×
اقتصادی
شناسه خبر : 315840
تاریخ انتشار : جمعه 1405/02/18 ساعت 08:59
رکورد تاریخی بدهی دولت‌ها؛ زنگ خطر برای اقتصاد جهانی

نورنیوز بررسی می‌کند،

رکورد تاریخی بدهی دولت‌ها؛ زنگ خطر برای اقتصاد جهانی

در حالی که نام ایران در فهرست بدهکارترین کشورهای جهان دیده نمی‌شود، تازه‌ترین گزارش صندوق بین‌المللی پول نشان می‌دهد ژاپن با بدهی معادل 236 درصد تولید ناخالص داخلی، همچنان صدرنشین اقتصادهای بدهکار جهان است و پس از آن ونزوئلا، یونان و آمریکا قرار دارند؛ آماری که نگرانی‌ها درباره آینده اقتصاد جهانی و رشد استقراض دولت‌ها را افزایش داده است.

نورنیوز-گروه اقتصادی: در تازه‌ترین گزارش منتشرشده از سوی صندوق بین‌المللی پول درباره وضعیت بدهی عمومی کشورها، بار دیگر نام ژاپن در صدر بدهکارترین اقتصادهای جهان قرار گرفت؛ کشوری که نسبت بدهی دولت به تولید ناخالص داخلی آن به بیش از ۲۳۶ درصد رسیده است. این آمار نشان می‌دهد حجم بدهی دولت ژاپن بیش از دو برابر کل ارزش اقتصاد سالانه این کشور است؛ رقمی که در نگاه نخست نگران‌کننده به نظر می‌رسد، اما اقتصاددانان معتقدند باید کیفیت اقتصاد، نرخ رشد، توان بازپرداخت و ساختار مالی کشورها را نیز در کنار این شاخص بررسی کرد.

پس از ژاپن، ونزوئلا با حدود ۱۶۴ درصد و یونان با بیش از ۱۵۰ درصد در رتبه‌های دوم و سوم بدهکارترین کشورهای جهان قرار گرفته‌اند. بحران‌های اقتصادی طولانی، تورم شدید، کاهش ارزش پول ملی و وابستگی به استقراض خارجی از جمله عواملی هستند که این کشورها را به چنین جایگاهی رسانده است.

در رتبه چهارم، ایتالیا با بیش از ۱۳۵ درصد بدهی قرار دارد و ایالات متحده آمریکا نیز با حدود ۱۲۱ درصد در رتبه پنجم دیده می‌شود. حضور آمریکا در میان بدهکارترین اقتصادهای جهان شاید عجیب به نظر برسد، اما تفاوت اصلی این کشور با اقتصادهای بحران‌زده در قدرت دلار، توان جذب سرمایه جهانی و اعتماد بازارهای مالی بین‌المللی است. به همین دلیل بسیاری از تحلیلگران معتقدند بالا بودن بدهی لزوماً به معنای فروپاشی اقتصادی نیست.

در میان کشورهای اروپایی، نام‌هایی مانند فرانسه، بلژیک، اسپانیا و بریتانیا نیز دیده می‌شود که همگی نسبت بدهی بالای ۱۰۰ درصد را تجربه می‌کنند. افزایش هزینه‌های رفاهی، بحران انرژی، پیامدهای همه‌گیری کرونا و جنگ‌های منطقه‌ای از مهم‌ترین دلایل رشد بدهی در اروپا عنوان می‌شود.

در سوی دیگر جدول، کشورهایی مانند آلمان و چین نسبت بدهی پایین‌تری نسبت به بسیاری از قدرت‌های اقتصادی دارند. آلمان با حدود ۶۳ درصد و چین با حدود ۸۸ درصد، همچنان وضعیت باثبات‌تری را در مدیریت بدهی عمومی تجربه می‌کنند. این موضوع نشان می‌دهد سیاست‌های مالی منظم، کنترل هزینه‌های دولت و رشد صنعتی می‌تواند نقش مهمی در مهار بدهی ایفا کند.

نام هند نیز در این فهرست دیده می‌شود. این کشور با حدود ۸۱ درصد بدهی نسبت به GDP، تلاش می‌کند هم‌زمان با رشد سریع اقتصادی، تعادل مالی خود را حفظ کند. بسیاری از کارشناسان معتقدند اگر رشد اقتصادی هند ادامه پیدا کند، این کشور توان مدیریت بدهی‌های فعلی خود را خواهد داشت.

اما نسبت بدهی دولت به تولید ناخالص داخلی دقیقاً چه معنایی دارد؟ این شاخص نشان می‌دهد میزان بدهی‌های دولت در مقایسه با اندازه کل اقتصاد کشور چقدر است. هرچه این نسبت بالاتر باشد، دولت برای بازپرداخت بدهی‌های خود فشار بیشتری را تحمل می‌کند. البته نکته مهم آن است که ساختار اقتصادی کشورها با یکدیگر متفاوت است. برخی کشورها بخش عمده بدهی خود را از داخل تأمین می‌کنند و برخی دیگر وابسته به وام‌های خارجی هستند؛ بنابراین مقایسه صرف اعداد بدون درنظر گرفتن جزئیات اقتصادی می‌تواند گمراه‌کننده باشد.

