×
سیاسی
شناسه خبر : 316581
تاریخ انتشار : دوشنبه 1405/02/21 ساعت 08:46
اقتصاد، اینترنت و امنیت ملی

دکتر موسی غنی‌نژاد:

اقتصاد، اینترنت و امنیت ملی

مسدود کردن دسترسی ایرانیان به اینترنت جهانی، نه تنها زیان‌های اقتصادی نجومی برای اقتصاد ملی دارد، بلکه فراتر از آن اقدامی به شدت مغایر با حفظ انسجام ملی، بر باددهنده سرمایه اجتماعی و پایگاه مردمی حکومت و نهایتا در تضاد آشکار با امنیت ملی است. فعالان اقتصادی و برخی از مسوولان دولتی ذی‌ربط فاجعه مسدودی اینترنت جهانی را به تکرار مورد تاکید قرار داده‌اند.

نورنیوز-گروه سیاسی: اما ظاهرا گوش شنوایی نیست و اشخاص یا نهادهای مجری این مسدودی نیازی به توضیح و اقناع افکار عمومی نمی‌بینند. به عقیده وزیر ارتباطات، خسارت روزانه به هسته اقتصاد دیجیتال حدود ۵۰۰میلیارد تومان برآورد شده که عمدتا به اپراتورها و بخش شبکه‌ای مربوط است. خسارت روزانه به ‌اقتصاد کلان هم حدود ۵هزارمیلیارد تومان برآورد می‌شود که لایه‌های دوم و سوم اقتصاد دیجیتال را نیز شامل می‌شود. به این ترتیب در ۶۰روز قطعی اینترنت، اقتصاد ایران ۳۰۰هزار‌میلیارد تومان زیان دیده است. افشین کلاهی، رئیس کمیسیون دانش‌بنیان اتاق بازرگانی ایران، خسارت مستقیم روزانه بر اثر قطعی اینترنت را ۳۰ تا ۴۰‌میلیون دلار اعلام کرده است. وی تاکید دارد خسارت غیرمستقیم قطعی اینترنت معادل ۸۰-۷۰‌میلیون دلار در روز است. 

به این ترتیب در ۶۰روز حداقل یک‌میلیارد و هشتصد‌میلیون دلار خسارت مستقیم به اقتصاد ایران وارد شده است. این زیان با احتساب زیان غیرمستقیم به بیش از چهار‌میلیارد دلار می‌رسد. (اقتصادنیوز، ۹ اردیبهشت۱۴۰۵) از سوی دیگر، گفته می‌شود حدود ۱۰میلیون نفر عمدتا از اقشار متوسط و پایین جامعه مستقیما درگیر فعالیت‌های وابسته به اینترنت هستند لذا محدودیت دسترسی به اینترنت، شغل و معیشت آنها را در معرض تهدید قرار می‌دهد. از این رو مشاور وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات نسبت به بحران امنیتی ناشی از محدودیت‌های اینترنتی هشدار می‌دهد (ایرانیان استارت‌آپ، ۱۲ اردیبهشت ۱۴۰۵).

نادیده گرفتن این زیان‌های اقتصادی در حالی صورت می‌گیرد که بیکاری به‌دلیل وقوع جنگ چهل روزه و آسیب دیدن برخی واحدهای تولیدی بزرگ و زیرساخت‌ها به شدت بالا رفته و در کنار آن افزایش بی‌سابقه سطح عمومی قیمت‌ها، عامه مردم را در تامین معاش روزانه خود در مضیقه قرار داده است. واضح است که در چنین شرایطی مسدود کردن اینترنت جهانی برای آن ۱۰میلیون ایرانی که موقعیت شغلی‌شان با این وضعیت متزلزل شده و برای خانواده‌های این شاغلان (در مجموع حدود چهل‌میلیون نفر یعنی نزدیک به نیمی از کل جمعیت کشور) موجب خشم و عصبانیت خواهد بود. به سخن دیگر، در وضعیتی خطیری که نظام سیاسی حاکم بیشترین نیاز را به پشتیبانی مردم دارد، سیاستی در پیش گرفته می‌شود که خشم و نارضایتی کثیری از آنها را علیه حکومت برمی‌انگیزد.

این در حالی است که رئیس‌جمهور محترم در سخنان اخیر خود ‌فرمودند: «انسجام ملی مهم‌ترین سرمایه کشور در عبور از بحران‌ها است.» حال منطقی‌ترین پرسشی که مطرح می‌شود این است که رئیس‌جمهور به‌عنوان شخص دوم کشور، مسوول اجرای قانون اساسی و رئیس شورای عالی امنیت ملی با علم به اهمیت تعیین‌کننده انسجام ملی، چگونه اجازه می‌دهد مسدودی اینترنت جهانی با صدمه مهلکی که به معیشت و منافع کثیری از مردم می‌زند، ادامه یابد؟ اگر مسدودکنندگان اینترنت جهانی، دلایل متقنی برای سیاست خود دارند، چرا این دلایل علنا به‌صورت عمومی در رسانه‌های همگانی رسمی، از سوی کارشناسان موافق و مخالف به بحث گذاشته نمی‌شود تا افکار عمومی اقناع شود؟ 

