×
بین الملل
شناسه خبر : 315821
تاریخ انتشار : جمعه 1405/02/18 ساعت 05:38
عبدالباری عطوان بررسی کرد: نقش عربستان در تغییرات ناگهانی صحنه سیاسی منطقه

عبدالباری عطوان بررسی کرد: نقش عربستان در تغییرات ناگهانی صحنه سیاسی منطقه

تحلیلگر مشهور عرب درباره وقایع اخیر منطقه نوشت: تجدید حیات قدرتمند مقاومت اسلامی در لبنان، همراه با تغییرات ناگهانی در صحنه سیاسی این کشور ناشی از تحولات بحران ایران و آمریکا، منجر به سرد شدن قابل توجه تلاش رسمی لبنان برای عادی‌سازی روابط با دولت اشغالگر اسرائیل شده است.

نورنیوز-گروه بین الملل:  «عبدالباری عطوان» تحلیلگر مشهور عرب در یادداشتی در روزنامه مستقل رای الیوم نوشت: حمله پهپادی رژیم صهیونیستی برای ترور «احمد غالب بلوط»، فرمانده نیروی رضوان حزب الله در حمله‌ای به ساختمانی در ضاحیه جنوبی بیروت، تلاشی ناامیدانه و نمایشی برای سرپوش گذاشتن بر خسارات انسانی و سیاسی وارده به دولت اشغالگر اسرائیل بود. این خسارات ناشی از موشک‌ها و پهپادهای حزب‌الله است که بی‌وقفه اهداف استراتژیک اسرائیل را بمباران کرده‌اند و تانک‌های مرکاوا، بولدوزرها و نفربرهای زرهی متعددی را منهدم کرده و تلفات قابل توجهی به بار آورده‌اند.

برای توضیح بیشتر، به سه تحول کلیدی اشاره می‌کنیم که به اعتقاد ما حاوی حقایق قابل توجهی هستند و می‌توانند توضیحات و پاسخ‌های بی‌شماری به بسیاری از اسرار پیرامون آخرین فصل‌های تجاوز آمریکایی-اسرائیلی علیه لبنان ارائه دهند:

اول: یک گزارش خبری تلویزیونی از شبکه مشهور آمریکایی NBC که اوایل صبح پنجشنبه پخش شد، تأیید کرد که تغییر ناگهانی دونالد ترامپ در ادامه «عملیات آزادی» برای تخلیه اجباری ۱۶۰۰ کشتی و نفتکش سرگردان در تنگه هرمز، نتیجه تصمیم رهبری عربستان سعودی برای جلوگیری از استفاده ارتش آمریکا از پایگاه‌های نظامی و حریم هوایی این کشور در هرگونه حمله به ایران در تنگه هرمز یا هر یک از شهرها یا سرزمین‌های آن بوده است.

دوم: رهبری عربستان سعودی که نفوذ قابل توجهی در لبنان دارد، به طور فعال تلاش کرده است تا مقامات لبنان را از عادی‌سازی روابط با دولت اشغالگر اسرائیل و امضای «توافقنامه صلح» با آن باز دارد. منابع لبنانی تأیید کردند که این اقدام منجر به تعویق یا حتی تعلیق دیدار پیش‌بینی‌شده بین «ژوزف عون»، رئیس‌جمهور لبنان و «بنیامین نتانیاهو»، نخست‌وزیر اسرائیل، در کاخ سفید در روزهای آینده شد. این تعلیق و شاید لغو آن، از سوی «نواف سلام»، نخست‌وزیر، غافلگیرکننده بود که اظهار داشت بحث در مورد این دیدار زودهنگام بوده و نیاز به آمادگی گسترده دارد. کاملاً مشخص است که سلام از جمله مشتاق‌ترین طرفداران این دیدار و از مدافعان اصلی برگزاری هرچه سریع‌تر آن، به‌ویژه در مورد هماهنگی با ارتش اسرائیل برای خلع سلاح حزب‌الله است.