درباره ایران نیز باید گفت اگرچه نام ایران در فهرست ۴۰ کشور نخست بدهکار جهان دیده نمی‌شود، اما اقتصاد ایران نیز طی سال‌های اخیر با چالش‌هایی مانند کسری بودجه، کاهش درآمدهای نفتی، تحریم‌ها و رشد نقدینگی مواجه بوده است. کارشناسان اقتصادی معتقدند مدیریت بدهی دولت، اصلاح نظام بانکی، کنترل تورم و افزایش سرمایه‌گذاری می‌تواند نقش مهمی در جلوگیری از رشد بدهی عمومی در ایران داشته باشد. در واقع، مهم‌ترین مسئله برای اقتصاد ایران نه فقط میزان بدهی، بلکه نحوه تأمین کسری بودجه و اثر آن بر تورم و معیشت مردم است.

در نهایت، گزارش جدید صندوق بین‌المللی پول نشان می‌دهد اقتصاد جهانی وارد دوره‌ای شده که بسیاری از دولت‌ها برای حفظ رشد اقتصادی، تأمین هزینه‌های عمومی و عبور از بحران‌های بین‌المللی ناچار به استقراض بیشتر شده‌اند. با این حال، آنچه آینده اقتصاد کشورها را تعیین می‌کند تنها حجم بدهی نیست، بلکه توان مدیریت مالی، اعتماد بازارها، نرخ رشد اقتصادی و ثبات سیاسی است؛ عواملی که می‌توانند حتی بدهکارترین اقتصادها را نیز از بحران نجات دهند. 
 


نظرات

آخرین اخبار
آمدم ای شاه پناهم بده
لاوروف:جنگ ایران با توافقی همه جانبه حل می شود
علیرضا شریفی در جمع برترین تازه‌واردهای بسکتبال آسیا
هشدار سفیر ایران در فنلاند درباره امنیت کریدورها برای کشورهای اروپایی
دوران جدیدی را با راهبری آیت‌الله سید مجتبی خامنه‌ای آغاز کرده ایم
رای منفی روسیه و چین به سند پیشنهادی امارات درباره تنگه هرمز
تداوم حملات کوبنده نیروهای مسلح ایران به پایگاههای آمریکا؛ بیانیه مهم نیروی دریایی سپاه
شلیک امریکا به قلب 10 قایق صیادی در عسلویه
تقدیر رئیس جمهور از حضور تاریخی مردم در مراسم بدرقه رهبر شهید
آغاز فروش ارز اربعین از شنبه 20تیرماه
تشییع رهبر شهید ایران از دریچه نگاه CNN
از بین‌الحرمین تاصحن رضوی؛ رواق دارالذکر، آرامگاه ابدی رهبر شهید انقلاب
گزارش تصویری| تشییع پیکر مطهر رهبر شهید انقلاب اسلامی در مشهد مقدس
فرودگاه ایرانشهر بسرعت بازسازی می شود
سرلشکر عبداللهی: قاتلان قائدِ شهید را قصاص خواهیم کرد
اسرائیل در ترور سخنگوی حماس ناکام ماند
بازسازی یک خط از مسیر ریلی آسیب دیده نیشابور - مشهد
وداع تاریخی یک ملت با رهبر شهید
بازتاب تشییع رهبر شهید ایران در رسانه‌های روسیه
نتانیاهو: از جنوب لبنان عقب نشینی نمی کنیم
امضای توافق‌های اقتصادی عربستان و کانادا
ترامپ، پیشوای ابتذال سیاست و سقوط اخلاق در حکمرانی
خدمت‌رسانی هزار طلبه قم به زائران مراسم تشییع رهبر شهید
تشییع میلیونی پیکر امام شهید نقطه عطف تاریخی است
نکیسا: جام را با نیوزیلند از دست دادیم
افزایش قیمت بنزین آمریکا در سایه تنش‌های نفتی
رونمایی از ترجمه روسی کتاب «پدر دلسوز»
ارائه 57هزار خدمات درمانی در مراسم وداع
ایران مقابل ماجراجویی امریکا می ایستد
مصر در آستانه هسته‌ای شدن
خروج اضطراری نفت ایران قبل از محاصره دریایی آمریکا
دستگیری سرکرده ارشد داعش در سوریه
3 شهید و 15 مجروح در حمله آمریکا به بندر صیادی سیریک
رایزنی تلفنی عراقچی با وزرای خارجه عمان و ترکیه
استقبال بن سلمان از نخست وزیر کانادا در جده
بازسازی فوری پل آق قلا پس از حمله امریکا
پدیده لیگ، پرسپولیسی شد
رایزنی اسلام‌آباد و دوحه برای بازگشت ایران و آمریکا به مذاکرات
بدرقه 10میلیونی رهبر شهید در عراق
بخشودگی 100درصدی جرایم مالیاتی تا 30 تیر
پرداخت سود سپرده‌های بانکی با رفع اختلال‌
جزئیات جدید بیمه سلامت/ کدام دهک ها رایگان شدند؟+ اعلام نرخ سایر دهک‌ها
این آمار فقط یک عدد نیست؛ یک هشدار است
آخرین خبر از نقل و انتقالات استقلال امروز پنجشنبه 18 تیر 1405 | شوک بزرگ به استقلال
نخست‌وزیر عراق: پس از پایان مهلت، سلاح در اختیار دولت خواهد بود
اصابت 10موشک بالستیک به مرکز فرماندهی کنترل دشمن در غرب آسیا
جنگنده اف-16 آمریکایی در آتش سوخت
تحلیلگر هندی: ادعای التماس ایران برای توافق، روایت‌سازی ترامپ است
توافق آلمان و آمریکا برای استقرار موشک‌های تاماهاوک
پرداخت حقوق خانواده شهدای جنگ رمضان ابلاغ شد