×
بین الملل
شناسه خبر : 316915
تاریخ انتشار : سه‌شنبه 1405/02/22 ساعت 15:32
تحلیل نخست‌وزیر اسبق عراق از اقتصاد مقاومتی ایران

تحلیل نخست‌وزیر اسبق عراق از اقتصاد مقاومتی ایران

نخست‌وزیر اسبق عراق در تحلیلی درباره اقتصاد ایران تأکید کرد تهران با وجود جنگ، تحریم و فشارهای گسترده خارجی، توانسته با ترکیب اقتصاد رسمی و غیررسمی از فروپاشی اقتصادی جلوگیری کرده و الگوی «اقتصاد مقاومتی» را شکل دهد.

نورنیوزگروه بین الملل: «عادل عبدالمهدی» نخست‌وزیر اسبق عراق در یادداشتی مفصل برای شبکه «المیادین» با بررسی وضعیت اقتصادی ایران، نوشت که ارزیابی اقتصاد این کشور صرفاً بر اساس تورم، کاهش ارزش پول ملی یا فشارهای معیشتی، تصویری ناقص و گمراه‌کننده ارائه می‌دهد؛ چراکه بخش مهمی از توان اقتصادی ایران در ساختارهای غیررسمی، شبکه‌های اجتماعی و نهادهای موازی نهفته است.

او با اشاره به خسارت‌های ناشی از جنگ تحمیلی، تحریم‌های چند دهه‌ای و درگیری‌های منطقه‌ای، برآورد کرد که ایران طی حدود ۴۷ سال گذشته هزاران میلیارد دلار خسارت مستقیم و غیرمستقیم متحمل شده است، اما با وجود این فشارها همچنان توانسته ساختار دولتی، خدمات عمومی و بخش مهمی از توان تولیدی خود را حفظ کند.

عبدالمهدی در ادامه به برخی شاخص‌های اقتصادی ایران اشاره کرد و نوشت که نرخ رشد اقتصادی ایران در سال‌های اخیر از برخی کشورهای اروپایی بالاتر بوده و در عین حال، نسبت بدهی عمومی این کشور نسبت به تولید ناخالص داخلی همچنان در سطح قابل کنترل قرار دارد.

او همچنین از کاهش نسبی نرخ بیکاری، تداوم مازاد تراز پرداخت‌ها و گسترش صنایع داخلی به‌عنوان نشانه‌های «تاب‌آوری اقتصادی» ایران یاد کرد.

در این یادداشت، بخش مهمی به ظرفیت‌های تولیدی و صنعتی ایران اختصاص یافته است؛ از جمله صنایع نفت و گاز، پتروشیمی، فولاد، کشاورزی، داروسازی، صنایع نظامی، تولید پهپاد، فناوری هسته‌ای، حمل‌ونقل ریلی و صنایع فضایی.

عبدالمهدی در این زمینه تاکید می‌کند که ایران در بسیاری از این حوزه‌ها توانسته به خودکفایی یا جایگاه منطقه‌ای و جهانی دست پیدا کند.

وی همچنین توسعه بخش‌های اجتماعی پس از انقلاب اسلامی را از عوامل اصلی حفظ ثبات داخلی دانست و به گسترش آموزش عالی، کاهش بی‌سوادی، توسعه خدمات درمانی، افزایش امید به زندگی، گسترش زیرساخت‌های انرژی و حمل‌ونقل و حمایت‌های اجتماعی اشاره کرد.

عبدالمهدی در بخش دیگری از تحلیل خود، مفهوم «اقتصاد سایه» یا «اقتصاد موازی» را تشریح کرد و توضیح داد که ساختار اقتصادی ایران تنها به دولت و بخش خصوصی رسمی محدود نیست، بلکه شبکه‌ای از بازار سنتی، موقوفات، صندوق‌های قرض‌الحسنه، صرافی‌ها، سیستم‌های حواله، نهادهای خیریه و مجموعه‌های وابسته به نهادهای انقلابی نیز در گردش مالی و پایداری اقتصادی کشور نقش‌آفرینی می‌کنند.

به گفته او، همین شبکه‌های غیررسمی به ایران کمک کرده‌اند تا بخشی از محدودیت‌های ناشی از تحریم‌های بانکی و مالی غرب را دور بزند و مسیر واردات کالا، انتقال پول و تأمین مالی پروژه‌ها را حفظ کند.

نخست‌وزیر پیشین عراق همچنین تأکید می‌کند که اعتراض‌های اجتماعی در ایران را باید در چارچوب رقابت میان دو رویکرد متفاوت تحلیل کرد؛ رویکردی که خواهان ادغام کامل در اقتصاد جهانی و الگوهای غربی است و رویکردی که بر استقلال اقتصادی، خودکفایی و «اقتصاد مقاومتی» تأکید دارد.

او در پایان نتیجه می گیرد که تجربه ایران تلاشی برای ارائه مدلی متفاوت از توسعه اقتصادی در جهان غیرغربی است؛ مدلی که به گفته او بر حفظ حاکمیت ملی، عدالت اجتماعی و کاهش وابستگی به ساختار مالی غرب تکیه دارد و موفقیت یا ناکامی آن می‌تواند بر آینده بسیاری از کشورهای در حال توسعه تأثیرگذار باشد.


