×
بین الملل
شناسه خبر : 316333
تاریخ انتشار : یکشنبه 1405/02/20 ساعت 07:01
همکاری رژیم صهیونیستی و امارات برای جبران خسارات درگیری‌ها در سودان

همکاری رژیم صهیونیستی و امارات برای جبران خسارات درگیری‌ها در سودان

پس از آغاز چهارمین سال جنگ در سودان در اواسط آوریل، فرودگاه بین‌المللی خارطوم در چهارم آوریل مورد حمله پهپادهای پیشرفته قرار گرفت، در تشدید قابل توجهی که از نظر ماهیت و زمان، یادآور جرقه‌ای بود که پس از حمله نیروهای واکنش سریع به فرودگاه مروی در آوریل 2023، با پشتیبانی عملیاتی ارتش اشغالگر اسرائیل، جنگ را شعله‌ور کرد.

نورنیوز-گروه بین الملل: در آن زمان، «عملیات مروی» امتداد عملیات نظامی مشابه رژیم صهیونیستی در آفریقا و سایر مناطق بود و شباهت خاصی به آنچه که به عنوان «عملیات عنتیبی ۱۹۷۶» شناخته می‌شود، داشت که طی آن برادر بنیامین نتانیاهو کشته شد.

این حمله همچنین با حمایت سیاسی امارات متحده عربی همراه بود، که از حل مناقشه ارتش سودان با نیروهای واکنش سریع (RSF) پس از بحران پیرامون نتایج «کارگاه اصلاحات امنیتی و نظامی» در مارس ۲۰۲۳ بیم داشت.

حملات اخیر، بحث داغی را بین شورای حاکمیتی سودان، که اتیوپی و امارات را به دخالت متهم می‌کرد، و وزارت امور خارجه اتیوپی، که با بیانیه‌ای در رد اتهامات سودان و به نوبه خود، متهم کردن خارطوم به حمایت از «جنبش شورشی» در منطقه تیگرای، پاسخ داد، برانگیخت. اتیوپی نیز بیانیه‌ای صادر کرد و روایت آدیس آبابا را رد کرد.

اتهامات جدی در مورد دخالت رژیم اسرائیل در حمله به فرودگاه، بر پیچیدگی اوضاع می‌افزاید. در صورت صحت، این می‌تواند نشان دهنده تلاش اتیوپی-امارات-اسرائیل برای شعله‌ور کردن یک درگیری «حیاط خلوت» در مقابله مداوم با ایران، به عنوان واکنشی به شکست‌های پروژه منطقه‌ای ابوظبی باشد. همچنین می‌تواند به نفع اتیوپی پیش از هفتمین انتخابات عمومی‌اش در اوایل ژوئن باشد - و دوره جدیدی را برای نخست‌وزیری آبی احمد تضمین کند - و در کنار آن، تمایل رژیم صهیونیستی برای مجازات سودان و سایر احزاب عربی که برای حل و فصل سیاسی مناقشه با ایران تلاش می‌کنند، مفید باشد.

در این زمینه، اشارات ماه گذشته مقامات و کارشناسان اماراتی در مورد قصد کشورشان برای خروج از اتحادیه عرب - پس از خروج از اوپک پلاس - با حمایت مستقیم آنها از حملات پهپادی از خاک اتیوپی علیه چندین تأسیسات زیرساختی حیاتی در سودان، از جمله فرودگاه بین‌المللی خارطوم، همزمان شد.

تلاش امارات برای تعمیق دخالت اتیوپی در سودان در دسامبر ۲۰۲۵ از طریق تغییر نام «بخش غیرنظامی» و تأمین مالی اردوگاهی در منطقه مرزی بنیشانگول-گوموز، که به آموزش جنگجویان شبه‌نظامی نیروهای واکنش سریع اختصاص داده شده بود، علاوه بر تأمین پوشش هوایی برای فعالیت‌های این نیروها در کشورهای مرزی، خود را نشان داد. در مقابل، اعلام اخیر مقامات امارات متحده عربی مبنی بر انهدام شبکه‌های قاچاق اسلحه برای ارتش سودان در امارات، با توجه به اینکه با گزارش‌های متعدد سازمان ملل در تضاد است، انتقادات شدیدی را به دنبال داشته است.

این اعلام همچنین به نظر می‌رسد تلاشی برای منحرف کردن توجه از درخواست‌های فزاینده در بریتانیا برای اعمال تحریم علیه «منصور بن زاید»، مالک باشگاه فوتبال منچستر سیتی، به دلیل مشارکت احتمالی او در تأمین سلاح برای نیروهای واکنش سریع باشد.

در مورد حملات اخیر در سودان، دولت وفادار به شورای حاکمیتی روز چهارشنبه درخواستی برای تشکیل جلسه اضطراری شورای اتحادیه عرب در سطح نمایندگان دائم ارائه داد و امارات و اتیوپی را به سازماندهی این حملات متهم کرد. در حالی که هنوز تاریخی برای این جلسه تعیین نشده است، اتحادیه عرب از طریق دبیرکل خود، «احمد ابوالغیط»، «هدف قرار دادن تأسیسات میدانی و زیرساخت‌های حیاتی از پایگاه‌های خارج از خاک سودان را تشدید خطرناک و تهدیدی برای صلح و امنیت منطقه‌ای» دانست.

