×
سیاسی
شناسه خبر : 316354
تاریخ انتشار : یکشنبه 1405/02/20 ساعت 09:23
سیاست دریایی ایران در سایه اقتدار در تنگه هرمز

کیومرث اشتریان:

سیاست دریایی ایران در سایه اقتدار در تنگه هرمز

‌عملیات ایران در تنگه هرمز بار دیگر اهمیت جغرافیا را نشان داد. هر‌چند با این عملیات، دیدگان سیاست به دریا گشاده شد، اما هنوز باب «پارادایم شیفت» سیاست‌گذاری کلان را نگشوده‌ایم. توسعه دریا‌محور و ضرورت عملیات وسیع دیپلماتیک دریایی در نظام سیاست‌گذاری عمومی هنوز آنچنان که باید در بارگاه دیوان‌سالاری حکومت بالا نیامده است.

نورنیوز- گروه سیاسی: در تاریخ تمدن بشری، سیر قدرت جهانی پیرامون دریا شکل گرفته و تمدن‌های بزرگ در کنار رودخانه‌ها و دریاها پدید آمده‌اند. در ایران، هر‌چند اسناد سیاستی و تلاش‌های اجرائی گوناگونی صورت گرفته است، اما همچنان رنج گنج دریا را بر خود هموار نکرده‌ایم، پرده‌های امواج اقیانوس‌ها را نگشوده‌ایم و از حیث اثرگذاری بر اقتصاد و کسب‌و‌کار مردم و شکل‌گیری گفتمان عمومی سیاست دریایی شاهد غفلتی بزرگ هستیم. نفت علی‌رغم آنکه سرمایه‌ای بزرگ برای کشور ماست، خود یکی از عوامل این غفلت بوده‌؛ هنوز مُهر نفت بر گنجینه دریاست. 

این نوشته بازنویسی مقاله‌ای است که در میانه دهه 80 شمسی و در جریان تدوین برنامه پنجم صنعتی نگارش یافته است. متأسفانه پس از گذشت دو دهه حکایت همچنان باقی است و عزمی جدی برای سیاست دریایی ایران مشاهده نمی‌شود. اقتدار نظامی ایران در تنگه هرمز دوباره موضوع سیاست دریایی را به کانون اندیشه می‌آورد. امید که این بار تنگه هرمز به‌مثابه قلب این سیاست، بتواند خونی تازه در شریان سیاست دریایی ایران پدید آورد. این سیاست دامنه‌ای وسیع از موضوعات امنیتی تا ساختارهای صنعتی و تجارت بین‌الملل را در بر می‌گیرد که نیازمند توسعه نهادی در سطح وزارت خارجه و تأسیس وزارت امور دریاهاست.

بارها گفته‌ایم‌ «ایران کشوری دریایی است» و اطلاق کشور نفتی به آن از روی غفلتی تاریخی در سطح سیاست‌گذاری کلان کشور بوده است. دریای فرصت‌ها را وانهاده و همه بر خشک رانده‌ایم. اراده سیاسی باید بر توسعه امور دریایی به‌مثابه محور توسعه کشور تمرکز کند‌.

در سیاست‌گذاری کلان، دولت باید با شناسایی ظرفیت‌های اصلی توسعه و توانمندی‌های داخلی و ملاحظات آمایش سرزمین، بر دو یا سه مزیت محوری تمرکز‌ کرده و «دومینوی توسعه» را بر آن استوار کند. یعنی ‌یک حوزه موتور محرکه دیگر حوزه‌ها باشد و دولت امکانات و منابع محدود خود را بر آن متمرکز کند‌ و از پراکنده‌کردن منابع خود و سیاست توزیع بودجه قطره‌چکانی به گستره‌ای پرشمار از حوزه‌های سیاستی اجتناب ورزد. این تصور که دولت می‌تواند همه کار را با هم انجام دهد، در سیاست‌های توسعه اشتباه است، بلکه باید با انتخاب چند حوزه محدود و پی‌ریزی یک نظام سلسله‌مراتبی بر‌اساس آن توسعه را به پیش ببرد. وجود سواحل گسترده در جنوب و شمال کشور و ظرفیت بزرگ و دست‌نخورده آن، تعیین‌کننده اولویت سیاست دریایی کشور است. خوشبختانه اسناد توسعه‌ای دراین‌باره غنی بوده و حتی تا سطح تعریف پروژه‌ها هم انجام شده است. اما مهم امر حکمرانی و اراده سیاسی و تمرکز حکومت بر این حوزه به‌ صورت انحصاری است. پیش از این بارها در دولت‌های گذشته تأکید کرده‌ام که اهمیت توسعه دریایی آنچنان است که ایجاب می‌کند ‌رئیس‌جمهور ایام درخور توجهی را در جنوب کشور و در منطقه مکران مستقر شود تا توسعه دریایی را مستقیما هدایت کند. به قول صائب «حساب موج دریا را بیابانی [خیابانی] چه می‌داند».

