×
بین الملل
شناسه خبر : 316425
تاریخ انتشار : یکشنبه 1405/02/20 ساعت 14:15
ترامپ از موضع ضعف به پکن می‌رود

گاردین:

ترامپ از موضع ضعف به پکن می‌رود

روزنامه گاردین در گزارشی درباره سفر قریب‌الوقوع دونالد ترامپ به چین نوشت این دیدار در حالی انجام می‌شود که تنش‌های واشنگتن و پکن در حوزه‌های تجارت، تایوان و تحولات غرب آسیا افزایش یافته و رئیس‌جمهور آمریکا پس از برخی شکست‌های راهبردی، در موقعیتی دشوار وارد مذاکرات با شی جین‌پینگ خواهد شد.

نورنیوز-گروه بین الملل:  اگر همه چیز طبق برنامه پیش برود، دونالد ترامپ رئیس‌جمهور آمریکا چهارشنبه هفته جاری برای دیدار با شی جین‌پینگ رئیس‌جمهور چین به این کشور سفر خواهد کرد. ترامپ در دولت اول خود در سال ۲۰۱۷ به چین سفر کرده بود و این نخستین سفر یک رئیس‌جمهور آمریکا به این کشور آسیایی پس از گذشت ۱۰ سال است.

با این حال، در طول ۹ سال گذشته تنش‌ها میان دو کشور افزایش یافته که از دلایل آن می‌توان به جنگ تجاری، جنگ غیرقانونی آمریکا علیه ایران در غرب آسیا، پاندمی کرونا و نگرانی‌های فزاینده درباره فعالیت‌های نظامی چین اشاره کرد. اکنون که ترامپ به عنوان رئیس‌جمهور بزرگ‌ترین قدرت جهان به بزرگ‌ترین کشور رقیب آمریکا در عرصه جهانی سفر می‌کند، فضا نسبت به آن زمان تغییر کرده است. سفر ترامپ به دلیل جنگ ایران به تاخیر افتاد که نشان‌دهنده محدودیت‌های قدرت آمریکا و محدود به ۲ روز کاهش پیدا کرده است.

روزنامه گاردین در گزارشی با این مقدمه درباره سه مساله کلیدی سفر ترامپ به چین ـ تهران، تایوان و تجارت، نوشت: سوزان مالونی، معاون و مدیر بخش سیاست خارجی موسسه بروکینگز در واشنگتن، روز پنج‌شنبه در جمع خبرنگاران گفت که ایده‌ سفر یک رئیس‌جمهور آمریکایی به نشستی با رقیب اصلی‌مان در زمانی که او تازه یکی از فاجعه‌بارترین شکست‌های راهبردی در حافظه‌ تاریخی اخیر را تجربه کرده، لحظه‌ای چشمگیر خواهد بود. از منظر ایالات متحده، این به‌طور قطع حس صعود ما را در این زمان و معنای آن برای روابط را تغییر می‌هد.

شی جین‌پینگ احتمالا با تقلید از نمایش‌های قدرت نرم سران کشورها از جمله پادشاه چارلز سوم، رئیس‌جمهور آمریکا را مورد ستایش قرار خواهد داد و به طور غیرمستقیم نقاط ضعف ترامپ را برجسته کرده و بر قدرت‌های خود تاکید می‌کند. هرچند که شی و ترامپ ممکن است در طی نشست پیش رو تلاش کنند تا فضایی دوستانه ایجاد کنند، تنش‌ها که با جنگ در غرب آسیا تشدید شده، همچنان محسوس خواهد بود.