نظرات

آخرین اخبار
عراقچی و نبیه بری تلفنی گفت‌وگو کردند؛ تأکید بر حمایت ایران از لبنان
بازنشر مواضع اقتصادی قالیباف در فضای مجازی آمریکا
بانک VTB روسیه در فهرست تحریم‌های آمریکا علیه ایران قرار گرفت
فریاد «اسرائیل را تحریم کنید» در آمستردام؛ حمایت از فلسطین، لبنان و ایران در برلین
فرود اضطراری پرواز مشهد به کرمانشاه به دلیل نقص فنی موتور
نیوزویک: مردم آمریکا پیامدهای جنگ علیه ایران را احساس می‌کنند
زاکانی: بعد از 47 سال قانون اساسی را کامل اجرا نکرده‌ایم
بلومبرگ: آلمان برای مقابله با چین بسته اقتصادی ـ امنیتی تدوین می‌کند
رئیس اتحادیه میهنی کردستان عراق به تهران سفر می‌کند
طی دو روز 72 کشتی از باب‌المندب عبور کردند
بلومبرگ: بریتانیا کمک به عربستان در جنگ با یمن را بررسی می‌کند
عامل انتشار تصاویر خصوصی و ساختگی جوانان و نوجوانان در یزد دستگیر شد
استقلال 3–0 السد ؛ طوفان آبی ها در بصره ؛ استقلال نماینده شایسته ایران در لیگ نخبگان
عربستان طی 24 ساعت 54 حمله هوایی به یمن انجام داد
هشدار حماس؛ اسرائیل به دنبال تغییر وضعیت تاریخی و حقوقی مسجد الاقصی است
بیانیه مشترک عراق و فرانسه؛ حمایت از آزادی کشتیرانی در تنگه هرمز
اعتراف جی‌دی ونس: آمریکا با انصارالله یمن گفت‌وگوی مستقیم داشته است
سهمیه معیشتی مرزنشینان افزایش یافت
کاظمی: مرجع تصمیم‌گیری درباره تعطیلی مدارس به آموزش‌وپرورش واگذار شد
جزئیات حادثه واژگونی مینی‌بوس دانش‌آموزان در همدان
علیرضا بیرانوند از اول مهر باید به تیم نظامی معرفی شود
وال‌استریت ژورنال و نگرانی از شتاب تولید سلاح در روسیه
شباب‌الاهلی 1 - تراکتور 0؛ نماینده ایران لیگ نخبگان را با شکست آغاز کرد
ترور عالم اهل سنت در زاهدان
فرونشست، سیل و زلزله؛ اطلس جدید مخاطرات ایران آماده انتشار شد
عارف: شورای هنر و ادب در دولت چهاردهم تشکیل می‌شود
دیدار مدیران روس‌اتم و آژانس در وین؛ ایمنی نیروگاه زاپوریژیا بررسی شد
آمریکا مخالف غنی‌سازی در عربستان؛ ریاض از کشف ذخایر اورانیوم خبر داد
واردات خودرو از مناطق آزاد با 20 درصد تخفیف
معاون وزیر راه درباره بحران مسکن: بدمسکنی و کاهش قدرت خرید در صدر مشکلات
واکنش باشگاه دهوک به شایعه اخراج یحیی گل‌محمدی
تهدید صریح دولت صنعا علیه عربستان در پی حملات به یمن
مرشایمر: جنگ ایران کمک تسلیحات آمریکا به اوکراین را کاهش داد
محدوده قطعی برق گیلان فردا سه‌شنبه 24 شهریور
هشدار معاون وزیر بهداشت: ولادت و ازدواج در کشور کاهش یافته است
نسخه جدید رئیس کل بانک مرکزی برای مهار موتورهای تورم‌زا و شوک‌های خارجی
حمله به نیروهای وابسته به عربستان در صحرای الجوف یمن
فروش 30 میلیاردی سینما در سه روز نیم‌بها؛ «استخر» و «زنده شور» رکورد زدند
جزئیات قطعی برق استان البرز برای فردا سه‌شنبه 24 شهریور
گوترش خواستار تقویت نقش آژانس در راستی‌آزمایی برنامه هسته‌ای ایران شد
برنامه قطعی برق تهران فردا سه‌شنبه 24 شهریور
رویترز: تجهیزات نفتی دست‌دوم آمریکا راهی ونزوئلا شد
3 جوان گلستانی در یک قدمی قصاص بخشیده شدند
پسکوف: بی‌ثباتی در خلیج فارس بازار جهانی نفت را تهدید می‌کند
زمانبندی قطعی برق مازندران فردا سه‌شنبه 24 شهریور
شوک جدید به بازار گاز اروپا؛ قیمت‌ها بیش از 5 درصد افزایش یافت
نظرسنجی فاکس‌نیوز: 65 درصد رأی‌دهندگان به ترامپ از او ناراضی‌اند
نورنما | کشف اجساد از کشتی مسافربری سوخته در فیلیپین
خبر طلایی وزیر کار برای بازنشستگان؛ خرید طلا با کسر از حقوق ماهانه
صف 1800 کامیون در مرز نوردوز؛ علت ترافیک جاده‌ای چیست؟