×
سیاسی
شناسه خبر : 319276
تاریخ انتشار : شنبه 1405/03/02 ساعت 08:54
ایران و آمریکا در کورس تاب‌آوری

دکتر رحمن قهرمانپور:

ایران و آمریکا در کورس تاب‌آوری

روز سه‌شنبه هفته گذشته معلوم شد که گمانه‌زنی‌ها درباره آمادگی ترامپ برای حمله مجدد به ایران درست بوده است. ترامپ اعلام کرد که بنا به درخواست برخی کشورهای منطقه، فعلا دستور داده است که حملات به ایران متوقف شود. البته برخی‌ها معتقدند که عدم آمادگی فنی و نظامی آمریکا برای مواجهه مجدد نظامی با ایران، دلیل اصلی دستور توقف حملات بوده است.

نورنیوز-گروه سیاسی: برخی روزنامه‌ها می‌گویند که ذخایر تسلیحاتی آمریکا به حد کافی نیست، از طرف دیگر برخی رسانه‌ها، گزارش دادند که توان پدافندی ایران به واسطه همکاری با کشورهایی مثل روسیه ارتقا پیدا کرده و ایران ممکن است که هواپیماهای بیشتری از آمریکا را ساقط کند.

در هر صورت، به نظر می‌رسد که موضوع حمله نظامی مجدد همچنان از دستورکار خارج نشده است. در پی دستور ترامپ تلاش‌های دیپلماتیک برای از سرگیری مذاکرات با میانجی‌گری پاکستان افزایش یافته است. حتی پوتین نیز اعلام کرده که آماده است اورانیوم ۶۰ درصد غنی شده ایران برای حصول توافق، به روسیه منتقل شود. اما تا امروز اصلی‌ترین مسائل مورد اختلاف میان آمریکا و ایران یعنی مساله باز شدن تنگه هرمز و اورانیوم ۶۰ درصد حل نشده است.

هرچند درباره موضوعات دیگر که عمدتا تاکتیکی هستند؛ می‌توان امیدوار بود که توافقی حاصل شود، اما درباره این دو موضوع اصلی، یعنی انتقال اورانیوم ۶۰ درصد غنی شده و نیز عادی شدن روند رفت و آمد در تنگه هرمز، به‌نظر می‌رسد اختلاف دو طرف بسیار فراتر از آن چیزی باشد که در رسانه‌ها تصویرسازی می‌شود. واقعیت امر این است که جمهوری اسلامی خود را بازنده جنگ اخیر نمی‌داند و بر این باور است که توان ترامپ برای ماندن در منطقه و حفظ توان نظامی ارتش آمریکا با محدودیت مواجه است و با فرارسیدن انتخابات میان‌دوره‌ای در آمریکا، ترامپ ممکن است بخواهد امتیازات بیشتری به ایران بدهد. از طرف دیگر ترامپ در آن چیزی گرفتار شده است که می‌توان آن را تله اعتبار نامید. ارتش آمریکا نتوانسته است از طریق اعمال قدرت نظامی به خواسته خود برسد و متحدان آمریکا و مخصوصا اروپایی‌ها به وضوح از رفتار آمریکا در قبال ایران و وضعیت تنگه هرمز انتقاد کرده‌اند.

اکنون سوال این است که آیا امکان یک راه‌حل دیپلماتیک وجود دارد یا خیر؛ نخست باید توجه کنیم که آنچه از آن به عنوان یک راه‌حل دیپلماتیک یاد می‌شود در واقع یک چارچوب موقت برای جلوگیری از تشدید تنش است تا رسیدن به یک راه‌حل معین دیپلماتیک. آنچه رسانه‌ها گزارش کردند این است که ایران و آمریکا تلاش می‌کنند با میانجی‌گری پاکستان به چارچوبی برای تداوم آتش‌بس و عدم تشدید تنش دست پیدا کنند و بعد از این توافق به مذاکرات خود در مورد موضوعات مورد اختلاف ادامه دهند. بنابراین به نظر می‌رسد که همچنان با حل اختلافات بنیادی میان ایران و آمریکا یعنی اختلاف بر سر باز شدن تنگه هرمز و اورانیوم ۶۰ درصد فاصله زیادی داریم و به همین دلیل نمی‌توان گفت که اقدام نظامی از دستور کار ترامپ خارج شده است. در واقع دو طرف وارد یک مسابقه تاب‌آوری شده‌اند. جمهوری اسلامی ایران بر این باور است که ترامپ نمی‌تواند به مدت طولانی نیروهای نظامی خود را در منطقه نگه دارد و ناگزیر به عقب‌نشینی است، از طرف دیگر ترامپ بر این باور است که اگر نتواند از این تله اعتبار خارج شود، در واقع موقعیت او در صحنه بین‌المللی و مساله رقابت‌ قدرت‌های بزرگ تحت‌تاثیر این امر قرار خواهد گرفت.

در واقع جنگ ایران و آمریکا می‌تواند به یک جنگ سرنوشت‌ساز در منطقه و تا حدی کمتر نظام بین‌الملل تبدیل شود، اگر آمریکا برخلاف ادعاهای خود نتواند از این جنگ به یک دستاورد مشخص سیاسی دست پیدا کند. از این منظر اعتبار آمریکا هم در منطقه و هم در نظام بین‌الملل به شدت زیر سوال خواهد رفت، لذا مساله مهم برای آمریکا این است که چگونه می‌تواند بدون از دست دادن اعتبار خود از این منازعه خارج شود.