مشکل اساسی در سیاست دریایی ایران مسئله «اداره»، حکمرانی  (governance) و قدرت است. اعمال اقتدار جدید ایران بر تنگه هرمز اقدامات و فرصت‌های زیر را برای اعمال حکمرانی به صدر توجهات می‌آورد:

- تشکیل وزارت امور دریایی که بتواند موضوعات مرتبط با امور دریایی را در عالی‌ترین سطح سیاست‌گذاری نمایندگی کند. تصمیم‌گیری‌های غیر‌متمرکز و نابسامان نتوانسته است هماهنگی لازم را بین چندین وزارتخانه کشور که در سطح معاونت در امور دریایی حضور دارند، پدید آورد.

- تأمین مالی توسعه دریایی نیازمند برنامه‌های بلندپروازانه است. تضمین سرمایه‌های ایرانیان در صنایع دریایی و نیز توسعه همکاری با کشورهایی که تجربه، پیشینه و شبکه‌های بین‌المللی دریایی دارند، گام مهمی است. بازتعریف نظام اعتبارات کشور باید در همین راستا شکل گیرد.

- توسعه صنایع دریایی که شامل ساخت و تولید شناورهای گوناگون، صنایع فراساحل، سوخت‌رسانی، تأسیسات دریایی، تعمیرات، نجات و قراضه‌پردازی کشتی، صنایع دفاعی، حمل‌ونقل و ترانزیت دریایی، شیلات، گردشگری، توسعه پیمانکاری‌ها، بیمه، استاندارد و گواهینامه، تحقیقات و‌... است. علاوه بر این، فعال‌شدن این امور صنایع دیگری را در داخل کشور فعال می‌کند: خدمات بندری، خدمات تجارت دریایی، صنعت فولاد، حمل‌ونقل زمینی و بسیاری دیگر از این شمار است. 

- توسعه پسکرانه مدنی و شهرسازی دریایی: سیاست دریایی ایران موج عظیمی از مردم را در توسعه فعال خواهد کرد. دولت باید بتواند زمینه مهاجرت بزرگ سیاستی-اقتصادی-اجتماعی را به سوی دریا فراهم کند.


شرق
اخبار مرتبط
وزیر انرژی آمریکا: ایران در تنگه هرمز ابزار قدرت دارد
یکشنبه 1405/02/20 ساعت 20:01
وزیر انرژی آمریکا: ایران در تنگه هرمز ابزار قدرت دارد
وزیر انرژی آمریکا با اشاره به توقف طرح موسوم به «پروژه آزادی» در تنگه هرمز اذعان کرد ایران در این آبراه راهبردی «کارت مهمی» در اختیار دارد و می‌تواند مشکلاتی ایجاد کند؛ او همچنین گفت احتمال دارد توافق موقت میان تهران و واشنگتن همه موضوعات از جمله برنامه هسته‌ای ایران را پوشش ندهد.
تنگه هرمز؛ از سنگر تا سکوی اقتصادی
یکشنبه 1405/02/20 ساعت 10:45
دکتر جعفر خیرخواهان:
تنگه هرمز؛ از سنگر تا سکوی اقتصادی
در تاریخ تحولات ژئوپلیتیک، لحظاتی وجود دارندکه «منطق ریاضی» بر «غرور نظامی» غلبه می‌کند.بهار سال1405برای خاورمیانه و جهان،دقیقا چنین برهه‌ای است.پس از هفته‌ها تنش فرساینده، اکنون جهان خود را در وضعیتی می‌بیند که در نظریه بازی‌ها به آن «تعادل نش» می‌گوییم.وضعیتی که در آن هیچ‌یک از طرف‌های درگیر نمی‌توانندبا تغییر یک‌جانبه رفتار خود، وضعیتشان را بهبود بخشند.
جنگ و تنگه و دو اقدام فوریتی ایران
یکشنبه 1405/02/20 ساعت 10:13
سعدالله زارعی:
جنگ و تنگه و دو اقدام فوریتی ایران
در اولین دقایق آغاز روز هجدهم اردیبهشت شاهد اجرای دومین تئاتر آمریکا طی شش روز اخیر بودیم اما این بار هم تئاتر آمریکا یک پرده بیشتر نداشت؛ حرکت برای عقب راندن ایران از تنگه هرمز! متن این تئاتر را کسی نوشته که در زیر فشار سنگین فقدان دستاورد، خُرد شده و می‌خواهد بگوید کمتر مرا سرزنش کنید‌، می‌بینید که دارم کاری می‌کنم.
آغاز ساخت نخستین شهر هوشمند دریامحور ایران در قشم
دوشنبه 1404/05/27 ساعت 21:00
آغاز ساخت نخستین شهر هوشمند دریامحور ایران در قشم
با هدف توسعه اقتصاد دریاپایه و در راستای سیاست‌های کلان کشور، معاون اقتصادی سازمان منطقه آزاد قشم از آغاز فعالیت‌های اجرایی نخستین «شهر هوشمند دریایی ایران» در این جزیره خبر داد و تاکید کرد: قشم در مسیر تبدیل شدن به قطب متمرکز فعالیت‌های دریایی کشور قرار دارد.
پزشکیان: دولت مصمم به اجرای طرح‌های توسعه‌ای دریامحور است
یکشنبه 1403/08/27 ساعت 14:12
پزشکیان: دولت مصمم به اجرای طرح‌های توسعه‌ای دریامحور است
رئیس جمهور با اشاره به اولویت‌دهی دولت به اقتصاد دریامحور و اهمیت رونق این بخش بر رشد، توسعه و آبادانی کشور تصریح کرد: دولت مصمم به اجرای طرح‌های توسعه‌ای دریامحور است.
نظرات