تکیه بر محکومیت‌ها، احتمال اندک تشکیل جلسه اضطراری یا در بهترین حالت، صدور بیانیه‌های پروتکل الحاقی را نشان می‌دهد که لزوماً شامل هیچ اشاره مستقیم یا غیرمستقیمی به ابوظبی نیستند. اگرچه اتهامات خارطوم علیه آدیس آبابا و ابوظبی جدید نیست، اما صراحت و سرعت آنها این بار چشمگیر بود، به ویژه از آنجایی که تنها چند ساعت پس از حملات به فرودگاه خارطوم صادر شدند.

در قاهره، بیانیه وزارت امور خارجه مصر در روز سه‌شنبه نشان‌دهنده تشدید بیشتر تنش‌ها علیه اتیوپی بود. مصر «نگرانی عمیق، محکومیت و عدم تایید» خود را در مورد حملات فزاینده ناشی از خاک یک کشور همسایه ابراز کرد، حملاتی که تهدید به گسترش درگیری به حاشیه منطقه‌ای سودان و «تضعیف تلاش‌های خستگی‌ناپذیر به رهبری ایالات متحده در گروه چهارجانبه» می‌کند.

در این بیانیه همچنین اشاره شده است که قاهره «با شرکا برای کاهش تنش در اوضاع و اولویت دادن به راه‌حل‌های مسالمت‌آمیز همکاری می‌کند». هنوز مشخص نیست که آیا تشدید تنش در سودان در دستور کار اجلاس بین رئیس جمهور «عبدالفتاح السیسی» و «محمد بن زاید» رئیس امارات که دیروز برگزار شد، بوده است یا خیر. به احتمال زیاد، این موضوع از منظر اقدام مشترک از طریق مکانیسم چهارجانبه و جلوگیری از تشدید تنش توسط امارات «تا حد امکان» مورد بحث قرار گرفته است. این جبهه «نگرانی عمیق» خود را در مورد الگوی رفتاری مداومی که اتیوپی و در نتیجه منطقه را تهدید به کشاندن به بی‌ثباتی و درگیری مجدد می‌کند، ابراز داشت.

این جبهه تأکید کرد که لفاظی‌های فزاینده آدیس آبابا، ارتباطات خارجی آن و اتحادهای فرصت‌طلبانه آن با دستور کارهای منطقه‌ای متضاد - که اساساً مظهر آن است - «نشان‌دهنده محاسبات کوته‌بینانه‌ای است که صلح بلندمدت را به خطر می‌اندازد. این جبهه همچنین اظهار داشت که «چنین اقداماتی نه تنها روابط با کشورهای همسایه را تیره می‌کند، بلکه اتیوپی را در درگیری‌هایی که به نفع مردمش نیست، درگیر می‌کند.»
امارات متحده عربی نیز در بیانیه‌ای که روز سه‌شنبه توسط رویترز منتشر شد، استفاده از پهپادهای اماراتی در حمله به فرودگاه خارطوم را تکذیب کرد و این اتهام را به عنوان «ادعاهایی» که «نشان‌دهنده الگویی از سرزنش دیگران» برای جلوگیری از پاسخگو کردن شورای حاکمیتی در قبال اقداماتش است، رد کرد.

نقش رژیم صهیونیستی

در طول ماه‌های اخیر، رسانه‌های غربی و خلیج فارس، به همراه برخی از تریبون‌های «غیرنظامی» سودان، تلاش کرده‌اند تا روایت «حمایت ایران از ارتش سودان» را ترویج دهند و نشان دهند که ارتش سودان در درگیری با واشنگتن و تل‌آویو پشت تهران ایستاده است. با این حال، این اتهامات با تعدادی از تحلیل‌ها مواجه شده است که به دخالت مستقیم اسرائیل در هدایت حملات اخیر به فرودگاه خارطوم، به ویژه از بحر دار، اشاره دارد که در پنج سال گذشته به عنوان مجرایی برای تأمین تسلیحات اماراتی برای رژیم آبی احمد عمل کرده است. این نشان دهنده تلاش اسرائیل برای گسترش دامنه هرج و مرج است که از دژهای سنتی مانند اتیوپی، سومالی‌لند و سودان جنوبی فعالیت می‌کند.

این تلاش‌ها با تلاش‌های شتاب‌یافته برای تغییر شکل چشم‌انداز امنیتی در دریای سرخ، خارج از چارچوب کشورهای ساحلی و مقابله با آنچه رسانه‌های خلیج فارس و اسرائیل «چهارگانه جدید خاورمیانه» نامیده‌اند، همراه شده است.

