×
اقتصادی
شناسه خبر : 315304
تاریخ انتشار : چهارشنبه 1405/02/16 ساعت 06:06
ثبت کم‌سابقه‌ترین رکوردهای کاهش ذخیره سدها

ثبت کم‌سابقه‌ترین رکوردهای کاهش ذخیره سدها

معاون شرکت آب منطقه‌ای تهران گفت: با وجود تداوم خشکسالی طی پنج سال گذشته و ورود به ششمین سال خشکسالی در سال آبی جاری، هرچند از اسفندماه بارندگی‌ها نسبتاً بهتر شده اما همچنان تا شرایط مطلوب فاصله زیادی داریم. به عبارتی مجموع ذخیره سدهای پنج‌گانه استان تهران حدود 353 میلیون مترمکعب است که تقریباً نصف میانگین بلندمدت 713 میلیون مترمکعبی محسوب می‌شود.

نورنیوز-گروه اقتصادی: راما حبیبی- معاون حفاظت و بهره‌برداری شرکت آب منطقه‌ای تهران - ، با اشاره به وضعیت بارش‌ها و تداوم خشکسالی در استان تهران اظهار کرد: خشکسالی شدیدی را طی پنج سال گذشته پشت سر گذاشته‌ایم و در سال آبی جاری عملاً وارد ششمین سال خشکسالی شده‌ایم چراکه سال آبی از ابتدای مهرماه آغاز می‌شود و تا پایان شهریور سال بعد ادامه دارد.     

وی ادامه داد: در ابتدای سال آبی جاری میزان بارندگی‌ها چندان مطلوب نبود، اما از اسفندماه به بعد شاهد بارندگی‌های نسبتاً بهتری نسبت به سال گذشته بودیم البته هنوز تا شرایط مطلوب فاصله داریم. از ابتدای سال آبی تاکنون حدود ۱۶۶ میلی‌متر بارندگی ثبت شده، در حالی که میانگین نرمال بلندمدت حدود ۲۸۰ میلی‌متر است.   

میانگین بلندمدت ذخیره سدهای تهران حدود ۷۱۳ میلیون مترمکعب است و در حال حاضر تقریباً نصف این میانگین ذخیره داریم. 

معاون حفاظت و بهره‌برداری شرکت آب منطقه‌ای تهران با بیان اینکه زمان زیادی تا پایان فصل بارش باقی نمانده است، گفت: حداکثر حدود ۴۰ روز دیگر امکان بارش‌های نرمال وجود دارد و امیدواریم در این مدت میزان بارش‌ها به میانگین بلندمدت نزدیک‌تر شود تا بتوانیم سال آبی جاری را بدون دغدغه پشت سر بگذاریم.

حبیبی درباره وضعیت سدهای استان تهران نیز توضیح داد: در سال گذشته، حجم زیادی از ذخایر سدها مصرف شد و در پایان سال آبی حجم آب باقی‌مانده در سدها بسیار ناچیز و در حد ذخیره استراتژیک بود. درواقع یکی از کم‌سابقه‌ترین رکوردهای کاهش ذخیره سدها را تجربه کردیم.  

وی افزود: امسال با بارندگی‌هایی که رخ داده، روند آبگیری سدها آغاز شده است البته هنوز نسبت به سال گذشته عقبیم، چراکه ذخایر سال گذشته در طول سال مصرف شده بود. در حال حاضر مجموع ذخیره سدهای پنج‌گانه استان تهران حدود ۳۵۳ میلیون مترمکعب است؛ در حالی که این رقم در مدت مشابه سال گذشته ۴۳۷ میلیون مترمکعب بوده است.      

بارندگی‌های اخیر به معنای پایان خشکسالی نیست

معاون حفاظت و بهره‌برداری شرکت آب منطقه‌ای تهران ادامه داد: میانگین بلندمدت ذخیره سدهای تهران حدود ۷۱۳ میلیون مترمکعب است و در حال حاضر تقریباً نصف این میانگین ذخیره داریم و امیدواریم در زمان باقی‌مانده از فصل بارش بتوانیم میزان ذخیره سدها را به حد قابل قبول نزدیک کنیم.     

