×
سیاسی
شناسه خبر : 316840
تاریخ انتشار : سه‌شنبه 1405/02/22 ساعت 10:06
مذاکره درباره مذاکره

کوروش احمدی:

مذاکره درباره مذاکره

ترامپ ساعاتی بعدازدریافت آخرین پیشنهاد ایران با انتشار پیامی آن را«کاملا غیرقابل‌قبول» خواند.به گزارش صداوسیما«ایران درپیشنهاد خود طرح آمریکاراکه به معنای تسلیم ایران دربرابرزیاده‌خواهی ترامپ بود،ردکرده وبرضرورت پرداخت خسارت‌های جنگ توسط آمریکا وحاکمیت ایران برتنگه هرمز،ضرورت پایان تحریم‌ها وآزادسازی اموال و دارایی‌های توقیف‌شده کشورمان تأکید کرده است.

نورنیوز-گروه سیاسی: تسنیم نیز خبر داده که «مباحثی مانند تضمین عدم تجاوز نظامی، بیرون‌بردن نیروهای نظامی آمریکا از محیط پیرامونی ایران، رفع محاصره دریایی، آزادسازی دارایی‌های بلوکه‌شده ایران، پرداخت غرامت، لغو تحریم‌ها و پایان جنگ در همه جبهه‌ها از جمله لبنان، سازوکار جدید تنگه هرمز و... بخشی از مباحثی است که در پیشنهاد 14 بندی ایران گنجانده شده است». در غیاب توضیحی از جانب سخنگویان رسمی و با توجه به واکنش فوری و صریح ترامپ، چاره‌ای نیست جز اینکه محتوای پاسخ ایران را در همین حدود که رسانه‌های اصولگرا عنوان کرده‌اند، تصور کنیم.

‌با توجه به اینکه قاعدتا مقامات ما از قبل می‌توانسته‌اند پیش‌بینی کنند که پیشنهادی با چنین محتوایی نمی‌توانسته مورد قبول ترامپ قرار گیرد، شاید این پیشنهاد را با هدف چانه‌زنی ارائه کرده‌ باشند؛ اما مسئله این است که آیا ترامپ نیز چنین فکر می‌کند و آماده ورود به یک روند چانه‌زنی هست یا خیر. اکنون چانه‌زنی از طریق تبادل اصلاحیه‌هایی در یک متن ممکن است به آخر خط رسیده باشد و ادامه کار از این طریق دیگر ممکن نباشد. باید دید که آیا طرفین قراری برای ملاقات مستقیم یا مذاکره غیرمستقیم خواهند گذاشت یا خیر. بعد از ملاقاتی که بین قالیباف و جی‌دی ونس در اسلام‌آباد انجام شد و در نوع خود منحصربه‌فرد بود، شواهدی حاکی از اینکه ملاقات دیگری با آن ویژگی‌ها در آینده نزدیک ممکن باشد، وجود ندارد.

بدون شک، این روش مذاکراتی مکتوب بعد از نشست اسلام‌آباد حتی در مقایسه با مذاکرات غیرمستقیم تا قبل از جنگ 40 روزه یک عقبگرد است. دلیل اصلی ظاهرا این است که وقتی طرفین حداقل در این مرحله اطمینانی نسبت به امکان گشایش ندارند، دلیلی هم نمی‌بینند، خود را به زحمت بیندازند. هدف تاکنون این بود که طرفین از این طریق بتوانند در قالب یک طرح یا نقشه راه یا یادداشت‌تفاهم نحوه انجام مذاکرات را مشخص کنند و درباره لجستیک و دستور کار به توافق برسند؛ یعنی تاکنون در واقع مذاکره درباره نحوه مذاکره انجام می‌شد. اکنون که نتیجه‌ای از این طریق حاصل نشده، فعلا چاره‌ای نیست جز اینکه از ادامه بن‌بست صحبت کنیم و ببینیم عوارض و عواقب این بن‌بست در شرایط کنونی برای کشور چه می‌تواند باشد.

این بن‌بست در شرایطی است که به نظر می‌رسد تمرکز ترامپ تنها بر برنامه غنی‌سازی در ایران و محموله اورانیوم 60 درصدی است و توجهی به برنامه‌های موشکی و منطقه‌ای ایران ندارد. این موضوعات برای اسرائیل مهم است، ولی باید توجه داشت که اسرائیل بدون مجوز آمریکا قادر به اقدام نظامی علیه ایران نخواهد بود. سؤال مهم اکنون این است که در شرایطی که مواضع دو طرف بسیار از هم دور است، ترامپ چه سیاستی را در پیش خواهد گرفت. بعید به نظر می‌رسد که انجام یک جنگ تمام‌عیار دیگر در اولویت ترامپ باشد. محتمل است که او بر اعمال فشار اقتصادی و محاصره دریایی و احیانا تلاش برای بازکردن تنگه هرمز متمرکز شود و به موازات آن نوعی از برخوردهای نظامی با شدت کم نیز در دستور کار او و اسرائیل قرار بگیرد. ممکن است آنها در این فکر باشند که از این پس گهگاه دست به اقدامات نظامی کوچکی مثل برخوردهای اوایل هفته و آزمودن واکنش ایران در داخل تنگه هرمز و در سواحل ایران برای گرم نگه‌داشتن جبهه نیز بزنند.

