×
اقتصادی
شناسه خبر : 316837
تاریخ انتشار : سه‌شنبه 1405/02/22 ساعت 09:53
دکترین ملی کریدورها

سید فرید موسوی:

دکترین ملی کریدورها

در میانه جنگ رمضان، بسیاری هنوز تصور می‌کنند صحنه اصلی نبرد، آسمان منطقه، حملات موشکی یا تنگه هرمز است. اما واقعیت آن است که در کنار این میدان‌های آشکار، جنگی عمیق‌تر و ماندگارتر در جریان است؛ جنگ بر سر کریدورها، بنادر، خطوط ریلی، مسیرهای تجارت و شبکه‌های انرژی. جنگی که نتیجه آن نه فقط توازن نظامی، بلکه جایگاه ایران در نظم آینده منطقه را تعیین می‌کند.

نورنیوز-گروه اقتصادی:  آمریکا سال‌هاست به این جمع‌بندی رسیده که مهار ایران صرفا با تحریم ممکن نیست. راهبرد جدید، کاهش تدریجی نقش ایران در شبکه تجارت جهانی و افزایش هزینه اتصال کشور به اقتصاد بین‌الملل است؛ از فشار بر حمل‌ونقل دریایی و افزایش ریسک بیمه گرفته تا طراحی مسیرهای جایگزین برای دور زدن ایران در زنجیره‌های تجارت و انرژی. هدف روشن است: محدودسازی تدریجی مزیت ژئوپلیتیک ایران. در چنین شرایطی، مساله اصلی فقط فشار بیرونی نیست؛ غفلت‌های انباشته داخلی نیز تعیین‌کننده بوده‌اند. سال‌ها درباره موقعیت ممتاز ژئوپلیتیک ایران سخن گفته شد، اما این موقعیت به یک نظام منسجم زیرساختی و راهبردی تبدیل نشد. کریدورها و پروژه‌های ترانزیتی در بسیاری موارد به‌صورت پراکنده، کند و بدون یک نگاه کلان امنیت‌محور پیش رفتند، درحالی‌که جهان وارد عصر «جنگ کریدورها» شده بود؛ عصری که در آن مسیرها به اندازه مرزها و حتی بیشتر از آن اهمیت دارند.

در میانه این جنگ، ایران بیش از هر زمان دیگری به یک «دکترین ملی کریدوری» نیاز دارد. دکترینی که بر اساس آن، ترانزیت، لجستیک، بنادر، خطوط ریلی و اتصال منطقه‌ای، نه پروژه‌های بخشی، بلکه ستون‌های اصلی امنیت ملی و قدرت اقتصادی کشور تعریف شوند. این دکترین باید سه اصل را مبنا قرار دهد: اتصال‌پذیری فعال، تنوع‌بخشی مسیرها و تبدیل ایران به گره مرکزی شبکه‌های ترانزیتی منطقه. بدون چنین چارچوبی، اقدامات پراکنده، نه‌تنها کافی نیستند، بلکه در برابر رقابت ژئوپلیتیک موجود، ناکارآمد خواهند بود.

در این چارچوب، نقش چهار رکن اصلی کشور کاملا به هم پیوسته است. مجلس باید این دکترین ملی کریدوری را به قانون الزام‌آور تبدیل کند؛ قانونی که توسعه زیرساخت‌های ترانزیتی را از سطح پروژه‌های متغیر بودجه‌ای خارج کرده و به یک اولویت پایدار امنیت ملی ارتقا دهد. دولت باید این دکترین را در قالب سیاست اجرایی منسجم پیاده کند و هماهنگی میان دستگاه‌ها را از سطح اداری به سطح راهبردی برساند. بخش خصوصی باید به‌عنوان شریک واقعی در توسعه لجستیک و ترانزیت وارد میدان شود و از نگاه کوتاه‌مدت پروژه‌ای فاصله بگیرد و مردم نیز باید بدانند که آینده اشتغال، قدرت اقتصادی، ارزش پول ملی و تاب‌آوری کشور، به میزان حضور ایران در شبکه کریدورهای جهانی وابسته است.

این چهار سطح اگر در امتداد یکدیگر قرار نگیرند، هیچ دکترین و سیاستی به نتیجه نخواهد رسید. اما اگر در قالب یک دکترین ملی کریدوری منسجم شوند، ایران همچنان می‌تواند جایگاه تاریخی خود را به‌عنوان محور اتصال منطقه حفظ و بازسازی کند. در میانه جنگ رمضان، مساله فقط میدان نظامی نیست. مساله این است که همزمان با جنگ، نظم آینده منطقه در حال شکل‌گیری است. کشورهایی که در شبکه کریدورها جایگاه دارند، در آینده نیز نقش‌آفرین خواهند بود و کشورهایی که از این شبکه حذف شوند، به حاشیه رانده می‌شوند. در جهان امروز، قدرت فقط در توان نظامی تعریف نمی‌شود در توان اتصال نیز تعریف می‌شود و اگر کریدورها را ببازیم، جنگ را باخته‌ایم.