وی با تأکید بر اینکه بارندگی‌های اخیر به معنای پایان خشکسالی نیست، گفت: این شرایط به هیچ عنوان به این معنا نیست که از وضعیت خشکسالی خارج شده‌ایم بلکه همچنان فاصله زیادی با شرایط مطلوب داریم و لازم است شهروندان موضوع صرفه‌جویی و مدیریت مصرف آب را جدی بگیرند.  

حبیبی با اشاره به وضعیت سدهای تأمین‌کننده آب تهران اظهار کرد: سد طالقان بیشترین حجم ذخیره را در میان سدهای استان دارد و سد لار در حال حاضر کمترین حجم ذخیره را داراست. سال گذشته سال سختی بود و برای امسال طبق سنجش‌های انجام شده از ذخایر برفی و آورد رودخانه‌ها امیدواریم بتوانیم به حجم سال گذشته برسیم، با تمهیداتی که اندیشیده شده چه در سطح آب‌های زیرزمینی و تدابیری که در بالادست حوزه‌های  تأمین کننده آب سطحی اندیشیده شده، چه‌بسا از حجم سال گذشته مقداری فراتر برویم. همچنین مباحث مربوط به برخورد با بهره برداران غیر مجاز و هدایت ایمن آب به مخزن سد در دستور کار قرار است و سیاست‌گذاری و پیگیری‌های لازم در حال انجام است. تلاشمان این است که با استفاده از محل دو منبع آب سطحی و زیرزمینی از امسال نیز عبور کنیم.      

آخرین وضعیت انتقال آب از سد طالقان به تهران

وی درباره پروژه‌های انتقال آب به استان تهران نیز گفت: یکی از پروژه‌های مهم، خط انتقال آب از سد طالقان است که با تلاش شبانه‌روزی همکاران و توسط شرکت آب نیرو اجرا و سال گذشته وارد مدار شد. این خط انتقال کمک قابل توجهی به تأمین آب تهران کرده و توانست حجم مناسبی از آب را وارد شبکه تأمین آب پایتخت کند. 

در حال حاضر حدود ۱۵ مترمکعب بر ثانیه از منابع آب زیرزمینی و حدود ۱۲.۲ تا ۱۲.۳ مترمکعب بر ثانیه از منابع آب سطحی برای تأمین آب مورد استفاده قرار می‌گیرد که این میزان بسته به شرایط در ماه‌های مختلف ممکن است تغییر کند.   

معاون حفاظت و بهره‌برداری شرکت آب منطقه‌ای تهران درباره وضعیت سد لار نیز توضیح داد: سد لار از زمان بهره‌برداری همواره با مشکل نشتی مواجه بوده و پروژه‌های مختلفی برای کنترل این نشتی اجرا شده، اما به نتیجه مطلوب نرسیده است. درنهایت تصمیم گرفته شد آب ناشی از نشتی سد به صورت مستقیم به سمت تأسیسات تصفیه خانه‌ها و شبکه آب شرب تهران منتقل شود.  

وی افزود: برای این منظور خط انتقالی به طول ۲۸ کیلومتر در حال اجراست که تاکنون حدود از ۵۳ درصد پیشرفت فیزیکی داشته است. در صورت تکمیل این پروژه پیش‌بینی می‌شود حدود ۱۶۰ میلیون مترمکعب آب از محل نشتی سد لار برای تأمین آب شرب تهران منتقل شود.    

حبیبی در ادامه درباره منابع تأمین آب تهران گفت: در حال حاضر حدود ۱۵ مترمکعب بر ثانیه از منابع آب زیرزمینی و حدود ۱۲.۲ تا ۱۲.۳ مترمکعب بر ثانیه از منابع آب سطحی برای تأمین آب مورد استفاده قرار می‌گیرد که این میزان بسته به شرایط در ماه‌های مختلف ممکن است تغییر کند.   

