×
اقتصادی
شناسه خبر : 317852
تاریخ انتشار : شنبه 1405/02/26 ساعت 15:59
فاصله  زیاد عرضه تا تقاضا در بازار گازوئیل بورس انرژی

فاصله زیاد عرضه تا تقاضا در بازار گازوئیل بورس انرژی

ابتدای آغاز معاملات گازوئیل در بورس انرژی تاکنون، بیش از 56 میلیون لیتر گازوئیل عرضه شده که تنها حدود 10.8 درصد آن به فروش رسیده است.

نورنیوز-گروه اقتصادی:  دیروز خبری بر اساس اطلاعات دریافتی از وزارت صمت منتشر شد که سال گذشته، صنایع برای گازوئیل ۳.۹ میلیارد لیتر تقاضا کرده بودند که توسط زیر مجموعه وزارت نفت یعنی شرکت ملی پخش فراورده‌های نفتی تاییدیه گرفته بودند، اما در عمل ۳.۳ میلیارد لیتر از این میزان برای صنایع تامین شد.
یک نکته قابل توجه این است که با توجه به تفاوت قیمت گازوئیل سهمیه‌ای و یارانه‌دار با قیمت آن در بازار آزاد و به ویژه کشورهای همسایه مانند عراق و پاکستان، فاصله قیمتی بالا است و برخی افراد و حتی صنعتگران و معدن کاران را وسوسه می‌کند که تا سهمیه گازوئیل خود را به جای مصرف در صنعت و تولید، مانند صنعت و معدن و یا سایر رشته‌ها، آن را در بازار آزاد بفروشند و از محل فروش آن سود بیشتری به دست آورند.
البته این نکته قابل توجه است به گفته برخی کارشناسان، ممکن است دارندگان صنایع، تقاضای خود را با برآورد بالا ارائه کنند تا مقدار بیشتری گازوئیل دریافت کرده و به جای کارکرد در صنعت و معدن، آن را آزاد به فروش برسانند.
در این زمینه خبرنگاری از بورس انرژی اطلاعاتی درخواست کرد که آنها نیز اعلام کردند، از ۲۲ مرداد ماه سال گذشته تا ۱۱ بهمن ماه ۱۴۰۴ در مجموع حجم عرضه گازوئیل از سوی شرکت پخش فرآورده‌های نفتی در بورس انرژی ۵۶ میلیون و ۸۶ هزار لیتر بوده است که از این میزان حدود ۶ میلیون و ۸۲ هزار لیتر یعنی ۱۰.۸ درصد معامله شده است که ارزش کل معاملات ۲۵۱ میلیارد تومان بوده است.

یعنی به عبارتی حدود ۱۰.۸ درصد آن به نرخ میانگین هر لیتر ۴۱ هزار و ۴۳۳ تومان کشف قیمت شده است.
قیمت‌هایی که در بورس انرژی اعلام شده در روز ۲۲ مرداد هر لیتر گازوئیل ۳۷ هزار تومان بود و این قیمت ادامه داشته تا ۲۴ آبان ماه همان لیتری ۳۷ هزار تومان معامله شده است.
در ۲۶ آذر ماه هر لیتر گازوئیل ۳۹ هزار و ۸۴۳ تومان و در ۱۱ بهمن ماه سال گذشته هر لیتر گازوئیل ۴۹ هزار و ۵۴۶ تومان معامله شده است و به طور میانگین هر لیتر گازئیل در بورس انرژی ۴۱ هزار و ۴۳۳ تومان معامله شده است.
این نشان می‌دهد، قیمت واقعی گازوئیل با آنچه که تحت عنوان سهمیه به دارندگان صنایع و معادن، بخش حمل و نقل اختصاص می‌یابد، بیشتر از نرخی است که به شکل دولتی عرضه می‌شود.
به هر حال باید کم کم به سمت واقعی شدن قیمت حامل‌های انرژی حرکت کنیم، اما آثار اجتماعی آن نیز حتماً باید مورد توجه قرار بگیرد و بنابراین شیب افزایش آن باید به گونه‌ای باشد که برای مردم مشکلی ایجاد نکند.
از طرفی قرار نیست که به بهانه راضی نگه داشتن دارندگان سهمیه، از سهم سایر مردم بدهیم و حامل‌های انرژی ارزان برای آنها در نظر بگیریم، بنابراین قیمت حامل‌های انرژی یک معادله چند وجهی است که هم باید منفعت عمومی و نسل‌های آینده را در نظر بگیریم، چون از مصادیق انفال به شمار می‌رود.
هم باید فاصله قیمتی بازار آزاد و سهمیه را باید حتما در نظر بگیریم و هم فاصله قیمتی حامل‌های انرژی در کشور ما با کشورهای همسایه را در نظر بگیریم که منجر به قاچاق نشود
در حال حاضر روزانه حدود ۸۰ میلیون لیتر گازوئیل در بخش حمل و نقل مصرف می‌شود و حدود ۴۰ میلیون لیتر نیز در بخش صنعت و معدن استفاده می‌شود که بخش عمده‌ای از بخش صنعت یا کشاورزی به شکل‌های مختلف قاچاق می‌شود.
همچنین در بخش حمل و نقل نیز که بر اساس سامانه پیمایش اختصاص پیدا می‌کند که این پیمایش‌ها توسط وزارت راه و شهرسازی تایید می‌شود.
برخی افراد از آن بخش هم سوء استفاده کرده و گازوئیل بیشتری دریافت می‌کنند تا آن را در بازار آزاد به فروش برسانند.
در بخش صنعت و کشاورزی هم عده‌ای از کشاورزان، صنعتگران و معدنکاران تمایل بیشتری دارد که سهمیه گازوئیل دریافتی خود را در بازار آزاد به فروش رسانند تا اینکه بخواهند تولید کشاورزی گلخانه یا مرغداری و یا صنعتی و معدنی داشته باشند.
بنابراین تصمیم گیری در مورد سیاست قیمت حامل‌های انرژی بسیار مشکل و چند وجهی است و باید همه جوانب را در نظر بگیریم.