*  عضو کمیسیون اقتصادی مجلس


دنیای اقتصاد
نظرات

آخرین اخبار
از ویرانی مدرسه تا ویرانی آینده؛ ایران در شورای حقوق بشر از «تخریب توسعه» گفت
اعلام جرم قوه قضائیه علیه عوامل و مهمانان برنامه «با ضیا»
چهارراه منصور «میدان بهشتی» تبریز بزرگترین فرش موزائیکی جهان
ایران 0 - 1 ژاپن ؛ شاگردان پیاتزا در امتیازات پایانی کم آورد/ ست دوم ایران 17- ژاپن 15
افشای پشت‌پرده مصاحبه خلبان اف-15 سرنگون‌شده بر فراز ایران
نخست‌وزیر عراق: اجازه نمی‌دهیم عراق میدان درگیری دیگران شود
فردا دوشنبه 23 شهریور کدام مناطق استان کرمان برق ندارند؟ برنامه خاموشی رفسنجان و سیرجان
خروج نظامیان آمریکایی از عراق قطعی شد؛ بغداد تمدید نمی‌کند
هشدار زرد هواشناسی تهران؛ وزش باد شدید و گردوخاک در پایتخت
کامبک ایران مقابل اردن؛ تیم ملی بسکتبال با صدرنشینی راهی یک‌چهارم نهایی شد
انهدام مهمات عمل‌نکرده در دماوند؛ احتمال شنیده شدن صدای انفجار
نورنما | یک برخورد ناخواسته، یک عذر خواهی از جنس احترام
مسیر جدید در تنگه هرمز؛ جزئیات مهم نشست فردا در عمان از زبان عراقچی
جدول آخرین قیمت طلا و سکه امروز یکشنبه 22 شهریور 1405؛ ریزش 5 میلیونی سکه امامی
بازگشایی مدارس از اول مهر به‌صورت حضوری
بورس کانال 7.4 میلیون واحد را فتح کرد
شرط سابقه تحصیلی برای ارزشیابی مدارک علوم پزشکی خارج از کشور لغو شد
برنامه قطعی برق کردستان امروز یکشنبه 22 شهریور 1405 منتشر شد + لینک
بریکس خواستار پایان تحریم‌های آمریکا علیه کوبا شد
وزیر راه: پروازهای خارجی بدون مشکل در حال انجام است
قیمت دینار عراق امروز یکشنبه 22 شهریور 1405؛ کاهش قیمت هزار دینار
آخرین قیمت دلار امروز یکشنبه 22 شهریور 1405؛ چرا دلار 5 هزار تومان ارزان شد؟
ایران، آمریکا و اسرائیل در مسابقه زمان؛ عقربه‌های ساعت علیه کدام طرف می‌چرخد؟
رایگان بودن مترو و بی‌آرتی تمدید شد؛ جزئیات مصوبه شورای شهر
آخرین قیمت خودروهای سایپا امروز 22 شهریور 1405؛ قیمت های جدید شاهین، اطلس و کوییک
تکذیب توقف طرح اسقاط؛ 2 هزار موتورسیکلت از رده خارج شد
پزشکیان: فردا تفاهم ایران و عمان درباره تنگه هرمز نهایی می‌شود
برنامه قطعی برق تهران امروز یکشنبه 22 شهریور + پنج روش استعلام قطعی برق پایتخت
برنامه خاموشی استان گلستان امروز یکشنبه 22 شهریور + معرفی چهار روش استعلام برنامه قطعی
جزئیات قانون ملی توسعه هوش مصنوعی؛ از صندوق 100 همتی تا آزادسازی داده‌ها
آرسنال روی ریل پیروزی؛ صعود توپچی‌ها به صدر لیگ برتر انگلیس
قانون ملی توسعه هوش مصنوعی ابلاغ شد
پزشکیان در بریکس پلاس: ایران آماده نقش‌آفرینی در مسیرهای انرژی و ترانزیتی است
توقف دلار، صندوق های طلا را نزولی کرد؛ خروج 1.8 همت پول حقیقی از درآمد ثابت‌ها
تغییرات در کنکور 1406 «تاثیر مثبت» سوابق 6 درس پایه یازدهم
جزئیات حمله صبح امروز آمریکا به کشتی کانتینربر در نزدیکی جزیره هنگام
زمان‌بندی خاموشی ایلام یکشنبه 22 شهریور + جدول
مرزهای ایران و عراق دوباره باز شدند
آخرین تحولات جنگ ایران و آمریکا؛حمله به کشتی‌های تجاری در هرمز و قشم؛پیام ایستادگی پزشکیان
چمران: امروز درباره رایگان ماندن مترو و بی‌آر‌تی تصمیم می‌گیریم
کشف بقایای نوزاد 6 ماهه در ایزگام‌دشت رامسر؛ راز تازه از زندگی انسان در عصر مفرغ
مسکو شرط دیدار پوتین و زلنسکی را اعلام کرد
پیش بینی قیمت طلای جهان؛ طلا در اتاق انتظار فدرال رزرو
صندوق ارزی جای دلار فیزیکی را می‌گیرد؟ نگاهی به نسخه جدید وزیر اقتصاد برای کنترل بازار ارز
سوابق تحصیلی کنکور چه زمانی به سازمان سنجش اعلام می‌شود؟
حملات اسرائیل به جنوب لبنان ادامه دارد؛ جنایت جدید در الخیام
جدول قطعی برق کهگیلویه و بویراحمد امروز یکشنبه 22 شهریور؛ ساعت خاموشی یاسوج و گچساران
بسته شدن مرز‌های چذابه و شلمچه در دومین روز از سوی دولت عراق
نوراینفو | حجم ذخیره آب سدهای تهران چقدر است؟
ترافیک سنگین در آزادراه کرج تهران؛ چالوس و تهران شمال مسدود شد