×
بین الملل
شناسه خبر : 317311
تاریخ انتشار : پنج‌شنبه 1405/02/24 ساعت 03:13
دیدار شی جین‌پینگ و دونالد ترامپ: رویارویی دو مدل سرمایه‌داری

دیدار شی جین‌پینگ و دونالد ترامپ: رویارویی دو مدل سرمایه‌داری

دیدار میان شی جین‌پینگ و دونالد ترامپ را می‌توان نه فقط رویارویی دو قدرت بزرگ، بلکه تقابل دو مدل سرمایه‌داری دانست.

 نورنیوز-گروه سیاسی: در یک سو سرمایه‌داری آمریکایی قرار دارد، به‌ویژه در شکل ملی‌گرای معاصر آن: بازاری، مالی‌شده، جاه‌طلب در حوزه فناوری، متکی بر شرکت‌های خصوصی، قدرت دلار، تقاضای مصرف‌کننده و حفاظت راهبردی از برتری آمریکا. در سوی دیگر سرمایه‌داری چینی قرار دارد: مدلی حزب-دولتی که از بازارها، شرکت‌های خصوصی، صادرات، مالیه، فناوری و تجارت جهانی استفاده می‌کند، اما همه آن‌ها را تابع راهبرد ملی، سیاست صنعتی، کنترل سیاسی و قدرت بلندمدت دولت می‌سازد.

سرمایه‌داری چینی یا Sino-capitalism به نظامی اشاره دارد که در آن رقابت بازار، کارآفرینی خصوصی، تجارت جهانی، نوآوری فناورانه و سودآوری، زیر اقتدار فرماندهی حزب-دولت عمل می‌کنند. این نظام نه صرفاً سوسیالیسم است (چون بخش خصوصی گسترده، رقابت شدید بازاری، انباشت ثروت خصوصی، شرکت‌های جهانی‌شده و ادغام عمیق در سرمایه‌داری جهانی دارد) و نه سرمایه‌داری لیبرال غربی (چون حزب کمونیست و دولت کنترل تعیین‌کننده‌ای بر بخش‌های راهبردی، نظام مالی، زمین، داده، زیرساخت، مقررات‌گذاری و جهت کلی توسعه اقتصادی حفظ کرده‌اند).

این مفهوم بیش از همه با نام کریستوفر اِی. مک‌نالی شناخته می‌شود که آن را در مقاله‌ای در سال ۲۰۱۲ وارد ادبیات دانشگاهی کرد. اهمیت این مدل در آن است که اقتصاد چین به‌آسانی در دوگانه قدیمی سرمایه‌داری و سوسیالیسم نمی‌گنجد. از دوران اصلاحات (اواخر دهه ۱۹۷۰)، چین از بازارها به‌عنوان ابزار توسعه استفاده کرد، اما دولت عقب‌نشینی نکرد؛ بلکه نقش خود را بازسازی کرد. بازارها گسترش یافتند، اما کنترل «ارتفاعات فرماندهی» اقتصاد (بانک‌ها، انرژی، مخابرات، حمل‌ونقل، صنایع دفاعی و بخش عمده نظام مالی) همچنان در دست دولت ماند.

تفاوت اصلی با سرمایه‌داری غربی در این است که در مدل غربی (به‌ویژه نسخه آنگلوآمریکایی)، بازار حوزه‌ای نسبتاً خودمختار است؛ دولت قانون‌گذاری می‌کند، از حقوق مالکیت دفاع می‌کند و گاه مداخله می‌کند، اما هماهنگی اقتصادی عمدتاً از طریق شرکت‌های خصوصی، رقابت، بازار سرمایه و تقاضای مصرف‌کننده شکل می‌گیرد.

سودآوری، ارزش سهام‌داران و نوآوری خصوصی اصول مرکزی‌اند.

اما در سرمایه‌داری چینی، بازار قدرتمند است اما تابع است. حزب - دولت رقابت را مجاز می‌داند چون رشد، نوآوری، اشتغال و یادگیری فناورانه تولید می‌کند، اما هرگاه نیروهای بازار اقتدار سیاسی، ثبات مالی یا اولویت‌های ملی را تهدید کنند، با قاطعیت مداخله می‌کند.

بنابراین، این منازعه سرمایه‌داری در برابر سوسیالیسم نیست؛ بلکه تقابل سرمایه‌داری لیبرال زیر هژمونی آمریکا با سرمایه‌داری دولت‌محور زیر فرمان حزب-دولت چین است. ترامپ نماینده نسخه‌ای ملی‌گراتر، حمایت‌گراتر و معامله‌محورتر از سرمایه‌داری آمریکایی است، در حالی که شی نماینده نسخه‌ای منضبط، راهبردی و دولت‌محور از سرمایه‌داری چینی.

