×
اقتصادی
شناسه خبر : 315591
تاریخ انتشار : پنج‌شنبه 1405/02/17 ساعت 07:15
مصرف بالای برق در سایه کولرها؛ راهکارهای کاهش بار شبکه

مصرف بالای برق در سایه کولرها؛ راهکارهای کاهش بار شبکه

هر سال با نزدیک شدن به روزهای گرم، استفاده از وسایل سرمایشی در خانه‌ها، مغازه‌ها و ادارات، آغاز می‌شود اما پشت این خنکای دلپذیر، حجم بالای افزایش مصرف برق فقط به دلیل کولرها پنهان شده و برای حفظ تعادل شبکه، راهی جز افزوده شدن ظرفیت تولیدی جدید در هر سال باقی نمی‌گذارد.

نورنیوز- گروه اقتصادی:  بر اساس برآوردها، سالانه هزاران کولر گازی و کولر آبی به شبکه مصرف برق کشور اضافه می‌شود. در مجموع، میلیون‌ها کولر آبی با آغاز فصل گرما در خانه‌ها فعال‌ می‌شود که سهم قابل توجهی از پیک مصرف تابستانی را به خود اختصاص می‌دهند.

درواقع  سهم عمده‌ای از مصرف برق تابستان به سامانه‌های سرمایشی اختصاص دارد. با ادامه این روند، صنعت برق برای تأمین نیاز مصرف، ناچار به سرمایه‌گذاری‌های سنگین در احداث نیروگاه‌های جدید خواهد بود، به‌طوری‌ که صنعت برق کشور بتواند پاسخگوی این میزان افزایش تقاضای سالانه باشد، باید هر سال حدود ۴۰۰۰ مگاوات نیروگاه جدید احداث شود. همچنین این افزایش مصرف، اثرات زیست‌محیطی قابل توجهی از جمله افزایش انتشار گازهای گلخانه‌ای و مصرف بیشتر آب را به دنبال دارد.

با این حال، در برابر این روند افزایشی، مجموعه‌ای از راهکارها در دستور کار قرار گرفته که هدف آن‌ها، تأمین همان خنکای مورد نیاز، اما با مصرف انرژی کمتر است. در رأس این راهکارها، جایگزینی الکتروموتورهای القایی در کولرهای آبی با مدل‌های راندمان بالای BLDC قرار دارد.

طرحی که تنها با تعویض یک میلیون موتور، می‌تواند مصرف انرژی این کولرها را تا ۵۰ درصد کاهش دهد؛ معادل ۴۶۵ میلیون کیلووات‌ساعت صرفه‌جویی در سال، کاهش ۳۰۰ مگاوات از توان مصرفی، صرفه‌جویی ۱۴ میلیون مترمکعب آب و جلوگیری از انتشار ۳۲۲ هزار تن دی‌اکسیدکربن را به دنبال داشته باشد.

برای تسهیل اجرای این طرح، سال گذاشته اعلام شد وام ۸ میلیون تومانی با نرخ ۱۸ درصد و بازپرداخت ۲۴ ماهه در اختیار متقاضیان قرار گرفته تا مسیر تعویض تجهیزات برای خانوارها مقرون به‌صرفه‌تر شود.

همچنین پروژه جایگزینی ۱۰۰ هزار کولر گازی فرسوده در جنوب کشور آغاز شد که موجب کاهش قابل توجه بارهای سرمایشی در پیک تابستان شود، پروژه نصب کولرهای پربازده BLDC در تهران نیز آغاز شد و صنایع نیز به صورت جدی وارد سرمایه‌گذاری در این حوزه شدند. 

یکی دیگر از پروژه‌های در حال اجرا، جایگزینی ۱۰ هزار موتور کولر آبی با استفاده از الکتروموتورهای پربازده بوده است که با اجرای این طرح پیش‌بینی می‌شد ۶.۴ مگاوات کاهش توان در بخش مصرف انرژی محقق شود. در کنار این طرح‌ها، سیاست‌های مکملی نیز برای کنترل مصرف برق در حال اجراست. نظام تعرفه‌گذاری پلکانی از جمله آن‌ها بوده که باعث می‌شود مشترکان پرمصرف هزینه بیشتری بپردازند. همچنین، محدودسازی مصرف در بخش پرمصرف‌ها به‌صورت جدی پیگیری می‌شود؛ روشی که در سال‌های اخیر نتایج مثبتی به همراه داشته است.

علاوه بر این، به اعتقاد کارشناسان، اقداماتی در سطح خانگی نیز می‌تواند به کاهش بار شبکه کمک کند، استفاده از کولرهای دارای برچسب انرژی سطح A یا بالاتر، سرویس و تمیز کردن مرتب کولرها برای افزایش بازدهی، استفاده از پوشش‌های مناسب روی پنجره‌ها برای جلوگیری از ورود گرمای خورشید، تنظیم دمای کولر گازی روی ۲۴ تا ۲۶ درجه سانتی‌گراد، استفاده از تهویه طبیعی در ساعات خنک صبح و شب و خاموش کردن وسایل برقی غیرضروری که تولید گرما می‌کنند در امر تاثیر گذار هستند.