نظرات

آخرین اخبار
هشدار هواشناسی؛ وزش باد شدید و رگبار در تهران
یک والیبالیست قدیمی در رأس مدیریت تیم‌های ملی هندبال
توازن در سیاست خارجی؛ راهبرد جدید بغداد در دوران الزیدی
جوما علیه استقلال در دادگاه عالی فوتبال
خداحافظی احساسی لواندوفسکی از بارسلونا
ارسال کوله‌پشتی کودکان شهید میناب به موزه سازمان ملل
فاصله زیاد عرضه تا تقاضا در بازار گازوئیل بورس انرژی
صوفی: با مدیریت مصرف، تهران وارد جیره‌بندی آب نمی‌شود
1729 تماس مزاحم با اورژانس تهران در یک هفته
ادعای الاخبار: لبنان به شریک امنیتی رژیم صهیونیستی می شود
امارات :خروج از اوپک و اوپک‌پلاس یک تصمیم راهبردی است
صادرات 10 میلیون بشکه‌ای نفت عراق از تنگه هرمز
قیمت سکه پارسیان امروز شنبه 26 اردیبهشت ؛ سکه در کانال 19 میلیونی باقی ماند
8 کشته در تصادف شدید قطار با اتوبوس در «بانکوک» +فیلم
آزمون ارشد علوم پزشکی به نیمه دوم سال 1405 موکول شد
پرونده خاشقجی در دادگاه فرانسه دوباره باز شد
«جان فدای ایران»؛ روایت دولت سیزدهم از مکتب مدیریتی شهید رئیسی
آغاز جام خلیج فارس با حضور 538 تنیسور در کشور
حمایت سرمربی سابق تاجیکستان از تیم ملی ایران
جزئیات قرنطینه دیجیتال ترامپ در سفر سه‌روزه به چین
اعمال محدودیت 4 روزه در جاده قدیم چالوس از 27 اردیبهشت
وزارت کشور: مرزهای جایگزین برای تأمین کالا فعال شدند
هشدار بغداد درباره حضور نظامی آمریکا در عراق
کسری بودجه گسترده در دانشگاه‌های انگلیس
گزارش تصویری | نشست خبری تشریح برنامه‌های دومین سالگرد شهدای پرواز اردیبهشت
ووشوی ایران راهی جام‌جهانی چین و مسابقات شانگهای شد
ادامه حمایت ستاره‌های فوتبال اروپا از فلسطین
جریمه بانک‌های متخلف در کنترل رشد نقدینگی
کشف پیکر کوهنورد مفقود در ارتفاعات الوند همدان
پای قهرمان سابق وزنه‌برداری جهان به پرونده قتل باز شد؛ ماجرای قتل چه بود؟
امتحانات خردادماه پایه‌های هفتم تا دهم در تهران مجازی برگزار می‌شود
اهتزاز پرچم فلسطین بر فراز برج ایفل +فیلم
قیمت طلا و سکه امروز شنبه 26 اردیبهشت1405 + جدول
کابوس مصدومیت برای مدعیان قهرمانی جام جهانی
قیمت دلار و یورو امروز شنبه 26 اردیبهشت 1405 / دلار یک کانال بالا رفت
در صورت وقوع جنگ،اهدافی که قبلاً مصون ماندند، این‌بار در تیررس‌اند
رشد مخاطبان سینما؛ ثبت 245 هزار تماشاگر در یک هفته
روزهای تاریک لیورپول با شکست مقابل استون ویلا ادامه دارد
سقوط صنعت گردشگری امارات در سایه جنگ
نورنما | هجوم نظامیان صهیونیست به مدرسه ای در جنوب جنین
کتاب حافظه زنده تاریخ و تمدن بشری است
مترو و اتوبوس فقط تا فردا رایگان است
تغییر پلکانی مبنای محاسبه حقوق بازنشستگان از «دو سال» به «کل سنوات»
طرح بیمه ای ترامپ در تنگه هرمز ناکام ماند
چه خبر از تعمیر واحدهای آسیب‌دیده جنگ رمضان؟
جهش قیمت نفت در بازارهای جهانی
آغاز ثبت‌نام کلاس اولی‌ها از اول خرداد
همه مردم یارانه کتاب می گیرند
پوتین به چین سفر می کند
بن بست ترامپ در قبال ایران