سوم: تماس تلفنی «عباس عراقچی»، وزیر امور خارجه ایران، از پکن، جایی که او به همراه شاهزاده «فیصل بن فرحان»، وزیر امور خارجه عربستان سعودی، پس از دیدار عراقچی با رهبری چین، تنها چند روز قبل از ورود ترامپ به چین، انجام شد، نشان می‌دهد که در این مذاکرات در مورد درگیری و تنش‌های ایران و آمریکا، نتایج قابل توجهی حاصل شده است. انتقال این نتایج به رهبری عربستان سعودی ضروری بود و نشان دهنده هماهنگی مداوم عربستان و ایران در مورد این موضوع است. 

نکته دیگری که برخی منابع ایرانی به آن اشاره کرده‌اند و تأیید نشده، این است که عراقچی مراتب قدردانی و تشکر رهبری خود را از موضع عربستان سعودی مبنی بر امتناع از باز کردن حریم هوایی و پایگاه‌های عربستان برای حمله به ایران در راستای اجرای «پروژه آزادی» ترامپ ابراز داشته است.

شاید قضاوت عجولانه یا اغراق در اهمیت این تحولات، زودهنگام باشد. اگر صحت آن تأیید شود، با توجه به اهمیت و پیامدهای آن برای منطقه - و نمی‌توانیم آن را رد کنیم، همانطور که می‌گویند، «هر جا دود باشد، آتش هم هست» - و با توجه به وقایع جاری در منطقه خلیج فارس، به طور خاص، واضح است که هیچ سیاست واحدی بین کشورهای شورای همکاری خلیج فارس در مورد تجاوز آمریکا و اسرائیل علیه ایران وجود ندارد. عربستان سعودی تحت فشارهای قابل توجه اسرائیل و آمریکا برای عادی‌سازی روابط با دولت اشغالگر اسرائیل قرار گرفته است، اما حداقل هنوز تسلیم نشده است.

این احتمالات محتمل هستند: حفظ کانال‌های ارتباطی با ایران و جلوگیری از استفاده ایالات متحده از پایگاه‌ها و حریم هوایی عربستان در تجاوز خود علیه ایران. نباید فراموش کنیم که چگونه رهبری سعودی به چین روی آورد، روابط خود را تقویت کرد و حتی از رئیس جمهور چین دعوت کرد تا به ریاض سفر کند، جایی که از او به گرمی استقبال شد. سه اجلاس برای او برگزار شد: اولین اجلاس دوجانبه عربستان و چین، دومین اجلاس چین و کشورهای خلیج فارس و سومین اجلاس اعراب و چین، به عنوان پاسخی به اختلاف بین عربستان سعودی و دولت بایدن در زمان قدرت. 

همچنین نباید نقش عربستان در ایجاد اوپک پلاس با هماهنگی شخص رئیس جمهور پوتین، در برابر فشار آمریکا برای افزایش تولید و کاهش قیمت نفت را فراموش کنیم.

تنگه هرمز که برای هزاره‌ها کاملاً باز مانده است، اکنون هدف تجاوز آمریکا و اسرائیل علیه ایران قرار گرفته است. این تجاوز نه تنها شکست آمریکا و اسرائیل را در دستیابی به هیچ یک از اهدافشان - به ویژه سرنگونی نظام ایران و از بین بردن قدرتمندترین سلاح‌های آن، یعنی برنامه هسته‌ای و صنایع پیشرفته موشکی و پهپادی آن - بلکه ناتوانی و شاید عدم تمایل آنها را برای محافظت از متحدان و میزبانان پایگاه‌های نظامی خود در خلیج فارس نیز ثابت کرده است.

خلاصه اینکه، ما از نزدیکی اسلامی و منطقه‌ای اعراب و ایران و اتحاد صفوف علیه دولت فتنه‌انگیز، تجاوزگر، سلطه‌جو، تجزیه‌طلب و غاصب سرزمین که همان دولت اشغالگر اسرائیل است، حمایت می‌کنیم. امیدواریم که موضع عربستان سعودی و اکثر کشورهای عربی به سمت مقابله و از بین بردن این اشغالگری و فتنه آن تکامل یابد و در نتیجه به امنیت و ثبات منطقه منجر شود. این یک خواسته غیرممکن نیست؛ ما معتقدیم که این امر ممکن و بسیار نزدیک است. زمان همه چیز را مشخص خواهد کرد.