تلاش برای تقویت روابط تجاری با وجود تنش‌های اخیر

این رسانه انگلیسی نوشت: مسیر دیدار ترامپ و شی در اکتبر گذشته در بوسان هموار شد ـ زمانی که آمریکا و چین با توقف موقت جنگ تجاری ترامپ در سال گذشته موافقت کردند. این جنگ تجاری به افزایش تعرفه‌های گمرکی بر کالاهای وارداتی از چین تا ۱۴۵ درصد منجر شد. اعمال محدودیت موثر بر صادرات چین به آمریکا خطر فلج کردن اقتصاد چین در زمانی را در پی داشت که این کشور با مشکلات اقتصادی ناشی از تحمل دوران پاندمی و مشکلات ساختاری بر اثر چالش‌های جمعیتی مواجه بود.

چین به این تعرفه‌ها با محدود کردن صادرات عناصر کمیاب زمین پاسخ داد که برای زنجیره‌های تامین صنعتی جهانی و فناوری نظامی ایالات متحده حیاتی هستند. این اقدام به توقف فعالیت برخی کارخانه‌های آمریکا نیز منجر شد. جیک ورنر، مدیر بخش آسیای شرقی در موسسه کشورداری مسئولانه کوئینسی این هفته گفت که نشست بوسان منجر به ایجاد احساس «احترام متقابل برای هر دو طرف شد.»

او در ادامه گفت: ترامپ سال گذشته با این تصور به کاخ سفید آمد که قرار است چین را محدود و وادار کند که به قدرتش در برابر آن‌ها پی برند. اما او متوجه شد که قادر به انجام دادن این کار نیست، چراکه چینی‌ها می‌توانستند به طور موثری مقابله کنند.

دولت ترامپ به دنبال دستیابی به پیروزی‌های ملموس پیش از انتخابات میان‌دوره‌ای نوامبر است و به همین دلیل از شماری از مدیران شرکت‌های بزرگ آمریکایی، از جمله انویدیا، اپل و بویینگ برای همراهی در این سفر دعوت کرده است. چین نیز به دنبال تمدید توقف این جنگ تجاری، دسترسی به فناوری آمریکا و متوقف کردن یا لغو کنترل صادراتی آمریکاست. پکن در عوض می‌تواند سرمایه‌گذاری‌های مهمی در اقتصاد آمریکا انجام دهد. توافقاتی برای خریداری ۵۰۰ فروند هواپیمای مکس ۷۳۷ بویینگ و خریداری محصولات کشاورزی با آمریکا در دستور کار است.

پیچیدگی‌هایی که ترامپ با جنگ علیه ایران در دیپلماسی و تجارت ایجاد کرد

این گزارش می‌افزاید: جنگ علیه ایران تاثیر قابل توجهی بر این نشست داشته و بخش زیادی از توجه ترامپ را به خود جلب کرده است. این درگیری به بسته شدن تنگه هرمز منجر شده که حدود یک پنجم نفت جهان از آن‌ها عبور می‌کند و تهدیدی جدی برای اقتصاد چین و روابط حساس آن با کشورهای حاشیه خلیج فارس ایجاد کرده است. اظهارت متناقض ترامپ که گاهی جنگ را پایان‌یافته اعلام کرده و گاهی تهدید به «نابودی یک‌ شبه تمدن ایران» کرده، تغییر موضع سریع دیپلماتیک ایجاد کرده است.

به نوشته این رسانه، تصور می‌شود چین به عنوان بزرگ‌ترین مشتری نفت ایران نقش مهمی در ترغیب ایران به آتش‌بس داشته است. اسکات بسنت، وزیر خزانه‌داری آمریکا این هفته از چین خواست با دیپلماسی وارد عمل شود که اساسا درخواست کمک از پکن در جنگی بود که آمریکا برپا کرده است. این درخواست در شرایطی مطرح شده که پکن نیز از رکود جهانی که صادرات کالاهایش را کاهش خواهد داد، می‌پرهیزد.

گاردین نوشته چین با وجود موثر بودن در روابط با تهران، روابط چندان نزدیکی به منظور اعمال نفوذ بر تغییر تصمیم آن ندارد. دالی یانگ، استاد علوم سیاسی دانشگاه شیکاگو در این‌باره می‌گوید، «این تصوری زیاده‌ از حد است که چین بتواند ایران را وادار به انجام دادن کاری کند.