این به همگرایی سیاست‌ها و منافع بین مصر، پاکستان، عربستان سعودی و ترکیه و پتانسیل تبدیل شدن این اتحاد به یک «اتحاد امنیتی الزام‌آور» اشاره دارد، همانطور که اخیراً توسط مؤسسه بین‌المللی مطالعات استراتژیک گزارش شده است. در نتیجه، سطح پیشرفته هماهنگی بین اتیوپی، امارات متحده عربی و اسرائیل نشان می‌دهد که اسرائیل عمداً وزن خود را پشت تعمیق جنگ در خاک سودان، تقویت شبه‌نظامیان نیروهای واکنش سریع و ایجاد یک منطقه درگیری نظامی باز با مشارکت کشورهای همسایه قرار می‌دهد. این امر عملاً هرگونه شانسی را برای بازیابی ثبات و حاکمیت سودان در آینده نزدیک از بین می‌برد و مانع بزرگی برای ثبات در سایر کشورهای هم‌مرز با حوزه دریای سرخ ایجاد می‌کند.


نظرات

آخرین اخبار
واکنش تند پکن به برنامه‌های رژیم صهیونیستی در غزه
خبر شوکه کننده برای ستاره مراکش در جام جهانی
محدودیت بی‌سابقه در فضای مجازی امارات
تردید ژاپن برای اعزام نیروهای دفاعی به تنگه هرمز
خبر بد برای پایتخت نشینان؛ موج شدید گرما دراه است
دستور ابوظبی برای بارگیری نفت از بنادر خلیج فارس
پیام تند پاریس به واشنگتن درباره اسرائیل چه بود؟
ترافیک پرحجم در راه‌های مازندران/ جاده چالوس از ساعت 16 یک‌طرفه می‌شود
پشت پرده سفر احتمالی نتانیاهو به واشنگتن
طرح ملی تعویض کولرهای قدیمی کلید خورد
بورس تاریخ‌ساز شد؛ صعود پرشتاب شاخص تا قله 5.1 میلیونی
چه رازی پشت جهش ترکیه و صعود ایران در دیپلماسی نهفته است؟
کدام سریال کره ای با انتخاب تماشاگران روی آنتن رفت؟
حقیقت ماجرای بیماری هدیه تهرانی چه بود؟
قیمت بنزین در آمریکا کاهش یافت
هشدار قوه قضاییه به عوامل مرتبط با دشمن
حسن یزدانی مُهر آخر را زد؛ ترکیب جهانی کشتی آزاد کامل شد
پزشکیان: دولت باید قبل از مردم، صرفه‌جویی را از خودش آغاز کند
شهباز شریف: در مراسم تشییع آیت‌الله خامنه‌ای شرکت می‌کنم
جزئیات تصادف مرگبار صبحگاهی با 10 کشته و زخمی
بامداد جمعه در جنوب لبنان چه گذشت؟از کمین مرگبار مقاومت تا حمله به 80 هدف در جنوب لبنان
ریزش قیمت نفت در بازار جهانی
سپاه پاسداران: در صورت تکرار زیاده‌خواهی دشمن، پاسخ قاطع خواهیم داد
قیمت بیت‌کوین و سایر رمزارزها امروز جمعه 29 خرداد
استقبال غافلگیرکننده از پخش بازی فوتبال ایران در سینما
افزایش بی‌سابقه هزینه واردات انرژی در هند
نور ویدئو | توافق ایران و آمریکا ؛ آتش بس بحران یا آغاز نبردی تازه ؟
حسن یزدانی برنده جنگ گلادیاتورها؛ کاپیتان راهی جهانی شد
امیرمحمد یزدانی و فیروزپور مسافر مسابقات جهانی شد
پیش‌بینی قیمت خودرو در تیر 1405؛ زمان خرید فرا رسیده یا باید صبر کرد؟
چرا معاون رئیس‌جمهور آمریکا در آخرین لحظه راهی سوئیس نشد؟
تصمیم شوکه‌کننده دولت هند؛ چرا تلگرام فیلتر شد؟
احتمال بازنگری بن خواربار، حق تاهل و حق مسکن کارگران
آینده توافق و سئوال مهمی که آمریکا باید به آن پاسخ بدهد
قدرت ایران در مقابله با اسرائیل نباید دست‌کم گرفته شود
مذاکره در سایه بحران؛ جنگ جایگزین دیپلماسی می شود؟
واکنش رهبر اکثریت سنا به توافق ایران
گزارش جدید از منابع آلودگی هوای تهران منتشر شد
جزئیات شهادت مأمور انتظامی در خاش
چند احتمال درباره دلایل لغو مذاکرات سوئیس
سرنوشت تلخ نوجوان 15 ساله در نزاع خیابانی
هشدار تند معاون رئیس‌جمهور آمریکا به نتانیاهو
هشدار نسبت به کاهش شدید سرانه آب تجدیدپذیر در ایران
وضعیت آب و هوا امروز جمعه 29 خرداد+ وضعیت استان ها
تصاویر جنجالی مهاجم تیم ملی تکذیب شد
درخواست جدید پنتاگون از کنگره برای تأمین هزینه‌های جنگ
جدال دیپلماتیک درباره بحران انسانی غزه در شورای امنیت
خبر خوش برای بازنشستگان ؛ اعلام زمان واریز حقوق خرداد
عاشورا؛ مکتب انسان مسئول
برگزاری آزمون سمپاد در 418 شهرستان کشور ؛ سوالات آزمون چه بود؟