اخبار مرتبط
قاسم و بری هم‌صدا؛ مقاومت یا نابودی؟
سه‌شنبه 1405/03/05 ساعت 12:12
رای الیوم؛
قاسم و بری هم‌صدا؛ مقاومت یا نابودی؟
عبدالباری عطوان با تاکید بر اینکه لبنان به نقطه عطف تحولات منطقه تبدیل شده است، مواضع اخیر شیخ نعیم قاسم علیه مذاکرات بیروت-تل‌آویو را نشانه ورود مقاومت به مرحله‌ای سرنوشت‌ساز دانست که فراتر از مذاکرات ایران و آمریکا، آینده خاورمیانه را رقم خواهد زد.
درسی که رهبر جدید ایران به ترامپ داد
شنبه 1405/02/19 ساعت 18:21
رأی الیوم:
درسی که رهبر جدید ایران به ترامپ داد
عبدالباری عطوان، تحلیلگر برجسته جهان عرب، در تحلیلی ویدیویی به بررسی تنش‌های اخیر میان ایران و آمریکا، نقش رژیم صهیونیستی در برهم زدن روند دیپلماسی، تغییر رویکرد عربستان در قبال استفاده آمریکا از پایگاه‌ها و حریم هوایی این کشور و احتمال واکنش حزب‌الله به ترور فرمانده تیپ رضوان پرداخت.
شبکه عبری: عربستان از ترس تلافی احتمالی ایران، تحرکات آمریکا را محدود می‌کند
جمعه 1405/02/18 ساعت 06:30
شبکه عبری: عربستان از ترس تلافی احتمالی ایران، تحرکات آمریکا را محدود می‌کند
ریاض از واشنگتن خواستار تضمین‌های امنیتی بیشتر و هماهنگی قبلی است، زیرا از حملات ایران بدون بازدارندگی کافی ایالات متحده می‌ترسد.
ممنوعیت استفاده آمریکا از حریم هوایی عربستان و کویت لغو شد
پنج‌شنبه 1405/02/17 ساعت 23:32
ممنوعیت استفاده آمریکا از حریم هوایی عربستان و کویت لغو شد
وال‌استریت‌ژورنال گزارش داد عربستان و کویت ممنوعیت استفاده آمریکا از حریم هوایی و برخی پایگاه‌های خود را لغو کرده‌اند؛ اقدامی که راه را برای ازسرگیری عملیات «پروژه آزادی» باز می‌کند.
نظرات