آخرین اقدامات مسدودسازی چاه‌های غیر مجاز

وی همچنین به اقدامات انجام‌شده برای مقابله با برداشت‌های غیرمجاز آب اشاره کرد و گفت: سال گذشته در زمینه انسداد چاه‌های غیرمجاز رکورد قابل توجهی ثبت شد و حدود ۳۰۰۰ حلقه چاه غیرمجاز مسدود شد و امسال نیز همین میزان در دستور کار قرار دارد.      

معاون حفاظت و بهره‌برداری شرکت آب منطقه‌ای تهران افزود: علاوه بر چاه‌های غیرمجاز، با اضافه‌برداشت از چاه‌های مجاز نیز برخورد می‌شود. چراکه در برخی موارد بهره‌برداران بیش از میزان مجاز برداشت می‌کنند که با استفاده از ابزارهای کنترلی و نظارتی، برداشت‌ها در حد مجوز تعیین‌شده مدیریت می‌شود.  

وی درباره اقدامات مدیریت منابع آب زیرزمینی گفت: طرح احیا و تعادل‌بخشی آبخوان‌ها شامل پروژه‌هایی مانند انسداد چاه‌های غیرمجاز، مقابله با دستگاه‌های حفاری‌های غیرمجاز، کنترل اضافه‌برداشت، تغذیه مصنوعی آبخوان‌ها و ساماندهی بهره‌برداری از منابع آب زیرزمینی در حال اجراست.

حبیبی همچنین به نصب کنتورهای هوشمند اشاره کرد و گفت: نصب کنتورهای هوشمند به‌ویژه برروی چاه‌های کشاورزی از ابزارهای مهم مدیریت منابع آب زیرزمینی است که در سالی که گذشت حدود ۵۵۰ کنتور هوشمند نصب شده و در سال جاری نیز برنامه داریم حداقل همین تعداد کنتور دیگر نصب شود. البته اگر اعتباراتی هم در اختیار ما قرار گیرد، طبیعتا از این تعداد گفته شده، تعداد کنتور های هوشمند افزایش می یابد.        

وی با اشاره به الگوی مصرف آب در استان تهران تصریح کرد: در استان تهران حدود ۴۸ درصد کل منابع آب در بخش کشاورزی، حدود ۴۲ تا ۴۳ درصد در بخش شرب و مابقی در بخش صنعت، خدمات و فضای سبز مصرف می‌شود. اما در سطح کشور نیز حدود ۹۰ تا ۹۱ درصد آب در بخش کشاورزی مصرف  می‌شود.    

معاون حفاظت و بهره‌برداری شرکت آب منطقه‌ای تهران تأکید کرد: توسعه روش‌های نوین آبیاری و بهینه‌سازی مصرف آب در بخش کشاورزی نقش مهمی در حفاظت از منابع آبی دارد و در این زمینه همکاری‌هایی با بخش کشاورزی در حال انجام است. 

وی در پایان از شهروندان خواست با ادامه صرفه‌جویی و مصرف بهینه آب، به مدیریت منابع آبی استان کمک کنند و گفت: همکاران ما در مجموعه آب منطقه‌ای به صورت شبانه‌روزی تلاش می‌کنند تا تأمین پایدار آب برای شهروندان فراهم شود. 

 