ویژگی‌های کلیدی سرمایه‌داری چینی نیز نشان‌دهنده همین تفاوت است: در مالیه، بانک‌های دولتی اعتبار را به سمت اولویت‌های ملی هدایت می‌کنند و امکان ساخت سریع زیرساخت، قطار سریع‌السیر، انرژی تجدیدپذیر و خودروهای برقی را فراهم کرده‌اند (هرچند با مشکلاتی مانند بدهی، ظرفیت مازاد و حباب املاک همراه است).

توسعه برای چین نه فقط اقتصادی، بلکه پروژه‌ای سیاسی برای تقویت ملت، خوداتکایی فناورانه، حفظ مشروعیت حزب و جایگاه جهانی چین است.

بخش‌های کلیدی مانند خودروهای برقی، پنل‌های خورشیدی، باتری، هوش مصنوعی، نیمه‌رساناها و پلتفرم‌های دیجیتال با ترکیب کارآفرینی خصوصی، یارانه دولتی، برنامه‌ریزی بلندمدت و رقابت دولت‌های محلی توسعه یافته‌اند.

در مقایسه با مدل اروپایی (مانند آلمان و فرانسه) که دولت نقش قوی‌تری دارد اما درون چارچوب دموکراسی و محدودیت‌های نهادی عمل می‌کند، سرمایه‌داری چینی سلسله‌مراتبی و سیاسی است و زیر برتری مطلق حزب کمونیست قرار دارد.

پارادوکس مرکزی این مدل آن است که چین عمیقاً سرمایه‌دارانه شد، بی‌آن‌که از نظر سیاسی لیبرال شود. این تجربه فرضیه اصلی نظریه نوسازی (این‌که سرمایه‌داری بازار به دموکراسی لیبرال منجر می‌شود) را به چالش می‌کشد و نشان می‌دهد سرمایه‌داری می‌تواند با اقتدارگرایی، نظارت حزبی و ادغام در اقتصاد جهانی همزیستی داشته باشد.

جهانی‌شدن الزاماً به غربی‌شدن منتهی نمی‌شود.

در نهایت، این تقابل فقط بر سر تعرفه‌ها، کسری تجاری، تایوان یا فناوری نیست؛ بلکه بر سر قواعد سرمایه‌داری قرن بیست‌ویکم است: کدام مدل بازارمحور و دلارمحور آمریکا یا دولت‌هدایت‌شده و تمدنی چین غالب خواهد شد.

 

* * حسین قتیب / کارشناس مسائل حوزه بین الملل


ایرنا
اخبار مرتبط
سی‌ان‌ان: تنگه هرمز و ایران محور مذاکرات ترامپ و شی بود
پنج‌شنبه 1405/02/24 ساعت 15:04
سی‌ان‌ان: تنگه هرمز و ایران محور مذاکرات ترامپ و شی بود
رسانه‌های آمریکایی گزارش دادند دونالد ترامپ و شی جین‌پینگ در نخستین دور مذاکرات خود در پکن، بر ضرورت باز ماندن تنگه هرمز برای حفظ جریان آزاد انرژی تأکید کرده‌اند؛ موضوعی که همزمان با افزایش تنش‌ها درباره ایران و تحریم شرکت‌های چینی مطرح شده است.
تشدید جنگ لفظی بر سر تایوان؛ پکن هشدار داد، تایپه پاسخ داد
پنج‌شنبه 1405/02/24 ساعت 13:04
تشدید جنگ لفظی بر سر تایوان؛ پکن هشدار داد، تایپه پاسخ داد
سخنگوی کابینه تایوان در واکنش به اظهارات شی جین پینگ درباره این جزیره اعلام کرد تهدیدهای نظامی چین عامل اصلی ناامنی در تنگه تایوان و منطقه هند-اقیانوس آرام است. این واکنش پس از هشدار رئیس‌جمهور چین به آمریکا درباره حساسیت موضوع تایوان مطرح شد.
سفر شهباز شریف به چین همزمان با حضور ترامپ
چهارشنبه 1405/02/23 ساعت 19:30
سفر شهباز شریف به چین همزمان با حضور ترامپ
وزیر خارجه پاکستان از سفر شهباز شریف به چین در روزهای 3 تا 6 خرداد خبر داد؛ سفری که با محور توسعه همکاری‌های دوجانبه، هوش مصنوعی، شهرهای هوشمند و رایزنی درباره میانجی‌گری میان ایران و آمریکا، همزمان با حضور دونالد ترامپ در پکن انجام می‌شود.
نظرات

