×
اقتصادی
شناسه خبر : 319552
تاریخ انتشار : یکشنبه 1405/03/03 ساعت 12:40
ظرفیت 12 هزار مگاواتی نیروگاه‌های برق‌آبی ایران

ظرفیت 12 هزار مگاواتی نیروگاه‌های برق‌آبی ایران

ظرفیت نصب‌شده نیروگاه‌های برق‌آبی کشور با عبور از مرز 12 هزار مگاوات، نقشی کلیدی در تأمین برق ایفا می‌کند و پیش‌بینی می‌شود تولید این واحدها در زمان اوج مصرف به 10 هزار مگاوات برسد.

نورنیوز-گروه اقتصادی: با سرعت گرفتن گذار انرژی و جست و جوی کشورها برای پروژه‌های زیرساخت در مقیاس گسترده و مطمئن به منظور تامین تقاضای آتی، برق آبی موقعیت خود به عنوان محبوب‌ترین منبع نیروی تجدیدپذیر در جهان را تحکیم می کند.

براساس پایش های انجام شده در سال های گذشته برق آبی در یک ششم از تولید برق جهان سهم دارد و از این نظر پس از زغال سنگ و گاز طبیعی قرار می گیرد.     

براساس  گزارش  منابع رسمی، چین در مجموع با بیش از ۳۴۰ گیگاوات ظرفیت برق آبی نصب شده که بیش از سه بربر ظرفیت ۱۱۲ گیگاوات برزیل است، در سطح جهانی در رتبه اول قرار دارد. آمریکا (۸۴ گیگاوات)، کانادا (۸۱ گیگاوات) و روسیه (۵۰ گیگاوات) در رتبه های سوم، چهارم و پنجم قرار دارند و پس از آنها کشورهای هند (۴۷ گیگاوات)، نروژ (۳۳ گیگاوات)، ترکیه (۳۰ گیگاوات) و ژاپن (۲۳ گیگاوات) قرار می گیرند.

در سالهای اخیر کشورهای آسیایی و آمریکای جنوبی که در صدر آنها چین و برزیل قرار دارند، پرچمدار افزودن ظرفیت جهانی برق آبی بوده اند در حالی که وضعیت قاره های دیگر نسبتا یکنواخت بوده است. پیش بینی می شود مجموع ظرفیت برق آبی نصب شده در آسیا از ۴۶۲ گیگاوات در سال ۲۰۱۷ به ۵۱۴ گیگاوات در سال ۲۰۲۲ رشد کند. مجموع ظرفیت در آمریکای جنوبی طی همین مدت از ۱۷۵ گیگاوات به ۱۹۲ گیگاوات رشد می کند.

طبق آمار، ایران در سال ۲۰۱۷ توانسته است با بهره‌برداری از ۵۲۰ مگاوات واحدهای جدید برق‌آبی در میان کشورهای پیشتاز این بخش قرار بگیرد و رتبه هفتم جهان را به لحاظ افزایش ظرفیت نیروگاه‌های برق‌آبی به خود اختصاص بدهد.

حال  بهبود نسبی بارش ها در ایران، نویدی برای توسعه استفاده از این انرژی است. آنطور که عیسی بزرگ زاده - سخنگوی صنعت آب کشور اخیرا درباره وضعیت تولید برق آبی کشور گفته است نیروگاه‌های برق‌آبی در نقاط مختلف کشور پراکنده هستند، اما بخش قابل توجهی از ظرفیت در حوزه رودخانه کارون قرار دارد.

به گفته او، در حال حاضر سدهای این حوضه حدود ۸۰ درصد پرشدگی دارند و شرایط برای تولید برق‌آبی مناسب ارزیابی می‌شود.  

ظرفیت نصب‌شده نیروگاه‌های برق‌آبی کشور بیش از ۱۲ هزار مگاوات اعلام شده و پیش‌بینی می‌شود در زمان اوج مصرف، تولید این نیروگاه‌ها به بیش از ۱۰ هزار مگاوات برسد و حتی در مقاطعی به حدود ۱۲ هزار مگاوات نزدیک شود. بنابراین میزان تولید انرژی در این بخش حدود ۴۰ درصد نسبت به سال قبل افزایش یافته که موضوع می‌تواند در تابستان به شبکه برق کشور کمک کند.  

البته سخنگوی صنعت آب تأکید می کند که مدیریت منابع آب همچنان ضروری است و اگر رهاسازی آب برای مصارف خارج از چارچوب افزایش یابد، ممکن است ذخایر برای دوره‌های بعدی باقی نماند؛ بنابراین لازم است با همکاری استانداری خوزستان و وزارت جهاد کشاورزی، مدیریت مصرف آب در چارچوب قوانین ادامه پیدا کند.  

با توجه به روند رو به رشد مصرف برق در کشور و محدودیت‌های موجود در توسعه سریع زیرساخت‌های تولیدی، ناترازی انرژی به یکی از مهم‌ترین چالش‌های حوزه برق بدل شده است. از این رو، توان عملیاتی نیروگاه‌های برق‌آبی، به عنوان منابعی سریع‌الورود و منعطف می‌تواند در کنار نیروگاه‌های حرارتی، نقش مؤثری در عبور از پیک مصرف ایفا کند.