نظرات

آخرین اخبار
امید تازه برای بیماران کبدی؛ «مینی‌کبد» تزریقی جایگزین پیوند می‌شود؟
فیل‌ها واقعاً از موش می‌ترسند؟
هشدار روان‌پزشک درباره فرسودگی روانی؛ این خستگی را جدی بگیرید
انقلاب در دنیای بینایی؛ لنزهای تماسی خودترمیم‌شونده ساخته شدند
ترامپ: معاینه پزشکی‌ام در مرکز «والتر رید» به پایان رسید
بهترین رژیم غذایی برای مقابله با گرما و کم‌آبی
نساجی قهرمان دسته اول شد
دولت وابسته به عربستان در یمن بار دیگر مانع تبادل اسرا با انصارالله شد
رسانه نظامی: میگ-29های ایران همچنان عملیاتی‌اند
خبرگزاری فرانسه: رم میزبان مذاکرات جدید لبنان و اسرائیل شد
خاموشی برق در مشهد آغاز شد؛ جدول قطعی‌ها به‌زودی منتشر می‌شود
تیم جدید میلاد سرلک مشخص شد
کارگردان سینما: آماده اجرای حکم قصاص قاتلان رهبر شهید انقلاب هستم
آخرین گزینه آمریکا برای بازکردن تنگه هرمز، درخواست از ایران است
انتخابات هیأت رئیسه کمیسیون‌های تخصصی مجلس از 22 تیر آغاز می‌شود
آمریکا از رهبران کوبا خواست مسیر سیاسی خود را تغییر دهند!
آخرین وضعیت عبدالرضا هلالی پس از عمل جراحی اعلام شد
تأکید مهدی تاج بر ادامه همکاری با قلعه‌نویی تا جام ملت‌های آسیا
آلمان و فرانسه برای حل بحران لبنان برنامه مشترک تدوین کردند
چرا ترامپ هم به ایران حمله می‌کند و هم از جنگ فراگیر پرهیز دارد؟
قتل هولناک فاطمه سلطانی در اسلامشهر؛ پدر در دادگاه چه گفت؟
هیأت آمریکایی برای بررسی عقب‌نشینی اسرائیل وارد لبنان شد
مراسم تشییع رهبر شهید، اعتمادبه‌نفس مقامات ایران را تقویت کرد
دستور ویژه چین به پالایشگاه‌ها برای تولید بیشتر
رئیس هیئت امنای حسینیه اعظم زنجان آمار نذورات محرم را اعلام کرد
اتوبوس‌های کرمان تا پایان تابستان رایگان شدند
آغاز بازی‌های تدارکاتی تیم ملی امید؛ اولین آزمون مقابل کایسری‌اسپور
صدای انفجارهای مهیب در شرق حمص؛ جزئیات در حال بررسی
باخت ترامپ و گرفتار شدن او در تله‌ خودساخته
تشبیه جنجالی اتحادیه اروپا به یک تیم شکست‌خورده
هاآرتص: تصمیم جدید حماس، کابینه اسرائیل را با چالش تازه روبه‌رو کرد
مجوز صادرات محدود مرغ صادر شد
زمان ثبت‌نام آزمون کارشناسی ارشد علوم پزشکی 1405 اعلام شد
موج گرمای شدید در کشور؛ دمای تهران 42 و قم تا 46 درجه می‌رسد
حبیبی‌نژاد به تراکتور پیوست
تصویب دستورالعمل جدید بانک مرکزی برای گواهی سپرده ارزی
گزارش تصویری | جشنواره گاو بازی در اسپانیا
تدوین نقشه راه بازسازی و مدیریت منابع در نشست ستاد بازسازی
آغاز قطعی برق در برخی مناطق تهران بدون اطلاع قبلی+اطلاعیه توزیع برق
ای عشق دل افروز ،دل من به تو گرم است
حضور مداوم امیری در تمرینات پرسپولیس؛ بازار شایعات داغ شد
حمله به مقر تجزیه‌طلبان مخالف ایران در شمال عراق
منبع آگاه به پرس تی‌وی: ایران برنامه‌های مدیریت تنگه هرمز را پیش خواهد برد
اعلام برنامه تابستانی دانش‌آموزان با نیازهای ویژه+ جزئیات
دادگاه اسپانیا تحقیق درباره فرماندهان رژیم صهیونیستی را آغاز کرد
تقدیر عراقچی از پیام همدردی سلطنت عمان
جدایی عالیشاه و سرلک از پرسپولیس
نوراینفو | آیا ویپ از سیگار هم خطرناک‌تر است؟
تصمیم‌گیری برای تنگه هرمز فقط توسط ایران و عمان صورت می‌گیرد
حقیقت هشدار سردار علایی و واکنش شهید شمخانی چه بود؟