آخرین اخبار
پیش بینی قیمت طلا و سکه یکشنبه 10 خرداد 1405
آخرین وضعیت جاده‌ها؛ ترافیک سنگین در هراز، قزوین–کرج و شهریار–تهران
کمبود پزشک متخصص؛ چالش جدی نظام درمان ایران
مقاومت لبنان را دریابیم
جزئیات پلمب کافه ترویج شیطان‌پرستی در خیابان ولیعصر
هشت الزام برای بهبود حکمرانی
هوای تهران در وضعیت قابل‌قبول
قیمت خودرو داخلی و خارجی امروز یکشنبه 10خرداد 1405+ جدول
تفاوت ماهیتی تفاهم احتمالی و برجام
نیویورک تایمز: آمریکا متن اصلاح‌شده‌ای به ایران ارسال کرده است
شوک به تیم ملی؛ روزبه چشمی جام جهانی را از دست می‌دهد؟
شوی تبلیغاتی ترامپ با چاشنی تحریف توافق/ شرط تازه آمریکا چیست؟
مدار دیپلماسی | جنگ جدید، جنگ مسیرهاست
چین برای ربات‌های انسان‌نما «کد ملی» صادر می‌کند؛ از تولد تا بازیافت
چرا ایران دست برتر را پیدا کرده است؟
هفتمین نمایشگاه مجازی کتاب تهران چقدر فروش داشت؟
دودی که نفس توسعه را بند می‌آورد
برنامه مسابقات ورزشی امروز 10 خرداد 1405+ جدول پخش
وضعیت آب و هوا امروز یکشنبه 10 خرداد 1405 + وضعیت استانها
آیا ویپ به ترک سیگار کمک می کند؟
کشف روشی که مغز بعد از انجماد بازهم فعال می شود
عینک‌های و آویز هوشمند در راهند
چگونه در شرایط بحران تغذیه سالم داشته باشیم؟
بن گویر : باید ضاحیه جنوبی بیروت را با خاک یکسان کنیم!
انفجار در بوستون آمریکا /علت یا خسارات احتمالی در هاله ای از ابهام
دستور پزشکیان به دولت و دانشگاه ها برای مدیریت و حل بحران آب
مشاور سابق اوباما: بی‌اعتمادی ایران ریشه در تجربه شکست‌خورده معامله با ترامپ است
دومین قهرمانی متوالی پاری‌سن‌ژرمن؛ آرسنال در حسرت اولین جام اروپا ماند
گزارش نیویورک تایمز از روابط پرتنش ترامپ و ونس
بیانیه سفارت ایران در پاسخ به اتهامات سازمان اطلاعات و امنیت دانمارک
زمان انتشار فهرست نهایی تیم ملی اعلام شد/قلعه نویی: انتخاب 26 نفر سخت است
اف-15 آمریکا دچار سانحه شد
نواف سلام: از طرف تمام لبنانی ها با اسرائیل مذاکره کردیم!
پزشکیان برای مدیریت انرژی کت از تن درآورد
طوفان گردوغبار در راه مشهد
خبر خوب از اصفهان؛ زاینده رود فردا جاری می شود
تاج: نگاه ما به تیم فوتبال امید برای جام جهانی 2030 است
نگاه ایران به محور مقاومت ناتوی ایران است
جهش قیمت گواهی اسقاط/ سقف ارزش چقدر شد؟
توقف یک کشتی تجاری به سمت بنادر ایران از سوی آمریکا
پکن تهدید به تلافی کرد/ تنش تجاری چین و اروپا بالا گرفت
مرکز پشتیبانی پهپادی در وزارت دفاع به‌زودی راه‌اندازی می‌شود
مدیریت تنگه هرمز توسط نیروهای مسلح با اقتدار کامل اعمال می شود
«سرایا السلام» از ساختار سیاسی جریان صدر جدا می‌شود
جزئیات جدید از تلفات نیروهای آمریکایی در حمله انتقامی ایران
هگست چه پیامی را آشکارا گفت و چه چیزی را نگفت؟
حمله پهپادی اسرائیل به لبنان؛ 2 نظامی زخمی شدند
بازار طلا و ارز در رکود؛ عرضه از تقاضا پیشی گرفت
آغاز تخلیه نخستین محموله خودروهای ترانزیتی
معاون دفتر پزشکیان: رفتارهای کودکانه چند عنصر اشتباهی را نباید جدی گرفت