×
سیاسی
شناسه خبر : 317116
تاریخ انتشار : چهارشنبه 1405/02/23 ساعت 11:21
قانون اساسی قابل تعلیق نیست

کامبیز نوروزی:

قانون اساسی قابل تعلیق نیست

در حالت جنگی، دولت‌ها اجازه دارند برخی قوانین را به‌طور موقت برای حفظ امنیت ملی و تمامیت ارضی تعلیق کنند. به این معنا که برخی نهادهای حکومتی استثنائا و برای مدت بسیار محدود اختیارات فوق‌العاده‌ای پیدا می‌کنند تا بتوانند کشور را از خطرات ناشی از جنگ محفوظ نگه دارند.

نورنیوز-گروه سیاسی: در حالت جنگی، دولت‌ها اجازه دارند برخی قوانین را به‌طور موقت برای حفظ امنیت ملی و تمامیت ارضی تعلیق کنند. به این معنا که برخی نهادهای حکومتی استثنائا و برای مدت بسیار محدود اختیارات فوق‌العاده‌ای پیدا می‌کنند تا بتوانند کشور را از خطرات ناشی از جنگ محفوظ نگه دارند. اما این اختیار مشروط است به اینکه در قانون اساسی مقرر شده باشد.

مثلا در اصل شانزدهم قانون اساسی فرانسه آمده است: «هرگاه‌ نهادهای‌ جمهوری‌، استقلال‌ ملی‌، تمامیت‌ ارضی‌ ‌یا اجرای تعهدات‌ بین‌‌المللی‌ در موارد مهم‌ و اضطراری‌ در معرض‌ مخاطره‌ قرار گیرند، رئیس‌‌جمهور تصمیمات‌ مقتضی‌ را پس‌ از مشورت‌ رسمی‌ با نخست‌‌وزیر و رؤسای‌ مجلسین‌ و رئیس‌ شورای‌ قانون‌ اساسی‌ اتخاذ می‌‌کند. رئیس‌‌جمهور از طریق‌ اعلامیه‌ مردم‌ را در جریان‌ امور قرار می‌دهد. این‌ تصمیمات‌ باید به‌‌گونه‌‌ای‌ باشد که‌ قوای‌ حاکمه‌ بتواند در کوتاه‌‌ترین‌ زمان‌ وظایف‌ محوله‌ را در مجرای‌ طبیعی‌ خود انجام‌ دهد...». شارل دوگل در 1961 در جریان جنگ استقلال‌طلبانه الجزایر از این اصل استفاده کرد. قانون اساسی جمهوری اسلامی مبتنی بر اصل عدم قابلیت تعلیق قانون اساسی تنظیم شده است. طبق اصل هفتادونهم قانون اساسی، «برقراری حکومت ‌نظامی ممنوع است». در عرف سیاسی و حقوقی، در حکومت نظامی تقریبا تمام قانون اساسی معلق می‌شود، اداره کشور یا بخش‌های بزرگ آن در اختیار نیروی‌های نظامی قرار می‌گیرد، دادگاه‌ها بدون تشریفات دادرسی عمل کرده و حتی متهمان در دادگاه‌های نظامی محاکمه می‌شوند. در ماده قانون منسوخ حکومت نظامی مصوب 1290 مقرر شده بود «از وقتی که اعلان حکومت نظامی شود، اموری که راجع به امنیت و آسایش عمومی است، با تصویب هیئت وزرا توسط وزارت جنگ‌ اجرا خواهد شد». 