وانگ ون، استاد دانشگاه رِنمین نیز می‌گوید: چین نمی‌تواند ایران را کنترل کند یا قدرت مطلقی برای دیکته کردن تصمیمات در تحولات تنگه هرمز ندارد.

طبق این گزارش، پکن جنگ ایران را بحرانی می‌بیند که آمریکا آن را ایجاد کرده است و به‌رغم پیامدهای جهانی آن، ‌بحرانی دور از مرزهای چین است.

بزرگ‌ترین خطر در روابط واشنگتن ـ پکن

گاردین گزارش داد: برای رئیس‌جمهور چین که بیشتر نگران حوزه نفوذ خود است که در آن هیچ مساله‌ای مهم‌تر از تایوان نیست. وانگ یی، وزیر امور خارجه چین این هفته تایوان را «بزرگ‌ترین مخاطره» در روابط آمریکا ـ چین توصیف کرد.

پکن که تحت اصل «چین واحد» استقلال تایوان را به رسمیت نمی‌شناسد، وعده داده است که کنترل آن را به دست می‌گیرد و اگر لازم باشد، به زور متوسل خواهد شد. آمریکا تایوان را به طور رسمی به رسمیت نمی‌شناسد اما به این جزیره تسلیحات مورد نیازش برای دفاع از خود را می‌دهد. درحالی که تهدید جنگ نظامی با چین در منطقه «هند ـ آرام» نگرانی‌های تندروهای مسائل چین را در واشنگتن افزایش داده و تلاش‌ها برای محدود کردن قدرت نظامی آن را افزایش داده است به نظر می‌رسد ترامپ نسبت به روسای جمهور پیشین آمریکا موضع متعادل‌تری نسبت به تایوان اتخاذ کرده. او تایوان را یک رقیب اقتصادی، به‌ویژه در زمینه صنعت نیمه‌هادی‌ها توصیف کرده است.

چین ممکن است خواستار تغییر در لحن رسمی آمریکا درباره تایوان شود و از واشنگتن بخواهد موضع خود درباره استقلال تایوان را اصلاح کند و مثلا از «حمایت نکردن» از استقلال تایوان به «مخالفت با آن» تغییر دهد.

علاوه بر مسائل مربوط به تایوان، همکاری در زمینه مقابله با مواد مخدر و حقوق بشر احتمالا در دستور کار این نشست قرار گیرد. همچنین، رقابت تسلیحاتی در زمینه هوش مصنوعی بین دو کشور می‌تواند عواقب بلندمدتی داشته باشد.

به نوشته این رسانه، ترامپ با نارضایتی داخلی بالا که به سطح بی‌سابقه ۶۲ درصد رسیده و پیامدهای جنگ در غرب آسیا از موضع ضعف وارد مذاکرات می‌شود و نکته متناقض این است که با در نظر داشتن تمام تحولات و چالش‌های یادشده، موفقیت این نشست نگرانی‌هایی درباره امتیازات احتمالی او به چین ایجاد خواهد کرد.