بدون شک تداوم روند مدیریت منابع آبی، اولویت‌بندی مصرف در زمان‌های اوج، و بهره‌گیری از ظرفیت‌های تولیدی موجود، لازمه حفظ پایداری شبکه برق کشور در تابستان پیش‌رو خواهد بود؛ فصلی که همواره با آزمونی جدی برای صنعت برق همراه است.


نظرات

آخرین اخبار
ضربه امنیتی به داعش در الانبار؛ حامی مالی داعش دستگیر شد
ادعای ترامپ: فردا با ایران توافق می‌کنیم / تنگه هرمز باز می‌شود
ابرنفتکش از محاصره آمریکا گذشت
اورژانس ایران در لیست 10 کشور برتر جهان
آزادراه شهید شوشتری در تهران پس از 18 سال افتتاح شد
نجات نوزاد یک‌ماهه در زاهدان با راهنمایی تلفنی اورژانس 115
تبانی در کاخ سفید؟ / هدیه ویژه وزارت دادگستری به شرکت‌های ترامپ
بحران انرژی در سایه جنگ منطقه‌ای؛ کشاورزان آمریکا زیر فشار اقتصادی
عملیات گسترده الحشد الشعبی برای تعقیب هسته‌های داعش
نظامیان مست آمریکایی در چنگ پلیس ژاپن/ اوکیناوا علیه واشینگتن برخاست
امتحانات نهایی 1405 چگونه برگزار می‌شود؟
اسلام‌آباد؛ میزبان مراسم امضای توافق ایران و آمریکا از طریق ویدئو کنفرانس
نقض آتش بس در لبنان ادامه دارد
توقیف تاکسی سمند با 21 میلیون تومان خلافی در خراسان شمالی
بقائی: برنامه‌ای برای سفر به ژنو یا جایی دیگر ظرف یکی دو روز آینده نداریم
ورزشگاه آزادی مسقف خواهد شد
اختلال 4 بانک در مسیر رفع/ برقراری واریز وجوه پذیرندگان تا ساعاتی دیگر
«من زنده‌ام»؛ روایت مردی که از دل آوار برخاست و تا آخرین نفس برای ایران ماند+ عکس و فیلم
پرواز ناتمام در شرق هند؛ 5 پرسنل نظامی در سقوط هواپیما جان باختند
ترامپ پیام «شریف» درباره نزدیک بودن توافق با ایران را بازنشر کرد
طباطبایی: کسی فریب وحدت‌شکنان را نمی‌خورد
پزشکیان:دولت در سخت‌ترین شرایط لحظه‌ای از پیگیری مشکلات مردم غفلت نکرد
سرلشکر عبداللهی: شهید شادمانی نماد ابتکار و اقتدار در مسئولیت‌های نظامی بود
«دیار مادری» در راه شبکه یک/ بازگشت زیبا بروفه پس از غیبتی طولانی
نهایی شدن اجرای مرحله سوم متناسب‌سازی حقوق بازنشستگان/پرداخت بدهی از سوی دولت
شکاف 45 درصدی قیمت خودرو از کارخانه تا بازار آزاد
وزیر کشور: اقتدار و اتحاد ملی بال‌های پرواز جامعه به سمت ثبات است
خبر خوش برای فرزندان شهدا و جانبازان؛ جزئیات آزمون استخدامی جدید و جذب 12 هزار نفری
رئیس‌جمهور روسیه از پیشروی نظامی در دونباس خبر داد
انیمیشن «رویاشهر» به سینماهای ترکیه رسید
فیفا ستاره‌های مصر را چید/ تغییرات ناگهانی در پیراهن رقیب ایران
نبض جام | ویژه برنامه روزانه نورنیوز برای جام جهانی 2026 / قسمت پنجم
تهران غبارآلود می‌شود / خطر وزش باد شدید در مناطق جنوبی و غربی
نورنما | متفاوت ترین هوادار روز اول رقابت های جام 2026
دیپلماسی تلفنی برای صلح؛ عراق و آژانس در مسیر کاهش تنش‌های منطقه‌ای
الجزیره: توافق ایران و آمریکا تا 24 ساعت آینده امضا می‌شود
گروه مرگ بسکتبال با ویلچر ایران در مسابقات جهانی کانادا
ترافیک سنگین در جاده‌های شمال
آنروا با چالش های پیچیده مواجه است
محور قدیم کرج–چالوس موقتاً مسدود می‌شود
پایان انتظار 18 ساله ژاپنی‌ها؛ لهستان در برابر اراده سامورایی تسلیم شد
سفر بدون ویزا میان آنکارا و ریاض کلید خورد
وزیر جهاد: امنیت غذایی جهان نباید گروگان اقدامات یک‌جانبه شود
جزئیات توافق 12 میلیارد دلاری با قطر؛ از آزادسازی پول‌های بلوکه‌شده تا خط اعتباری جدید
واردات برنج نامرغوب ممنوع شد
ماجرای سفر محرمانه رئیس حزب دموکرات‌های اسرائیل به امارات
24 خرداد؛ آغاز مهلت رفع نقص دستیاری+ اعلام زمان آزمون
مرتضی نعمت اللهی پیشکسوت مجسمه‌سازی درگذشت/ دبیر انجمن مجسمه‌سازان درباره او می گوید
ادعای تلگراف: ترامپ به‌دنبال امضای تفاهم با ایران پیش از نشست گروه هفت است
سخنگوی وزارت خارجه: تفاهم نامه اسلام آباد بر خاتمه جنگ تمرکز دارد