از سوی دیگر از آنجا که جمهوری اسلامی ایران منازعه کنونی را یک منازعه بر سر بقا می‌داند، خود را در تله بقا می‌بیند و از این رو سعی می‌کند با افزایش تاب‌آوری خود و ادامه مقاومت از این تله خارج شود و آمریکا را متقاعد کند که مشکل آمریکا با ایران راه‌حل نظامی ندارد و آمریکا ناگزیر از امتیاز دادن در میز دیپلماسی است. لذا همچنان هر دو گزینه دیپلماسی و اقدام نظامی همچنان موضوعات مورد توجه هستند، هرچند امکان رسیدن به یک توافق در یک چارچوب موقت دیپلماتیک وجود دارد، اما هنوز دوطرف با رسیدن به نقطه بهینه برای توافق فاصله زیادی دارند. شاید بتوان گفت که خرابکاری مستمر اسرائیل در روند دیپلماتیک یکی از مهم‌ترین دلایل نرسیدن ایران و آمریکا به توافق است. هر زمان که ایران و آمریکا به توافق نزدیک شده‌اند، اسرائیل همه تلاش خود را به کار گرفته است تا این روند را تخریب کند و به نظر می‌رسد که در شرایط فعلی هم این ادعا همچنان صادق است و اسرائیل از هر نوع توافقی که منجر به دادن برخی امتیازات مشخص به ایران بشود، جلوگیری خواهد کرد.

*   کارشناس ارشد مسائل بین‌الملل


دنیای اقتصاد
نظرات

آخرین اخبار
ایروانی: دولت‌های خلیج فارس موظف به جبران کامل خسارات علیه ایران هستند
طارمی به اردوی آنتالیا رسید
با پرچم رسمی وارد ورزشگاه شوید!
طب سنتی و توصیه‌هایی برای مصرف نوشیدنی‌های تابستانی
ایران سکان‌دار نایب‌رئیسی سازمان بهره‌وری آسیا شد
شکست کنفرانس NPT به دلیل زیاده‌خواهی آمریکا
آغاز به کار سامانه «ثبت ادعا»؛ جزئیات مهم برای مالکان
ده‌گانه دولت دفاع ملی
شوک بزرگ به کاروان ایران با حذف نعمت‌زاده
ایران و آمریکا در کورس تاب‌آوری
عملکرد ضعیف لژیونرها در آستانه جام جهانی 2026
تهدیدات لاتی مذاکرات وانتی!
پیام ترور عزالدین الحداد
خانواده خبرنگار ایرنا خواستار اجرای فوری حکم قصاص قاتل شدند
برنامه مسابقات ورزشی امروز 2 خرداد 1405+ جدول پخش
وعده ترامپ برای پایان سریع «موضوع ایران» و سقوط قیمت نفت
وضعیت آب و هوا امروز شنبه 2 خرداد 1405 + وضعیت استانها
رایزنی‌های فشرده فرمانده ارتش پاکستان با عراقچی در تهران
متقاضیان بیمه بیکاری بخوانند؛ آغاز ثبت نام حضوری از امروز
بمب‌های سدیم در غذاهای فرآوری‌ شده چه خطراتی دارند؟
کشف راه های جدید برای کند کردن پارکینسون
سلولز باکتریایی جایگزینی طبیعی برای پلاستیک
افزایش هزینه استقراض در بازارهای مالی دولت انگلیس
سیل تاکسی روباتیک وایمو را در آتلانتا با خود برد
ناسا به ساختار نسل‌های آینده ستارگان نزدیک شد
ایران اتهام حمله پهپادی به نیروگاه هسته ای امارات را رد کرد
ترامپ در مراسم ازدواج پسرش شرکت نمی‌کند
رایزنی جدید فدراسیون فوتبال با AFC درباره معرفی نمایندگان ایران
رویترز: یک تیم مذاکره‌کننده قطری در تهران حضور دارد + علت سفر
دومین پیروزی استقلال با غلبه بر نفت جهرم
تهران حلقه پیوند دیپلماسی همسایگی و همکاری‌های اقتصادی با پاکستان است
مقاومت تنها ضامن حفظ موجودیت لبنان است
پس‌انداز خانوارهای انگلیسی صفر شد
نحوه برگزاری امتحانات و ثبت نمرات هفتم تا دهمی‌های پایتخت اعلام شد
سقوط نرخ فعالیت اقتصادی در منطقه یورو
داوید آلابا از رئال مادرید خداحافظی می کند؟
پشت پرده استعفایی دیگر در دولت ترامپ
ورود نخستین صندوق پروژه نیروگاه خورشیدی به بورس انرژی
تمرینات تیم ملی فوتبال با سه لژیونر برگزار شد
فرانسه قطعنامه ماموریت تنگه هرمز را به شورای امنیت می برد
نخستین اظهارنظر پیاتزا بعد از ورود به تهران چه بود؟
هشدار فرانسه درباره عواقب گزینه نظامی آمریکا علیه تنگه هرمز
تسلط ایران بر گلوگاه اینترنت منطقه و تعیین «مجوز عبور»
چرا رهبران جمهوری‌خواه از رأی‌گیری برای ادامه جنگ با ایران خودداری کردند؟
قزاقستان میزبان مسابقات جهانی کشتی بزرگسالان شد
ایران دهها جنگنده و پهپاد آمریکایی را در جنگ اخیر سرنگون کرد
ویزای تمام اعضای تیم فوتبال ایران در جام جهانی 2026 صادر می‌شود
مدیر اطلاعات ملی آمریکا استعفا داد
ادعاهای تکراری ترامپ: ایران مشتاق رسیدن به توافق است
تل‌آویو در تله صمود؛ شکست بزرگ بدون جنگ مستقیم