آخرین اخبار
تجاوز مشترک آمریکا و عربستان به عراق ؛20 شهید و 32 زخمی ؛واکنش انصارالله و آماده‌باش بغداد
برنامه لیگ برتر وزنه برداری اعلام شد؛ زمان برگزاری مسابقات بزرگسالان، امید و بانوان
قیمت محصولات ایران‌خودرو امروز 7 مرداد 1405 | 207، دنا، تارا و ری‌را چند؟
قیمت طلا و سکه امروز چهارشنبه 7 مرداد 1405 / بازار طلا ملتهب شد
جدیدترین قیمت محصولات سایپا اعلام شد؛ شاهین، اطلس و کوییک چند؟
آمار رسمی بیکاری منتشر شد؛ کاهش 450 هزار نفری شاغلان در بهار 1405
چین خواستار گفت‌وگو برای کاهش تنش‌ها در دریای سرخ شد
قیمت دلار و سایر ارزها امروز چهارشنبه 7 مرداد 1405
حمله عربستان به حشدالشعبی؛ سفر نخست‌وزیر این کشور به ریاض را لغو کرد
افکار عمومی آمریکا علیه نتانیاهو؛ نیمی از آمریکایی‌ها از حکم دیوان کیفری حمایت کردند
اعلان بین‌المللی روسیه برای دستگیری بنیانگذار تلگرام
تسهیلات جدید مدارس شاهد برای فرزندان شهدا و مجروحان جنگ تحمیلی سوم
خبر جدید برای متقاضیان نهضت ملی مسکن
آخرین آمار زائران اربعین؛ بیش از 2 میلیون نفر در سامانه سماح ثبت‌نام کردند
خبر مهم سازمان غذا و دارو؛ پزشکان از موجودی داروها مطلع می‌شوند
آخرین وضعیت آتش‌سوزی تالاب هورالعظیم
خبر مهم برای کاربران؛ تماس صوتی و تصویری به واتس‌اپ وب آمد+ نحوه تنظیمات
آمادگی یمن برای تشدید درگیری با عربستان؛ درس بزرگی به متجاوزان می‌دهیم
گرمای سوزان در غرب کشور تا چند روز ماندگار است؟
نخستین قطعه خط 9 مترو تهران چه زمانی افتتاح می‌شود؟
وعده تأمین اجتماعی برای تسویه بدهی‌های خود+ جزییات و زمان پرداخت
پرداخت کمک بلاعوض به خانوارهای آسیب‌دیده از سیل هرمزگان
ورزشگاه میزبان پرسپولیس در لیگ بیست‌وششم مشخص شد
آمادگی فرودگاه امام خمینی(ره) برای پروازهای اربعین؛ 16 ایرلاین پای کار آمدند
نوراینفو | اشتباهات رایج در پیاده روی اربعین
نبرد بزرگ برای جام جهانی 2038؛ آلمان رقیب جدی آمریکا شد
بازگشت مرد قهرمان یورو/ مانچینی دوباره سرمربی ایتالیا شد
رکورد خودکشی در ارتش اسرائیل؛ پیامدهای جنایات در جنگ غزه
توقف ناگهانی فعالیت بزرگ‌ترین پالایشگاه گازی جهان در قطر
پشت ویترین درآمدهای مالیاتی، موتور اقتصاد خاموش مانده است
قیمت گوشت قرمز امروز 7 مرداد + جدول قیمت ها
بازگشت پیکر شهید خلبان سوخو 24 به میهن؛روایت ارتش از شجاعت خلبان کاظمی
پپ گواردیولا میزبان 25 کودک فلسطینی در اردوگاه تابستانی شد
نورویدئو | از وزارت دفاع تا وزارت جنگ؛ واشنگتن چه نقشه‌ای در سر دارد؟
آخرین وضعیت قیمت طلا و سکه؛ رکود معاملات ادامه دارد
وزارت بهداشت؛ امتحانات جامع پزشکی و دندان‌پزشکی عقب افتاد
قیمت طلای جهانی امروز 7 مرداد 1405؛ بازار در انتظار تصمیم فدرال رزرو
زاکانی: ادامه فعالیت انبارهای نفت در شهر تهران صلاح نیست
علت شنیده شدن صدای انفجار در دزفول اعلام شد
قیمت خودرو داخلی و خارجی امروز 7 مرداد 1405+ جدول کامل قیمت ها
بحران پشت آمار؛ میلیون‌ها جوان بیرون از میدان زندگی
مرحله جدید اجرای کالابرگ الکترونیکی آغاز شد+ جزییات
آیا دیپلماسی کارساز خواهد شد؟
قیمت دینار عراق امروز چهارشنبه 7 مرداد اعلام شد
تردد در محورهای اربعینی روان است؛ محور بندرعباس–لار همچنان مسدود
مرگ دلخراش 5 زن در سقوط مرگبار مینی‌بوس در جاده کاشمر
آمریکا در پارادوکس جنگ و مذاکره
پیش‌فروش بلیت قطار در همه مسیرها آغاز شد
لینک و برنامه قطعی برق ایلام امروز چهارشنبه 7 مرداد
زمان برگزاری امتحانات نهایی معوق پایه دوازدهم در 4 استان جنوبی اعلام شد