شاید خنک‌ کردن خانه‌ها در روزهای گرم سال اجتناب‌ناپذیر باشد، اما راهی که به پایداری شبکه منتهی می‌شود، نه از توسعه بی‌پایان تولید برق، بلکه از اصلاح مصرف، ارتقای تجهیزات و بهره‌گیری از فناوری‌های نوین عبور می‌کند. خنکی هوشمند، مسیر تازه‌ای برای تابستان‌های آینده است.


نظرات

آخرین اخبار
سقوط قیمت تخم‌مرغ؛ جهش قیمت مرغ
سقف خسارت بیمه مسکن 30 درصد افزایش یافت
کاهش مصرف برق 17 درصدی با همکاری مردم
سرنوشت نامعلوم دوومیدانی‌کاران بازداشتی در کره جنوبی
وزارت اطلاعات: 19 تروریست تکفیری دستگیر شدند+فیلم
قیمت سکه پارسیان امروز سه شنبه 29 اردیبهشت 1405 +جدول
ایران تا 1430 سالخورده‌ترین کشور جهان می‌شود
ذخایر استراتژیک نفت خام آمریکا در سراشیبی تاریخی
اکرمی‌نیا: مردم با حضورشان، دشمن را ناکام کردند
ترامپ و سه مانع اصلی رشد اقتصادی آمریکا
شاخص بورس سبزپوش شد
سقوط آزاد نرخ باروری در ایران/کاهش جمعیت فقط درد اقتصاد نیست
حاجی‌بابایی: بخشی از گرانی‌ها هیچ ربطی به جنگ ندارد
ترامپ گرفتار میان سه گزینه دشوار در قبال ایران
ثبات قیمت در بازار برنج/از ایرانیِ 470 هزار تومانی تا هندیِ 195 هزار تومانی
امتحانات مدارس البرز مجازی شد
رحمانی فضلی: چین وارد تقابل مستقیم با ایران نمی‌شود
شهادت رزمنده بروجنی حین خنثی‌سازی بمب عمل نکرده در تهران
وام 500 میلیونی خرید کالا ربطی به وام ازدواج ندارد
رئیس‌جمهور: شهدای پتروشیمی در راه خدمت و پیشرفت ماندگار شدند
شمارش معکوس برای محدودیت برقی پرمصرف‌ها
چطور با یک کد پیامکی بدهکارِ میلیاردها تومان وام دیگران می‌شویم؟
بیماری خاموشی که چشم‌ها آن را فاش می‌کنند
جهان به نقطه بحرانی انرژی رسید
دستان «مادر» دوباره جان گرفت
چرا معرفی نمایندگان فوتبال ایران به آسیا به کلاف سردرگم تبدیل شد؟
10 کشته و مفقود در پی باران‌های سیل‌آسا در 8 استان چین
پایان رایگان بودن عمومی مترو و اتوبوس در تهران/چه کسانی بلیت مجانی می‌گیرند؟
فرصت دوباره برای ثبت‌نام ایران‌خودرو + نوع خودروها و لینک ثبت نام
نحوه برگزاری امتحانات پایان سال ابتدایی‌ها اعلام شد
پیش‌بینی وزیر دفاع پاکستان: جنگ دوباره آغاز نخواهد شد
سقوط قیمت نفت پس از سیگنال‌های دیپلماتیک کاخ سفید
قیمت طلا و سکه امروز سه شنبه 29 اردیبهشت 1405 +جدول قیمت ها
آمریکا هنوز آماده جام جهانی 2026 نیست!
قیمت دلار و سایر ارزها امروز سه شنبه 29 اردیبهشت ؛ بازگشت به کانال 170 هزار تومانی+ جدول
افشاگری رسانه عبری از دیگر سفرهای محرمانه نتانیاهو
فردا بلیت سینما برای چه کسانی رایگان است؟
پزشکیان: حمایت‌های معیشتی باید هدفمند باشد/ مدیریت مصرف یک ضرورت ملی است
نورنما | نفس گیرترین نقطه اورست اینجاست
شرط بازگشایی نماد شرکت‌های آسیب‌دیده در بورس اعلام شد
مرزبانان در سنگرهای انفرادی دست به ماشه آماده‌اند
پشت‌پرده بی‌اعتمادی بن‌سلمان به ترامپ/ چرا عربستان به دنبال ائتلاف جدید با ایران است؟
عملیات انهدام مهمات در قم/ شهروندان نگران نباشند
شمارش معکوس برای حراج 147/تالار شمش طلا از ساعت 14 امروز باز می‌شود
پیام اختصاصی رهبر معظم انقلاب به خانواده شهدای آملی جنگ رمضان
فرودگاه امام (ره) دوباره 24 ساعته شد
واقعیت نگران‌کننده پشت پرده ذخایر سدهای کشور
سقف حقوق و پاداش کارکنان دولت تغییر کرد
محور پکن-مسکو مستحکم‌تر از همیشه
ضرب‌شست دادستانی به فراریان مالیاتی/ وصول 139 همت از مطالبات دولتی