ترامپ اکنون بدون شک با بزرگ‌ترین بحران دوران ریاست‌جمهوری‌اش مواجه است. او به نحوی عمل کرده که راه پس و پیش را به روی خود بسته است. هرگونه عقب‌نشینی او به معنی شکستی خواهد بود که دوره ریاست‌جمهوری و میراث سیاسی‌اش را نابود خواهد کرد. در چنین شرایط خطیری او ممکن است از هر طریق دیگری جز یک جنگ تمام‌عیار که یک بار آزموده شده و حاصلی نداشته، بکوشد تا مانع رسیدن جامعه ایران به حداقلی از قرار و ثبات شود و وضعیت اقتصادی-اجتماعی همچنان در حالت تعلیق باقی بماند.


شرق
نظرات

آخرین اخبار
دلیل بسته شدن شبانه تونل‌های تهران چیست؟
گفت وگوی آمریکا با متحدان درباره بحران تنگه هرمز
واکنش تند تل‌آویو به تحریم‌های جدید اروپا علیه شهرک‌نشینان اسرائیلی
معاون نیروی دریایی سپاه: امنیت خلیج فارس خط قرمز ایران است
درخواست یمن از شورای امنیت برای رفع محاصره
حمله تند ترامپ به حزب دموکرات آمریکا
چرا حال و آینده اقتصاد جهان به چند تنگه گره خورده؟
چرا بازار مسکن با رکود تورمی شدید مواجه شده است؟
افشای جزئیات جدید از پایگاه سری اسرائیل در عراق
جشن قهرمانی یامال با پرچم فلسطین جنجال‌ساز شد + فیلم
مذاکره درباره مذاکره
تشدید حملات اسرائیل در لبنان ونقض 1700 مورد آتش بس
قیمت طلای جهانی امروز سه شنبه 22 اردیبهشت 1405
دکترین ملی کریدورها
کشف کلید کنترل خارش در مغز انسان
طرح جدید برای ائتلاف دموکراتیک علیه واشنگتن
عثمان دمبله ستاره فصل لیگ فرانسه شد
کشف کهکشانی بدون چرخش توسط تلسکوپ جیمز وب
اعدام عضو آموزش‌دیده گروهک تروریستی انصارالفرقان در شرق کشور
مجلس آمریکا برای هفتمین بار قطعنامه اختیارات جنگی ترامپ را به رای می گذارد
سفیر ایران: معماری امنیتی منطقه نیاز به بازنگری دارد
ماجرای حضور هواپیماهای ایرانی در پایگاه نورخان پاکستان چیست؟
تعادل؛ گوهر گمشده در مذاکرات
خطای محاسباتی دشمن و درس بازدارندگی اتحاد مقدس
آخرین جزئیات از حضوری شدن کلاس‌ها و امتحانات دانشگاه ها
وزارت بهداشت اسرائیل: شمارمجروحان از آغاز جنگ با ایران به 8683 رسید
آخرین آمار از هزینه های سنگین جنگ ترامپ علیه ایران
آغاز فروش مشارکتی محصولات سایپا از امروز + جدول خودرو و نحوه ثبت نام
روسیه در انتظار پاسخ اروپا درباره مذاکرات دوجانبه
سیاست‌نامه | اختلاف دو نظر نماینده ولی فقیه درباره حجاب به کجا رسید
دیگر فرودگاه بین‌المللی کارآمدی در اسرائیل وجود ندارد
انصارالله: هدف حمله به ایران مهار استقلال منطقه است
زمان ترخیص کالاهای اساسی به حداقل رسید
برنامه مسابقات ورزشی امروز 22 اردیبهشت 1405+ جدول پخش
وضعیت آب و هوا امروز سه شنبه 22 اردیبهشت + وضعیت استان‌ها
ژاپن حدود 12 میلیون دلار به فلسطین کمک کرد
مایکروسافت مدیریت شعبه خود را از اسرائیل به فرانسه منتقل کرد
سفیر آمریکا: همکاری امنیتی اسرائیل و امارات گسترش یافته است
تغییر ژئوپلتیک تجارت ایران در منطقه با دور زدن محدودیت‌های دریایی
هانتاویروس، بدون واکسن و درمان «ویژه»
دانشمندان موفق به افزایش طول عمر با ژنتیک شدند
ستون پنهان امنیت انرژی کشور
نماینده کرمان: تخریب تیم مذاکره کننده تضعیف موضع رسمی کشور است
24 درصد آمریکایی‌ها تیراندازی ضیافت شام ترامپ را صحنه‌سازی می‌دانند
مقام حماس: نتایج بازسازی ساختار سازمانی حماس بزودی اعلام می‌شود
آمریکا 53.3 میلیون بشکه نفت از ذخایر راهبردی را به شرکت‌ها اختصاص داد
چگونه خوش مصرف باشیم؟
مقام صهیونیست: اسرائیل راهکاری برای مقابله با پهپادهای حزب الله ندارد
گفت و گوی وزرای امور خارجه ایران و سنگاپور با موضوع تحولات منطقه‌ای
آمریکایی‌ها معتقدند ترامپ اهداف جنگ با ایران را روشن نکرده است