چرا با مردم که ولی‌نعمت حاکمان هستند و در نهایت همه هزینه‌های ملی را می‌پردازند، طوری رفتار می‌شود که گویی نامحرمند؟ آیا چنین رفتاری موجب انسجام ملی و تقویت پایگاه توده‌ای حکومت می‌شود یا تیشه به ریشه آن می‌زند؟ تحمیل سیاستی مشکل‌زا برای مردم که حتی برخی کارشناسان در درون خود دولت با آن مخالفند، چگونه ممکن است به تامین امنیت ملی در کشور کمک کند؟ طرح و اجرای «اینترنت طبقاتی» که بوی تبعیض ناعادلانه می‌دهد و حتی شائبه رانت‌جویی و فساد مالی برای عده‌ای خاص به وجود آورده، چگونه ممکن است در خدمت انسجام و امنیت ملی باشد؟  مسدودی دسترسی به اینترنت جهانی، تحمیل اینترانت (اینترنت به اصطلاح بومی!) و نهایتا پیش کشیدن اینترنت طبقاتی، چیزی جز تضییع حقوق طبیعی اولیه ایرانیان برای دسترسی آزاد به اطلاعات نیست؛ چگونه است که خادمان ملت به خود اجازه می‌دهند، حقوق اولیه مخدومان خود را پایمال کنند؟ به راستی چه کسی مسوولیت پاسخگویی به این پرسش‌ها را بر عهده دارد؟


دنیای اقتصاد
نظرات

آخرین اخبار
هوای تهران در شرایط قابل قبول
وینی جونیور بدترین کاپیتان رئال مادرید شد
جزئیات معافیت تحصیلی دانش‌آموزان پسر پایه دوازدهم اعلام شد
آربلوا پس از شکست مقابل بارسلونا: ضربه آرنج گارسیا پنالتی بود
هانتا ویروس چه نشانه‌هایی دارد؟
سیاست چین در تنگه هرمز
واکنش انصارالله یمن به موضع ترامپ درباره پاسخ ایران
دریا، سنگر امنیت ملی و سکوی توسعه
پروژه علمی برای تبدیل ضایعات لبنیات به مصالح ساختمانی
دوفوریتی | درد بیماری یک طرف؛ غصه‌ی قیمت دارو هم یک طرف
اعدام جاسوس موساد اعدام و عامل نفوذی در پروژه‌های علمی کشور
منشأ لکه نفتی اطراف جزیره خارک مشخص شد
اقتصاد، اینترنت و امنیت ملی
تجاوز به ایران و سرانجام سیاست در آمریکا
نوه جان اف کندی: واشنگتن در ایران شکست خورده است
فلیک: قهرمانی با برد مقابل رئال مادرید لحظه‌ای فراموش‌نشدنی است
برنامه مسابقات ورزشی امروز 21 اردیبهشت 1405+ جدول پخش
چرا تلاویو لغو توافق اسلو را دنبال می کند؟
ترامپ و گام بعدی؟!
آنچه لازم است درباره بیمه بیکاری بدانیم
وضعیت آب و هوا امروز دوشنبه 21 اردیبهشت + وضعیت استان‌ها
راه‌اندازی 500 دوربین ثبت تخلف جدید در پایتخت تا پایان سال
ادعاهای نتانیاهو علیه چین و خیال پردازی درباره ایران
20هزار استاد دانشگاه آزاد در نوبت دریافت اینترنت
کارشناس مسائل چین: پکن به دنبال حمایت عملیاتی از تهران بدون ورود به تنش نظامی است
ایرلاین های بین‌المللی همچنان از پرواز به اسرائیل اجتناب می‌کنند
راهبردهای عبور از کم‌آبی تهران
بحران «دست‌ودلبازی» در درمان؛ سرم و آنتی‌بیوتیک را هدر ندهید!
چین و آمریکا به دنبال برگزاری مذاکرات تجاری پیش از سفر ترامپ به پکن
سناتور آمریکایی: ایران اهرم فشار قابل توجهی در صحنه جهانی دارد
آخرین جزئیات از وضعیت پرداخت حقوق و معوقات پرستاران
چگونه مدارک گمشده خود را پیدا کنیم؟
در هوای گرم چقدر آب بنوشیم؟
جسد یکی از 2 سرباز آمریکایی مفقود شده در مراکش پیدا شد
نخست وزیر سابق قطر: ایران پس از حمله آمریکا و اسراییل قوی تر شده است
انسداد 3000 چاه غیرمجاز در تهران
توجیه لندن درباره اعزام ناو به خاورمیانه
نگرانی مقام سابق موساد از روند مذاکرات ایران_آمریکا
ناوگان جهانی صمود وارد سواحل جنوب غربی ترکیه شد
به‌روزرسانی نقشه کانون‌های گرد و غبار کشور
هلاکت نظامی صهیونیست در حمله پهپادی حزب‌الله لبنان
استعفای وزیر دفاع لتونی پس از نفوذ پهپاد اوکراینی به حریم این کشور
ترامپ: درباره پاسخ ایران با نتانیاهو صحبت کردم
عراقچی با همتای هلندی خود تلفنی گفت وگو کرد
انگلیس و فرانسه ریاست مشترک نشستی درباره تنگه هرمز را برعهده می‌گیرند
رایزنی عراقچی و عبدالعاطی درباره مذاکرات تهران_واشنگتن
بارسلونا با شکست رئال مادرید قهرمان لالیگا شد
گل طارمی مردود شد،المپیاکوس متوقف!
ارتش: یک فروند پهپاد دشمن متجاوز منهدم شد
گفت‌وگوی تلفنی فیدان و عبدالعاطی