نظرات

آخرین اخبار
انقلاب در دنیای بینایی؛ لنزهای تماسی خودترمیم‌شونده ساخته شدند
ترامپ: معاینه پزشکی‌ام در مرکز «والتر رید» به پایان رسید
بهترین رژیم غذایی برای مقابله با گرما و کم‌آبی
نساجی قهرمان دسته اول شد
دولت وابسته به عربستان در یمن بار دیگر مانع تبادل اسرا با انصارالله شد
رسانه نظامی: میگ-29های ایران همچنان عملیاتی‌اند
خبرگزاری فرانسه: رم میزبان مذاکرات جدید لبنان و اسرائیل شد
خاموشی برق در مشهد آغاز شد؛ جدول قطعی‌ها به‌زودی منتشر می‌شود
تیم جدید میلاد سرلک مشخص شد
کارگردان سینما: آماده اجرای حکم قصاص قاتلان رهبر شهید انقلاب هستم
آخرین گزینه آمریکا برای بازکردن تنگه هرمز، درخواست از ایران است
انتخابات هیأت رئیسه کمیسیون‌های تخصصی مجلس از 22 تیر آغاز می‌شود
آمریکا از رهبران کوبا خواست مسیر سیاسی خود را تغییر دهند!
آخرین وضعیت عبدالرضا هلالی پس از عمل جراحی اعلام شد
تأکید مهدی تاج بر ادامه همکاری با قلعه‌نویی تا جام ملت‌های آسیا
آلمان و فرانسه برای حل بحران لبنان برنامه مشترک تدوین کردند
چرا ترامپ هم به ایران حمله می‌کند و هم از جنگ فراگیر پرهیز دارد؟
قتل هولناک فاطمه سلطانی در اسلامشهر؛ پدر در دادگاه چه گفت؟
هیأت آمریکایی برای بررسی عقب‌نشینی اسرائیل وارد لبنان شد
مراسم تشییع رهبر شهید، اعتمادبه‌نفس مقامات ایران را تقویت کرد
دستور ویژه چین به پالایشگاه‌ها برای تولید بیشتر
رئیس هیئت امنای حسینیه اعظم زنجان آمار نذورات محرم را اعلام کرد
اتوبوس‌های کرمان تا پایان تابستان رایگان شدند
آغاز بازی‌های تدارکاتی تیم ملی امید؛ اولین آزمون مقابل کایسری‌اسپور
صدای انفجارهای مهیب در شرق حمص؛ جزئیات در حال بررسی
باخت ترامپ و گرفتار شدن او در تله‌ خودساخته
تشبیه جنجالی اتحادیه اروپا به یک تیم شکست‌خورده
هاآرتص: تصمیم جدید حماس، کابینه اسرائیل را با چالش تازه روبه‌رو کرد
مجوز صادرات محدود مرغ صادر شد
زمان ثبت‌نام آزمون کارشناسی ارشد علوم پزشکی 1405 اعلام شد
موج گرمای شدید در کشور؛ دمای تهران 42 و قم تا 46 درجه می‌رسد
حبیبی‌نژاد به تراکتور پیوست
تصویب دستورالعمل جدید بانک مرکزی برای گواهی سپرده ارزی
گزارش تصویری | جشنواره گاو بازی در اسپانیا
تدوین نقشه راه بازسازی و مدیریت منابع در نشست ستاد بازسازی
آغاز قطعی برق در برخی مناطق تهران بدون اطلاع قبلی+اطلاعیه توزیع برق
ای عشق دل افروز ،دل من به تو گرم است
حضور مداوم امیری در تمرینات پرسپولیس؛ بازار شایعات داغ شد
حمله به مقر تجزیه‌طلبان مخالف ایران در شمال عراق
منبع آگاه به پرس تی‌وی: ایران برنامه‌های مدیریت تنگه هرمز را پیش خواهد برد
اعلام برنامه تابستانی دانش‌آموزان با نیازهای ویژه+ جزئیات
دادگاه اسپانیا تحقیق درباره فرماندهان رژیم صهیونیستی را آغاز کرد
تقدیر عراقچی از پیام همدردی سلطنت عمان
جدایی عالیشاه و سرلک از پرسپولیس
نوراینفو | آیا ویپ از سیگار هم خطرناک‌تر است؟
تصمیم‌گیری برای تنگه هرمز فقط توسط ایران و عمان صورت می‌گیرد
حقیقت هشدار سردار علایی و واکنش شهید شمخانی چه بود؟
آلمان احتمال خرابکاری در آتش‌سوزی خط ریلی پرتردد را بررسی می‌کند
میزبانی تیم‌های ایرانی در کشور سومی
فروشنده ملک به کوشنر در آلبانی مظنون به جعل اسناد است