در ماده 2 همان قانون آمده بود «باید محاکم نظامی موقتی تشکیل داده شود که با سرعت و شدت در تقصیرات (جرائم) و اقداماتی که بر ضد امنیت و آسایش عمومی است، ‌رسیدگی نمایند». قانون اساسی جمهوری اسلامی به‌ درستی برقراری حکومت نظامی را مطلقا و بدون هر استثنائی ممنوع کرده است. در ادامه اصل هفتادونهم به حدود اختیارات دولت در حالت‌های جنگ و شرایط اضطراری اشاره و مقرر شده است: «در حالت جنگ و شرایط اضطراری نظیر آن، دولت حق دارد با تصویب مجلس شورای اسلامی موقتا محدودیت‌‌های ضروری را برقرار نماید، ولی مدت آن به هر حال نمی‌‌تواند بیش از 30 روز باشد و در صورتی که ضرورت همچنان باقی باشد، دولت موظف است مجددا از مجلس کسب مجوز کند».محدودیت‌های موضوع اصل هفتادونهم کاملا جنبه استثنائی دارند و باید در حداقل ممکن و فقط رفع ضرورت باشند. در قاعده اضطرار، اجماع بر این است که شخص فقط در حد رفع ضرورت می‌تواند عملی خلاف قانون یا شرع انجام دهد. مثال کلاسیک این موضوع همان است که اگر فرد گرسنه‌ای قادر به تأمین غذا نیست، به اندازه سیرشدن قرص نانی سرقت کند (که در حالت عادی گناه و جرم است) عملش تعقیب و مجازات ندارد، اما اگر سرقت او بیش از این مقدار باشد (مثلا یک کیسه 20‌کیلویی برنج) به اتهام سرقت تحت تعقیب قرار می‌گیرد، چون بیش از حد ضرورت است. محدودیت نمی‌تواند به‌طور کلی حقوق اساسی ملت را معلق کند. مثلا انتشار رسانه‌ها را متوقف یا خطوط اینترنت را مسدود کند،‌ اجتماعات را کلا ممنوع کند، مقررات آیین دادرسی کیفری را تعلیق کند، مسئولیت دستگاه‌های اجرائی را جزئا یا کلا به سایر نهادها بسپارد‌ یا مجلس را تعطیل کند. همچنین نمی‌توان وظایف نهادهای حقوق اساسی مانند ریاست‌جمهوری و شورای عالی امنیت ملی را کاهش داد یا به سایر دستگاه‌ها یا سازمان‌ها و نهادها سپرد. این قبیل ممنوعیت‌های کلی در حکومت نظامی انجام می‌شود که قانون اساسی ایران آن را کلا ممنوع کرده است. مسئولیت احراز لزوم برقراری محدودیت‌ها با مجلس است. مانند سایر مصوبات، دولت باید به مجلس لایحه‌ای بدهد.

طبعا در متن لایحه باید فهرست و نوع و میزان محدودیت اعلام شود. مجلس آن را بررسی کرده و در صورت حصول اکثریت آن را تصویب کرده و برای کسب نظر شورای نگهبان ارسال کند. نهایتا متن مصوبه باید به اطلاع عمومی برسد.قانون اساسی غیر از اینکه یک میثاق ملی است، پایه و بنیاد نظم حقوقی کشور است. آنچه قانون اساسی در اصل هفتادونهم مقرر کرده است، روشن‌بینی درستی است تا مانع از آن شود که شرایط پرتلاطم ناشی از جنگ یا وضعیت‌های اضطراری شدید موجب نقض حقوق ملت و برهم‌ریختن سازمان عمومی کشور شود. در این ایام که کشور با جنگ‌طلبی تجاوزکارانه رژیم اسرائیل و آمریکا روبه‌رو است، بیش از همیشه به اتفاق همه اقشار ملت و همسویی نهادهای حکمرانی با ملت نیازمندیم؛ حراست از شأن و مرتبه قانون اساسی ضروری‌تر از  همیشه است.