آخرین اخبار
تجاوز مجدد تروریست‌های آمریکایی به شهرهای ساحلی ایران؛ پاسخ فراگیر و مستمر نیروهای مسلح
موافقت مشروط عربستان در پیوستن به توافق ابراهیم
تعطیلی سفارت آمریکا در امارات
آژیر هشدار در سفارت آمریکا در بغداد
اتهام زنی آمریکا به ایران درباره یمن / روسیه ادعای واشنگتن را رد کرد
حمله موشکی به اربیل عراق
ایران و تنگه هرمز محور نشست اتحادیه اروپا و شورای همکاری خلیج فارس
گزارش‌ها از تجاوز عربستان سعودی به یمن با چراغ سبز ترامپ
افزایش 9 درصدی بهای نفت در پی اعلام ازسرگیری محاصره ایران از سوی ترامپ
دیدار مدیر اف‌بی‌آی با وزیر کشور پاکستان
امارات مدعی حمله به دو نفتکش این کشور شد
حادثه دریایی در 40 مایلی شمال شرق سواحل عمان
ادعای ترامپ متجاوز: توانمندی‌های ایران را در تنگه هرمز از بین می‌بریم
نمایندگی ایران در سازمان ملل: ادعای انتقال تجهیزات نظامی به یمن کاملاً بی‌اساس است
ورود الزیدی به آمریکا و اعلام اهداف سفر وی
فشار سناتورهای دموکرات بر کاخ سفید برای شفاف‌سازی درباره فاجعه میناب
بررسی راهکارهای تسهیل خدمات کنسولی در دیدار مقامات ایران و افغانستان
وزیر خارجه عمان: سیاست انزوای ایران شکست خورده است
نقض مجدد تفاهمات؛ واشنگتن محاصره دریایی ایران را کلید زد
آتش‌سوزی گسترده در ارتفاعات بلوار رسول اعظم(ص) شیراز
استارمر خواستار از سرگیری آتش‌بس ایران و آمریکا شد
بازداشت یک فرد مسلح در نزدیکی ساختمان کنگره آمریکا
توافق ایران و تاجیکستان بر توسعه همکاری‌های حمل‌ونقل و ترانزیت
استقلال در حال بررسی میزبانی از بازی‌های آسیایی در بصره
حمله پهپادی و موشکی یمن به فرودگاه ابها در پاسخ به بمباران صنعا
نقشه راه جدید ایران و روسیه برای اتصال شبکه‌های برق
اخبار جنگ در جنوب کشور؛ تکذیب خبر انفجار در لار و سیریک
نشست علنی مجلس شورای اسلامی برگزار شد
گفتگوی تلفنی وزرای امورخارجه ایران و قبرس
مخالفت قاطع سازمان بین‌المللی دریانوردی با طرح ترامپ برای دریافت عوارض از تنگه هرمز
سنتکام از آماده‌سازی برای اعمال مجدد محاصره دریایی خبر داد
شنیده شدن صدای انفجار در جده
تقویت پیوند اقتصادی ایران و چین
کریم آدیمی در یک‌قدمی نیوکمپ
کنایه عراقچی به ترامپ: در دریافت عوارض از تنگه هرمز ما منصف تر خواهیم بود!
وزیر آموزش و پرورش: بازنگری در محتوای آموزشی و کتاب‌ها آغاز شد
سقوط ذخایر استراتژیک نفت آمریکا
اعتراض گسترده در یمن به حمله عربستان به فرودگاه صنعاء
قدردانی عارف از عملکرد نهادهای امدادی در مراسم وداع رهبری
محکومیت حمله به فرودگاه صنعا توسط وزارت امور خارجه ایران
ائتلاف سعودی حمله موشکی یمن را تأیید کرد
انصارالله: حمله به فرودگاه صنعا، نقض آشکار حاکمیت یمن است
علی‌اف: جمهوری آذربایجان در حال بررسی خروج کامل از شورای اروپا است
تشدید تنش‌های سایبری؛ فنلاند سفیر روسیه را احضار کرد
واکنش باشگاه استقلال به شایعات جدایی یاسر آسانی
مکرون: اروپا باید برای دفاع از خود آماده باشد
واکنش وزیر صمت به قطعی برق صنایع
چرا وزارت صمت نقشی در تعیین قیمت‌ خودرو ندارد؟
بسته 120 میلیون یورویی اروپا برای تقویت پدافند هوایی مولداوی
تعطیلی فرودگاه‌های یمن