×
سیاسی
شناسه خبر : 316581
تاریخ انتشار : دوشنبه 1405/02/21 ساعت 08:46
اقتصاد، اینترنت و امنیت ملی

دکتر موسی غنی‌نژاد:

اقتصاد، اینترنت و امنیت ملی

مسدود کردن دسترسی ایرانیان به اینترنت جهانی، نه تنها زیان‌های اقتصادی نجومی برای اقتصاد ملی دارد، بلکه فراتر از آن اقدامی به شدت مغایر با حفظ انسجام ملی، بر باددهنده سرمایه اجتماعی و پایگاه مردمی حکومت و نهایتا در تضاد آشکار با امنیت ملی است. فعالان اقتصادی و برخی از مسوولان دولتی ذی‌ربط فاجعه مسدودی اینترنت جهانی را به تکرار مورد تاکید قرار داده‌اند.

نورنیوز-گروه سیاسی: اما ظاهرا گوش شنوایی نیست و اشخاص یا نهادهای مجری این مسدودی نیازی به توضیح و اقناع افکار عمومی نمی‌بینند. به عقیده وزیر ارتباطات، خسارت روزانه به هسته اقتصاد دیجیتال حدود ۵۰۰میلیارد تومان برآورد شده که عمدتا به اپراتورها و بخش شبکه‌ای مربوط است. خسارت روزانه به ‌اقتصاد کلان هم حدود ۵هزارمیلیارد تومان برآورد می‌شود که لایه‌های دوم و سوم اقتصاد دیجیتال را نیز شامل می‌شود. به این ترتیب در ۶۰روز قطعی اینترنت، اقتصاد ایران ۳۰۰هزار‌میلیارد تومان زیان دیده است. افشین کلاهی، رئیس کمیسیون دانش‌بنیان اتاق بازرگانی ایران، خسارت مستقیم روزانه بر اثر قطعی اینترنت را ۳۰ تا ۴۰‌میلیون دلار اعلام کرده است. وی تاکید دارد خسارت غیرمستقیم قطعی اینترنت معادل ۸۰-۷۰‌میلیون دلار در روز است. 

به این ترتیب در ۶۰روز حداقل یک‌میلیارد و هشتصد‌میلیون دلار خسارت مستقیم به اقتصاد ایران وارد شده است. این زیان با احتساب زیان غیرمستقیم به بیش از چهار‌میلیارد دلار می‌رسد. (اقتصادنیوز، ۹ اردیبهشت۱۴۰۵) از سوی دیگر، گفته می‌شود حدود ۱۰میلیون نفر عمدتا از اقشار متوسط و پایین جامعه مستقیما درگیر فعالیت‌های وابسته به اینترنت هستند لذا محدودیت دسترسی به اینترنت، شغل و معیشت آنها را در معرض تهدید قرار می‌دهد. از این رو مشاور وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات نسبت به بحران امنیتی ناشی از محدودیت‌های اینترنتی هشدار می‌دهد (ایرانیان استارت‌آپ، ۱۲ اردیبهشت ۱۴۰۵).

نادیده گرفتن این زیان‌های اقتصادی در حالی صورت می‌گیرد که بیکاری به‌دلیل وقوع جنگ چهل روزه و آسیب دیدن برخی واحدهای تولیدی بزرگ و زیرساخت‌ها به شدت بالا رفته و در کنار آن افزایش بی‌سابقه سطح عمومی قیمت‌ها، عامه مردم را در تامین معاش روزانه خود در مضیقه قرار داده است. واضح است که در چنین شرایطی مسدود کردن اینترنت جهانی برای آن ۱۰میلیون ایرانی که موقعیت شغلی‌شان با این وضعیت متزلزل شده و برای خانواده‌های این شاغلان (در مجموع حدود چهل‌میلیون نفر یعنی نزدیک به نیمی از کل جمعیت کشور) موجب خشم و عصبانیت خواهد بود. به سخن دیگر، در وضعیتی خطیری که نظام سیاسی حاکم بیشترین نیاز را به پشتیبانی مردم دارد، سیاستی در پیش گرفته می‌شود که خشم و نارضایتی کثیری از آنها را علیه حکومت برمی‌انگیزد.

این در حالی است که رئیس‌جمهور محترم در سخنان اخیر خود ‌فرمودند: «انسجام ملی مهم‌ترین سرمایه کشور در عبور از بحران‌ها است.» حال منطقی‌ترین پرسشی که مطرح می‌شود این است که رئیس‌جمهور به‌عنوان شخص دوم کشور، مسوول اجرای قانون اساسی و رئیس شورای عالی امنیت ملی با علم به اهمیت تعیین‌کننده انسجام ملی، چگونه اجازه می‌دهد مسدودی اینترنت جهانی با صدمه مهلکی که به معیشت و منافع کثیری از مردم می‌زند، ادامه یابد؟ اگر مسدودکنندگان اینترنت جهانی، دلایل متقنی برای سیاست خود دارند، چرا این دلایل علنا به‌صورت عمومی در رسانه‌های همگانی رسمی، از سوی کارشناسان موافق و مخالف به بحث گذاشته نمی‌شود تا افکار عمومی اقناع شود؟ 