شرق
نظرات

آخرین اخبار
رایحه‌درمانی با عطر قهوه
چراغ‌های روشن شبانه و تغییرات پنهان در قلب انسان
نابودی تومورهای روده بزرک با پروبیوتیک مهندسی‌شده
ایران چگونه آمریکا را در تله تشدید انداخت؟
زنگ خطر آلزایمر در ایران؛ 1.5 میلیون مبتلا و تغییر سن ابتلا پس از کرونا
کسب‌وکارهای آمریکا در شوک زنجیره تأمین؛ بحرانی پیچیده‌تر از دوران کرونا
منشأ اضطراب کودکان در شروع سال تحصیلی چیست و چگونه آن را مدیریت کنیم؟
عراقچی به نیویورک رسید؛ آغاز برنامه‌های ایران در مجمع عمومی سازمان ملل
رایزنی وزیران خارجه مصر و پاکستان درباره ایران، منطقه و همکاری‌های دوجانبه
حماس: به توافق آتش‌بس پایبندیم؛ نقض‌ها همچنان ادامه دارد
وزارت خارجه یمن: اقدامات عربستان امنیت و ثبات یمن را هدف گرفته است
افغانستان، کاردار پاکستان را احضار کرد
جدول خاموشی برق کرمانشاه برای سه‌شنبه 31 شهریور اعلام شد؛ برنامه جوانرود و اسلام‌آباد
قیمت طلا و سکه امروز دوشنبه 30 شهریور 1405؛ سکه امامی 3.6 میلیون تومان ارزان شد
آخرین تحولات جنگ ایران و آمریکا ؛ هشدار درباره هرمز، نفت 100 دلاری و سفر مقام پاکستانی
آخرین قیمت خودروهای سایپا امروز دوشنبه 30 شهریور ؛ جدول قیمت بازار و نمایندگی
سرلشکر ایزدی: توان موشکی، پهپادی و پدافندی ایران در حال تقویت است
ضرورت عبور از توافق چارچوب
حزب‌الله عراق در سوگ آیت‌الله شبیری زنجانی؛ میراث علمی او ماندگار است
شورش رسانه‌های آمریکا علیه ترامپ؛ پوشش رئیس‌جمهور متوقف شد
ارتحال آیت الله شبیری زنجانی ضایعه اسفبار دینی و فرهنگی است
توصیه‌های آزمون و رضاییان به نوجوانان؛ از خواب و تغذیه تا آینده‌نگری
جنایت جنگی علیه جنوب لبنان؛ حمله با بمب‌های فسفری
جزییات جدید از وضعیت شیوع کرونا وآنفولانزا در ایران/ وزارت بهداشت هشدار داد
کمبود گازوئیل اقتصاد جهان را تحت فشار می‌گذارد؛ چشم‌انداز بازار تا 2027
بازار طلا آماده نوسان شد؛ دلار 230 هزار تومانی سرنوشت‌ساز می‌شود؟
وزیر اقتصاد: آغاز اصلاح ساختار 30 بانک
10 غایب بزرگ تیم ملی؛ آیا زنگ تغییر نسل در فوتبال ایران به صدا درآمده است؟
پیش‌بینی قیمت دلار سه‌شنبه 31 شهریور 1405؛ دلار در کمین شکست مرز 230 هزار تومان
دیپلماسی چین در قبال ایران و اوکراین
رایزنی وزیران خارجه پاکستان و فرانسه در نیویورک؛ محوریت ایران و فلسطین
دو مصدوم در واژگونی آمبولانس در محور ایلام-مهران
«کووید 19» چگونه فعال شد؟
نگرانی شدید سازمان ملل درباره یمن؛ احتمال گسترش دوباره درگیری‌ها
درخواست ترکیه از آمریکا برای پایان سیاست‌های بی‌ثبات‌کننده اسرائیل
سقوط مرگبار بالگرد در آمریکا؛ دو نفر کشته شدند
سپاه: وحدت و ایستادگی میراث راهبردی دفاع مقدس است
شکست حزب دموکرات مسیحی به رهبری مرتس
تمرین تیم ملی با حضور لژیونرها داغ شد؛ آزمون و طارمی آمدند + فیلم
دولت چهاردهم علیه مقررات زائد؛ 90 هزار مقرره در کشور شناسایی شد
شروع عصر زیدان در فرانسه با یک خاطره ویژه از امباپه
مسکو: روسیه نه اروپا را تهدید می‌کند و نه از کسی باج می‌گیرد
سخنگوی قوه قضائیه: برای تنگه هرمز باید یک نظام حقوقی شکل بگیرد
جزئیات متفاوت از شیوه فیلم‌سازی اصغر فرهادی؛ اهمیت صدا در سینمای ایران
پزشکیان: اقدامات آمریکا زمینه‌ساز افزایش همگرایی میان کشورهای اسلامی شده است
جزییات و زمان افزایش یارانه حکمت بازنشستگان نیروهای مسلح اعلام شد
بازسازی 100 مدرسه در سیستان‌وبلوچستان و هرمزگان توسط ارتش
اطلاعیه مهم درباره آخرین وضعیت تأمین واکسن آنفلوانزا
راه‌اندازی تیم‌های واکنش سریع برای حفاظت اضطراری از زیگورات چغازنبیل
آیت الله مکارم‌شیرازی: فقدان آیت الله شبیری زنجانی ضایعه‌ای سنگین برای جامعه مؤمنان است