزشکی قانونی منتقل می شوند؟
قیمت طلا و سکه امروز دوشنبه 4 خرداد 1405 +جدول قیمت ها
اژه‌ای: قوه قضاییه آماده همکاری گسترده‌تر با مجلس است
قیمت دلار و سایر ارزها امروز دوشنبه 4 خرداد 1405 +جدول