چرا با مردم که ولی‌نعمت حاکمان هستند و در نهایت همه هزینه‌های ملی را می‌پردازند، طوری رفتار می‌شود که گویی نامحرمند؟ آیا چنین رفتاری موجب انسجام ملی و تقویت پایگاه توده‌ای حکومت می‌شود یا تیشه به ریشه آن می‌زند؟ تحمیل سیاستی مشکل‌زا برای مردم که حتی برخی کارشناسان در درون خود دولت با آن مخالفند، چگونه ممکن است به تامین امنیت ملی در کشور کمک کند؟ طرح و اجرای «اینترنت طبقاتی» که بوی تبعیض ناعادلانه می‌دهد و حتی شائبه رانت‌جویی و فساد مالی برای عده‌ای خاص به وجود آورده، چگونه ممکن است در خدمت انسجام و امنیت ملی باشد؟  مسدودی دسترسی به اینترنت جهانی، تحمیل اینترانت (اینترنت به اصطلاح بومی!) و نهایتا پیش کشیدن اینترنت طبقاتی، چیزی جز تضییع حقوق طبیعی اولیه ایرانیان برای دسترسی آزاد به اطلاعات نیست؛ چگونه است که خادمان ملت به خود اجازه می‌دهند، حقوق اولیه مخدومان خود را پایمال کنند؟ به راستی چه کسی مسوولیت پاسخگویی به این پرسش‌ها را بر عهده دارد؟


دنیای اقتصاد
نظرات

آخرین اخبار
علت آتش سوزی عصر امروز در میدان تجریش چه بود؟
مدنی‌زاده: پیروزی ایران نتیجه اتحاد مردم، نیروهای نظامی و دولت است
نورنما | عالم همه در طواف عشق است و دایره دار این طواف حسین (ع) است
نفتکش در سواحل یمن هدف حمله قرار گرفت
قالیباف: ایران گامی بلند به سوی پیروزی نهایی برداشت
حمله انتحاری در رقه سوریه؛ 2 نیروی امنیتی کشته شدند
نقشه ملی مقابله با دخانیات نهایی شد
استقبال گرجستان از تفاهم ایران و آمریکا
اعتراض حریدی‌ها به سربازی اجباری شدت گرفت
تاکید خصمانه اتحادیه اروپا بر ادامه تحریم‌ها علیه ایران
آمادگی کامل پایتخت برای برگزاری آیین وداع و تشییع رهبر شهید انقلاب
ونس: توافق با ایران نیازمند شفاف‌سازی بیشتر است
پلاک‌گذاری خودرو در 4 منطقه آزاد جدید کلید خورد
انتقاد معاون اول رئیس‌جمهور از رویکرد صداوسیما نسبت به اینترنت
درخشش هانیه رستمیان در اردوی عمان؛ رکورد تپانچه بادی زنان ایران شکسته شد
سیمان متهم اصلی گرانی مسکن نیست
پرداخت بیش از 50 همت به گندم‌کاران
ایران آماده نبرد جام‌جهانی؛ قلعه‌نویی با چه ترکیبی مقابل نیوزلند می‌آید؟
حمله تند لاپید به نتانیاهو درباره ایران
نورنما | سرو استیک 5 میلیارد تومانی در رستوران میلیاردرها
معرفی قهرمانان 5 وزن نخست کشتی فرنگی جام تختی
پزشکیان: جزئیات تفاهم‌نامه در زمان مناسب اعلام می‌شود
سیدمحمد خاتمی: باید از گام ﺑﻠﻨﺪ اﻣﻀﺎی ﺗﻔﺎﻫﻢ‌نامه ﻣﻴﺎن اﻳﺮان و آﻣﺮﻳﻜﺎ، خشنود بود
تفاهم ایران و آمریکا؛ امر ملی یا رقابت جناحی؟
بقایی در پاسخ به نورنیوز: تفاهم با آمریکا فقط برای توقف تنش بود، نه ایجاد رابطه
تفاهم ایران و آمریکا؛ آغاز اجماع بر امر ملی یا پایان سیاست‌ورزی جناحی؟
نبض جام | ویژه برنامه روزانه نورنیوز برای جام جهانی 2026 / قسمت هفتم
تونل های توحید و رسالت تهران امشب مسدود است
پیش‌ بینی قیمت دلار سه‌ شنبه 26 خرداد 1405
برای لبخند 90 میلیونی؛ ملی پوشان ایران آماده نبرد سرنوشت‌ساز
قیمت سکه پارسیان امروز دوشنبه 25 خرداد 1405
شروع فصل جدید «حسینیه معلی» از امشب
«گلوریا» به کارگردانی بابک برجسته راهی جشنواره فجر چهل‌وپنجم می‌شود
آخرین اطلاعات از هوا و افزایش دمای تهران تا چهارشنبه
حضور یک ایرانی در کارگروه زنان فدراسیون جهانی هندبال
وزیر کشور: وحدت ملی خط قرمز ماست/ هرگونه تفرقه‌افکنی گناه نابخشودنی است
چالش درباره بند اول و تنگه هرمز تا دقایق پایانی اعلام تفاهم ادامه داشت
استقبال کارشناسان چینی از توافق ایران و آمریکا
48 ساختمان در تهران همچنان بحرانی + لیست
نقشه ترافیکی تهران در شب‌های محرم
وزیر نفت: افزایش تولید گاز در مناطق مرکزی شروع شد
بازتاب جهانی توافق ایران و آمریکا؛ تأکید رهبران کشورها بر امنیت تنگه هرمز
واکنش رسانه ها و مقامات صهیونیستی به توافق ایران و آمریکا
زمان واریز حقوق خرداد ماه بازنشستگان تأمین اجتماعی اعلام شد+ جدول زمان‌بندی
پایان دوران جلسات پشت درهای بسته
اسکورت منحصربفرد از تیم ملی فوتبال کشورمان در آمریکا
خبر خوش برای تجار؛ مهلت رفع تعهد ارزی تمدید و فرآیند ثبت سفارش تسهیل شد
نورنما | ادای احترام به رهبر شهید انقلاب توسط گلر عراقی
روایت متفاوت واشنگتن از زمان آزادسازی دارایی‌های ایران
«مینوتور» جایزه اصلی جشنواره فیلم سیدنی را هم گرفت